10 Aralık 2022 - Cumartesi

HAYVAN BARINAKLARI KONUSU BİR HABERLE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

HAYVAN BARINAKLARI KONUSU BİR HABERLE GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
248 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 HAYVAN  BARINAKLARI KONUSU  BİR HABERLE GÜNDEME   
BOMBA GİBİ  DÜŞTÜ    
     Bir süredir ülkemizde  sokak hayvanları,hayvan  barınakları  halkımızı meşgul eden konular. Tavşanlı’da da  böyle bir  sorun yaşanıyor. En önemlisi  Tavşanlı’nın muhtelif kesimlerinde sokak hayvanları özellikle   kediler değil ama  köpekler gündem oluşturuyor.Kediler kendilerine  bir kapı bulabiliyorlar ama köpekler bu konuda şanslı değiller.  Bugüne kadar yeterli bir kısırlaştırma gerçekleştirilemediği için   köpek popülasyonu giderek arttı. Belki görülebilir bir tehlike söz konusu yoksa da bu hayvanların çoğu halen de bakımsızlıktan,gıda yetersizliğinden,kötü yaşam koşullarından olumsuz etkileniyorlar. Bu konuda  bilgileri  sadece  amatörce hayvanlarla ilgilenen  hemşehrimiz  Necdet Demirat’tan öğreniyorum. Bana kalırsa Kütahya bu konuda sınıfta kalmıştır. Neden mi? Eğer bir yerleşim biriminde  hala yavrularını yiyerek karnını doyuran bir köpek popülasyonu varsa   anlattıkları  doğru demektir. 
      Necdet Demirat,Allah rızası için  bugüne kadar kendi çabalarıyle topladığı  yemleri,ekmek  dilimlerini,yemek artıklarını kendi imkanlarıyle bu köpeklere ulaştırıyor. Kimseden de “Aferin”beklemiyor. Allah kendisinden razı olsun. Veteriner dostları var. Yakın çevresi var. Dost ve arkadaşları var. Zaman zaman kendisini yazılarımla destekliyorum.  Necdet Demirat namuslu bir hemşehrimiz. Kesinlikle bu güne kadar hayvanların haklarına elini sürmeyecek kadar mükemmel bir insan. Hayvanların sırtından hikaye yazanlardan,hayvanların  yiyeceğinden   nemalananlardan değil. Kendisi  üstelik bazı Hayvanlarla ilgili  kuruluşların temsilcisi. Gerektiğinde resmi makamlara ihbarda da bulunabiliyor. 
      İnanıyorum ki geceleri yatağına uzandığında sokak hayvanlarını düşünerek uykusu kaçan nadir insanlardan biridir. Kendisine bugüne kadar doğru dürüst yardım edemedim. Benim  silahım sadece kalemim.  Yazdığımda  eğer etkili olabiliyorsam ne ala!...Son haftalarda sayın valimiz Ali Çelik Bey’in Sokak Hayvanları konusunda üzerine düşeni yaptığını görüyorum. Özellikle kısırlaştırma konusunda ciddi  girişimleri var. Bir de şu sokak hayvanları için bir nebze gıda yardımı yapılması konusunda  direktifleri olsa inanın gerçekten mutlu olacağım. Çünkü bugün aramızda hala maddi gücü yerinde olanlar var. Kurum ve kuruluşlar var. Bunların harekete geçirilmesi güzel olacaktır. 
       Sayın Cumhurbaşkanımızı bile derinden etkileyen bir olay yaşandı. Hem de Konya’da,Yüce Mevlana’nın memleketinde. Bir barınakta köpek itlaf edildi. Hem de vahşice bir şekilde. Buna Yaradan  bile   kızmış,gazaba gelmiş,Arş bile titremiştir.  Belki bu Konya’da,Konyalıları da derinden etkilediğine inandığım   vahşet , vahşice katliam, bir nebze Sokak Hayvanlarını yeniden gündeme getirdiği için   yararlı olmuştur diye düşünüyorum.Ki ben köpeği öldükten sonra birkaç ay hatırladıkça ağlayan biriyim.  Bugün ülkemizde 1389 belediye var. Kimisi Büyükşehir Belediyesi,kimisi illerde ve ilçelerdeki ,beldelerdeki  belediyeler. Bunların kaçında Hayvan Barınağı var dersiniz? Bir kaçında desek yeridir. Birisi de Tavşanlı’da Tavşanlı Belediyesi’nin bakım ve kontrolündeki barınaktır.Tavşanlı için yeterli midir? Değildir. Daha mükemmel olması gerekir. Diyeceksiniz düne kadar yoktu. Evet doğrudur. Sevgili Belediye Başkanı Çevre Planlamacısı,mühendis Mustafa Güler’e minnet borcumuz var.  Çünkü, bir hizmetin mükemmel olması o kurumu,kuruluşu taçlandırır. Kütahya’nın merkez ilçe dahil diğer ilçelerinin hepsinde Sokak Hayvanları için belediyelerin barınaklar inşa etmesini istemek hakkımızdır.  Bu da belediyelerimize idüşen bir görevdir. 
          1389 belediyemizin birer veterineri olsa fena mı olur? Hem birçok veteriner hekime istihdam sağlamış oluruz hem de   sokak hayvanlarını daha sağlıklı  kılmada önemli bir mesafe  almış oluruz. Çünkü veterinerler her halükarda  bizim vazgeçilmezlerimizdir. Veterinerlerimizin her belediyede istihdamı en azından sokak hayvanları açısından bir fırsat olacaktır. Sokak hayvanlarının yarattığı ve  yaratacağı tehlikeler asgariye indirilecektir. Bugüne kadar övündüğümüz sadece Konya’daki  Sokak Hayvanları Barınağı vardı. Ama görüyoruz   bu konuda da sıkıntılar söz konusu. 
          2004 Yılında nasıl olduysa oldu, yanlış bir kararla belediyelerimizde veteriner çalıştırılması esnetildi. Bu yanlış yorumlandı istisnalar dışında belediyelerimizde veteriner hekimler  kalmadı. İyi olup olmadığını okuyucularımın taktirlerine sunarım.Ama sayın Cumhurbaşkanımız istesinler tekrar direktifleri doğrultusunda bu hata giderilebilir. Bugün vatandaşa barınak olarak yutturulanlar bir sokak Hayvanları Hapishanesi mesabesinde olan barınaklardır.  Biz kesinlikle sokak hayvanlarının kulaklarına küpe takılarak,aşılanarak sokaklara,meydanlara,caddelere,dinlencelere,araziye   bırakılmasına karşıyız.Onlar da Allahın  yarattıkları. Kimse :” Rabbim bunları neden yarattı?” diyemez. Bu kimsenin haddine  değildir. Allah her yarattığına  yarattığı kullarından saygı ve sevgi ister. Biz bunu yapamıyorsak insanlığımızdan utanmamız gerekmez mi? Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan.” Sokak köpeklerinin yeri  barınaklardır” dediyse  gerisi teferruattır.  Gereken yapılmalıdır. Yapmayanın da  gerektiğinde kulağı çekilmelidir. Bilindiği gibi hatırlamak kadar hatırlatmak ta  güzeldir. Ben bunu yapıyorum. 
         Bu arada EKSPRES’te  Yaşar Sarı kardeşimin   bir haberini okudum. İçim ısınmadı desem yalan olur. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak İlleri’nin Elektrik Dağıtım Hizmetlerini sağlayan OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM(OEDAŞ) ,ana  faaliyet alanının yanında çevre ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik sosyal sorumluluk projeleri  üretmiş. Bunlardan birisi de  SOKAK HAYVANLARININ YAŞAM KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ için HAYTAP ile birlikte  yaptığı işbirliğiymiş. “ CAN DOSTLAR PROJESİ”  Hayata geçirilmiş. Ne getirecek bu proje? OEDAŞ Direktörü   Muzaffer Yalçın’ın ifadesine göre,  zaman içinde  OEDAŞ İl Müdürleri  saha ekipleri ve dileyen tüm çalışanların katılımıyla sokak  hayvanlarını besleyecek şekilde bir etkinlik düzenleyeceklermiş.   Bravo OEDAŞ’a. Arkası mutlaka gelecektir. Diğer tüm  elektrik dağıtım  şirketleri de bu projeye katılırlarsa  tadına varılmaz. Mama dağıtımı, aşılama, ilaç temini, kulübe yapımları, tedavi, tüm ihtiyaçlar karşılanabilir. Bu bir örnektir. Ülkemizde bu proje ülke genelinde  büyümesi halinde mesele kalmayacaktır. Can dostlarımız huzura kavuşacaklardır. Belki bize kırılan Rabbimiz bizleri bu yüzden affedebilecektir.   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları