26 Şubat 2022 - Cumartesi

MADE İN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
700 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   “ MADE   İN” YA DA  “…….’DA 
ÜRETİLMİŞTİR”  İBARESİ  
        Yıllar içinde ürünlerimizin paketlerinin  üzerinde bir ibare gördük.” Made İn Turkey” veya başka bir ülke ibaresi..Bunun anlamı   o ürünün  hangi ülke ürünü olduğunu gösterir. Örneğin Aydın ili’nin ünlü ürünü İncir paketlerinin üzerinde” Made İn Türkey” yazar. Ama artık  bu ibarenin “ Made İn Türkiye” olarak yazılacağını öğreniyoruz. Sanırım sayın Cumhurbaşkanımızın görüşleri doğrultusunda böyle bir karar alınmış. Çok ta isabetli olmuş. 1940 yılında,Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen bütün mallara”Türk Malı” ya da”TM” işareti  konulması  zorunluluğu getirilmişti. 
          Öyleyse Tavşanlı’nın ünlü TSE Belgeli leblebisi de çeşitli ülkelere gönderilirken “ Made İn Türkiye” ibaresini göreceğiz. Hatta buna küçük bir ek te yapılabilir.” Made İn Tavşanlı” da güzel olmuyor mu?  Espri yapıyorum. Tabiatıyla Türkiye sözcüğü  en doğrusu olacaktır. Bu ibarenin 1887’de kullanıldığını biliyoruz. O yıllarda Alman mallarına  dikkat çekmek  ve üreticinin bu mallardan uzak kalmasını sağlamak amacı güden uygulama  tam tersine  büyük beğeni kazanmış.Ne olmuş? İngilizler,ucuz ve sağlam Alman mallarına hücum etmiş.  İyi mi?
          Hani espri yaptım dedim ya, örneğin çininin vatanı Kütahya’nın adı neden bu ibare çerçevesinde değerlendirilmesin? Çini bazı yerlerde de üretiliyor. Ama bu çiniler,  Kütahya Çinisi’nin eline su dökemez. Öyleyse” Made İn Türkiye- Kütahya” ibaresi cuk oturuyor. Öyleyse  ihraç ürünlerimizin üzerindeki  ibarelere o kentin,şehrin en ünlü ürününü paketlerken  o ürünün adını da ilave etmekte yarar var. Malatya’da paketlenen kayısıda:” Made İn Türkiye-Malatya”, Kars’ta paketlenen kaşar peynirinde :” Made İn Türkiye- Kars”, kestane şekerinin  üzerine:” Made İn Türkiye- Bursa”, Kuru incirin üzerinde:” Made İn Türkiye- Aydın”, Keramika  paketinin üzerinde.”Made İn Türkiye- Kütahya”, Baklava paketinin üzerinde:” Made İn Türkiye- Gaziantep” ibaresi uygun olacaktır. 
          Ben Şeyh Murat Gazi’nin  Leblebicilik mesleğinin piri olduğunu biliyorum. Tavşanlı Leblebisi’nin TSE belgeli olduğunu biliyorum. Tavşanlı Leblebisi’nin 43 buçuk çeşiti olduğunu biliyorum.Tavşanlı Leblebisi’nin birçok ülkeye ihraç edildiğini biliyorum. Ama bunu benim bilmem  önemli değil. Herkes,tüm Türkiye,AB Ülkeleri ve diğer ülkeler  vatandaşları da bilmelidir. Öyleyse  ben Tavşanlı7da leblebi üretimi yapan değerli  kişilerden paketleme  esnasında  bu ayrıntıyı göz ardı etmemesini istiyorum.  Tavşanlı sınırları dışına çıkarılan her leblebi paketinde :” Made İn Türkiye- Tavşanlı” ibaresi kesinlikle yer almalıdır. Ülkemizde birçok yerleşim biriminde sucuk üretimi yapılıyor. Ama benim damak tadım Tavşanlı Şirin Sucuk. Öyleyse Şirin   Sucuk  paketlenirken sevgili Abdurrahman Şirin :” Made İn Türkiye- Tavşanlı” ibaresini mutlaka kullanmalıdır.Kötü bir huy mu dersiniz? Yoksa; başka bir nedenle mi? Ben Şirin Sucuk sevdalısıyım.  Tavşanlı’dan uzun zamandır ayrıyım. Ama bir şekilde Tavşanlı Şirin Sucuk  tüketiyorum.  Sevgili Abdurrahman sağ olsun,her zaman ne zaman istersem kargoyla göndereceğini söylüyor. Ama gerek yok. Dostlar sağ olsun. Canım ne zaman çekse Tavşanlı Şirin Sucuk  kargoya verildikten en çok iki gün sonraki kahvaltıma yetişiyor.  
 ADALET  VE KALKINMA PARTİSİ KÜTAHYA İL BAŞKANI SAYIN
                             SEBAHATTİN CEYHUN’DAN MÜJDELER  
       Bana göre sayın Sebahattin Ceyhun ,bugüne kadar gelmiş geçmiş AK Part İl başkanları içinde en başarılı olanı. Kendisini yerel basından izliyorum. Ben sevgili başkanı bugüne kadar hiç görmedim. Bir bardak çayını da  içmedim. Kendisinden bir ricam ve istirhamım da olmadı. Ama kendisinin   göreve getirildiğinden bu güne her etkinlikte hazır  bulunduğunu,  elini taşın altına soktuğunu,sorunların yakın takipçisi  olarak mesai  verdiğini işitiyor,yerel basından izliyorum. Kütahya’ya hizmet verenler  ister  CHP’li, MHP’li, SP’ li veya bir başka siyasi partiden olsun azizdir,muhteremdir,güzel insanlardır.  Sayın Ceyhun,AK Parti’nin il başkanı olabilir.Sadece iktidar partisinin ildeki en yetkili mensubudur. Yaptığı her hizmet,gösterdiği her tepki, karşılaştığı her sorun yakinen bilinmektedir. Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi bugün Kütahya’da   hala güçlüyse bunu sayın Ceyhun gibi başkanlara borçludur. Ama bir de madalyonun öteki yüzü vardır.  Bir Atasöz unutulmamalıdır.” Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez”denir.  Eğer, AK Parti Kütahya’da bugün de teveccüh görüyorsa   kendisine kaz ikram eden Kütahyalı’ya tavuğu esirgememelidir.Bana göre Adalet ve Kalkınma Partisi de bunu yapıyor.   İşte sevgili Ceyhun  da bunun bilincindedir. Kütahya ile Ankara  arasındaki köprünün bir başında sayın Ceyhun,öte  başında da alt ve üst bürokratlar var. Bunlara ulaşmakta zorlanmayan tek isim sayın Sebahattin Ceyhun’dur. Bu nedenle sayın Ceyhun’un Kütahyalı’ya verdiği   her müjde önemlidir.   Ama Kütahyalı’nın hepsi Ak Parti sempatizanı,sevdalısı değil ki. Kütahya’da başka siyasi parti sevdalıları,sempatizanlar da var.  Kütahya sevinçte ve tasada   beraber olmak zorundadır. Nihayet Kütahyalı olarak kırk kişiyiz ve birbirimizi iyi-kötü taniyoruz. Sayın Ceyhun’un Kütahya içihn verdiği,vereceği her müjde tüm Kütahyalı’yı yakindan ilgilendirmektedir. Son verdiği  müjdeler de hepimizi mutlu etmiştir. Ben bu müjdeleri küçük cümlelerden çıkardım. Her biri birbirinden güzel. 
         TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI   kurulacağı  haberi   beni de yakından ilgilendiriyor. Çünkü yıllar yılı birçok yazımda bu laboratuarın sadece Kütahya için değil,ülkemizin her yerinde  olması gerektiğini savunanlardanım. Bir Kütahya sevdalısı olarak  bu müjdeyi   tadından yanına varılamayacak kadar güzel ve hatta kaymaklı  bir tatlı  gibi  görüyorum. Sayın başkanın ifade ettiğine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı Kütahya İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının bir yerinde bu  toprak analizi laboratuarı yerini alacakmış. Kütahya merkez,ilçeleri,beldeleri ve köyleri açısından da önemli bir laboratuvar. Bu müjdeyi aslında sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli vermiş. Sayın başkanın ifadeleri de teyid ediyor.  Bu arada daha birçok müjde var. ARI YETİŞTİRİCİLERİ  BİRLİĞİ BÜNYESİNDE  BAL SÜZME  VE PAKETLEME  TESİSİ açılacakmış. Kütahya,Ege Blgesi’nde Bal ormanlarıyla,bitki çeşitliliğiyle dikkat çeken bir il.Ege Bölgesi’ndeki baz iller arıcılarının belli dönemlerde Kütahya’ya geldiklerini,kovanlarını orada burada  yerleştirdiklerini,sezon bitiminde kilolarca balımızı alıp gittiklerini bilmeyen var mı? Öyleyse bu tesis büyük bir öneme haizdir. KÜTAHYA’DA 20 BİN CEVİZ  FİDANI  DAĞITILACAKMIŞ.Türkiye yıllar içinde ceviz zengini bir ülkeydi. Hiç unutmam Kayseri’de görevliyken köylü yurttaşlara  :”  Dostlarım  bir zamanlar Kayseri ceviziyle ünlüydü. Allah aşkına ne oldu da bugün bir avuç ceviz ağacımız var?” dediğimde bana aynen.” Muallim Bey ,birileri geldi, ceviz ağacından çok güzel genç kızlar için çeyiz sandığı üretiliyor. Gelin ağaçlarınızı değerlendirin” dediler. İyi de para teklif ettiler.  Konu-komşu ceviz ağacını   bunlara sattı.  O oldu,bir daha o eski görkemli günleri göremedik” demişlerdi.  İnşallah Kütahyalı byle bir hataya düşmez ve cevizin kıymetini bilir.
          ÇAVDARHİSAR,EMET,HİSARCIK  ve Merkez İLÇEYE  400 DAMIZLIK KOÇ DAĞITIMI  yapılacakmış. Bu da güzel bir müjde. Kütahya büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık  yapmak için çok müsait bir durumda. İklim koşulları da uygun. Bitki zenginliği de cabası.Neden, Afyonkarahisar et konusunda kendinden bahsettiriyorsa neden Kütahya bahsettirmesin? DUMLUPINAR İLÇESİ’NE  SÜT TOPLAMA MERKEZİ  KURULACAKMIŞ.  Bu merkez sayesinde Kütahyanın dört bir yanında üretilen sütler için de bir güvence doğacaktır. Bu merkezden yurdun dört bir yanına  binlerce litre süt dağıtımı gerçekleştirilecektir. Bu merkez büyük soğukhava tesisleriyle taçlandırılabilirse  tadından yanına varılmaz. HİSARCIK KADIN KOOPERATİFLERİNE  ROLL  EKMEK ÜRETİM TESİSİ KURULACAKMIŞ. Bu Hisarcık için büyük bir yatırımdır.Neticede Kütahya için kazançtır. ASLANAPA VE ALTINTAŞ İLÇELERİNE  MISIR KURUTMA  TESİSİ KURULACAKMIŞ.  Mısır son yıllarda özellikle yem üretiminin vazgeçilmezlerinden. Bu  tesis sayesinde belki yörede mısır ekimi tetiklenebilir ve çiftçinin mısıra olan ilgisi artabilir. ÇAVDARHİSAR TARIM MESLEK LİSESİ’NİN SERASI  MODERNİZE EDİLECEKMİŞ. Ben seranın tüm ilçelerimizde yaygın hale getirilmesinden yanayım. Bu tüm il sınırları içinde muhtelif yerlerde   dşünülmelidir.KİRAZ BAHÇELERİNDE  HASTALIK VE ZARARLI MÜCADELESİ  BAŞLATILACAKMIŞ. Kütahya kiraz konusunda değil Türkiye,AB Ülkeleri ve diğer ülkeler gözünde de  değerli bir meyvedir. Suyundan şurup,içecek üretilmektedir. Reçeli yapılmaktadır. Pastanelerde değerlendirilmektedir. Kütahya7nın bazı yörelerinde yetiştirilen kiraz üstelik   bölgesel coğrafi işaret te almıştır. OYSU VE SOFÇA’DA  2 ADET BAL ORMANI  TESİS EDİLECEKMİŞ. Böylelikle Kütahya7da mevcut Bal Ormanları’nın sayısı da artacaktır.. ÇAMLICA  TABİAT PARKI’NA  YABAN HAYATI MÜZESİ YAPTIRILACAKMIŞ. Bu müze de Kütahya’da bir ilk olacaktır. 
             Bu müjdeleri hiç kimse yabana atmamalıdır. Sayın  AK Parti İl Başkanı  Ceyhun’a teşekkür ederiz.   Müjdelerin arkası mutlaka gelecektir. Onlar  yeter ki müjde vermeyi sürdürsünler; bizler yazmaktan yorulmayız.     

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları