19 Eylül 2017 - Salı

TARİHİ ORTAOKUL KİME EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
2889 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

       
                           TARİHİ ORTAOKUL KİME EV SAHİPLİĞİ YAPACAK            
                                                  
          Kimine göre 45 günde, iki ayda kimine göre üç ayda  bitirilerek ( Temel atma + inşaat + donanım) Milli Eğitimin emrine tahsis edilen Tarihi Ortaokulun  baş mimarı ilçenin 9. Kaymakamı (Bir ara valiydi) rahmetli  efsane kaymakam Ali Akseven’dir. Bugün benim kirada oturduğum evin önünden geçen sokağın adı ile yaşamaktadır.
         Durup dururken Tarihi Ortaokul da nereden çıktı diyebilirsiniz. Çünkü  bu yılların ortaokulunda çok değerli insanlar yetişmiştir. Tavşanlı’nın sosyal, ekonomik ve kültürel başarılarında bu okuldan mezun olanların katkıları vardır. Bir ara birilerinin aklından geçmişti.” Bu bina sağlam değil. Yıkılmalı. Şehrin fiziki görüntüsünü bozuyor. Cumhuriyet Meydanı’nın  büyümesini engelliyor v.b) denilmişti. Bu  okul binası kısa sürede  imeceyle gerçekleştirilmiştir Köylü yurttaşlar  at ve öküz arabalarıyla kum,taş,kereste taşımışlardır.. ilçeye bağlı tüm köylerde yaşayanların   çoğu bu okul inşaatında çalışmıştır. Kaymakam rahmetli Akseven’in bile sırtında taş taşıdığı, harç kardığı, temele harç attığı söylenir.İnşaat süresince inşaat işçileriyle yemek yediği anlatılır. Sevgili Metin Ertekin’in fotoğrafları arasında bu okulla ilgili görüntüler vardır.
        Ben de bu ortaokulda okudum. Babam rahmetli beni kayıt yaptırmaya götürdüğünde  Okul Müdür Muavini rahmetli Vehbi Kızılgün( Ediboğlu)nun Cumhuriyet Meydanı’na bakan odasındayım. Babam rahmetli  deri koltukta oturuyor. Ben ayaktayım. Hiç unutmadım. Müdür Yardımcısı  Edebiyatçı rahmetli Vehbi Bey’e önce.” Eti sizin kemiği benim” demişti. Ardından da.” Vehbi Bey bu çocuk  çok konuşmuyor. Kendisini biraz konuştursak”demişti. Ama sonra  beni çok konuşturmuş olmalı ki  bir ara Tavşanlı’da en çok konuşanlar arasında ilk 1O içinde kaldım. Çok konuşanlar arasında kimler mi var? TBMM  Eski Başkanı hemşehrimiz Yard. Doç. Dr. Kalemli,rahmetli Şapçılı Hoca,rahmetli İş adamı  Ahmet Dağıstanlı,rahmetli  eski Termik Santral Ustabaşılarından,bir ara   Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yön. Krl. Bşk lığı  yapmıştı Kemal Öğütçü( Zeytinlerin Kemal), Öğretmen Yücel Uğurlu,Belediye Zabıtasından rahmetli Nazım Çavuş, GLİ Makam Şoförlerinden Mehmet Ecevit, rahmetli  Gazeteci Ahmet Körhasan, İhsan Tandoğan( Taktak Hoca) ve bendeniz.
         Bu Tarihi Ortaokulda ilçede ilk defa okul Aile Birliği tarafından 8mm’lik film ile halka film izlettirilmiştir.” Tahir ile Zühre” Köroğlu” Leyla ile Mecnun”  Filmleri ilk kez bu ortaokulun bir sınıfında izleme fırsatını yakalamıştık..
       Bu ortaokul mezarlık üzerinde inşa edildiği için altında bugün de hala bir çok kabir vardır. Bir ara okulda Simavlı Beden Eğitimi öğretmenimiz rahmetli  Refik Arıkan  bizleri binanın bodrum katında  çalıştırmıştı. Ne yapmıştık? Kazma-kürek binanın altını oymuştuk. Bu arada çıkan mevtaların kemiklerini,kafataslarını bir çuvala koyarak  uygun bir yere gömmüştük( Bugün yıktırılması beklenen ve belki de yıktırılıyordur Merkez Polis Amirliği binasının altında bir yerdi).Yani bugün Tarihi Ortaokulun bodrum katı  zamanın öğrencileri  tarafından  oluşturulmuştur.
      Tarihi Ortaokul bir ara  Tavşanlı Meslek Yüksek Okulu’na ev sahipliği yaptı. Şimdi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu ortaokulu kullanıyor.Yakın bir gelecekte Tavşanlı Yeni Hükümet Konağı hizmete girecek. Bir çok daire gibi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de buradan yeni Hükümet Konağına taşınacak. Tarihi Ortaokul yine boşalacak. Bakalım  kimlere ev sahipliği yapacak?  Ama bir gerçek göz ardı edilemez. Hiçbir babayiğit rahmetli kaymakam Ali Akseven’in alınterinin bulunduğu bu binayı ortadan kaldıramaz. Bunun vebalini de  taşıyamaz. Çünkü artık Tarihi Ortaokul bir anıttır. Bir çok depreme göğüs geren bu bina ahşap bir yapıdır. Bir çok binadan da sağlamdır. İşte Hükümet Konağı 3O yıl zar zor bugünlere geldi. Aynı şekilde Merkez Pois Amirliği binası da öyle.Dillerde başka binalar da var. Yapılacak en güzel şey bu ortaokulun yeni bir amaçla değerlendirilmesi olmalıdır. Okul olmasını istemem. Çünkü binanın durumu yüzlerce öğrencinin sağlığı ve geleceği açısından  da  risklidir. O günün   şartlarında inşa edilmiştir. Güçlendirme çalışmaları da yetersizdir. Ama sembolik olarak bir şekilde  korunabilir. Müze olur. Öğretmenevi olur. İlçeyi ziyaret edenler için bir konukevi de olabilir Bu şimdiden düşünülmelidir. “ Yaptık oldu” denilmemelidir. Çevresi yeniden dizayn edilerek Cumhuriyet Alanıyla bütünleşmesi sağlanmalıdır. Cumhuriyet Alanı eski  Rüştiye( Bir ara Adliyeydi) halen Belediye Müzesi  ile  Ortaokul özdeşleşmiştir. Etle tırnak gibidirler. Binlerce Tavşanlılının ortak paydası konumundadır. Belediye Binamız yıktırılabilir. Ama Tarihi Ortaokul yıktırılacaksa mutlaka sandık kurulmalı,Halk oylaması yapılmalıdır. Bu binanın kaderini ancak Tavşanlı Halkı  belirleyebilir.
       

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları