14 Ağustos 2023 - Pazartesi

Kira sorunu

kira sorunu

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
543 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 Son aylarda  insanımızı  birbirine düşüren   kira  sorununa bugüne kadar kalıcı bir çözüm getirilemedi. Aslında yıllar yılı kiracı olsun,ev sahibi olsun bu iki kesim birbiriyle akraba kadar yakındı.Ama gelin görün ki  araya para  girince her şey alt üst oluverdi. Para tatlıdır. Ama helal olan para tatlıdır.  “ Hakkını helal et” diyen birisine  ,karşısındakinin :” Helal olsun” demesi önemlidir. Bugün küçücük bir dükkanı,iş yeri,dairesi ve bağımsız bir evi olan birisinin  son yıllarda  bu taşınmazlarından  giderek daha fazla  kira istemesi   giderek yayılmış durumda.  Mülk sahipleri mülklerinden   birkaç kat fazlasını ister hale geldiler. Karşısındaki bu kadar kirayı ödeyebilir mi diye düşünenler artık kalmadı. Aslında her mülk ( ev,daire,dükkan,iş yeri,tarla,bahçe v.b) sahibi   bu mülkün Allah’a ait olduğunu unutmuştur. Bu mülkü  bir an gelip Yaradan’ın geri alabileceğini aklına dahi getirmiyor.  Bakın  şu son yaşanan felaketlere; Sel,yer kayması, fırtına,hortum,yangın,deprem  sonunda nice taşınmazlar  ve nice canlar  kaybedildi. Bazılarımızın malda ve mülkte gözleri yok. Ama bazılarının inadına  aşırı bir  hırsı var. Mülk aslında, bir hükümdar,kral,Emir,şeyh,imparator,diktatörün  yaşadığı ,devletin  hüküm ve idaresi altında  bulunan toprakların tamamıdır.Mülk, Vakıf olmayan,mülkiyeti şahsa  ait bulunan yer veya binadır.Mecazi  anlamda mülk;ülke,alem ,diyar,dünyadır. 
Ev sahibi;bir evin,taşınmazın mülkiyetine sahip olan  kimsedir. Kiracı,Bir şeyi(taşınmazı,daireyi,evi,tarlayı,bahçeyi vb) kira ile tutan kimsedir. Kiracılık, yani,kiracı olma durumu ,kira yerlerinde oturma  geleneği asırlardır vardır. Öyle ki, ev sahipleriyle kiracıların  birbirleriyle akraba bile olabileceklerinden söz edilmiştir. 
 Mekanları cennet olsun  ben yıllar içinde  merhum Ahmet Karatürk( Karamalak Ahmet)’ün evlerinden birinde(şimdiki İş Bankası Şubesi karşısındydı),yine  merhum Kasım Abdullah’ın  apartmanının   bodrum katında kiracı olarak kaldım. Ama Allah var,birbirimizle bir evlat-baba ilişkisi  içindeydik.  Yine uzun zamandır  halen Ayvalı Köyü’nden Almanya’da çalışan Ömer Uçmuş’un  dairesinde kiracıyım. Babası sevgili dostum Ahmet Uçmuş ile bugüne kadar   bir dost olarak yaşadık. Birbirimizi kıracak tek bir sözümüz olmadı.  Allah kendisinden razı olsun. 
Allah bana hep tok gözlü mülk sahipleri nasip etti. Her üç ev sahibim de mülklerinin  kendilerinin  değil  Allah’ın olduğunu biliyorlardı. 
Yıllar içinde,emekli olduktan sonra bir süre MTSK Müdürlüğü yaptım.  Tavşanlı DDY Gar Müdürlüğü karşısında  kulakları çınlasın Almanya’da çalışıyorlardı Ali ve Melek  kardeşlerimin apartmanında   iş icabı bulundum.  Bir gün erken sattlerde  MTSK’ nun kapısı önünde bir Alman Plakalı araçta   mülk sahiplerinin uyuduğunu fark ettim.  Kurs binasında yatacak,kalacak yer vardı. Kendilerini   mülklerine davet ettiğimde,kardeşim olsun Melek Hanım” Hocam,burası  bizim mülkümüz değil. Allah’ın mülkü. Üstelik sizlere kiraya vermişiz.  Bizim rahatımız iyi teşekkür ederiz” diyerek teklifimi geri çevirmişlerdi. 
 Bugün iyi-kötü mülklerini kiraya veren ev sahiplerine ne oldu?  Bu kadar acımasız nasıl oldular?  Ülke genelinde Devlet Baba’nın,Devlet Ana’nın artık bir şeyler yapması zamanı gelmiştir. Buna bir” dur” deme vakti gelmiş çatmıştır. Devletimiz % 25’lik bir artışı  uygun görmüş. Öyleyse buna uyacağız.  Gerekirse Devlet ülke genelinde tüm taşınmazların kirasını kendisi tespit etmelidir. Devlet isterse her şeyin alasını yapar.  Yeter ki istesin.  Ben  şahsen,bu konuda bir şeylerin yapılacağına inanıyorum. Ama acele edilmelidir. Bakın son günlerde kaç kiracı,kaç ev sahibi kanlı bıçaklı oldular.  Birçok olay mahkemelere taşındı.  Her şeyin bir yolu yordamı vardır. Uhuletle ve suhuletle  sorunları çözebiliriz.  Top devletimizin elindedir.  Devlet ne yapacağını mutlaka bilmektedir ve de yapacaktır. Emir demiri her zaman kesmiştir.  Allah herkese  güç kuvvet versin.  Her mülk sahibine de  Allah’ın rızası dahilinde hareket etme  tavsiyesinde bulunuyorum.  Rızasız verilen bir paradan kimseye hayır gelmez.  Eğer birisi  birisine  verdiğini helal etmiyorsa yemin ediyorum  bunda hayır beklenmemelidir. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları