10 Şubat 2024 - Cumartesi

P A R A M P A R Ç A

P A R A M P A R Ç A

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
139 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 
 
                        P A R A M P A R Ç A 

      Paramparça sözcüğünün sözlüklerdeki karşılığı;”Birçok parçaya ayrılmış,parça parça olmuş  “şeklindedir..Aslında toplumlar,kırılmış bir sandalye,masa,testi,kavanoz gibidirler. Kırılanları tekrar eski haline getirmek mümkündür. Ama sırıtırlar. Yani asla ilk hallerindeki gibi  asla olmazlar. Bir hendek kazarken bile çıkardığınız toprağı yeniden aynı yere koymak isteseniz toprak fazla gelir.  
      Birkaç gün önce kutladığımız  Regaip Kandili’nde yüce peygamberimizin adını defalarca tekrarladık.Bir hadislerinde;” Ümmetimin içine kılıç girmesinden korkarım” buyuran bu Allah’ın sevgilisi, Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamberimizin  bu şekilde ifadeleri bir hassasiyetin ürünüdür.Gerçekten ümmet bugün   paramparçadır. Bakın en basit şekilde ifade edeyim; Ülkemizde,hatta milli sınırlarımız dışındaki bazı ülkelerde Galatasaray,Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor vb spor kuruluşlarımızın sempatizanları vardır. Milli sınırlarımız dışında sempati duyulan nice futbolcular,ekipler,kuruluşlar  mevcut. 130’un üzerinde  siyasi partimiz var.İnsanlar siyaseten de paramparçadır.  Bu siyasi partilerin sempatizanları var.  Bunların hepsini bir kazana koyup kaynatsanız hiçbiri birbirine  karışmaz. Birçok cemaat var. Bu cemaatların sempatizanları var.  Bir Süleymancı ile bir Nakşi’yi,bir Bektaşi’yle bir Mevlevi’yi,bir Kadiri’yle  bir  Nurcu’yu,Bir İsmail  Ağa  Cemaatı sempatizanıyla bir Menzİlciyi aynı yerde sohbet ederken göremezsiniz.  
      Atletizm,güreş,su sporları, futbol,basketbol,voleybol, masa tenisi, kayak, ok atma,paraşütle  atlama ve daha birçok sportİf faaliyetler bile insanları birbirinden koparmıştir. Dört hak mezhebin sempatizanları yok mu?  Evet,  birçok tahıl ve diğerlerini bir araya getirip Aşure yapıyoruz ama  dikkat edilirse aşure de paramparça bir görüntü vermiyor mu?  Bakla’yla  nohut,buğday ile kurufasülye,kuru üzüm ile pirinç,kuru kayısı ile  ceviziçi birbiriyle hemhal oluyor mu?
      Türkiye’de bugün  milli sınırlarımız içinde Boşnak, Arnavut, Abaza, Çerkez, Rum, Ermeni, Kürt,Acem, Azeri, Tatar,Çeçen,Arap, birçok Afrika kökenli  hemşehrilerimiz var.  Ama hepsi de Türk Kimliği altında bir bütün oluşturmuşlar. Ellerinde T.C Kimliği var. Birlikte yaşıyoruz. Bir araya geliyoruz. Coşuyoruz,üzülüyoruz. 
       Çeşit çeşit duygu ve düşünceye sahip binler,onbinler,yüzbinler var.  Önemli olan nedir biliyor musunuz? Bir araya gelebilmektir.Yani insan olduğumuzu hatırlamaktır. Hangi duygu ve düşünceye sahip olursak olalım bunu becerebiliyorsak mesele yoktur. Ben yıllarca ilkokullarda Roman ve Yörük çocuklarını okuttum.  Ben onların gözünde” Beyaz gömlekli,kravatlı Bülent Öğretmen” olarak kaldım. Roman öğrencim bana;” Kadın gözlü hocam”,Yörük öğrencim” Kara gözlü hocam”,Kayseri’deki öğrencilerim.” Gadasını aldığım hocam”, Van’dan Tavşanlı’ya tavuk çiftliklerine çalışmak için gelen Kürt kardeşlerimin çocukları ” Bülo  hoca” derdi. Ben hepsinin de Bülent  öğretmeniydim. 
       Beni en çok üzen nedir bilir misiniz? Ben 86 yaşındayım. Her cemaatten,futbol kulübünden,bürokratından işçisine,köylüsünden   siyasi parti sempatizanına kadar  herkesle büyük bir dostluk kurmuşum.  Bugüne kadar kimseyi:” Sen şusun,busun,şundansın,bundansın2 diyerek ayırmamışım.  Zenginle de fakirle de beraber olmuşum. Deliler bile beni severdi.  Hiçbir siyasi partiye üye olmadım.  Her siyasi görüş sahibi dostlarım,arkadaşlarım,ahbaplarım oldu.  Merhum Mustafa Ayaşlı, merhum Karga Ahmet, merhum Enver Girgin, merhum Ferit Akyol, merhum Ahmet Körhasan, merhum  Ahmet Derin, merhum Av. H. Cavit Erdemir, merhum Ecz. Haşim Benli  aziz dostlarımdı.  Yine  şu konuda hassasım; birinin bir diğerinin şu siyasi partiden diyerek   dostlukları  sonlandırmasına karşıyım. Medeni şekilde  her görüş sahibi birbiriyle  bir araya gelebilmelidir. Düğünde,dernekte,sevinçte tasada, iyi günde,kötü günde elle verebilmeli, sırt sırta  oturabilmelidir.  Bugün ülkemizde   sayın Cumhurbaşkanını seven de var sevmeyen de. Sayın  Özgür Özel’i seven de var sevmeyen de, Sayın Devlet Bahçeli’yi yine seven de var sevmeyen de.  Olsun, her halükarda  birbirimizi sevmesek te  nezaketen  çizgileri aşmayacağız.  İnsan olduğumuzu hatırlayarak birbirimizden  saygıyı ve sevgiyi eksik etmeyeceğiz. Kimse sempati duyduğu bir siyasi parti aleyhinde konuşan bir dostunu rencide etmemelidir. Dostluk önemlidir. Gerisi ise bir laf-u güzaftır. Ünlü padişah Sultan Beyazit Han ne güzel söyler:”Padişah-ı alem olmak bir kuru kavga imiş/Bir veliye bende olmak cümleden ala imiş” Demiştir. Kuru kavgalar dostlukları törpülememelidir. Yıpratmamalıdır. Sonlandırmamalıdır.  Bu cennet vatan hepimizin vatanı,bu güzel insanlar hepimizin kardeşleridir. Yine cenazelerimizde,düğünlerimizde,nişanlarımızda,söz almalarda,hatim dualarımızda,mevlitlerde,milli,yerel ve dini bayramlarımızda,işyeri açılışlarında,büyüklerimizi karşımama ve uğurlamalarda,temel atma törenlerinde kolkola,omuz omuza olalım. Birbirimize hakaret etmeyelim. Birbirimizin kuyusunu kazmayalım. Birbirimize iftira atmayalım. Eteklerimizdekini dökerken kırıcı olmadan bunu yapalım. Ne kadar birbirimizden hazzetmiyorsak ta bkarşılaştığımızda.2 N’aptın bizim oğlan,bizim kız?” demeye devam edelim. Cenneti ve cehennemi başka yerde aramayalım. Cennet te cehennem de bu dünyadadır. İnanın ceza da ölmeden bu dünyada çekilmektedir. Kabir azabı bu dünyadadır.  Allah’ın adaletini görmek isteyenler etraflarına bir baksın yeter.  Allah’ın değirmeni ağır çalışır ama unu ince eler. Allah’ın gazabı her halükarda  vardır. Arş her daim titrer ve bu Allah’ın gazabıdır.  
     ŞAİRİN”İKİ KAPILI BİR HAN” OLARAK NİTELEDİĞİ
            DÜNYAMIZDA   KİMLER YAŞAMIYOR  Kİ  
      Aşık Veysel’in ünlü türküsü’nde  iki kapılı bir han olarak  nitelendirilen dünyamızda kimler,kimler,kimler yaşamıyor ki?Aklıma hemen geliverenler; Şerefliler ve şerefsizler,yalancılar ve doğrular,haram yiyenler ve yemeyenler,vatan haini olanlar ve vatan sevdalıları, zenginler ve fakirler,Sağlıklı olanlar ve engelliler, namuslular ve namussuzlar, iki yüzlüler ve göründüğü gibi olanlar, alimler ve cahiller  oldu.
       Her zaman merhum babamın dediği gibi  dürüst ve namuslu olanların ödedikleri fatura daima ağırdır. Kısa zamanda sivrilen,güçlenen,yaşamı farklılaşanlara dikkat etmek gerek. Bir Kamu görevlisi ,öğretmen,polis,kaymakam,vali, subay ve astsubay, bir Tapu memuru,bir nüfus memuru,bir vergi  dairesi çalışanı,başka meslek erbabı  için zengin olmak hayalden ötedir.  Çünkü bunlar için zenginlik gerçekten bir düşten öteye geçemez. Namuslu ve dürüst yaşayıp,bu fani alemden göçenlerin arkalarında bıraktıklarına  bakarsanız  hemen hemen hiçbir şey göremezsiniz.  Ya bir veya birkaç plaket,madalya,şilt,kupa,taktirname ve teşekkür belgesi  bırakmışlardır ya da  namuslu ve dürüst yaşamanın  altında ezilmiş bireyler  söz konusudur.
        Mülk ve hüküm sahibi Allah’tır.  Yarattığı her canlıya,insanlar dahil rızkını hazırlamıştır. Anadolu’da bir yaygın söz vardır;” Dene tükeninceye kadar her canlı ayaktadır” derler.  İnsan doğuyor,büyüyor,yaşlanıyor ve ölüyor. Bu bazen  aksi de olabiliyor,canlı bu evreleri geçirmeden de geldiği dünyaya veda edebiliyor. 
        Allah’ın terazisi’ndeki kefelere her şeyi  koyamazsınız.  Bu terazi her şeyi ayrı ayrı tartar ve değerlendirir. Ucuz aldığı malı ,eşyayı,tüketim ürününü pahalıya satanlar,sattığı ürün ağır çeksin diyerek ürününü ıslatıp ağırlaştıranlar, vatanına,milletine ihanet edenler, devletine vergi vermeyenler,vergi kaçıranlar, yalan söyleyenler,hakikatı gizleyenler, üç-beş kuruş karşılığında  vatanını satanlar, sattığı ürüne hile karıştıranlar, tartıda hile yapanlar,ır8z düşmanları, kaçakçılar, sahte para basanlar, sözünün eri olmayanlar,bile bile yalan yanlış şeyler söyleyerek toplumu gerenler varsa  burada durmak gerekir.
         Bir zamanlar,şekerin altın olduğu dönemde  evinin kuyusunu depo olarak kullanan bir kardeşmizin başına gelenleri bilirim.  Kuyunun içine nasıl bir  örtü çekmişse zaman içinde şeker çuvalları   kuyunun içine düşüvermişti. Adam bunu kimselere söyleyememişti. Sonra :” Benim kuyunun suyu tatlı” diyerek çaldığı minareye kılıf hazırlamıştı.  Anlayan anlamıştı. Anlamaz görünenler de olmuştu. “ Yok artık!” diyenler de  vardı.  Şeytan bile bu duruma itiraz etmiştir;” Vallahi ben böyle bir şey görmedim”demiştir. Ben  bu dünyada evi olmayanlardanım.  Aracı olmayanlardanım. Vadede hesabı olmayanlardanım. Dövizi olmayanlardanım. Sadece devletin verdiğinle geçinenlerdenim. Rabbim yeter ki aldığım üç beş kuruşumu  bana afiyetle yedirsin yeter. 
          Bir zamanların hakimlerinden,sonra kamu avukatı ve serbest avukat merhum babam 3 Aralık 1981 tarihinde öldüğü zaman  kira evinde pantolonunun cebinden 21 lira çıkmıştı. Ki bu güzel insan bir ara Baro Aidatı’nı dahi ödeyemediği için Kütahya Barosu tarafından uyarılmıştı. Benim babam,annem de  kira evlerinde yaşadılar.  Babamın babası bir Tuğbay,annemin babası bir hakimdi. 
  “ Haydan gelen huya gider” derler. Bugün en azından Tavşanlı’da bile  buna uyan örnekler vardır. Araştıran bulur.  Devlet varsa insanımız da huzurludur,mutludur,şükreder.  Devlet yoksa maaş ta yoktur,mülk te,diğerleri de. O nedenle” Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin deriz.” Sultanların sultanı,cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman ne güzel söylemiştir:”Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi” demiştir. 
            Ünlü bilge LAO TZU’nun  bir şiiri var; “ Güçsüzler yukarıdadır” başlıklı bu şiiri herkesin okumasını isterim.  Okuyalım mı?” İnsan doğarken yumuşak ve güçsüzdür/Ölürken sertleşir ve katılaşır/Ağaç filizlenirken yumuşak ve esnektir/Ölünce kurur ve solar/Gerçekten de,katılık ve güç ‘ölümün yoldaşıdır’/Böylece,’silahı güçlü olan ordu yenilir/ Odunu sert olan ağaç kesilir’/Gerçekten de,katılar ve güçlüler aşağıda/Esnekler ve güçsüzler yukarıdadır/. Şükür Elhamdülillah bizler  yukarıdayız.  Aşağıda  olanlar düşünsün. …                 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları