29 Mart 2020 - Pazar

D E F İ N E V E T A V ŞA N L I

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
1635 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

     D E F İ N E  V E   T A V ŞA N L I  
              Define, Arapça defin sözcüğünden,  Türkçe gömmek,gömülmekten   gelir. Çok zaman önce gömülmüş,artık sahibinin kim olduğu  bilinmeyen mal,para,altın,gümüş vb  değerli şeyler,gömüdür.Defineci de define arayan kimsedir. 
              Tavşanlı, Tavşanlı olalı beri definecilere tanık olmuştur.Nasıl tanık olmuştur? Kazılan birçok yer gördüğünde hemen aklına definecileri getirmiştir. İlçede bugün itibariyle nasıl kalmışsa Tavşanlı-Harmancık arasında bir Frig Mezarı vardır. Bu mezarın içine ben de girmiştim. Fırına benziyordu. Bir delik tam güneşe göre ayarlanmış ki güneş belli bir süre içinde bu delikten mezarın içini aydınlatıyordu. 
             Ama mezarın içi köpek yuvasına dönmüştü. Her giren bir yerini kazmış. Orasını burasını yoklamış ve bir anlamda mezara zarar vermiş. Tavşanlı’da” şu definecidir.Filanca  define bulup zengin olmuş.Şurada bir zamanlar bir define bulunmuş” gibi sözleri pek duyamazsınız.Çünkü ben ki 8O yaşımı  aştım Tavşanlı’da define bulunduğuna tanık olmadım. Sadece anımsadığım bir olay vardır. Aklıma geldiğinde hep gülümserim. Tavşanlı’nın Derecik Köyü’ndeki ilkokulda müdür yetkili öğretmenim. Okuluma zaman zaman köyden gelenler olurdu. Sohbet eder,vakit geçirirdik. Rahmetli bir eli bileğinden kesikti İbrahim Sever  define konusunda  konuştuğum tek Derecik Köylü ahbabımdı. Meraklı olduğunu bildiğimden kedisine bir şaka yapmıştım. Eski bir koyun derisi  parçasına bir mezar  yeri çizip , üzerine  bazı yabancı harfler yazarak okula birkaç yüz metre ilerideki bir ağacın altına gömmüştüm. Bir ara gömdüğüm yerdeki bu deri parçasını rahmetliye gösterdiğimde gözleri parlamıştı. Tarif ettiğim ağacın altını hallaç pamuğu gibi atmış. Bir şey bulamadığını gelip anlatmıştı. Söylesem belki kırılacaktı. 
                 Tavşanlı’da bazı medeniyetlere ait buluntular  vardır. Ya çeşme alnındadır,ya bir çevre duvarında veya bir caminin girişindedir.Mozaik  insan ve hayvan resimleri , içi boş lahitler de. bulunmuştur. Ama öyle altın ve gümüş para,çeşitli takılar asla. 
                 Definecilik bir hastalıktır. Defineciler sahte,belge,harita ve diğerleriyle hemen  sazan gibi atlar ve oltaya gelirler.Ülkemizde zaman zaman define ve definecilerle ilgili haberler çıkar.  Ama sonuç itibariyle sonuç olumsuzdur. 
                 Sayın, Kültür ve Turizm Bakanımız  Mehmet Ersoy çok güzel söylemiş.” Define kazı izinlerini vermek bir dert vermemek ayrı bir dert” demiş. Doğrudur. Vermediğiniz taktirde bu kez kaçak kazıları teşvik ediyorsunuz. Devletin kontrolündeki kazılar en doğru olanıdır. Bugüne kadar sanırım Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olalıdan beri binin üzerinde defin izni verilmiş deniliyor. Ama  netice itibariyle bu kazılardan hiçbir şey çıkmamış. 
                  Tarihi eser  kaçakçılarına devlet gerekli gözdağını vermelidir.  Kaçakçı,neticede elinin yanacağını  düşünmelidir. Kafasına göre hareket edememelidir. Bugüne kadar bulunan tarihi eserlerin büyük bölümün yurt dışında olduğunu,bazı ülkelerin  müzelerinde sergilendiğini biliyoruz.Üstelik bu tarihi eserler uzun uğraşlar ve ülkeler arası müzakerelerle ancak geriye getirilebiliyor.  Tarihi eser kaçakçıları her zaman olmuştur ve bundan sonra da olacaktır. Onlara karşı caydırıcı bir müeyyide mutlaka bulunmalıdır. Orayı burayı gelişi güzel  yıkmaya,tahrip etmeye kimsenin hakkı yoktur. 
                   Benim beklentim,Tavşanlı’da artık  devletin kontrolünde kazıların  bir an evvel başlatılmasıdır. Tavşanlı’dan çıkacak yeni buluntular geçmişin  birçok bilinmeyenine ışık  tutacaktır.Kütahya İli’ndeki en büyük höyük,Çardaklı Mahallesi’ndeki höyük olarak ifade ediliyor.47 hektarlık yerleşim alanına sahip. Bu höyükten çıkması muhtemel  tablet yazılar Tavşanlı’yı da dünyada ünlendirecektir. Bunu söyleyenler Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin bilim adamları,özellikle Doç. Dr. Erkan Fidan Bey. Tav şanlı’daki bu höyükte 8 bin yıllık tarihin saklı olduğu  düşünülüyor. 2O3O yılına kadar sürecek bir projenin de hazırlanmakta olduğunu öğreniyoruz. Belki de Cumhuriyet’in 1OO. Yılında Tavşanlı’dan hayırlı haberler alacağız Sonuç itibariyle Tavşanlı, yeni buluntularla  belki de bir Açık hava Müzesi kuracak. Kütahya Müze Müdürü  Serdar Ünan Bey’e Tavşanlı’ya gösterdiği bu ilgiden ötürü teşekkür borçluyuz. Tavşanlı’nın geçmişin önemli bir ticaret merkezi olduğu gün yüzüne çıkacaktır.İlk madencilerin de Tavşanlı’da  gümüş ve bakır madeni işlettikleri kesinleşecektir.Finansman konusunda  Kütahyalı iş adamlarının da harekete geçmelerini bekliyoruz.
                   T.C. Devleti, yapılan kazılara verilen destekleri  vergiden düştüğüne göre, iş çevrelerinin hiç düşünmeden Tavşanlı’ya ellerini uzatmaları  için önlerinde  bir engel  de kalmıyor.    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları