11 Haziran 2023 - Pazar

EN BÜYÜK DEMOKRAT ELLEZLERİN KEL MEHMET

EN BÜYÜK DEMOKRAT ELLEZLERİN KEL MEHMET

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
978 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
   TAVŞANLI’DA EN  BÜYÜK  DEMOKRAT  ELLEZLERİN   KEL  MEHMET 
 
       Bana “ Tavşanlı’da  gelmiş geçmiş en büyük Demokrat kimdir?” diye sorarsanız ; yanıtım  hiç düşünmeden:” Ellezlerin Kel Mehmet’tir” olur.  Bu merhum kasap, meslektaşları,KasapYusuf,Kasap Sabri, Kasap Mustafa(Kutlu),Kasap Nuri,Kasap M.Ali( Derin), Kasap Ali İhsan, Kasap Murat,( Tevfik ve İhsan’ın babaları), Ellez Abdullah( Ellezlerin Halil’in babası),Kasap Halil,Kasap Ellezlerin Halil Ağa, Kasap İbrahim, Kasap İzzet( Eraslan),Kasap Ramazan, Kasap Ellez Mustafa( Namık’ın babası), Moymullu Kasap Memiş, Kasap Yörük Ramazan. Kasap Süleyman  ve diğerleri gibi   sadece  işyerinde  vakit geçirmezdi.  DP İlçe Teşkilatı  O’nun  ikinci evi gibiydi.  Her şeyden öte  merhum Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’a, merhum Başbakanlarımızdan  Adnan Menderes’e  sevdalıydı. Derler ki merhum Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın özel defterinin bir sayfasında adı vardır.  
        Değerli merhum kardeşim Ellezlerin Kel Mehmet’in oğlu Kemal Kaçar ile vefatından önce bir vesileyle   merhum babasından söz etmiştik. Aldığım duyumları kendisine anlattığımda  telefonda ağladığını işitmiştim. Çok duygulanmış olmalıydı. Merhum Kemal Kaçar’a” Kemalciğim  sana babanla ilgili bir şey anlatayım mı ?” dediğimde “Anlat sevinirim” demişti. 
         14 Mayıs 1950 Pazar günü bütün Türkiye’de  genel seçimler yapılmıştı.  O gün Tavşanlı’da da  sandiklar kurulmuştu.  Şu klasik tahta sandıklar birçok yerde   vardı. Ben o tarihte 12-13 yaşlarındaydım.  Merhum Hakim-Avukat babam  Hüsamettin Alpagut ta bir sandıkta sandık kurulu başkanıydı.   Bizim evimiz o tarihte  Hasmillerin yakınındaydı. ( Z.B  Tavşanlı Şubesi ile   Tavşanlı Eczanesi arasındaki cadde üzerindeki merhum  Ömer Us’un  kagir iki katlı evinde kiracıydık.  Sağımızda Hasmiller,arkamızda Bulgurlar ve Curamanlar,  karşımızda Göcenler ,biraz ilerimizde   Saraçlar vardı.  Eski PTT Caddesi,şimdiki adı  Tahsin Buruk Caddesi’nde alışılmamış bir  kalabalık vardı. Sanki o gün seçimin galibi Demokrat Parti  olacakmış gibi bir his vardı insanlarda.  Cumhuriyet’in ilanından tam  27 yıl sonra çok partili dönemin ilk gizli oy,açık tasnif genel seçimi yaşanıyordu. Bu kalabalık oy verme süresi sonuçlandıktan sonra iki ve üç katına çıkınca   etraftaki evlerin pencerelerinden caddeye   kilimler,hasırlar atılmaya başlamıştı. Cadde uzun bir koridora dönüşmüştü. Yaşlıların altına şilte,minder atılıyor,rahat oturmaları sağlanıyordu. Yüzlerce kişiye çay veriliyordu. Üstüne üstlük  çevreden çok miktarda gözleme getirilmişti.  Bir şölenin  sanki alt yapısı oluşturulmuştu.   Tavşanlı’nın Demokrat  evlatlarından merhum  Tellal Hicabi( Tarı) gür sesiyle   herkese.”Gazamız mübarek olsun beyler” diye bağırdığında   herkes  kendisini alkışlıyor.” Yaşa len bizim oğlan” nidaları etrafı gümbür gümbür  adeta titretiyordu.  CHP’li bir kent  sanki kabuk değiştiriyordu. Tek partili dönemin insanlarının büyük bölümü  Demokrat Parti’ye gönül vermişti. Çok partili dönemin ilk milletvekili  belli olacaktı.  Merhum Ahmet Kavuncu, 14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimlerde Kütahya’nın  Tavşanlılı milletvekili olarak Ankara’ya gidecekti. Kazanmasına muhakkak  nazarıyle bakılıyordu. 
           Oy sayımı bittikten sonra   bir Ramazan Topu’nu andıran gürültü  duyulduğunda    herkes  galibin Demokrat Parti olduğunu   öğrenmişti. İşte tam bu sirada  elinde büyük bir Türk Bayrağı olduğu halde merhum Ellezlerin Kel Mehmet  Cumhuriyet Ala’nında Atatürk  Büstü etrafında koşuyor,  yüzlerce kişi kendisini alkışlıyordu.  Ben ilk kez böyle muhteşem bir sahneyi yaşıyordum.   Daha sonra Cumhuriyet Meydanı7nda tek başına koşturan Ellezlerin Kel Mehmet’in   yanına birkaç kişi daha dahil olmuştu. Bunların arasında merhum Tellal Hicabi Tarı da vardı.  Ki bu Hicabi Tarı  merhum Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ı bizzat Tavşanlı Tren İstasyonu’nda karşılayan Hicabi Tarı’dır. Ben o günü de anımsıyorum,  Cumhurbaşkanını taşıyan özel tren istasyonun birinci yoluna girip tam istasyonun önüne geldiğinde    merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar vagonunun merdivenlerine geldiğinde  ilk olarak;” Tellal Hicabi burada mı?” diyerek  Hicabi Tarı’yı yanına çağırmıştı.  Tavşanlı 14 Mayıs 1950’den  bu yana birçok Demokrat Parti sevdalıları görmüştür.  Bugün bunların sayısı bir elin beş parmağı kadardır.  CHP’den ayrılarak önce Demokrat Partili olan Tavşanlılı zaman içinde   Adalet Partili, Doğru Yol Partili, Anavatan Partili, Refah, Fazilet,Millet Partili, Milli Selamet Partili, MHP’li, Saadet Partili , Ak Partili, İyi Partili  ve diğer partili  olmuştur. 
           Ama hiçbir  Tavşanlılı  asla merhum Ellezlerin Kel Mehmet  kadar, Tellal Hicabi kadar  fanatik olmamıştır.  Her iki merhum da Demokrat olarak ölmüşlerdir.  Ama bugün   maalesef   gömlek değiştirir gibi parti değiştirenlere bakıyorum da  tebessüm ediyorum.  İşte Ellezlerin Kel Mehmet böyle bir Demokrattı.  Mekanı cennet olsun…… 
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları