17 Ekim 2021 - Pazar

“BALIKÖY” ADI İLE BİR İLÇE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
941 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 BİR ZAMANLARIN  KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ DOÇ.DR.SEYDİ 
 KARAKUŞ’UN  KÜTAHYA  İLİ’NDE “BALIKÖY” ADI İLE BİR 
İLÇE KURULMASINA İLİŞKİN  KANUN TEKLİFİ “ TEKRAR BİR BAŞKA MİLLETVEKİLİMİZ TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLEBİLİR 

           Kütahya, yeni bir ilçe için  kesinlikle  “hayır” dememelidir. Bakın Emet İlçesi bile iki evlat doğurmuştur. Hisarcık   ve Çavdarhisar gibi.  Fena mı olmuştur? Tavşanlı  ,bugün itibariyle   dört  büyük beldeye sahiptir. Bunlardan tepecik  ve Kuruçay Beldeleri  ilçe merkezine  bir anlamda yapışmıştır. Birbirlerinin arka bahçeleri gibidir.Belki yakın bir gelecekte  halen 19 mahallesi olan Tavşanlı Belediyesi’nin  modern mahalleleri arasına katılabilirler.Bence bu kaçınılmazdır.Yani mahalle statüsüne kavuşabilirler. Ama,ilçe merkezine en uzak,etrafındaki 30 pare köyün tam ortasındaki Balıköy Beldesi ‘nin  durumu  aynı değildir.  Bir defa Balıköy Beldesi ile Tavşanlı merkezi arasında  bir hayli mesafe vardır.Sanırım Tavşanlı- Kütahya arası kadar,50 km olabilir.  Bu belde sakinleri  karayolu ve demiryolu ile Tavşanlı’ya  ulaşmaktadır.  2020 Tüik verilerine göre genel nüfusu  bugün itibariyle üç aşağı beş yukarı 101 bin 848 olan Tavşanlı’nın sadece merkezinde,yani,belediye sınırları içinde yaşayanlar nüfusu  72 bin 723’tür. Bir başka ifadeyle Tavşanlı merkezi ‘nde nüfus her geçen yıl artmakta, bağlı köylerdeki nüfus ise azalmaktadır.Bu da merkezin yükünü artırmakta ve  glişmelerde gecikmelere neden olabilmektedir”. Küçük olsun benim olsun” derler. Doğrudur. Nüfusu az olan yerlerde gelişmeler kalabalık yerlere nazaran daha kolay olmaktadır. Bence,Balıköy’ün çevresindeki köylerle beraber ilçe olması zamanı gelmiştir. Bu konuda belediye başkanı Ahmet Artun’un ciddi bir çalışma içinde olduğunu da biliyorum. İnşallah yerel seçimler gelmeden bu gerçekleşir. Balıköylüler de ilçe olmaları halinde pastadan daha büyük pay alacaklardır. Balıköy’de kısa sürede büyük gelişmeler söz konusudur.  Yine 2020  Tüik verilerine göre Kütahya’nın Pazarlar İlçesi merkez nüfusu  2.947’dir. Yine  Şaphane İlçesi’nin merkez nüfusu  2.790’dır.Dumlupınar İlçesi’nin ise   1.205 olarak   görülmektedir. Çavdarhisar İlçesi’nin  merkez nüfusu da  2.084’tür.  Aslanapa İlçesi’nin merkez nüfusu  1.934’tür. Altıntaş İlçesi merkezinde  5.322  nüfus vardır. Hisarcık İlçesi merkezinde de  4.814 nüfus var.         Balıköy merkezinde Tüik verilerine göre 2020 nüfus   bilgileri çerçevesinde 1815 kişi yaşıyor. Ama çevresindeki 50’ye yakın yerleşim biriminin bu belde ile yakın işbirliği içinde oldukları dikkate alınırsa  orta ölçekli bir ilçe için gerekli nüfus kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. 
          Balıköy bana göre Anap Dönemi’nde ilçe olabilirdi. Bu konudaki çalışmalar maalesef sonlandırılamadı. Hemşehrimiz Doç. Dr Mustafa Kalemli ki bir ara TBMM Başkanı ve çeşitli bakanlıklarda bulunmuştu Balıköy’ün mutlaka il olması gerektiğine inananların başında geliyordu. 
          Bir zamanların  Kütahya Milletvekili Doç. Dr. Seydi Karakuş’un TBMM Başkanlığı’na  verdiği  kanun teklifine ulaştım. Sayın Karakuş ‘un kanun teklifi aynen şöyle; “TBMM Başkanlığı’na,Kütahya İli’nde Balıköy adı ile  bir ilçe kurulmasına ilişkin Kanun Teklifim gerekçesiyle  birlikte sunulmuştur. Gereği için bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.”Bu  Kanun Teklifi ile ilgili( 2/756-10163/23969) numaralı bir dosya da mevcut. 
         Ben sayın Karakuş’un  ilişkin kanun teklifiyle ilgili  gerekçelerini bilmiyorum.  O gerekçelere sahip değilim. Ama bildiğim kadarıyla  sayın Karakuş Balıköy ile ilgili doyurucu bilgilere ulaşmış,bunları teklifinin ekinde sunmuş olmalı. 
        Ama  bu konuda benim de bildiklerim var. Bu belde,Eskişehir- Balıkesir Demiryolu üzerinde Balıköy ve havalisi halkının ,Karayoluyla Balıkesir’e, Bursa’ya, Kütahya’ya  ulaşması  her halükarda mümkün. Balıköy verimli topraklara sahip bir belde. Hani derler ya” İnsan eksen biter”. Gerçekten mümbit ovaları,arazisi Balıköy’ü Allah’ın gizli bahçeleri’nden biri yapmıştır. . İstenildiği taktirde bu yörede pirinç,susam üretimi de yapılabilecektir. Bir zamanlar Balıköy’de susam tarlalarına yüzlerce kınalı kekliğin inip havalandığını bilmeyen yoktur.Bunun  yanında   tahıl üretiminde de istenildiği taktirde Balıköy’de üretim tavan yapabilir. Hayvancılık alanında yöre çok müsait. İklim Kütahya İklimi’ne banzemiyor. Zaten Balıköy için  söylenen ilginç bir yakıştırma da bunu gösteriyor. Balıköy için” Kütahya’nın Adanası” deniliyor. Balıköy envai çeşit maden sahalarına sahip bir  yer  Beldenin  tam ortasından Emet Çayı akıyor. Çevrede yetiştirilen sebze ve meyvalar Tavşanlı Sebze ve Meyva Pazarları’na getiriliyor. İstenildiği taktirde Balıköy’de bir Orman Ürünleri Entegre Tesisi  dahi hayata geçirilebilir.Balıköy’de Dağ Turizmi  ülke çapında ses getirebilir. Yüksek rütbeliler özellikle terk edilen Değirmisaz’da(GLİ  eski  Bölge Müdürlüğü   hizmet alanında)  bu askeri birlik için bütün şartların elverişli olduğunu tespit etmişti. Elektrik,su yol,orman vardı. Üstelik Bölge Müdürlüğü   sınırları içinde  Balıköy’e bir Dağ ve Komando  Birliği konuşlandırılabilir. Ki yıllar önce bizzat  Ankara Genel Kurmay Başkanlığı’ndan gelen birkaç yüksek rütbeli ile bu çevrede tetkik ve incelemelere  katılmıştım. Zamanın kaymakamı merhum Ahmet Ülkü Onursal idi.                                                                               
       Balıköy’de Tabiat Varlıkları en iyi şekilde korunmakta, nadide geyikler  mutlu  bir ortamda yaşamaktadır. Eğer Balıköy ilçe yapılırsa görülecektir ki örnek ve şirin bir ilçeye kavuşulacaktır. Eğer bir imza kampanyası başlatılacak olursa ilk imzayı ben atarım. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat sunulan bir dosyanın akıbetini bilmiyorum. Bu dosyanın bir fotokopisi bugün yetkililerin elinde var. Değerli dostum Kazım Toy bir ara bana  Balıköy’ün ilçe olması için yapılan çalışmaları anlatmış,bir de Ankara’ya götürülen Balıköy Dosyası’nın fotokopisini vermişti. Güzel bir çalışmanın ürünüydü. BU DOSYANIN BUGÜN DE BİR YERLERDE OLDUĞUNA İNANIYORUM.Bende de var ama Tavşanlı’da mı,İzmir’de mi yoksa Yazlıkta mı bilmiyorum.  Yeni bir çalışmaya gerek te yok. Zaten bu dosyada her şey vardı.  Haydi” Rastgele” diyorum 
    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları