03 Haziran 2023 - Cumartesi

SİYASET TARİHİNDE TAVŞANLI

SİYASET TARİHİNDE TAVŞANLI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
248 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  SİYASET  TARİHİNDE TAVŞANLI  

     Tavşanlı, Kütahya’nın   en büyük ilçesidir. Kütahya’nın ilçeleri;Simav,Gediz,Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Hisarcık, Pazarlar ve Şaphane ilçeleri’nden   nüfus ve yüzölçümü itibariyle( nüfus 2022 tüik verisi:  ilçe bazında,100 bin 568, şehir merkezi: 73 bin 306) büyüktür.
      Tavşanlı,Cumhuriyet’in ilanından önce ilçe olmuştur .Başbakanlık  Osmanlı Arşivi’nde  tasnif kodu(Meclis-i Vükela) dosya no: 215,gömlek no:22 olan belgede,1919 yılında  TAVŞANLI   ve EMET ‘in  kaza(ilçe) yapılmasıyle ilgili Bakanlar Kurulu vardır. Ayrıca bir başka veriye göre de, Ankara Hükümeti, 25 Mart 1921’de, Tavşanlı’yı kaza(ilçe) yapmıştır.  Bugüne kadar da Mayıs-2023 itibariyle Tavşanlılı,  43 Kaymakam görmüştür.Halen  Tavşanlı’daki en büyük  yönetim görevlisi,sayın  kaymakam Hayrettin Baskın, göreve 05 O9.2022  tarihinde  başlamıştır.İlçe olduktan sonra  göreve getirilen  İlk kaymakamı ise Bursalı Kamil  Bey’dir.( göreve başladığı tarih hakkında bilgi yok)
      Tavşanlı Belediyesi ise  1885 yılında kurulmuş, kadrolarını tamamlayarak 1886 yılında aktif olarak hizmet vermeye başlamıştır. Tavşanlı Belediyesi’nin ilk belediye başkanı Hacı Ahmet Hamdi Efendi’dir. Halen 3. dönemini yaşayan, Şehir Planlamacısı Mustafa Güler belediye başkanı olarak görev yapmayı  sürdürmektedir. Sayın Güler ,Tavşanlı Belediyesi’nin 50.Belediye Başkanıdır. 
      Tavşanlı, tek partili dönemde( 1923-1950 arası) bir milletvekili, 1950’den bugüne kadar da 9 olmak üzere   toplamda  10 evladını milletvekili olarak TBMM  çatısı altına  göndermiştir.Son milletvekili  evladı ise 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi 3. sıradan kazanan  Mehmet Demir’dir.   Bunlar  arasında belediye başkanlığı yapıp ta  milletvekili olanlar  sadece  merhum Halil Benli ve  halen hayattadır Hüsnü Ordu ‘dur. En  çok milletvekili olanlar ise merhum  Av. H. Cavit Erdemir ve  halen hayatta olan Doç. Dr. Mustafa Kalemli’dir. Merhum Erdemir  Çalışma  Bakanı, halen hayattadır sayın Doç. Dr. Mustafa Kalemli ise  Sağlık Bakanı  ,  Çalışma ve sosyal güvenlik  Bakanı,  iki kez  İçişleri Bakanı ve    Orman Bakanı olmuştur.1996 yılında da büyük bir başarı göstererek, TBMM’nin başkanlığına   seçilmiş,   1997 yılına kadar da  bu görevde kalmıştır.  
      Tavşanlı, on  evladını milletvekili yaparken , bir meclis başkanı  ve  iki bakan çıkarmanın gururunu yaşamış bir ilçedir. 
      Tavşanlı ilçe olalı beri yapılan tüm genel ve yerel seçimlerde  ağırlığını hissettiren bir ilçedir. Öyle ki seçimlerin sonucunu  bile Kütahya’da   uzun yıllar Tavşanlı’daki oylar belirlemiştir. 
       Tavşanlı’da mevcut siyasi  partilerin ilçe başkanları   bugün dahi unutulmamıştır. Anılardadır.Tavşanlılı   Milletvekilleri’nden sadece birisi   Prof. Dr.biri Uzman Ürolog Doç. Dr,biri Şehir Planlamacısı ,biri   Avukat,biri  Eczacı, biri Ticari İlimler Akademisi mezunu, biri İnşaat mühünendisi ve biri de  üniversite mezunudur.  Geri kalan üçü de serbest meslek erbabıdır.  
        Tavşanlılı Milletvekillerinin her biri Tavşanlı’ya karınca kararınca hizmet vermişlerdir.  Kayaboğazı Barajı’nın hayata geçirilmesinde merhum Av. H. Cavit Erdemir ve Eczacı Haşim Benli,  Tunçbilek’e  büyük oranda Kamu işçisi alımında  Doç. Dr. Mustafa Kalemli, Ankara’da işi gücü olup ta gidenlere ev sahipliği yapan merhum Ahmet  Derin, Linyitspor’un TFF Ligleri’nde başarılı olmasında Hüsnü Ordu, Üniversite- Tavşanlı İlişkilerinde Prof. Dr. Vural Kavuncu   akla gelir. 
         Tavşanlı’nın siyaset tarihine  damga vuranlar da bir haylidir;Kuruçaylı Ahmet Çavuş, Şahmelekli Emin Çavuş, Çukurköylü Ahmet Esen,   Siyasi Parti ilçe başkanları; Mustafa Ayaşlı,  Hasan Gizir, Derecik Köylü Ayan Süleyman, Ayvalılı Osman,  Tellal Hicabi, Ellezlerin Kel Mehmet, Karga Ahmet, Mustafa Gürsoy Subaşı,  Enver Girgin, İhsan Şirin,  Ömer Mutafoğlu,  Camcı Çakır, Donki Mehmet,  Remzi Özerdem, Moymullu Çolak  Orhan , Orhan Ekiz, Süleyman Yeşil,   Tunçbilekli Çolak, Halit Destanoğlu, Ahmet Yumurtacı,  Necati  Ünal,Himmet Ünal, Tekirdağlı, Nazmi Sarı, Mustafa Özbay, Halil Öğretmen,Şapçılı Hoca,  Terzi Sevimli  Kardeşler,  Cemil Kalfa, Çobanköylü Hidayet, Aliköylü Kel Berber, Merkezyeniköylü Vali, Ahmet Dağıstanlı, Ahmet Mutlu,  Ayaşlı Nimet, Mehmet ve Ali Uçar, Ali Saruhan, Omaroğlu  bunlardan sadece birkaçıdır. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları