14 Nisan 2014 - Pazartesi

AŞİNA YÜZLERİ YAŞATMALIYIZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
5885 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                                      

            Bildik,tanıdık,bilinen herkes aşinadır.Birbirini bilen,tanıyan insanların bir kısmı bugün hayatta değildir.Ama bir kısmı hayattadır ve hemen elinizi uzatsanız ellerini tutabilirsiniz.Geçtiğimiz 14 Mart günü Tıp Bayramı olarak kutlandı.Tavşanlı’da da belki kutlanmıştır.Ama hiç sanmıyorum.Belki doktorlarımız,diş tabiplerimiz,hemşirelerimiz,hasta bakıcılarımız,ebelerimiz,eczacılarımız bir araya gelerek yemek yemişlerdir.

            Çünkü 14 Mart ilk modern tıp eğitimi veren” Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okulunun 1827 yılında( Ayı ve günü bilinmiyor) açıldığı tarihtir.Tıp biliminin bugün  Türkiye’de ulaştığı üstün düzeyin başlangıcı olan 14 Mart ülkemizde “ Tıp Bayramı” olarak kutlanıyor.Türk tıbbı ulaştığı bu üstün seviye ile artık yurtdışından hasta kabul eder hale gelmiştir.Doktorluk yaşam biçimi olan bir meslektir.Sorumluluk,dikkat,özen ister.Bizim doktorlarımız sadece tıp alanında değil,sosyal,kültürel,ekonomik alanlarda da toplumun öncülüğünü yapmışlar ve yapmaktadırlar.Ben de bu vesileyle tüm hekim ve sağlık mensuplarının  Tıp Bayramı’nı kutluyorum.

             Tavşanlı  ilçe olalı beri nice doktorlar,diş tabipleri,hasta bakıcılar,ebeler,hemşireler,hatta  çantadan yetişmiş zamanın ehil ve usta sağlıkçılarıyla beraber olmuştur.

              Hastalıkları,iyileştirmek,hafifletmek veya önlemek amacıyla başvurulan teknik ve bilimsel çalışmaların tümü hekimlik,tababet tıp sözcükleriyle izah ediliyor. Tıp Fakültesi’ni  bitirdikten sonra pratisyen doktorlar,uzman doktorlarla tanışıyoruz.Yardımcı doçent,doçent,profesör,ana bilim dalı başkanı ve diğer tıp ünvanlarıyla tanışıyoruz.Diplomalı hasta bakıcılar,hemşireler,ebeler karşımıza çıkıyor.Halkımızın çeşitli rahatsızlıkları sırasında iğnelerini yapanlara halkımız “ İğneci” der.Bu iğnecilerin çoğu iğne yapmayı ya askerlikleri,öğrencilikleri dönemlerinde ya da çalıştıkları kurumlarda,ya da anne ve babalarından öğrenmişlerdir.Eczacılar tıp mozaiği içindedirler.Eczacı kalfaları eczacıların yardımcılarıdır.Ağız bakımıyla,diş sorunlarıyla ve hastalıklarıyla yakından ilgilenen diş tabiplerimiz,halk arasında dişçi olarak anılan diş çeken,ağızlara diş takanlara da rastlanır.

                Cumhuriyet’in ilk yıllarında Tavşanlı’da Doktor Reşit Galip’ten söz edilir.Ben henüz ilkokul öğrencisiyken  geldiğim Tavşanlı’da tek avukat babam rahmetli vardı.Orman İşletmesi müdürü Orhan Bey mühendisti.GLİ Müessesesi’nde de tek tük mühendisler çalışmaya başlamıştı.Doktor denilince aklıma ilk gelenler rahmetli Sami Nizamoğlu,Op.Dr.Turgut Altay,Op.Dr Galip Erol,Op,Dr Naci Kıpçak,Dr.Mehmet Rodoplu,Dr.Muzaffer Akyel daha sonraları Dr.Cavit İmer,Uzm.Dr.Metin Kökten,Dr.Suna Soran,Op.Dr.Hüseyin Sekban,Uzm.Dr.Hasan Sözer,Uzm.Dr.Turan KeskinDr.Orhan Bilgiç,Uzm.Dr.Hasan Andaçoğlu,Uzm.Dr.Atalay Yıldırım ‘dır.Bir süre sonra başka isimlerle tanıştık.Doç.Dr.Mustafa Kalemli,Dr.Ali Akarslan,Op.Dr.Zeki Atsız,Dr.Remzi Gökmen,Dr.A.Kadir Kiraz,Op.Dr.Haydar Gül,Op.Dr.Kemal  Asan,Op.Dr. Ünal Ünalan,Uzm.Dr.Mehmet Kasımoğlu,Uzm.Dr.Sabahattin Altıntaş,Uzm.Dr.Lütfi Usluer,Dr.Osman Güneş adlarını beyinlerimize kazıdığımız isimler.

                 Daha nice doktorlarımız geldi geçti.Tavşanlılı diş tabipleri arasında rahmetli Rahmi Çağatay’ı unutmamıştır.Mehmet Minareci,Hulki Kural,Muzaffer Eröz,Mehmet Şahmaran,Yavuz Çiçek,Halenur Çiçek kolay kolay unutulamayacaklar.

                  Tıp dünyasında sadece doktorlar,diş tabipleri mi var?Peki eczacılarımıza ne diyelim?Şerif Boyacı 20 yılını Türk Eczacılar Birliği’nde önemli görevlerde  geçirdi.Tam altı dönem denetleme kurulu başkanlığı,merkez heyeti üyeliği,son genel kurulda divan başkanlığı yaptı.Dünya Eczacılık Federasyonu FIP dünyada sadece 60 kişiye verilen emek ödülünün sahibidir.Rahmetli eski milletvekillerimizden Haşim Benli renkli eczacı ağabeyimizdir.Tavşanlı belediyesi sınırları içinde 26 ve beldelerde de üç olmak üzere toplam 29 eczanemiz ve o kadar da eczacımız var.Mehmet Akcan,Yusuf Akyol,Mustafa Buruk,Nurten Karasazoğlu,İsmail Çağlar Bayırcı,Gülay Erkan Oran,Necla Kaplan,Niyazi Doğansoy,Nuran Öner,Fahrettin Gökkaya,Suat Sözen,Hülya Küpeli,Mehmet Karatürk,Toygar Kesin,Nilgün Ezlen,Fatih Ordu,Mesut Kaplan,Nilay Akarslan,Mümtaz Öner,Sevim Buruk,Alaattin Sayar,Şule Aslan,Şerif Boyacı,Tolga Akata,Gönül Karaveyisoğlu,Alptekin Erol,Rezzan Karakaya,Canan Yılmaz,,özben Akcan  hepimizin güvencesi güzel insanlarımız.

                     Bir de insanımızın hiç unutmadığı diş çekenler,diş yapanlar var.Onlar da bu dünyanın vazgeçilmezleri.Çoğu bugün hayatta değiller.Rahmetli Op.Dr.Turgut Altay rahmetli DİŞÇİ Adnan Ağabeyi yere göğe kondurmazdı.Onun süper bir dişçi olduğunu sık sık söylermiş.Dişçi Oğuz,Dişçi Tevfik,Sünnetçi  berber Kaptan,sünnetçi berberİhsan Üner,berber Mehmet Bayır,Abdullah Dural alaylı diş ustalarıydı.Berber Fatı,berber  Bostancıoğlu,( aynı zamanda kaşık ustası ve doğal boyalarla kaşık boyayan)Bıçakçı Fehmi’nin dedesi Gök berber( o da bir kaşık ustası)berber Hüsnü  diş çekerdi.

                      İğne vuranları unutalım mı? Hayatta olmayan Hekim İbrahim( Nalçakan),Hacer Abla( Şentürk),Ali Pınar,eşi Düriye yenge,Çukurköylü  H.H.Güney,berber Mehmet  ve hayatta olan Kadir Sertel usta birer iğnecidir.

                       Tavşanlı’da Tıp Dünyasında bir usta vardır.Kancı Etem( Ünal) Daha Eskişehir,Bursa,Kütahya’da kan alınıp verilmediği dönemlerde zamanın koşullarında temin ederek,ihtiyaç duyulan yerlere gönderen bu değerli insan 40 yılını bu uğurda harcayan bir değerdir.Tavşanlı’da ilk laboratuarı o kurmuştur.O tanıtmıştır.Hastanelerde ve özel sağlık kuruluşlarında onun adı ölümsüzleşmiştir.GLİ’ye de yıllarını vermiştir.

                        Ebelerimiz,elleri dert görmesin diyeceğim ama çoğu aramızda değil.Perihan Ebe( Çil) komşumuzdu.Henüz bu kadar doktorun,eczacının,diş tabibinin bulunmadığı yıllarda işte bu efsane isimler vardı.Tavşanlılı çocuklar doktor da oldular.Bugün niceleri nerelerdedir?Melek kızımız,Furkan oğlumuz,Melih oğlumuz,Aykut oğlumuz,Ahmet Hakan oğlumuz ve diğerleri.Yıllar yılı Tavşanlılı rahmetli Ömer Boyacı’yı eczacı sanmıştır.Halen eşinin eczanesinde hizmet veren Ziraat Yük.Müh.Akın Karaveyisoğlu’nu da eczacı bilenler çoktur. Tavşanlı’da Tıp Bayramı denilince akla en azından bu söz ettiklerim gelmelidir.” İnsanın iç hastalıkları rakı,dış rahatsızlıkları için tentürdiyot” diyen rahmetli ağabeyim Mehmet Rodoplu’yu nasıl aramazsın.?Bir eczanemize girip uyuyan kalfaya” Oğlum al da serptirive” diyen rahmetli Taktak Abdullah’a kalfanın” Ağabey  bizde ultraseptil kalmadı” demesini nasıl unuturum?

                        Bu arada diş tabipleri İsmail Sezer’e,Recep Kara’ya,Atilla Özerdem’e,İbrahim Şorşor’A,Sevinç Keskin’e,Hanımsever Günay’a ve Mehmet Yalçın kardeşlerime de selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

                         Tıp Bayramı münasebetiyle değerli milletvekilimiz Prof.Dr.Vural Kavuncu’ya da en samimi selam ve sevgilerimi ve başarı dileklerimi sunuyorum.İnşallah devlet hastanemiz seçimlerden sonra hizmete girecek.Yeni yeni sağlık personeliyle doktorundan hemşiresine,sağlık memurundan ebesine,yardımcı personele kavuşacağız.T TİPİ Cezaevimiz  bitince de cezaevi dispanseri devreye girecek.Sağlık ordusu büyüyecek.Doktorlarımızla,diş tabiplerimizle,hemşire ve ebelerimizle,sağlık çalışanlarımızla gurur duyuyoruz.Tunç bilek’teki eskinin görkemli hastanesinin yeniden sağlık hizmetlerine sunulması dileğimizdir.Eski devlet hastanemiz  yeni bir amaç için yeniden dizayn edilmeli,eski SSK Hastanemiz de olduğu şekilde korunmalıdır.Sağlık ocaklarımız yeni araç ve gereçlerle donatılmalı,halk sağlık taramaları  bu yıl da devam etmelidir.İlçeden ayrılan sevgili doktorumuz Op.Dr.Zeki Atsız’a da Özel Sakarya Hastanesi’nde başarılar diliyorum.Doç.Dr.Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi’nin çalışkan baştabibi Uzm.Dr.Sabahattin Altıntaş’a da  ayrıca çabalarından ötürü teşekkür ediyorum.

                            Gözlüklerimizi özenle hazırlayan ve bizlere sunan kardeşlerimizi  Mutafoğlu’nun şahsında  kutluyorum.Onlar da Tıp Dünyasının bir parçasıdır.

                             Kırıkçı-çıkıkçı amatör hemşehrilerimi de anmak isterim.Çıkıkçı Havva,Bakırlı ,Derecikli Köylü  Koca İbrahim,Çayıroluklu Mehmet Efendi ve Mustafa’yı da  unutmayalım.

                            Ayakkabıcı Fethi Demirat az mı oramızı buramızı tedavi etti?Mengene elleriyle ağrılarımızı gidermedi mi? Yamulan belimizi düzeltmedi mi? Bakın Tıp Dünyamıza ne kadar zenginiz değil mi?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları