09 Eylül 2015 - Çarşamba

TAVŞANLI’NIN DÜŞMAN İŞGALİNİN 93. YILDÖNÜMÜ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
3763 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLI’NIN DÜŞMAN İŞGALİNİN 93. YILDÖNÜMÜ

Uzun bir süredir İzmir'deyim ama zaman zaman Tavşanlı'ya gelip gidiyorum sırf Tavşanlı ile bağlarım kopmasın diye evimi boşaltmadım.
Gelip gittikçe bir temizlik yetiyor. Bu defaki gelişim linyitspor'un Ada Stadındaki sahada yaptığı mücadeleye rastladı, ardından ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 93 üncü yıldönümü geldi. ilk kez bir sonucu protokol amiri tören komutanı olarak değil de bir sıradan vatandaş gibi etkinlikleri izledim. Şeref tribününde protokolün mensup zevatın arkasında mevcut koltuklardan birine ilişip olup biteni anlamaya çalıştım.

Genç kardeşim Adnan ki halkımız onu Tavşanlı Tv’ den iyi tanır iyi bir performans göstererek  töreni yönetti. Daha bir  gelişimde Sevgili Erdoğan  bu görevi yapmıştı. Ben ise 23 yıl yazın kavurucu sıcağında , kışın  dayanılmaz soğuğunda nice bayramları idare etmiş biriyim. Ama 1978 yılında Kamil Çil’in mazeret göstererek bayramı kabul  ricasını etmem  bana bir hayli pahalıya mal olmuştu. Bu görevi verecek kimse bulmadığım için faturayı 23 yıl boyunca ben ödemek zorunda kaldım.

Tavşanlı’nın  düşman işgalinden kurtulmasının ardından tam 93 yıl geçmiş. Her 3 Eylül günü bu kurtuluş bayramını çeşitli  etkinliklerle  kutladık. Belediye çöp hizmetinde çalışan personeli Yunan askeri  kıyafetine sokar adamlara türlü eziyetler yapardık. Gönderdeki siyah bayrağı indirmek için rahmetli dönme Talat( Demirbüken) atıyla dört nala meydana girdiğinde atın altında kalmamak için sağa sola kaçışırdık.

Minarelerden okunan sela ile tüylerimiz diken diken olurdu. Geçmişteki kurtuluş bayramları ile bu gün kutladığımız bayram arasında  dağlar kadar fark var. Halk meydana, cadde ve sokaklara sığmazdı. Her tarafta şanlı ay yıldızlı bayrağımız dalgalanırdı. Bir dostum  seslenerek  bana sağlı sollu balkonlara  kurutulmak üzere asılan dolmalık biberleri gösterdi. Kurumaya başlamışlar ve küçük bayraklara benzemişler.

Nerede o eskilerde gelincik tarlasını andıran Türk bayrakları? Bayrak asma geleneğimize ne oldu?

Atatürk’ün Anıtı önündeyiz. Sunucu kardeşim şehitlerimizin  ruhu derken Mustafa Kemal Atatürk’ün adını söylemedi. Ben yıllarca ulu önder Atatürk derken içim ürperirdi. Onsuz bir bayram düşünemez.

 Belediye başkanımız sayın Mustafa güler irticalen konuştu. Kağıttan okumadı.kendisini zevkle dinledim. Modern Tavşanlının mimari sayın Güler benden tam not aldı. Sadece Güler mi? Hayırlı Hizmetler Vakfı Mehter Takımı da. Bir an gerilere gittim. Eski muhteşem ekibi anımsadım. Mustafa Saraç, Fatih Ertuğrul, Veysel Bayır, Nural Bacaksız,Necdet Türkmen, Süleyman Öğütçü, M.Ali Öğütçü,Süleyman Uygun, Necdet Kaya, Mehmet Sönmez,Zeynel Çardak, Selami Çardak, Murat Karagöz, Ali Koyuncu, Ekrem Şakrak, Yasin Yıldız, M.Ali Ekici, Ahmet Kaya, Mehmet Cemal Çağıgan, İsmail Bolat, H.H. Öğütçü, Ali Şen, Hamza Yüksel, Hüseyin Asma, Cemal Açıkgöz, Abdullah Öğüt, İsmail Aksu, Mustafa Çağırgan, Zeki Canbaz, Emre Üner, Cemal Demirci, Ali Yıldırım, İsmail Demirhafız, Halil Altıntaş, Rıdvan Şahan, Hasan Kırbaş, Kadir Bilge,Tahir Acar, Fatih Bilge, Osman Karaduman, Ahmet Dereli, Mahmut Aydın, Ahmet Bilgetekin,Ekrem Aka, Ahmet Çavga, Süleyman Göktaş, Zekeriya Kızılçam, İsmail Yerlikaya, Yasin İçin, H.Tahsin Eröz, Nafiz Çatçat, M.Ali Şengül, H.İbrahim Ateş, Hasan Başoğlu, Kadir Teke ve Burhan Umutlu gözlerimin önünden geçtiler. Halk Eğitim Merkezi Efsane ekibin birkaç elemanı adeta şov yaptı.

Belediyemiz yine bir çok küçük erkek çocuğumuza erkekliğe ilk adımı attırdı. Sünnet için katkıda bulunanlara plaket sunuldu. Ülkemiz yaşanan müessif olaylar nedeniyle  kurtuluş  bayramımızın  müzik ağırlıklı bölümü iptal edildi. Doğrusuydu buydu zaten.

Avcılarımız yine gökyüzünü taradı. Kulaklarımız bayram etti. Geçit törenine katılan belediyemiz iş makinaları, araç ve gereçler belediyemizin gücünü göstermesi açısından  beğeni topladı. Okullar açık olsaydı öğrencilerimiz de katkı verirdi.

Ama üç eylül her halükarda kutlanmalıdır. Bu bayramı bir ara kaldırmayı düşünmüştük. Ama belediyemiz bu bayramın tüm yükünü omuzladıkça bu bayram yıllarca kutlanır.

Bayramımız kutlu olsun.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları