13 Temmuz 2024 - Cumartesi

TKİ İÇİN BÖYLE BİR DURUM ASLA GÜNDEME GELMEMELİDİR

TKİ İÇİN BÖYLE BİR DURUM ASLA GÜNDEME GELMEMELİDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
227 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 
  
 
 BAZI KAMU İKTİSADİ KURULUŞLARI (KİT)LER
 ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR AMA TKİ  İÇİN  BÖYLE  BİR
    DURUM ASLA GÜNDEME GELMEMELİDİR  
      Kulağıma hoş gelmeyen  sözcükler  arasında  Özelleştirme geliyor.  Ben ezelden beri bu sözcüğe hep karşı olmuşumdur.Benim gönlüm,tüm zenginliklerimizin Devlet tarafından  değerlendirilmesinden yanadır. Bakınız 1940’lı  yıllarda  (sebep olanlardan Allah razı olsun) Kütahya’nın en büyük ilçesi durumundaki  Tavşanlı’nın Tunçbilek Beldesi’ndeki zengin Linyit rezervine ilk kazma vurulduğu andan bu güne TKİ  adlı  Kamu İktisadi kuruluşu’nun kasasına,dolayısıyle devletin kasasına   milyarlar girmiştir. Hem istihdam sağlanmış,hem ülkenin ısınmasında,fabrikalarımızın çalışmasında,buharlı lokomotiflerin  ekonomik  anlamda  katkılarda bulunmasında Linyit her halükarda  değerlendirilmiştir. Uzağa gitmeye gerek yok; Görünür/görünmez halen Tunçbilek Beldesi havalisinde 240 milyon ton kaliteli Linyitten söz ediliyor.İmkan olsa,gerekli yatırımlar yapılsa,yeterli Kamu işçisi  temin edilse  ve her yıl  10 milyon ton Linyit üretimi  gerçekleşse  bu rezerv  en azından 24 yıl ülkemizin yüce menfaatları doğrultusunda,süt veren inek,yumurtlayan tavuk misali   katkı vermeyi sürdürecektir. Tunçbilek Linyit’i o denli kalitelidir ki  bu kömürün israf edilmesi dahi bir anlamda günahtır. Termik santrallere dahi bu linyit verilmemektedir.  Külü az,enerjisi yüksek kaliteli Tunçbilek Linyiti’ni özelleştirmeyi düşünmek bile  içimi acıtır. 
       Tavşanlılı  yaşlısından gencine,tahsillisinden en az eğitim görenine, fakirinden zenginine  bırakın özelleştirmeyi,Tunçbilek’e birkaç bin Kamu İşçisinin gönderilmesini bekliyor.  Türk Maden-İş Batı Anadolu Şubesi’nin sayın başkanı Yusuf Yaman’ı iyi tanırım. Öğrencimdir.  Mesai arkadaşlarıyle sabah-akşam  Tunçbilek Linyiti’nin geleceği için çırpınıp duruyorlar.  Öyle ki sayın Yaman ve arkadaşları  bir özelleştirme vukuunda   yollara yatacak ilk fedakar insanlar olacaklardır.Sadece onlar mı?  Tün Tavşanlılı tıpkı bir zamanlar Bergama Köylüleri’nin gösterdiği direnişi  sergileyeceklerdir. Çünkü Linyit Tavşanlılıların  sözlüğünde kırmızı çizgi olarak  tanımlanır. Tavşanlı İlçesi sınırları içindeki tüm mezarlıklarda yüzlerce GLİ işçisi yatar.  Tavşanlı’nın ilçe sınırları içinde bugüne kadar sosyal,ekonomik ve kültürel etkinliklerde hep GLİ  olmuştur. Halen de karınca kararınca olmaktadır.Bir zamanların müessesesi,halen işletme , GLİ ,ya bir mezarlık çevre duvarında,ya bir kanal ve kanalette, ya bir ağaçlandırmada, ya sosyal tesisleriyle bir ağırlamada, sportif dallarda,yardımlaşmada,tertiplenen konferans,panel,açık oturum,bilgilendirmelerde,Atatürk’ün manevi huzurunda anıtlara konulan çelenklerde,bandosuyla  karşılama ve uğurlamalarda,bir afet vukuunda  kurtarma ekiplerinde,ilçenin sosyal,ekonomik ve kültürel zenginliklerinde,  Mehmetçiğimizin ,fakir ve fukaranın sıcacık odasında, fabrikalarımızın  dönen dişlilerinde, binlerce şoför esnafının geçiminde olmuştur.TKİ’nin  Amiral Gemisi olarak  bu kuruluşun bölge müdürlüklerine,hatta genel müdürlüğüne zaman içinde  gönderdiği  teknik elemanları da vardır. TKİ , Tavşanlılı genel müdürler de görmüştür. Daire başkanları da,müfetişler  de,bölge müdürleri de…
         Ben şayialara pek  kulak asmam.  Ama aklıma  her zaman  merhum Cumhurbaşkanımızın:” Eğer bir fırıldak  ,rüzgarsız havada dönüyorsa,arkasında üfleyen biri vardır” sözleri gelir.İnsanımızın ağzını büzemeyiz.  Bu özelleştirme konusu her zaman gündeme gelebiliyor. Ama   diğer açıdan insanımızın canını da yakıyor. Sıkıyor da…..Ünlü Goebbels  ne demiş?”  Eğer yeterince büyük bir yalan söyler ve bu yalanı yeterince uzun süre tekrarlarsanız eninde sonunda insanlar bu yalana inanır” Ben Tunçbilek’te kömür alanlarının özelleştirilmesi  konusunda  resmi kaynaklarca yeterli açıklamalar yokken konuşulmasını doğru bulmuyorum. Hatta  zararlı buluyorum. Özellikle, sayın Maliye Bakanımız dahil devlet büyüklerimizin ağzından çıkacak cümlelere  itibar edilmesini isterim.  Böyle bir açıklama,yorum da yok. Ama geçtiğimiz günlerde bazı görsel ve yazılı  basın organlarında yer alan  bazı KİT’lerin özelleştirileceği haberini ise  ciddi bulmadım .  Böyle haberler verenleri de uyarmak isterim;”  Kimsenin ekmeğiyle ilgili konularına lütfen müdahale etmeyin. “ derim.  Sözün özü; Bana göre maazallah en azından Tunçbilek’te bir özelliştirmeye gidilmesi  tarif edilemeyecek kadar büyük yaraların açılmasına vesile olacak, ekonomik açıdan ülkemizin zarara uğramasına neden olacaktın.  
       Şu anda Tavşanlılı olarak Kütahya’nın TBMM Çatısı altında bir tek milletvekili var. Sevgili Mehmet Demir ki birkaç gün önce ülkemize  “ Hacı” olarak avdet etti,bizim tek savunucumuz,vekilimizdir.  Bu konuyu irdelemeyi,araştırmayı ,gündeme getirmeyi   kendisine bırakıyorum. YAPACAĞI AÇIKLAMALARI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM. 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları