19 Aralık 2020 - Cumartesi

GÜVEÇ’İN PRENSLERİNDEN SAİM AKKOÇ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
1206 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 TAVŞANLI  GÜVEÇ’İN  PRENSLERİNDEN    SAİM    AKKOÇ’U DA KAYBETTİ   

     İçinde yemek pişirilen toprak kabın adı güveçtir.Fırına verilen güveç bir anlamda   ana yüreği gibidir. Rahmetli Tavşanlılı Op. Dr.Turgut  Altay  güveç konusu ne zaman açılsa  Güveçin içinde  dert kaynadığını  söylerdi. Kızgın yağın dakikalarca kaynadığını,yağ olmaktan çıktığını,yarar yerine zarar  verdiğini  ifade ederdi. Bana da :” Bülent Hoca gençken ye,ama yaşını başını aldıktan sonra tavsiye etmem” derdi. . Halkımız da  bunun farkında ama haydi gelin de vazgeçirin!...Çünkü bu öyle bir damak tadı,öyle bir lezzettir ki bir alışan bir daha bırakamaz.İster toprak  kapla  anılsın,ister içinde et ve birkaç sebze ve etle anılsın, “ güveç” bugün de  insanımızı  cezbetmektedir.  
     Güveç,kemikli ve kemiksiz küçük hayvan etinden yapılan,fırında,toprak kaplarda  pişirilen bir  yemektir. Özellikle  kemikli erkeç etinden yapılanı çok sevilir. Etin yanına soğan,domates,yeşil biber de eklenir.Güvecin pezevengi tahin helvasıdır.  Tavşanlı, leblebisinin yanında ,güveciyle de ünlü bir ilçedir. Bildiğim kadarıyle yıllar öncesinde bir ÇETE vardı. Rahmetli olduktan sonra   oğlu Abidin  babasının  yerine geçip  halka güveç sunmayı sürdürdü. Ne gariptir ki ilçeye çeşitli  vesilelerle(aktarıcı istasyonu kurma,yayınları ayarlama)için gelen TRT Aktarıcılar  Bölge  Müdürlüğü teknisyenleri,mühendislerinin  ilçeye ayak atar atmaz ilk sözleri:” O güzel güveçler hala var mı Bülent Hoca?”olmuştur. Biz ,TV Yayınlarını İzletme ve Aktarıcı istasyonunu Koruma derneği yönetimi olarak  zaten ekipler gelmeden hazırlığımızı bir gün öncesinden yapar,siparişleri verir ve  güvecin alınma saatını da belirlerdik.  Yani güveç her daim hazır  olurdu. Daha niceleri ilçeye çeşitli vesilelerle  gelen yetkililer,görevliler,sorumlular  her halükarda  güveç yemeyi tercih etmişlerdir. Çünkü güveç aslında yemeklerin  en itibarlısıdır. İyi bilirim Kütahya’da görevli birçok  yetkiliyi Tavşanlı’da güveç yerken görmüşümdür. Bir saatlık öğle tatilinde Tavşanlı’ya gelip güveç yiyeceksin. Sonra geri dönüp görevine dev am edeceksin.Alt tarafı özel araçla 20-25 dakikalık bir mesafe ama  Bu nasıl sevgidir. Nasıl bir lezzet  aşkıdır?
     Benim biliğim kadarıyla şu anda Tavşanlı’da birçok güveçci var. Kulakları çınlasın ben Abdurrahman Şirin’in bir zamanlar Balık Pazarı yanındaki et lokantasında dahi güveç yiyenlerdenim. Acaba halen güveçci  Veli  Yalçınkaya,güveçci İsmail Akay,,güveçci  Bekir Bali, güveçci  Celal Gedizli ve Yüksel Zeytinoğlu,güveçci Bedrettin Özbey  bugün de leziz güveç üretimini sürdürüyorlar mı?Tavşanlı’dan bir süredir uzaktayım. Yoksa Tavşanlı’da karınca yürüse haberim olur.
     Dostum,Saim Akkoç’un vefat haberini aldığımda üzüldüm. Bir ustamız daha eksildi. Güveçci ustaları artık yetişmiyor. Yetişse de etin altın olduğu bir devirde güveçcilik yapmak kolay değil.  Eskiden bir toprak güveç kabı içinde 2-3 kg güveç olurdu. Zaman içinde  küçük küçük güveçler ortaya çıktı. Daha ekonomik. Artık bir babayiğit   çıkmadıkça  eski görkemli güveçleri görmek mümkün değil. 
     Saim Usta,yeni bir yemek salonunu hizmete sokmuştu.  Ama  usta gitmiş. Güveç  salonu  ne olur bilemem.Eğer bir kalfa ,bir çırak yetiştirmişse ne ala.Allah bu mesleği ifa edenlere sağlıklı uzun ömürler versin. Bakın ,Çete anıldığında   tüylerimiz diken diken oluyor.Neden? Çünkü o büyük usta yı özlüyoruz.  Saim Usta’yı da hayırla yadedeceğizSabah namazları öncesinde yüzlerce kişiye mesaj atarım. Saim Akkoç rahmetli de benim sabah namazı öncesi aradıklarımdandı. . Mekanı Cennet olsun.      

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları