28 Mayıs 2017 - Pazar

Tavşanlı'da Yeni Bir Sorun

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
5050 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

                                      TAVŞANLI’DA YENİ BİR SORUN             
   
                                    
        Tavşanlı  büyüdükçe  sorunlar da çıkıyor.Örneğin Mezarlık  sorunu bunlardan birisidir.Ama bu sorun aslında yeni çıkmamıştır. Bir süredir vardır.Asri Mezarlık halen ilçe merkezinde 19 mahallenin bazıları dışında hepsine hitabediyor.Moymul,Dağçeşme ,Bey,Dedeler Çardaklı,Ömerbey,eski Çukurköy’den gelen mahallelerde  birer mezarlık zaten var.Halen Asri Mezarlıkta  aile mezarları için taleplere yanıt verilmiyormuş. Demek ki müsait yer kalmamış ki bu böyle oluyor.Belediye sınırları içinde yeni  bazı köylerin mahalle statüsüne kavuşmasıyla durum daha da karmaşık bir hal alabilecektir .Tavşanlı Belediyesi’nin en azından Tavşanlı’nın gelecek 25 yılına hitabedecek  yeni bir mezarlık için düşünceleri  bulunduğunu biliyorum.Hatta bu konuda belediyenin vatandaşın fikirlerine başvurduğu bile  söyleniyor..En uygun yeni mezarlığın nerede olması gerekiyorsa mutlaka buna karar verilecektir.Ama benim asıl üzerinde duracağım konu yeni mezarlıktan daha çok mevcut mezarlıkların ne olacağıdır.Bugün başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde mevcut mezarlıkların çoğuna gömme izni verilmediği bir gerçek.Yani kapasite dolmuş durumda.Ya artık eski mezarların sahiplerinden izin alınarak mezarlar açılacak ve aile mensupları buralara defnedilecek ya da katlı mezarlar devreye girecek.Ama her halükarda mevcut mezarlıklar gelecek kuşaklara  bir şekilde ulaşmalıdır. .Ben şahsen bir mezarlığın kaldırılmasına,yıllarca mezarlık olarak değerlendirilen alanlara bina ve diğerlerinin yapılmasına karşıyım.Bu aslında  ölenlere saygısızlıktır. Ailelere karşı yapılabilecek en büyük densizliktir.Bakınız hiç te abartmıyorum gidin Moymul Mahallesi’ndeki Sarı Dede’nin türbesinin de bulunduğu  mezarlığı kaldırmaya bir  kalkın da göreyim sizi..Bu teşebbüs ilçede  başlı başına  bir kıyamet alametidir. Ya koskoca bir mahalle halkını karşınıza alacaksınız ya da telafisi güç  olaylara zemin hazırlayacaksınız.Moymul Mahallesi Mezarlığı’nın kaldırılmasını düşünmek  ateşle oynamaktır.Çünkü bu mezarlık bu mahalle halkının ortak malı olmuştur. Ortak paydasıdır. Kırmızı çizgisidir.Bırakın Moymul Mahallesi  Mezarlığı’nı Moymul Ovası’nı bile başka amaçlarla kullanmak isteyenler  hep duvara toslamıştır.Küçük ölçekli bir havaalanı,ovanın bir bölümüne  bir fabrika girişimi,ovadan yol geçirilmesi gibi teşebbüsler  hep  geri tepmiştir.
     Kanımca ilk etapta sayın belediye başkanımızın başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı yapılmalı ve başta STK’ları  olmak üzere tüm  halkın bilgisine başvurulmalıdır.Ortak bir karar alınmalıdır. Nihayet Tavşanlı büyük bir ailedir. Ailenin her ferdi düşüncesini açıkça belirtmelidir Bir yerel referandum dahi düşünülebilir.Tavşanlı’da belediye sınırları dışında  mezarlık olarak değerlendirilebilecek alanlar mutlaka vardır. Bakın Eskişehir’in en büyük mezarlığı kaç km uzaklıktadır.Artık tabutun altına,salın altına girerek  cenazeyi  mezarlığa götürme devri bitmiştir.Cenazeler özel cenaze araçlarıyla mezarlıklara götürülüyor. Defin için cenazeye eşlik edenler de araçlarla gitmek zorundalar.
      Kulağıma kadar gelenler var. Cenaze defini sırasında gelenlere dağıtılan yiyecekler,atıştırmalıklar için iyi şeyler söylenmiyor.Cenaze sonrasında  evlerde,salonlarda,yemekhane ve lokantalarda yemek verilmesi hiç te hoş değil.Acılı aileler bir de insanları nasıl doyuracaklarını düşünüyor. Kardeşim Allah rızası için cenaze kortejine katılmışsan görevini yapacaksın o kadar.Katılmıyorsan zaten cenaze de ortada kalacak değil ya birkaç kişiyle mutlaka  yerine konulacaktır.
      Belediyeler mezarlıkların uygun bölümlerine mutlaka abdest alınacak bir sebil,çeşme,bir VC  yaptırmalıdır Şeker hastası,kalp hastası olanlar var.idrarını tutamayanlar,ishal olanlar var..İnsanları günaha sokmadan buna bir çözüm bulunmalıdır.Mezarlıkların önlerinde mezarcılara da yer tahsisi yapılmalı hatta en azından bir çiçekçiye yer verilmelidir.Mezarlıkların da daimi bekçileri bulunmalıdır.Mezarlıklarda mezarları görüntüleyen  görüntü sistemine mutlaka yer verilmelidir.Mezarlıkların  sıkı kontrolu mutlaka yapılmalıdır. Siz mezarlıklarda hiç bir polis veya jandarma aracı gördünüz mü? Karanlık kişilerin son yıllarda mekanı haline gelen mezarlıklara gereken önem mutlaka verilmelidir.Tavşanlı’da Asri Mezarlıkta özel günlerde Kur’an-ı Kerim okunması taktire şayandır.Bu uygulama yaygınlaştırılmalıdır.Tavşanlı’da en azından Asri Mezarlıkta yatanların bir envanteri hazırlanmalıdır.Mezarlıklarda bekçiler dışında çevre düzenleyen bahçıvan gibi personele de yer verilmelidir Mezarlıkları güzelleştirme derneklerinin sayıları artırılmalı ve bu konuda belediyelerin yükü hafifletilmelidir.Her yıl belli bir zaman diliminde Mezarlıklar Haftası kutlanmalı ve halkın katkısı sağlanmalıdır..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları