31 Mayıs 2020 - Pazar

GÜNLÜCE KÖYÜ’NDEN ÖRNEK BİR DAVRANIŞ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
2569 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

EMET  İLÇESİ  GÜNLÜCE KÖYÜ’NDEN ÖRNEK BİR DAVRANIŞ  

             Gözüme güzel bir haber ilişti. Sağ olsun gazeteci kardeşim  Tuna İşleyen kaleme almış. Tavşanlı Ekspres’te çıkmış. Haberin başlığı:” Cenaze  Evi Yemek Vermeyecek” Ben nicedir bu konuda bir şeyler yazmayı istemişimdir. Hatta birçok dostum bir vesileyle bu konuyu mutlaka gündeme getirmemi rica bile etmiştir. 
              Emet İlçesi Günlüce Köyü Muhtarı Adem İnan bir açıklama yapmış. Bundan böyle cenaze  yakınlarının yemek hazırlayıp,cenazeye katılanlara ikram etmesi geleneğinin kaldırıldığını ifade etmiş.Çok ta doğru söylemiş. Bu kararı alkışlıyorum.  Evet  evimizin büyükleri  yıllar içinde komşularımız öldüğünde evimizde pilav,çorba,komposto,et yemeği,hamur işi börek-çörek hazırlayıp cenaze evlerine gönderirlerdi.,Cenaze çıkan evlerde moraller bozuk olur  Herkes, büyük bir teessür içindedir. Kimseyle doğrudan ilgilenilemez.  O evlerde yemek pişirmek bile akla gelmez. İşte konu komşunun gönderdiği yemekler bu durumlarda işe yarar. Gelenlerden hem cenaze sakinleri hem  de “ Hüküm Allah’ın”a gelenler  yararlanır. Buna bir diyeceğim yoktur. Ama bakıyorsunuz cenaze mezarlıkta defnedilirken bir araç ortaya çıkıyor. Önünde bir kuyruk. Bir yanda cenaze toprağa verilirken bir tarafta törene katılanlar yemekte ve içmekte. Hiç te şık olmayan bir davranış. Böyle bir gelenek olamaz. 
                Gelelim köy muhtarına . Muhtar Adem İnan , cenaze yemeklerinin maddi olanakları(durumu) iyi olmayanlar için büyük bir sıkıntı olduğunu belirtiyor. Bundan böyle yemek organizasyonlarını kendilerinin yani köy tüzelkişiliğinin üstleneceğini ifade ediyor. Bu tür yemekler özellikle uzaktan gelen  misafirler için önemlidir. Mal bulmuş Mağribi gibi her kurulan sofraya oturduğumuz için cenaze sonrasında verilen yemekleri de kaçırmıyoruz. Sevgili muhtar İnan,keşke bu uygulamanın tümden kaldırıldığını söyleyebilseydi. Anladığım kadarıyla bugünden itibaren ilgili köy muhtarlığına yapılacak gıda yardımları özenle ve itinayla sağlıklı bir şekilde bir yerde korunacak ve cenaze zuhur ettiğinde  ikrama dönüştürülecek. Bu uygulama maddi durumu iyi olmayan evler için bulunmaz bir fırsat olmuştur. Yine de tekrar etmeden geçemeyeceğim. Kesinlikle cenaze zuhur ettiğinde  yemek olayına girilmemelidir. Bu yemekler bazen lokantalarda veriliyor.Birkaçına katılmıştım. En son sevgili arkadaşım Ahmet Aydın Erkan’ın cenaze yemeğindeydim. 06.09.2016 tarihindeydi.  Yemek sonrasında herkese Başta Yasin Suresi olmak üzere bazı surelerin yer aldığı,üzerinde” Allah” yazan kadife kaplı bir kitapçık sunulmuştu. Evimin bir köşesinde saklıyorum. Mekanı Cennet olsun.
                   Bugün bir cenaze vukuunda bir kısım cemaat Cenaze Namazı sonrasında camiden ayrılıyor. Bir kısım cemaat ta  ya kendi araçlarıyla ya da tutulan araçlarla mezarlıklara kadar gidip defin esnasında hazır bulunuyor ve yapılan dualara katılıyorlar. Cenaze törelerine katılmak muhakkak ki önemli bir dini görevdir. Allah ve kul nazarında değerlidir. Ama insanların görevi   sadece  bu kadar olmalıdır. Yapacaksanız ölenin ardından istediğiniz kadar Yasin okursunuz. Mezarlıklara gittiğinizde kabrinin başında bir Fatiha veya Vakıa suresi,Yasin-i Şerif okursunuz. 
                    Günlüce Köyü’nde alınan kararın Tavşanlı İlçesi köylerinde de alınmasını isterim. Çok ta güzel olur.   
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları