29 Mart 2018 - Perşembe

HALKA SORMAK ZORUNDAYIZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
2559 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   HALKIN YAPTIĞINI YIKMAYA   KARARLIYSAK    EN AZINDAN   BUNU   HALKA SORMAK  ZORUNDAYIZ 

 

 

 


   Bakın, Ahşap bir yapı olan Tavşanlı Ortaokulu, Tavşanlı Halkı tarafından yaptırılmıştır. Bu binada dev letin tek kuruşu yoktur .Ortaokul,ilçede  1944/1945 Öğretim yılında  faaliyete geçmiştir.1943 yılında ilçenin kaymakamı Allah rahmet eylesin bir ara valiydi zamanın  Kaymakamı Ali Akseven ile belediye başkanı  Tahsin Buruk’un  büyük çabaları sonucu  Türk Milli Eğitimi’ne sunulmuştur..Eğer o zamanlara ait fotoğraflara bakarsanız    bu binanın ne büyük fedakarlıklarla  inşa edildiğini  görürsünüz.  Tavşanlı köylüsüyle şehirlisiyle el ele gönül gönüle bu ortaokul binasının inşaatında  üzerine düşeni yapmıştır.   Bu okul bugün  75 yaşındadır Ortaokul öyle kolay gerçekleşmemiştir. Bu okul inşaatı başlamadan önce. “Tavşanlı Güzelleştirme Derneği” adlı bir dernek kurulmuştur.. Bu derneğin yönetim kurulunda kimlerin olduğunu  ben de öğrenemedim  Kimsenin de  hatırlayacağını  sanmam.. Çünkü hatırlayabilecek olanların en azından   bugün 85-9O  yaşında olmaları gerekir İnsanımız akşam yediğini bile bir anda hatırlayamıyor..Ne kadar acı değil mi? Çünkü bizim arşiv kültürümüz yoktur. Olsaydı en azından  rahmetli “ Müstakil Tavşanlı Gazetesi” sahibi Abdurrahim Börekoğlu’nun  arşivinin nerede olduğunu bilebilirdik.  Bu arada .bugün 75 yaşında,  yıllara meydan okuyan  bu efsane okul binasının  büyük onarıma alınacağını da  öğrenmiş bulunuyorum.  Değerli hemşehrim İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Salim Karaboğa’ya özellikle teşekkür ediyorum.. İlgilenenlerden de  Allah razı olsun.  Gururla izlediğimiz,bugün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ev sahipliği yapan ortaokul  binası ,evet yanlış değil, 89 günde  bitirilmiştir. Her taşında Tavşanlılının alın teri,en azından bir damla kanı vardır..Bu ortaokul yaptırılırken devlet tek kuruş harcamamıştır.Harcadı diyenler varsa  çıkıp iddiamı çürütsün..
                 Peki  sizce,devletin tek kuruş harcamadığı Tavşanlı Ortaokul binası  yıktırılabilir  mi? Normal şartlarda yıktırılamaz. Yıktırılmak istenilirse  etik  olmaz da ondan.Bu binada saçı bitmedik yetimin hakkı vardır. Yok  ileride yıkılmlası bir şekilde gündeme gelirse    o zaman yapılabilecek tek bir  şey var. Tavşanlı Halkı’nın önüne sandığı koyacaksınız. Kararı Tavşanlı Halkı verecek.
                  Referandum diye bir şey var Referandım,.Bir yasa veya bir konu hakkında  tercihini belirlemek için halkın oyuna başvurma ,halk oylamasıdır Demokratik ülkelerde başvurulan güzel bir uygulamadır.  Tavşanlı  Halkı’na sorarsınız:” Tarihi ortaokulu yıkalım  mı? Yoksa yıkmayalım mı?”” dersiniz. Olur biter. Zaten yanıtı sandık verecektir.Referanduma saygılıysanız karara uyarsınız Bence medeni bir yöntem.

                  Son zamanlarda kulağa hoş gelmeyen bir söylenti var. Atatürk Lisesi Binası  ( Arifağa Camii’ne komşu  lise) yıktırılacakmış. Yerine  henüz kimsenin bilmediği  başka bir şey  gündemdeymiş.Önce bunu  söyleyenler ağızlarındaki baklayı  çıkarsınlar.Bu lisenin yerine bir AVM  mi? Bir otopark mı? Veya çok katlı  Palazoğlu Yıldız Sitesi gibi bir  site mi  düşünüyorlar? Bunu bir bilelim. Değerli Tavşanlılılar  çok iyi bilirler ki  bu lise binasını da Tavşanlı Halkı yaptırmıştır.Bu kararı ancak Tavşanlı Halkı verebilir. Rahmetli Garp Linyitleri İşletmesi’nin efsane müdürü Fahri Ergun’un kemikleri daha  çürümedi.Rahmetliyi  mezarında  bari rahat bırakalım. Bu bina da tıpkı ortaokulda olduğu gibi  bir dernek tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu binada GLİ Müessesesi’nin ,Tavşanlı Halkı’nın esnafıyla,çalışanıyla işçisiyle,sanatkarıyla , emekli olmuş memur ve işçisiyle,ilçeye bağlı köyler halkının  büyük fedakarlıkları vardır. Bu okul binasının nesini sevmiyorlar ki?Bu okul binası belki de Tavşanlı’da en son yıktırılacak bina olmalıdır. İstenilen tüm testlerden geçirilsin. Hepsinden de başarıyla çıkacak mükemmeliyette bir binadır. Yıllardır ayaktadır. Benim aile bireylerimden bazıları bu okulun mezunlarındandır.. O kadar sağlamdır ki zamanın koşullarında  örneğin Gediz Depreminde bile ki 21 saniye sürmüştü,  bir saç teli kadar çatlağı olmamıştır. Çünkü bu okul binasının sorumluları  GLİ Müssesemizin deneyimli,bilgili mühendisleridir. Büyük bir depreme dayanıklı olarak  inşa edilmiştir..Eğer bu  lise binasını da gözden çıkardıysanız gideceğiniz adres bellidir. Referandum. Olmalıdır. Tavşanlı,Artvin değil ki arsa sıkıntısı çekilsin. Arsa aranıyorsa Tavşanlı için sıkıntı   söz konusu değildir...
            Cumhuriyet Lisesi’ni de yıkacaklarmış. Bu binada da devletin katkısı söz konusu değildir. Bu binanın nasıl yaptırıldığını çok iyi bilirim. Arkadaşım bir zamanların Tavşanlı’dan Yetişenler Derneği Genel Başkanıydı Fevzi Düzgün daha ölmedi. Neler çektiğini iyi bilirim. Belki binanın kullanışında sıkıntılar vardır. Olabilir Bugünün teknolojöisine aykırı bir durum  olduğu düşünülebilir. Örneğin çok katlı olması eleştiriliyordu. Asansörünün olmaması da..Yıkmak en kolayıdır.. Önemli   olan  yapmaktır. Cumhuriyet Lisesi’ni de yıkmak yerine bir başka amaçla kullanılması cihetine gidilebilir.Her üç okul binasının yıktırılması yanlış olur.Ayrıca israftir...Ama illa da yıkmak mı istiyorsunuz? Halka soracaksınız.Çünkü binanın sahibi Tavşanlı Halkı’dır. Bu lise binasında da dev letin tek kuruşu yoktur. Zaten yıllar yılı hep.” Tavşanlı işini bilir” denilmemiş midir?Neredeyse  75 okul binasının büyük bir bölümü Tavşanlılı tarafından gerçekleştirilmiştir. Önce Tavşanlı Halkı’ndan izin isteyeceksiniz. Okulun gerçekleşmesinde etkili olan derneğe soracaksınız. Helallaşılmadan vurulacak her  kazma sebep olanların yüreğini parçalayacaktır.  
                     Eski SSK Hastanesi neden yıktırılamıyor? Yıktıramazsınız çünkü önünde engeller var da ondan. Bu hastanenin arsasını verenin tapu belgesine koyduğu şerh önemlidir. İlla da yıkmak mı istiyorsunuz? O zaman yıkarsınız bu hastaneyi  arsasını  sahibine geri verirsiniz. Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammet döneminde bir Yahudi’nin arsasına yaptırılan  ibadethane  arsa sahibinin gönülsüz davranması sonucu yıktırılmamış mıydı?

                    İnsanlar musalla taşındayken bile Hoca efendiler sormuyorlar mı? Nasıl bilirsiniz? Dediklerinde helallık istemiyorlar mı? Her üç halk tarafından gerçekleştirilen okul binası için mutlaka referandum gerekmektedir.Çünkü Tavşanlı Halkı asildir. Vekiller asile sormadan hareket edemezler.Edecek olurlarsa etik olmaz.
                   Beyler yıkmadan bir şeyler yapabiliyorsanız onu deneyin. Böyle bir davranış hem ülkemizin yüce menfaatları doğrultusunda yararlı bir karar hem de halkımızı kırmadan  düşünülmüş bir orta yol olarak  kanımca en doğrusudur..
                    Şu Doç. Dr. Mustafa Kalemli 3. Nolu Sağlık  Merkezini boşaltırken Yeni Mahalle Halkı’na sordunuz mu?     Üstelik bu bina Bakkallar ve Bayiler Odası’nın  malı. Devletin bu binada tek bir kuruşu yok. Üstelik bu oda bu binayı Tavşanlı’nın yüce menfaatları doğrultusunda  sağlık  konusunda  sağlık amaçlı tahsis etmiş.Mahalle halkı huzursuzmuş. İmza toplanıyormuş. Madem ki yeni bir Aile Sağlığı merkezi yaptırılmış. Orası  da  bizim.Yaptıranlardan Allah razı olsun. Ama mevcut bir sağlık ocağını  kapatmak ta ne?  Bakkallar ve Bayiler Odası en kısa sürede kapatılan sağlık merkezinin yerine bir bina inşa edecek,. zemin katını Sağlık Merkezi için yeniden  tahsis edecekmiş.Kendilerini kutluyorum. Yapsınlar güzel bir bina.  Kapatılan sağlık ocağını yeniden ilçemize kazandırsınlar Kendileri de binanın bir bölümünü hizmet amacıyla değerlendirsinler olsun bitsin.Mevcut eczaneler de derin bir nefes alsınlar. Tavşanlı’nın Yeni Mahalle sakinlerinin yanındayım.Konunun yakın takipçisi olacağım.                                                                                                                   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları