04 Mart 2023 - Cumartesi

TÜRK HAVA KURUMU 98 YAŞINDA

TÜRK HAVA KURUMU 98 YAŞINDA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
287 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TÜRK  HAVA KURUMU 98 YAŞINDA  
     Cumhuriyetimizin kurucusu,Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün  direktifleriyle kurulan Türk Hava Kurumu 99 yaşına bastı.  16 Şubat 1925 tarihi itibariyle bugün tam tamına 98 yaşında köklü bir kuruluşumuz. Ama ne acıdır ki  bugün bu efsane kuruluş KAYYIM( KAYYUM) ile yönetiliyor. Kayyım(kayyum);hukuk diliyle,belli bir malın,bilhassa bir vakfın  yönetilmesi,belli bir işin görülmesi  için tayin edilen  kimsedir . Kayyıma  yardım eden kişiler de vardır. Böylece bir  başkan ve heyet mensupları  koca bir kuruluşu,genel kurulla iş başına  getirilen  bir başkan ve yönetim kurulu üyelerinin  görevlerini ifa ederler. THK, Kayyıma  devredilmesinden bugüne  artık o  ilk kurulduğu  günden beri faaliyet gösteren bir kuruluş hüviyetinde değildir. Gönül ister ki  bu efsane kuruluşumuz tekrar eski  görkemli günlerine geri dönsün. En azından Cumhuriyetimizin  
    THK  Tavşanlı  Şubesi, Cumhuriyet’in  ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihini takibeden yıllar içinde Türkiye’de ilk açılan şubeler arasındadır. Tavşanlı Fotoğraf Müzesi’ndeki bir fotoğrafta  zamanın Tavşanlı Kaymakamı  Raşit Demirelli(1935-1942),zamanın Tavşanlı Belediye Başkanı  merhum Ethem Serdaroğlu’nun  30 Ağustos 1929’da  birlikte çektirdikleri bir fotoğraf var.Bu fotoğraf neden önemli? Çünkü Cuma günü kutlanan bu bayramda Tavşanlı Halkı  THK’na bir uçak armağan etmenin gururunu yaşıyordu.  
     Tavşanlı THK Şube binası eski Recep Peker Bulvarı(halen İstasyon   Caddesi) üzerinde,  bugün   Tayyare Sokak  ile kesişen köşedeydi. Bodrum katı üzerinde bir kattan ibaretti.Binanın girişinde  tenekeden yapılmış bir uçak maketi vardı.  Zaman içinde  bu mütevazi  kurum binasıyıktırıldı. Yerine Türkiye’de sadece birkaç yerde bulunan İş Hanı yaptırıldı.  Bu iş hanının 1.katı şubeye aitti. Binanın  üst katlarında ise daireler bulunuyordu. Bu daireler kuruma küçümsenmeyecek bir gelir getiriyordu. Daha sonra  binanın zemin katında bir mağaza açıldı. Ne zaman thk Üniversitesi  gündeme geldi,Tavşanlı THK İş Hanı  satıldı. Allah’tan  iş hanını merhum Tavşanlılı Mehmet Tarhan aldı da bugün   THK Tavşanlı Şubesi  başka yere taşınma zorunda kalmadı. Ama bu defa mal sahibi değil kiracı konumuna düştü. Bildiğim kadarıyla bir zamanların mal sahibi/mülk sahibi THK Tavşanlı Şubesi  merhum Tarhan Ailesi’ne  bir bölümünü işgal ettiği yer için  ayda 1300 TL kira ödüyor. 
       Tavşanlı THK  Şubesi   yıllar içinde  değerli insanlar tarafından yönetildi. Hepsi de biri dışında ebedi istirahatgahındadır. Bu vesileyle   bugüne kadar Tavşanlı THK Şubesi7ne hizmet veren  hepsi de merhum; iş insanı İbrahim Tarhan,esnaftan Emin Sıtkı Uykucuoğlu, esnaftan ,bir ara DP Kütahya Milletvekiliydi  Mehmet Diler, esnaftan,bir ara Tavşanlı Belediye Başkanıydı İbrahim Çırak, Maarif Memuru( İlköğretim Müdürü) Hüseyin Tarhan(24 yıl hizmeti var),öğretmen(okul müdürü)  Ahmet Gürsoy, Öğretmen( okul müdürü)  Cemal  Eker, öğretmen Hasan Kılıçarslan’a Allahtan rahmet diliyorum. Halen görev başındaki başkan Hüsnü Çelik’e de sağlık ve afiyet dileklerimi sunuyorum. 
        THK Tavşanlı Şubesi’ni tek başına  ayakta tutan  bir kahramanı var; Sayman Nuri Duğan. 40 yıldır  görevini sürdürüyor. 60 yaşına merdiven dayamış,yorulmak bilmeyen,sevecen, işbilir,yardımsever bir Tavşanlılı. 
         Kütahya’nın  Tavşanlı dışında, Simav, Emet, Altıntaş, Hisarcık,Domaniç ilçeleri’nin  THK ‘nun  hukukunu koruyor. Kurban Bayramında deriler toplama, gerekli işlemlerden sonra depolanması, ihalesi,Ramazan Ayı’nda fitre  toplama  görev de onda.  THK,Kayyıma devredilince  bütün kalbimle dua etmiştim.  İnşallah kurumu bırakıp gitmez demiştim. Allah dalarımı kabul etti de bu değerli sayman halen iş başındadır. Kayyım tarafından da değeri bilindiği için  gitmesine izin verilmemiştir. Nereye kadar?   “ Harç bitti yapı paydos” diyene kadar…. İyi ki böyle mükemmel bir  insan THK’da  var. Çünkü Nuri Duğan bana göre Tek Kişilik bir Ordudur.  Bu vesileyle   THK’na Cumhuriyetimizin 100.yılında   yeniden eski görkemli günlerine dönmesini   diliyorum. Tekrar genel kurullu eski görkemli günler dileğiyle…Çünkü, ancak böyle  olursa,   ATATÜRK’ün ruhu şad olacaktır. …….
      THK’nun  Tavşanlı’ya aslında borcu vardır.  Her yıl kuruma milyarlar gönderen bu şube   yeni bir binayla mutlaka taçlandırılmalıdır. Bu Tavşanlı Halkı’na da bir ahde vefadır. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları