15 Ocak 2023 - Pazar

HAMSİ BALIĞIYLA TANIŞTIRAN HÜSEYİN ŞEN

TAVŞANLILI’YI HAMSİ BALIĞIYLA TANIŞTIRAN HÜSEYİN ŞEN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 3 dk.
305 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

    TAVŞANLILI’YI   HAMSİ BALIĞIYLA 
TANIŞTIRAN  HÜSEYİN ŞEN
(AJAN HÜSEYİN)’DİR 
    Tavşanlılı “ Hamsi” yi kulakları çınlasın sevgili  Hüseyin Şen( Ajan Hüseyin) ile tanımıştır. Tavşanlı’nın denizlere kıyısı yoktur.  En yakın gidilse gidilse Bursa’ya, Balıkesir’e,  Karadeniz Kentleri’ne ,Marmara Kentlerine gidilir ve deniz ürünleri  alınıp Tavşanlı’da  halka sunulur. Hayret edilecek bir şey; Karadeniz’de tutulan bir deniz ürünü saatler sonra Tavşanlı’ya gelir. Taze deniz ürünleri  anında  satın alınır. Tavşanlı’da Balıkçı Esnafı’nın  piri Hüseyin Şen,halkımızın Ajan Hüseyin olarak  tanıdığı kişidir. Tavşanlı Halkı’nın hizmetine sunulduktan sonra   Tavşanlı Balık Pazarı’na da ilk Hamsi  Balığı’nı  da Ajan getirmiştir. 
      Hamsi Balığı  köylerimize kadar girmiştir.  Ama bu balığın  nasıl temizleneceğini bilmeyen birçok Tavşanlılı bayanın eşine” Bak adam bi daha enki balıktan getme,alır kapının önüne “dediğini  çok duymuşumdur. 
      Tavşanlı’da  özellikle Linyit üretimi için gelen Karadenizliler  bu balığı kısa sürede temizleyip,hazırlarlar. Mekanı cennet olsun,aile dostumuz  Alaattin  Büyükkaymakçı’nın eşi Hacer Hanım bize Hamsi  Omleti yapardı.  Hamsileri büyük bir tavaya kuyrukları içe gecek şekilde daire şeklinde döşer,özel tavayı kullanarak alt üst eder,üzerine yumurta akı sürerek  bizlere  nefis  bir balık ziyafeti çekerdi.  Ben de serde öğretmenlik var ya, bunun nasıl yapıldığını ondan öğrenmiştim. 
        Hamsi Balığı  bugün Tavşanlı Balık Pazarı’nın vazgeçilmezlerindendir.  Bu balığın tavada kızartılmasından,fırında pişirilmesinden,buğulamasından ,pilavından, çorbasından, tatlısından hoşlananlar bugün de var. 
        Ben yıllar içinde  Tavşanlı Balık Pazarı’nın başmüdavimlerindendim. İlçeye,balık pazarına “taze balık geldi” anonsundan  çok çok    5-10 dakika  sonra her zaman balık pazarına giderdim. Tavşanlılı, beyaz Eti  kırmızı et kadar seviyor.  İşin en güzeli,Tavşanlı Balık Pazarı’nın haftanın her günü açık olması.  Balık Pazarı deyince aklıma geliverdi; Sevgili Şehir Planlamacısı belediye başkanımız Mustafa Güler,ne yapıp etse şu Balık Pazarı’nın üzerini örtüverse.  Örtüverse derken, kalın bir beton ile  yaz-kış hava koşullarına uygun bir pazara dönüştürüverse.   Bu balık pazarında günün 24 saatinde balık tezgahları hep dolu dolu olsa. Balık pazarının üstü de belediyece bir başka amaçla kullanılabilse. Bir atla bir deve de değil ki,yapılabilir. 
         Her yere bir ad verilebiliyor. “ Tavşanlı Ajan Hüseyin Balık Pazarı” tabelasi kimleri rahatsız eder ki? Bu olsa olsa bu kişiye yapılacak en büyük jest olur. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları