08 Temmuz 2023 - Cumartesi

9 AY SONRA YAPILACAK YEREL SEÇİMLER

9 AY SONRA YAPILACAK YEREL SEÇİMLER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
167 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

     9  AY  SONRA  YAPILACAK  
YEREL SEÇİMLERDE  YİNE
          HEP BİRLİKTE
 BÜYÜK SÜRPRİZLERE  GEBEYİZ                      
 

    Benim  ilgimi  genel seçimler değil ama yerel seçimler daha  çok çekiyor.  Çünkü  genel seçimlerde  seçmen  sempati duyduğu siyasi partiye oy verirken yerel seçimlerde  öyle davranmıyor; eğer örneğin belediye başkanı adayı   bir ahbabı,bir arkadaşı,dostu,akrabasıysa  bütün  kurallar değişiyor. O’nun hangi siyasi partiye sempati duyduğuna bakmadan  oyunu verebiliyor.  Bugün ailelerde bile birçok siyasi partiye gönül vermiş bireyler yok mu? 
    Yani bir yerleşim biriminde seçmenler  sittin sene,özellikle  genel seçimlerde  sempati duyduğu siyasi partinin adayına oy vermesine karşın yerel seçimlerde  sempati  duyduğu siyasi parti adayına değil   örneğin arkadaşıysa,dostuysa,sevdiğiyse  O’na oy verebiliyor.   Bunun da  birçok  örneği  var.  Belediye Başkanları,Belediye Meclisi Üyeleri değişik siyasi partilere mensup kişiler olabiliyor.  Bakıyorsunuz  bir siyasi parti üyesi ile diğer bir siyasi parti üyesi ahbap,dost, kuzu sarması olabiliyor.
     Muhtarların durumu da bir başka; Muhtarın aslında partisi yoktur ve olmamalıdır da.Ama ülkemizde maalesef muhtarlar da iktidara yakın  olabiliyorlar.  Çünkü iktidara yakın olmak demek sorunları çözmek demek te ondan.  Hiç unutmam halen  Tavşanlı’nın bir beldesi olan Kuruçay  ilçe merkezine yakın bir köydü.  Köy muhtarı da zamanın ünlülerinden Ahmet Çavuş’tu.  Köye zaman içinde   bir şose yol yapıldı. Bu yol  toprak yola nazaran daha  elverişliydi. Ama Tavşanlı Merkezi ile  zamanın Kuruçay Köyü’ne giden çok eski Arnavut Kaldırımı döşenmiş ilkel bir yolu daha vardı.  Köy muhtarı CHP’liydi.  DP döneminde  yaptırılan şose yolu asla kullanmadı.  Merkebiyle gelirken giderken bu Arnavut Kaldırımı döşeli  yolu   kullandı. Ne oldu? İktidarın nimetlerinden Kuruçay Köyü uzun yıllar yararlanamadı. Merhum Ahmet Çavuş CHP’li olarak ölmüştür.  
       Değerli dostum,merhum  Derecik Köyü Muhtarı  Süleyman Dinsever ile 1962 yılından itibaren   dost olmuştuk. Ben zaten Derecik  Köyü İlkokulu’nun 1962-1972 yılları arasında 10 yıl müdür yetkili öğretmeni olarak görev yapmıştım.  Merhum Süleyman Dinsever koyu CHP’li bir köy muhtarıydı. CHP’li olarak ölmüştür.  Demokrat Parti’nin  nimetlerinden  hiç  yararlanmamıştır. Hatta gün geldi köye DP’li milletvekillerini  bile  sokmamıştır. Merhum eski  köy,sonra belde halen iki mahalleden ibaret Çukurköy  hep sağ partilere oy veren seçmenlerin  ikamet ettiği yerleşim birimiydi. Bugün de öyledir.  Köy muhtarı merhum Ahmet Esen’in Ankara ile arası gayet sıcaktı. İl merkezine gidip gelirken zorlanmamıştır.  Merhum Adnan Menderes’in konvoyu  Tavşanlı’ya Kütahya üzerinden bazı açılışlar için  gelirken  bu köy yakınlarında   merhum Menderes  yüzlerce köylü yurttaş tarafından  büyük bir tezahüratla   karşılanmıştı.  Merhum Ahmet Esen Demokrat bir muhtar olarak ölmüştür.    Bugün de iktidar yanlısı,muhalefet yanlısı muhtarlar hala vardır. Güneydoğu’da bir köy muhtarının köye propaganda için gelen dört ayrı siyasi parti  yetkilisinden   yardım aldığını dahi duymuştum. Bu da  bir başka muhtar .   Ceketinin bir yakasında CHP  rozeti,öteki yakasında DP  rozeti taşıyanını da gördüm. 
        28 Ekim 1927 tarihinde  yapılan ilk nüfus sayımında Türkiye ‘nin nüfusu 13 milyon 648 bin 270’ti. 40 bin köyümüz vardı.  Bugün nüfusumuz 85 milyonu bulmasına karşın köy sayımız  18 bin 288’dir.  Yani yıllar öncesinde 40 bin olan muhtar sayısı bugün  18 binin biraz üzerindedir. Bugün, ülkemizde  30 Büyükşehir,51 il belediyemiz var.  Büyükşehir Belediyelerine bağlı   519 ilçemiz bulunuyor.  402 normal ilçemiz var( Tavşanlı,Simav,Gediz ) gibi.  396 belde belediyesine sahibiz.  Toplamda 1389 Belediyemiz bulunuyor.Başka bir ifadeyle, 32 bin 197 mahallemiz, 18 bin 288  köyümüz,23 bin 919 da köylere bağlı mezralarımız bulunuyor.   Demem o ki; Önümüzdeki yerel seçimlerde hiç  beklenmedik bir tabloyla da karşılaşabiliriz.  Yerel seçimlerde  her siyasi görüşte olanların şansları birbirine eşittir. Yine  dediğim gibi, sonuçları, zır,hınzır ve zırzır seçmenler  belirleyecektir. Ayrıca  Yerel seçimlerde garanti diye bir şey söz konusu olamaz ve olmamıştır da…..
 
Belki duayen birçok  muhtar,meclis üyesi,il genel meclisi üyesi  yeniden seçilecektir. Ama büyük bir olasılıkla insanımız yeni yeni yüzlerle karşılaşacaktır. Türkiye’de halen  belediye başına düşen  kişi sayısı da  ortalama 60 bin kadardır. 
           Bazı yerleşim birimlerimizde üç  dönemi  tamamlayacak olan belediye başkanlarının yeniden seçilip seçilemeyeceklerine yine siyasi irade  karar verecektir. Ama  bana sorarsanız başarılı insanlara yeniden bir şans vermek iyi olacaktır. Buna da yine  seçmen karar verecektir. 
           Siyasi iradenin en büyük   zaafı, başarılı insanları bulundukları görevden alıp milletvekilli  yapmalarıdır. Rahmetli Menderes Kayseri Belediye Başkanını  en başarılı olduğu bir dönemde alıp DP Milletvekili yaptığında bütün Kayseri ayağa kalkmıştı. Bunu bir türlü kabullenememişti. Merhum Osman Kavuncu eğer belediye başkanı olarak biraz daha çalışsaydı Kayseri bugün iki Kayseri olabilirdi.  Keşke merhum Haşim İşcan biraz daha belediye başkanı olarak görev yapabilseydi. Yine köy ve mahalle muhtarları içinde başarılı olanlara yeniden fırsat verilmelidir.  Başarılı muhtarları değiştirmek yanlıştır.Eskiden bir lokma bir hırka felsefesiyle görev yapan muhtarlar artık iyi-kötü üç-beş kuruş maaş alıyorlar. Bu maaş ta insanları cezbediyor.  Bu nedenle muhtarlığa özenenlerin sayısı her  dönem  giderek artıyor. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları