05 Temmuz 2018 - Perşembe

BU HAFTAKİ KÖŞE YAZILARIM

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 15 dk.
2992 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   TAVŞANLI EKSPRES ON YAŞINDA  
          Hani insanlar kapı komşularını  mutlu günlerinde unuturlarmış ya biz de  bunu yaşıyoruz, araya seçimler karıştı. Çeşitli telaşeler sonucunda bir çok Tavşanlılı on yaşına basan yerel gazete Tavşanlı Ekspres’i unuttu. Çünkü 2OO8 yılında doğan gazetemiz bugün itibariyle on yaşındadır.Bir başka ifadeyle 11 yaşından gün almaya başlamıştır.
         Ben büyüdüğüm Tavşanlı’da  ki 74 yıldan beri iki gazeteyi unutamam. Bugün her iki gazetenin de  arşivi kayıptır. Bir miktar “ Müstakil Tavşanlı” Gazetesini ciltlettirdim de  gelecek kuşaklara gösterilecek kadar  elimde örnekler  var. Rahmetli ağabeyim Abdurrahim Börekoğlu ‘nun 1959 yılında çömez muhabiriydim.Babam rahmetli  Av. Hüsamettin Alpagut ta bu gazetenin mesul müdürü ve fahri avukatı olarak bir süre hizmet vermişti.Babam köşe yazılarında  güzel makaleler yazmıştır.Gün geldi köşesini bana bıraktı Ben de bu yerel gazete yayın hayatına son verinceye kadar köşe yazarı olarak hizmet verdim.
          Rahmetli ağabeyim Kamil Güvenç “ Tavşanlı Postası” adlı bir yerel gazete çıkarıyordu. O  da  gazetenin hem sahibi hem de köşe yazarıydı. Her iki gazete  bir süre birbiriyle  kıyasıya bir mücadele içinde olmuştur. Hiç unutmam en sert köşe yazılarından birinde Kamil Güvenç   Abdurrahim Börekoğlu’na:” Topal” diye  hitabederken Börekoğlu da Kamil  Güvenç’e:” Tatar” diye saldırıyordu.En sert köşe yazılarını  ilçemizin medarı iftiharı Gençlikspor Kulübümüzün başkanı Sabri Tevfik Okyayuz( Komutan ve  rahmetli babam  yazmıştır.
         Rahmetli arkadaşım,meslektaşım eski ilköğretim müdürlerinden Ahmet Körhasan da “ Bizim Tavşanlı” adlı bir gazetede uzun yıllar hep Tavşanlının sorunlarını dillendirmiştir Kendisiyle başından ölümüne kadar hep beraber olmuştuk.Kabri Cennet olsun. Bir Çankırılı,Ilgazlıydı ama bir Tavşanlı Sevdalısıydı.
         Tavşanlı’da  Yerel gazeteler yıllar içinde Tavşanlı’nın gülen ve ağlayan yüzü,bastonu,gören  gözü ve işiten kulağı olmuştur.Benim bile  Anadolu Ajansı Muhabiriyken yıllar içinde yazdığım binlerce haber( 23 klasör tutuyor) Müstakil Tavşanlı Gazetesi’nde,2O yıla yakın yayın hayatı olan Bizim Tavşanlı Gazetesi’nde, Kütahya Postası’nda, Tavşanlı Haber, Eskişehir  İstikbal Gazeteleri’nin sayfalarındadır. Anadolu Ajansı’na Tavşanlı’dan gönderdiğim haberler binleri bulmaktadır. Göbel Kaplıcaları’nda devlete ait TRT Aktarıcı İstasyonunda  bir çelik dolaptadır. Keşke birileri çıkıp ta bu binlerce haberi benden talep etse ve onları verebilsem.Bu haberlerde 25 yılın Tavşanlısı vardır.Belki bir Allah’ın kulu çıkar da bunları kendisine gelecek kuşaklara  saklaması için verebilsem.
          1O yıl öncesinde bir gün Tavşanlı’dayım. Mülayim Kırı’nda Mülayim Dede Türbesi etrafındaki bugün olmayan havuzun kenarında  yerel gazete mensuplarıyla bir öğle yemeği  yiyoruz.Ben sevgili Tuna İşleyen’i o gün orada görmüştüm.Tavşanlı Ekspres adında yerel bir gazete çıkaracakmış. Benden destek istemişti. Ben hiçbir zaman “ Hayır” sözcüğünü kullanmam.Utanırım.Teklifini kabul etmiştim. İşte on yıldır Tuna ile beraberiz. Ben O’nun abisi,hocasıyım. O da benim yeğenim. Ne zaman sıkışsa kendisine koşarım. Benim hobim yazmaktır.Yazmazsam hasta olurum.Hep Tavşanlı’nın  dertleriyle hemhal olmuş hem de sevinçlerine ortak olmuşumdur. Tavşanlı benim tatlı sevdamdır. Sakın yanlış anlaşılmasın. Ben fahri olarak görev yapıyorum. Tek kuruş menfaatım yok. Tavşanlı için ölürüm. Tavşanlı’nın  sorunları benim sorunumdur.Tuna da gazetesinde bana bir köşe tahsis etti. Sağ olsun karınca kararınca bir şeyler yazıp çiziyorum. Bazen taşlanıyorum. Çoğu kez öpülüyorum, sırtım sıvazlanıyor.
            Tuna İşleyen’e yardımcı olmak Tavşanlılının asli görevidir. Tuna Tavşanlı için koşuyorsa bizim de Tuna için koşmamız  kadar doğal bir şey olamaz. Yerel gazetenin ne denli önemli bir görev ifa ettiğini bir çok kişi idrak edemez. Yerel gazete bir konuyu on kere yüz kere işleyebilir. Ta ki çözümlenene kadar Kimse bir gazetenin ne denli bir uğraş ve fedakarlıkla çıktığını bilemez.Damdan düşenin haline ancak damdan düşen bilir.İnsanımızın cebinde akrep var. Yerel gazeteleri beslemek aslında zor değildir. İlanlar gazetelerin hayat damarlarıdır.Tebrikler,kutlamalar,başarılar için yerel gazeteler elimizin altındadır.Birer fırsattır..Ulusal Basın’da bir haberi bir kere işitirsiniz. Ardından bir daha duyamazsınız.Kaymakamlarımızdan B. Sıtkı  Hanlıoğlu yerel Basın için  çok güzel şeyler söylerdi. Bir sözünü bugün bile unutmadım.Yerel Basın için taze bir koyun,inek sütü benzetmesi yapardı. Yerel Basın’ın  yerel( mahalli) görüntüsü altında büyük hizmetler verdiğini belirtirdi Sayın kaymakamın ifade etmek istediği taze sütün şifasıydı.Yerel gazetelerin çevresine hayat verdiğine işaret etmek istemişti..Bir anlamda  yerel gazetelerin şifa dağıttığını söylerdi.Bir il veya ilçede yaşayan valisini,kaymakamını,emniyet müdürünü,hakimini,C. Savcısını tanıyamaz.Ama onların fotoğraflarını göre göre onları tanımak fırsatını yakalar.Bir etkinliği yerel basın verir. Bizler de okuyup öğreniriz.Yerel Basın olmasaydı çok kişi hamamda şarkı,türkü söyler kendini dinlerdi.
             Rahmetli arkadaşım,eski belediye başkanlarımızdan Tema Tavşanlı Gönüllü Temsilcisi Fevzi Coşgun da Tavşanlı Ekspresi taktir ederdi.O da yazılarıyla bizi her zaman desteklemiştir. Bugün  Basın Ahlak Yasası’na uyan haftalık gazetelerden biri olan ve kurucusu Tuna İşleyen tarafından büyük fedakarlıklarla ayakta kalmayı başaran Tavşanlı Ekspres ‘in imtiyaz sahibi sevgili Ali İşleyen’e de gösterdiği özveri nedeniyle teşekkür ediyorum. Gazetemiz Balıköy Muhabiri Ahmet Ali Ceylan’e Allah’tan şifalar diliyorum. Abdussamet Öztan, Mustafa Göktürk ve Celaletttin  Altay kardeşlerimi de öpüyorum. İlçemizdeki  tüm oda, sendika, dernek, kooperatif, cemiyet, birlik temsilcilerine gösterdikleri ilgiden ötürü minnet duygularımı  ifade ediyorum. Ben özellikle bir yerel gazetenin kapanmasını ölüm ile ilişkilendiririm. Kapanan gazete,kesilen dev bir çınardır. Hiçbir yerel gazete  kapanmasın. Yerel gazeteler aslında kardeştir. Bu nedenle dün olduğu gibi bundan sonra da Tavşanlı’da,ilimiz sınırları içinde  ayakta durmaya çalışan gazetelerimize uzun yıllar,bol kazançlar ,başarılar  diliyorum.Yeğenim Tuna İşleyen’e de başarılar diliyorum. Tavşanlı’ya gösterdiğin ilgi için bir Tavşanlılı olarak sana teşekkür ediyorum.  

  NEJAT  TÜLEK   YİNE  ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI                             
   
        Adalet ve Kalkınma Partisi Tavşanlı’dan  yine istediği oyu aldı.Milletvekili çıkaramamasına rağmen İlçe örgütünün gösterdiği performansın  değerlendirileceğine inanıyorum.Çünkü milletvekili çıkaramamanın Tavşanlı ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmuyor.Bu konuda  son söz Ankara’da  verildiği  için  söylenecek bir şey yok.Öyle uygun görülmüş,öyle olmuş.Artık bundan sonra “ Neden böyle oldu? Neden şöyle oldu? demenin de bir anlam ifade edeceğini zannetmiyorum.Sevgili Tülek ve arkadaşları ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Kimse kimseye küsmedi. Kimse kimseyi kırmadı.Eski milletvekilimiz sayın Hüsnü Ordu’nun ve iki dönemdir milletvekilimiz sayın Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun Ak Parti’nin başarısı için nasıl çalıştıklarını da gördük.Sevgili Tülek kulakları çınlasın eski milletvekilimiz sayın Hüsnü Ordu’nun seçim çalışmalarında da  çok çalışmıştı.Milletvekilimiz olmadığına göre artık yük Nejat Tülek’in omuzlarında olacak. Ankara ile Tavşanlı arasındaki irtibatı o sağlayacak.
        Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi :”Devler gibi eser vermek  için karıncalar gibi çalışmak gerekir”Nejat ta bir karınca gibi çalıştı.Ben O’nunla konuştuğumda ne kadar yorgun olduğunun bilincindeydim.Nejat’ın övülmeye ihtiyacı yoktur.Güzel ahlaklı olması,geniş yürekli olması ve derya gönüllü olması O’nu  farklı kılıyor.Nejat’ın gördüğüm kadarıyla  hesabı temizdir.Hesaplaşmaktan da korkmuyor.Herkes Nejat’a dış gözüyle  baktı.Ama  iç gözüyle  görseydi. O’nun ne denli güzel bir insan olduğunu anlar.Kızgınlık halinde kimse sevgi göstermez.Ama Nejat  sevgiyi ön planda tutuyor. Herkesi sonuna kadar dinliyor. Güven veriyor. Ben de zaman zaman kendisini arıyarak takıldığım yerlerde fikir alış verişi yapıyorum.Nejat Tülek ve ekibinin performansı netice itibariyle Kütahya’da   Ak Parti’ye  üç milletvekili getirmiştir.Bu da  küçümsenecek bir durum değildir.Sayın Ahmet Tan,sayın İshak Gazel ve  Kütahya’nın ilk bayan milletvekili ünvanını alan sayın  C. Çetin Erenler’i  tebrik ediyorum.
       CHP yıllar sonra bir milletvekili kazandı. Bu da önemli bir durumdur.Demek ki CHP de iyi bir çalışma yapmış .Ali Fazıl Kasap hemşehrimize başarılar dilerim.Bu çorbada  Tavşanlı CHP Örgütü’nün de  tuzu olduğu unutulmamalıdır. CHP Tavşanlı’da Fisun Aktakka Yıldız ile bir rüzgar yakalamış gibi görünmektedir.Hemşehrimiz Aktakka Yıldız’a da çabalarından ötürü teşekkür ediyorum.
       MHP de Kütahya’da “ Ben de varım” diyerek bir milletvekili çıkardı. Ahmet Erbaş kardeşimizi de kutluyorum. Bu arada Tavşanlı MHP İlçe Örgütü de  bir milletvekilinin çıkarılmasında etkili bir rol oynamıştır.Hasan Aydoğan ve arkadaşlarını kutluyorum. Ama her halükarda beş milletvekili hemşehrimden istirhamım olacaktır. Kütahya’nın neresinden olurlarsa olsunlar merkez ilçe ve 12 ilçe kendilerinden hizmet bekliyor.Her ilçe Kütahya’nın öz evladıdır.Birisinin dahi üvey evlat muamelesi görmesinden üzüntü duyarım
       Hep  söylemişimdir. Kütahya   bir süredir bakan çıkarmıyor. Bunun özlemi içinde. Ama bundan böyle bir bakan çıkarmasının da  hem büyük bir şans hem de  zor bir ihtimal olduğunu düşünüyorum.
       2O19 yılı baharında büyük bir olasılıkla belediye başkanını seçeceğiz. Tavşanlılı seçmen bakalım nasıl bir yol izleyecek.Ama herkesin aklı var,fikri var. Yapılanları görüyor. İnanıyorum ki Tavşanlılı belediye başkanları konusunda  doğru olanı yapacaktır.

 

   29  HAZİRAN  GÜNÜ ÜÇ  SEVDİĞİMİZ
 İNSANI   KAYBETMİŞTİK                   

  29 Haziran 1966 günü Tavşanlı’da GLİ Müessesesi’nden iki tanınmış,saygı değer insanı kaybetmiştik. İkisi de akşama doğru ardı ardına kaybedilmişti.Yani 52 yıl öncesinden söz ediyorum.Bir gün öncesinde gördüğüm rüyamı da asla unutmadım. Mülayim Kırı’na doğru   iki uzun insan kafilesi  GLİ  Müessesesi’nin giriş kapısından çıkıyor iki koldan ilerliyorlardı.Bakın ne oldu? İki tabut  aynı anda bu giriş kapısından çıktı.
    Önce Bedri Öngören( Kürt Bedri) vefat etmişti. Müessese doktoru Muzaffer Akyel’e durum haber verilince  müdahaleyi yapan müessese doktoru da kısa bir süre sonra geçirdiği  kalp krizi sonunda vefat etmişti. Koca müessese  şoktaydı ve herkes ağlıyordu.Rahmetli Bedri Bey sevgili arkadaşım ünlü eleştirmen,tiyatro  oyuncusu Vasıf’ın babasıydı. Muzaffer Bey de akrabamızdı.Bedri Bey efsane futbol takımımız Linyitspor’un tüm sorunlarıyla ilgilenen bir müessese çalışanıydı. Diyarbakır İli Bismil İlçesi’ndendi ama Tavşanlı sevdalısıydı.Dr. Muzaffer Bey mükemmel bir insandı. İyi bir hekimdi. Şifa dağıtan elleri öpülen,sırtı sıvazlanan biriydi. Her ikisinin de  defnedildikleri Tavşanlı Asri Mezarlığı’ndaki mezarları bugün boştur. Çünkü cenazeleri daha sonra memleketlerine  nakledilmişti.
        29 Haziran 2O11 günü sevgili arkadaşım,Tunçbilek Termik Santralı’nın efsane  çalışanlarından,TTO eski başkanlarından  Zeytinlerin Kemal’in( Öğütçü) aramızdan ayrıldığı tarihtir.Her zaman söylerim rahmetli Kemal ile  bir gün bir kozalak hakkında 4O dakika konuşmuştuk.Her ikimiz konuşmaya başladığında bazen konuşmamızı okunan ikindi ezanı keserdi.Kemal Öğütçü yeri doldurulamayan Tavşanlılılardandır.Unutulmamıştır. 
        Konu açılmışken bir kez daha söylememde bir sakınca görmüyorum. Tavşanlı,karşısındakileri sıkmadan  konuşanlara sahiptir ve Tavşanlılı  hiç birisini de unutmamıştır. Kimisini kaybettik. Kimisi hayatta.Diyeceksiniz kimler bunlar? TBMM’nin eski başkanlarından,bir çok bakanlık yapmış,milletvekillerimizden,mütehassıs   doçent doktor  hemşehrimiz Mustafa Kalemli.Tavşanlı Ziraat Bankası Şubesi camiasının yakinen tanıdığı Şapçılı şoför Süleyman,Öğretmen Osman Aktakka’nın eniştesi öğretmen Yücel Uğurlu,rahmetli eski ilköğretim müdürlerimizden,gazeteci Ahmet Körhasan,rahmetli Belediyemiz çalışanlarından Nazif Çavuş,GLİ Müessesesi çalışanlarından makam şoförü Mehmet Ecevit,efsane  eski Gençlik ve Spor Müdürümüz  İhsan Tandoğan
( Taktak Hoca ) rahmetli iş adamlarımızdan Ahmet Dağıstanlı ve bendeniz.
     Her haziran geldiğinde hele hele 29 haziranlarda ister istemez  kaybettiğimiz sevgili Bedri Bey’i,Dr. Muzaffer Bey’i ve Kemal Öğütçü ‘yü  hatırlarım.Kabirleri Cennet olsun.                  
MAHALLE OLMAK İSTEYEN YERLEŞİM BİRİMLERİ SAKİNLERİNE  SORMA VAKTİ GELDİ “ EVET Mİ  HAYIR MI?”

        Tavşanlı’nın özellikle merkeze yakın yerleşim birimlerinde yaşan hemşehrilerimize  sorma zamanı geldi. Ne soracağız?” Tavşanlı Belediyesi’ne bağlı mahalle olmayı düşünür müsünüz? Hangi köyümüz  bu konuda istekliyse yapılacak şey  buralara sandığı koymaktır.Yani Halk oylaması(Referandum) sonucu belirleyecektir.
        Tavşanlı Belediyesi’nin halen 19 mahallesi  var. Bunlara yenilerinin eklenmesiyle ister istemez belediyenin yükü artacak ama Tavşanlı Belediyesi sınırları içinde yaşayanların sayısı da  olumlu etkilenecektir. Halen 71 binlerde dolaşan nüfus  en azından  8O binleri bulacaktır.Tavşanlı İlçesi’nde nüfus artacak,köylerin sayısı ise azalacaktır. Mahalleye dönüşen köylerimiz belediye imkanlarından yararlanacaktır. En azından içme suyundan , Temizlik , sağlık, ,alt yapı    hizmetlerinden yararlanacaktır. Bana kalırsa  2O18 yılı sonunda veya 2O19  yılı  başında bu gerçekleşmelidir.KAYIKÖY,DERECİK KÖYÜ,GÖBEL KÖYÜ,AYVALI KÖYÜ, KARAKÖY,Organize Sanayi Bölgesi köyleri, DEVEKAYASI KÖYÜ,ÇOBANKÖY,ŞAHMELEK  KÖYÜ  ve ALİKÖY   yeni mahalleler olarak  Tavşanlı Belediye Sınırları içine alınmalıdır. TEPECİK Beldesi  yeni mahalleler içinde yerini alabilir.  TUNÇBİLEK  ve BALIKÖY BELDE OLARAK kalabilir.   
     


       

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları