“BALIKÖY” ADI İLE BİR İLÇE

Bülent Alpagut
- 05062218413 BİR ZAMANLARIN KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ DOÇ.DR.SEYDİ
KARAKUŞ’UN KÜTAHYA İLİ’NDE “BALIKÖY” ADI İLE BİR
İLÇE KURULMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ “ TEKRAR BİR BAŞKA MİLLETVEKİLİMİZ TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLEBİLİR
Kütahya, yeni bir ilçe için kesinlikle “hayır” dememelidir. Bakın Emet İlçesi bile iki evlat doğurmuştur. Hisarcık ve Çavdarhisar gibi. Fena mı olmuştur? Tavşanlı ,bugün itibariyle dört büyük beldeye sahiptir. Bunlardan tepecik ve Kuruçay Beldeleri ilçe merkezine bir anlamda yapışmıştır. Birbirlerinin arka bahçeleri gibidir.Belki yakın bir gelecekte halen 19 mahallesi olan Tavşanlı Belediyesi’nin modern mahalleleri arasına katılabilirler.Bence bu kaçınılmazdır.Yani mahalle statüsüne kavuşabilirler. Ama,ilçe merkezine en uzak,etrafındaki 30 pare köyün tam ortasındaki Balıköy Beldesi ‘nin durumu aynı değildir. Bir defa Balıköy Beldesi ile Tavşanlı merkezi arasında bir hayli mesafe vardır.Sanırım Tavşanlı- Kütahya arası kadar,50 km olabilir. Bu belde sakinleri karayolu ve demiryolu ile Tavşanlı’ya ulaşmaktadır. 2020 Tüik verilerine göre genel nüfusu bugün itibariyle üç aşağı beş yukarı 101 bin 848 olan Tavşanlı’nın sadece merkezinde,yani,belediye sınırları içinde yaşayanlar nüfusu 72 bin 723’tür. Bir başka ifadeyle Tavşanlı merkezi ‘nde nüfus her geçen yıl artmakta, bağlı köylerdeki nüfus ise azalmaktadır.Bu da merkezin yükünü artırmakta ve glişmelerde gecikmelere neden olabilmektedir”. Küçük olsun benim olsun” derler. Doğrudur. Nüfusu az olan yerlerde gelişmeler kalabalık yerlere nazaran daha kolay olmaktadır. Bence,Balıköy’ün çevresindeki köylerle beraber ilçe olması zamanı gelmiştir. Bu konuda belediye başkanı Ahmet Artun’un ciddi bir çalışma içinde olduğunu da biliyorum. İnşallah yerel seçimler gelmeden bu gerçekleşir. Balıköylüler de ilçe olmaları halinde pastadan daha büyük pay alacaklardır. Balıköy’de kısa sürede büyük gelişmeler söz konusudur. Yine 2020 Tüik verilerine göre Kütahya’nın Pazarlar İlçesi merkez nüfusu 2.947’dir. Yine Şaphane İlçesi’nin merkez nüfusu 2.790’dır.Dumlupınar İlçesi’nin ise 1.205 olarak görülmektedir. Çavdarhisar İlçesi’nin merkez nüfusu da 2.084’tür. Aslanapa İlçesi’nin merkez nüfusu 1.934’tür. Altıntaş İlçesi merkezinde 5.322 nüfus vardır. Hisarcık İlçesi merkezinde de 4.814 nüfus var. Balıköy merkezinde Tüik verilerine göre 2020 nüfus bilgileri çerçevesinde 1815 kişi yaşıyor. Ama çevresindeki 50’ye yakın yerleşim biriminin bu belde ile yakın işbirliği içinde oldukları dikkate alınırsa orta ölçekli bir ilçe için gerekli nüfus kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Balıköy bana göre Anap Dönemi’nde ilçe olabilirdi. Bu konudaki çalışmalar maalesef sonlandırılamadı. Hemşehrimiz Doç. Dr Mustafa Kalemli ki bir ara TBMM Başkanı ve çeşitli bakanlıklarda bulunmuştu Balıköy’ün mutlaka il olması gerektiğine inananların başında geliyordu.
Bir zamanların Kütahya Milletvekili Doç. Dr. Seydi Karakuş’un TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifine ulaştım. Sayın Karakuş ‘un kanun teklifi aynen şöyle; “TBMM Başkanlığı’na,Kütahya İli’nde Balıköy adı ile bir ilçe kurulmasına ilişkin Kanun Teklifim gerekçesiyle birlikte sunulmuştur. Gereği için bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.”Bu Kanun Teklifi ile ilgili( 2/756-10163/23969) numaralı bir dosya da mevcut.
Ben sayın Karakuş’un ilişkin kanun teklifiyle ilgili gerekçelerini bilmiyorum. O gerekçelere sahip değilim. Ama bildiğim kadarıyla sayın Karakuş Balıköy ile ilgili doyurucu bilgilere ulaşmış,bunları teklifinin ekinde sunmuş olmalı.
Ama bu konuda benim de bildiklerim var. Bu belde,Eskişehir- Balıkesir Demiryolu üzerinde Balıköy ve havalisi halkının ,Karayoluyla Balıkesir’e, Bursa’ya, Kütahya’ya ulaşması her halükarda mümkün. Balıköy verimli topraklara sahip bir belde. Hani derler ya” İnsan eksen biter”. Gerçekten mümbit ovaları,arazisi Balıköy’ü Allah’ın gizli bahçeleri’nden biri yapmıştır. . İstenildiği taktirde bu yörede pirinç,susam üretimi de yapılabilecektir. Bir zamanlar Balıköy’de susam tarlalarına yüzlerce kınalı kekliğin inip havalandığını bilmeyen yoktur.Bunun yanında tahıl üretiminde de istenildiği taktirde Balıköy’de üretim tavan yapabilir. Hayvancılık alanında yöre çok müsait. İklim Kütahya İklimi’ne banzemiyor. Zaten Balıköy için söylenen ilginç bir yakıştırma da bunu gösteriyor. Balıköy için” Kütahya’nın Adanası” deniliyor. Balıköy envai çeşit maden sahalarına sahip bir yer Beldenin tam ortasından Emet Çayı akıyor. Çevrede yetiştirilen sebze ve meyvalar Tavşanlı Sebze ve Meyva Pazarları’na getiriliyor. İstenildiği taktirde Balıköy’de bir Orman Ürünleri Entegre Tesisi dahi hayata geçirilebilir.Balıköy’de Dağ Turizmi ülke çapında ses getirebilir. Yüksek rütbeliler özellikle terk edilen Değirmisaz’da(GLİ eski Bölge Müdürlüğü hizmet alanında) bu askeri birlik için bütün şartların elverişli olduğunu tespit etmişti. Elektrik,su yol,orman vardı. Üstelik Bölge Müdürlüğü sınırları içinde Balıköy’e bir Dağ ve Komando Birliği konuşlandırılabilir. Ki yıllar önce bizzat Ankara Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen birkaç yüksek rütbeli ile bu çevrede tetkik ve incelemelere katılmıştım. Zamanın kaymakamı merhum Ahmet Ülkü Onursal idi.
Balıköy’de Tabiat Varlıkları en iyi şekilde korunmakta, nadide geyikler mutlu bir ortamda yaşamaktadır. Eğer Balıköy ilçe yapılırsa görülecektir ki örnek ve şirin bir ilçeye kavuşulacaktır. Eğer bir imza kampanyası başlatılacak olursa ilk imzayı ben atarım. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat sunulan bir dosyanın akıbetini bilmiyorum. Bu dosyanın bir fotokopisi bugün yetkililerin elinde var. Değerli dostum Kazım Toy bir ara bana Balıköy’ün ilçe olması için yapılan çalışmaları anlatmış,bir de Ankara’ya götürülen Balıköy Dosyası’nın fotokopisini vermişti. Güzel bir çalışmanın ürünüydü. BU DOSYANIN BUGÜN DE BİR YERLERDE OLDUĞUNA İNANIYORUM.Bende de var ama Tavşanlı’da mı,İzmir’de mi yoksa Yazlıkta mı bilmiyorum. Yeni bir çalışmaya gerek te yok. Zaten bu dosyada her şey vardı. Haydi” Rastgele” diyorum