02 Ekim 2016 - Pazar

AĞACA SAYGI YARADANA SAYGI DEMEKTİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3315 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                 

 

BAŞYAZI

                   

                                                                             

                                                                                                

                                                                                                                               Bülent Alpagut

                                                                                                                     Gazeteci Araştırmacı Yazar

                                                                                                                                   Kütahya

                                                                                                                     Gazeteciler Cemiyeti  Üyesi

     Allah’ın dünyayı yaratmadan önce  bitkileri yarattığı söylenir.Bitki ile su birbiriyle özdeşleştiğinden önce dünya üzerindeki derin çukurların aylar süren yağmurlarla dolduğu,okyanusların,denizlerin,göllerin oluşması ardından akarsuların ortaya çıktığı  düşünülür.Bitki su olmasaydı dünyayı yeşil bir örtüye kavuşturabilir miydi? Bitkiler her tarafı sardıktan sonra hayvanlar,sürüngenlerden börtü-böceğe kadar  tüm canlılar ortaya çıkmıştır.İnsan  ise bitki ve hayvanın ardından dünyada görülmüştür. Yaradan alt yapıyı oluşturduktan sonra insana bir rızık olarak suyu,bitkiyi,hayvanı sunmuştur

     Hz. Musa Tur Dağı’nda Allah ile söyleşirken bir ara  :” Rabbim  biri bugün bana  senin rabbin boyacı mı?” dedi. Yaradan da Musa’ya :”Peki sen ne dedin ya Musa?” Hz. Musa :” Bir şey diyemedim Yarabbi” dedi.. Yaradan:” Deseydin ya benim Allah’ım boyacıdır.” Hz. Musa bir ara sustu. Yaradan devam etti:” Ya Musa şu gördüğün rengarenk yaradılanların boyalarına bir baksana. Onları ben boyamadım mı?

     Dünyamızdaki yaradılan her şey Allah’ındır.Ormanlar,yeşil alanlar,ağaçlar,çiçekler,otlar diğerleri.Peki insanoğlu Allah’a ait olan ve insan ve hayvana rızık olarak sunduğu ikram ettiği  yeşili ne derecede koruyabiliyoruz.

     Sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu her hafta yapılan etkinliklerden beni haberdar eder.Benim için en doğru,en inanılır kaynaklardan birisi sayın milletvekilidir.Tavşanlı’nın yeni içme suyu projesi hakkında son verdiği bilgi çerçevesinde Esatlar Köyü’nde doğan Kocaçay’ın  doğduğu yerlerden ilçe merkezine ulaşacak yeni isale hattından da haberdarım.Ama bayram öncesinde duyduğum bir haber canımı fazlasıyla sıktı.Sayın milletvekilimiz de duymuş ise o da üzülmüştür.Mü-teahhit çok sayıda I5O-2OO Yaşlarında çınarları kesmiş.Sayılarını bilmiyorum. Hatta çınar gövdeleri ve dalları yakındaki orman işletme deposunda yerini almış bile.Bu ağaçlar gerçekten kesilmiş ise buna dur diyen bir Allah’ın kulu çıkmamış mı? Bu çınarlar  eğer yetkililere sorulmadan kesilmiş ise bu bir suçtur.Yetkililere danışılmışsa bu yetkililer Tema ve diğer başka kurum ve kuruluşlara durumu bildirmişler midir?Esatlar Köyü Emet İlçesi içindedir. Sayın Emet Kaymakamı’nın bundan haberi var mıdır?Anıt çınarları ha denilince kimse kesemez.Bu sorumsuzluktur.Bunun arkası mutlaka aranacaktır.Ben şahsen bireysel olarak şikayetçiyim. Bu cinayetten sayın Orman  ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun haberi olup olmadığını bilmiyorum.Bu sayın Doğa dostu,Tavşanlı’nın Fahri Hemşehrisi, Büyük Botanikçi,Hayrettin Karaca’nın kulağına gittiyse mutlaka üzülmüşlerdir. Rahmetli Dünya Dendroloji Derneği’nin Türkiyeli üyeleri’nden  Fevzi Coşgun’un ruhunu incitmiştir.

      Ak Parti Hükümetleri’nin  Tavşanlı’nın sorunları hususunda ne denli hassas olduğunu biliyorum. Çünkü Ak Parti’ye yıllardır teveccüh göstermiş bir Tavşanlı söz konusudur. Tavşanlı’nın 4O-5O yıl daha su sorunu yaşamaması için başlatılan çalışmalar  çerçevesinde güzergah üzerindeki tarihi,anıt çınarların kesilmesi kabul edilemez. Ama olan olmuştur. Artık bu çınarlar odun ve kereste olarak duyduğum kadarıyla  orman deposundadır.

     Ağaç düşmanlarına bir önerim olacaktır. Gitsinler Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde ağaca kıyamadığı için otelin içinde  bırakılan çam ağacını görsünler. Buna daha bir çok örnek verebilirim.Tavşanlı’da Melisa Restoran’ın da böyle bir uygulaması vardır.Bugün Hükümet Konağı’nın Cumhuriyet Meydanı’na bakan yüzünde birkaç ağaç vardır. Belediye ekiplerince kesilmek üzereyken zamanın kaymakamlarından kulakları çınlasın H.Hüseyin Yazlık’ın karşı çıkması sonucu kesilmekten kıl payı kurtarılmışlardı.Sayın Kaymakamımız Numan Hatipoğlu kesilen çam ağaçları yerine bizzat ilgilenmişler Dereboyu’ndan çınar getirterek yerlerine diktirmişlerdi.Şimdi yeni su çalışmalarını üstlenen müteahhit firmanın sayın yetkilileri muhakkak bir şekilde kendilerini savunacaklardır. Ama işin savunulacak tarafı yoktur. Dünya İmparatoru,Cennet mekan Fatih Sultan Mehmet Han’ın bir fermanı vardır,bu ferman ağaç katledenler tarafından mutlaka okunmalıdır.” Yaş kesenin başını keserim” demişlerdir.Peki bu çınarları kesenlere ne yapılacaktır?Ben Tavşanlı’ya 45O-5OO Km uzaklıktayım ama uçan sinekten haberim vardır.Bir cenaze mi zuhur etti? Anında haberdarım.Elektrikler mi,sular mı kesildi duyarım.Kalabalıklar bir yerde teravih namazı mı kılacak? Bilirim.Kim hasta,kim acile kaldırıldı? Hangi devlet büyüğü ilçeyi ziyaret edecek mutlaka haberim olur.Benim ruhum Tavşanlı’da dolaşır. Eğer yanlış varsa ve yazmıyorsam bunun hesabını benden sorarlar.Ben Tavşanlı’nın ailemle birlikte yıllarca ekmeğini yedim suyunu içtim. Yamuk yaparsam cezasını görürüm.Mülk Allah’ındır. Benim mülküm Tavşanlılıların mülkleridir.Tavşanlı’ya yapılacak bir haksızlıkta mutlaka karşı çıkarım.Allah Tavşanlı’ya kaynak niteliğinde su getirten Ak Parti Hükümetlerinden razı olsun.Ama eğer bir yerlerde yanlışlar yapılıyorsa bunlar mutlaka düzeltilmeli,izin vermemelidir. Bir yerden yapar bir yerden yıkarsak bu hizmet yarım hizmettir.Evet birkaç çınarın avukatlığını yapıyorum. Kimse kusura bakmasın.Siz kalkıp anıt ağaçları keseceksiniz sonra hiçbir şey olmamış gibi susacaksınız. Yemezler.Rahmetli eski belediye başkanlarımızdan Enver Girgin’e yanlış bilgi verenler Uzunçarşı’daki anıt çınarları kestirmişlerdi. Ne oldu? Herkes rahmetliye:” Allah ta senin ayaklarını kessin başkan” diye beddua   etmişti. Gerçekten rahmetlinin ayağı kesilmişti Fatih Sultan Mehmet’e gerek yok. Allah gerekirse sebep olanların başını kesmesini bilir.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları