HAYVAN BARINAKLARI KONUSU BİR HABERLE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
HAYVAN BARINAKLARI KONUSU BİR HABERLE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
Bülent Alpagut
- 05062218413 HAYVAN BARINAKLARI KONUSU BİR HABERLE GÜNDEME
BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
Bir süredir ülkemizde sokak hayvanları,hayvan barınakları halkımızı meşgul eden konular. Tavşanlı’da da böyle bir sorun yaşanıyor. En önemlisi Tavşanlı’nın muhtelif kesimlerinde sokak hayvanları özellikle kediler değil ama köpekler gündem oluşturuyor.Kediler kendilerine bir kapı bulabiliyorlar ama köpekler bu konuda şanslı değiller. Bugüne kadar yeterli bir kısırlaştırma gerçekleştirilemediği için köpek popülasyonu giderek arttı. Belki görülebilir bir tehlike söz konusu yoksa da bu hayvanların çoğu halen de bakımsızlıktan,gıda yetersizliğinden,kötü yaşam koşullarından olumsuz etkileniyorlar. Bu konuda bilgileri sadece amatörce hayvanlarla ilgilenen hemşehrimiz Necdet Demirat’tan öğreniyorum. Bana kalırsa Kütahya bu konuda sınıfta kalmıştır. Neden mi? Eğer bir yerleşim biriminde hala yavrularını yiyerek karnını doyuran bir köpek popülasyonu varsa anlattıkları doğru demektir.
Necdet Demirat,Allah rızası için bugüne kadar kendi çabalarıyle topladığı yemleri,ekmek dilimlerini,yemek artıklarını kendi imkanlarıyle bu köpeklere ulaştırıyor. Kimseden de “Aferin”beklemiyor. Allah kendisinden razı olsun. Veteriner dostları var. Yakın çevresi var. Dost ve arkadaşları var. Zaman zaman kendisini yazılarımla destekliyorum. Necdet Demirat namuslu bir hemşehrimiz. Kesinlikle bu güne kadar hayvanların haklarına elini sürmeyecek kadar mükemmel bir insan. Hayvanların sırtından hikaye yazanlardan,hayvanların yiyeceğinden nemalananlardan değil. Kendisi üstelik bazı Hayvanlarla ilgili kuruluşların temsilcisi. Gerektiğinde resmi makamlara ihbarda da bulunabiliyor.
İnanıyorum ki geceleri yatağına uzandığında sokak hayvanlarını düşünerek uykusu kaçan nadir insanlardan biridir. Kendisine bugüne kadar doğru dürüst yardım edemedim. Benim silahım sadece kalemim. Yazdığımda eğer etkili olabiliyorsam ne ala!...Son haftalarda sayın valimiz Ali Çelik Bey’in Sokak Hayvanları konusunda üzerine düşeni yaptığını görüyorum. Özellikle kısırlaştırma konusunda ciddi girişimleri var. Bir de şu sokak hayvanları için bir nebze gıda yardımı yapılması konusunda direktifleri olsa inanın gerçekten mutlu olacağım. Çünkü bugün aramızda hala maddi gücü yerinde olanlar var. Kurum ve kuruluşlar var. Bunların harekete geçirilmesi güzel olacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımızı bile derinden etkileyen bir olay yaşandı. Hem de Konya’da,Yüce Mevlana’nın memleketinde. Bir barınakta köpek itlaf edildi. Hem de vahşice bir şekilde. Buna Yaradan bile kızmış,gazaba gelmiş,Arş bile titremiştir. Belki bu Konya’da,Konyalıları da derinden etkilediğine inandığım vahşet , vahşice katliam, bir nebze Sokak Hayvanlarını yeniden gündeme getirdiği için yararlı olmuştur diye düşünüyorum.Ki ben köpeği öldükten sonra birkaç ay hatırladıkça ağlayan biriyim. Bugün ülkemizde 1389 belediye var. Kimisi Büyükşehir Belediyesi,kimisi illerde ve ilçelerdeki ,beldelerdeki belediyeler. Bunların kaçında Hayvan Barınağı var dersiniz? Bir kaçında desek yeridir. Birisi de Tavşanlı’da Tavşanlı Belediyesi’nin bakım ve kontrolündeki barınaktır.Tavşanlı için yeterli midir? Değildir. Daha mükemmel olması gerekir. Diyeceksiniz düne kadar yoktu. Evet doğrudur. Sevgili Belediye Başkanı Çevre Planlamacısı,mühendis Mustafa Güler’e minnet borcumuz var. Çünkü, bir hizmetin mükemmel olması o kurumu,kuruluşu taçlandırır. Kütahya’nın merkez ilçe dahil diğer ilçelerinin hepsinde Sokak Hayvanları için belediyelerin barınaklar inşa etmesini istemek hakkımızdır. Bu da belediyelerimize idüşen bir görevdir.
1389 belediyemizin birer veterineri olsa fena mı olur? Hem birçok veteriner hekime istihdam sağlamış oluruz hem de sokak hayvanlarını daha sağlıklı kılmada önemli bir mesafe almış oluruz. Çünkü veterinerler her halükarda bizim vazgeçilmezlerimizdir. Veterinerlerimizin her belediyede istihdamı en azından sokak hayvanları açısından bir fırsat olacaktır. Sokak hayvanlarının yarattığı ve yaratacağı tehlikeler asgariye indirilecektir. Bugüne kadar övündüğümüz sadece Konya’daki Sokak Hayvanları Barınağı vardı. Ama görüyoruz bu konuda da sıkıntılar söz konusu.
2004 Yılında nasıl olduysa oldu, yanlış bir kararla belediyelerimizde veteriner çalıştırılması esnetildi. Bu yanlış yorumlandı istisnalar dışında belediyelerimizde veteriner hekimler kalmadı. İyi olup olmadığını okuyucularımın taktirlerine sunarım.Ama sayın Cumhurbaşkanımız istesinler tekrar direktifleri doğrultusunda bu hata giderilebilir. Bugün vatandaşa barınak olarak yutturulanlar bir sokak Hayvanları Hapishanesi mesabesinde olan barınaklardır. Biz kesinlikle sokak hayvanlarının kulaklarına küpe takılarak,aşılanarak sokaklara,meydanlara,caddelere,dinlencelere,araziye bırakılmasına karşıyız.Onlar da Allahın yarattıkları. Kimse :” Rabbim bunları neden yarattı?” diyemez. Bu kimsenin haddine değildir. Allah her yarattığına yarattığı kullarından saygı ve sevgi ister. Biz bunu yapamıyorsak insanlığımızdan utanmamız gerekmez mi? Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan.” Sokak köpeklerinin yeri barınaklardır” dediyse gerisi teferruattır. Gereken yapılmalıdır. Yapmayanın da gerektiğinde kulağı çekilmelidir. Bilindiği gibi hatırlamak kadar hatırlatmak ta güzeldir. Ben bunu yapıyorum.
Bu arada EKSPRES’te Yaşar Sarı kardeşimin bir haberini okudum. İçim ısınmadı desem yalan olur. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak İlleri’nin Elektrik Dağıtım Hizmetlerini sağlayan OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM(OEDAŞ) ,ana faaliyet alanının yanında çevre ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik sosyal sorumluluk projeleri üretmiş. Bunlardan birisi de SOKAK HAYVANLARININ YAŞAM KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ için HAYTAP ile birlikte yaptığı işbirliğiymiş. “ CAN DOSTLAR PROJESİ” Hayata geçirilmiş. Ne getirecek bu proje? OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın’ın ifadesine göre, zaman içinde OEDAŞ İl Müdürleri saha ekipleri ve dileyen tüm çalışanların katılımıyla sokak hayvanlarını besleyecek şekilde bir etkinlik düzenleyeceklermiş. Bravo OEDAŞ’a. Arkası mutlaka gelecektir. Diğer tüm elektrik dağıtım şirketleri de bu projeye katılırlarsa tadına varılmaz. Mama dağıtımı, aşılama, ilaç temini, kulübe yapımları, tedavi, tüm ihtiyaçlar karşılanabilir. Bu bir örnektir. Ülkemizde bu proje ülke genelinde büyümesi halinde mesele kalmayacaktır. Can dostlarımız huzura kavuşacaklardır. Belki bize kırılan Rabbimiz bizleri bu yüzden affedebilecektir.