17 Eylül 2022 - Cumartesi

GUİNNESS REKORLAR KİTABINA TAVŞANLI’DAN GİREBİLECEK OLANLAR VAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
331 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

GUİNNESS  REKORLAR KİTABINA TAVŞANLI’DAN
                GİREBİLECEK  OLANLAR  VAR  
     Bilindiği gibi dünyada Guinness Rekorlar kitabı diye bir kitap var. Bu kitaba çok ilginç  durumlar girebiliyor. Ben de,bu kitaba Tavşanlı’dan  bazı  rekorların girebileceğini düşündüm. Girer mi girmez mi? Buna  okuyucularım karar versin. 
     Bir mahalle muhtarı vardı. Mekanı cennet olsun.  Kerim Seçken Durak Mahallesi’nin 40 yıllık muhtarıydı.  Bu  güzel insan bir anlamda muhtar doğmuş,muhtar ölmüştür.  Bizim nüfus kütüğümüz ailecek Tavşanlı’nın Durak Mahallesi’ndedir. Merhum Nüfuscu Ahmet Tüzün merhum babama   görev başındayken   teklif etmiş. “ Gelin Hüsamettin Bey ,kütüğünüzü  Tavşanlı’ya taşıyalım. İleride işinize yarar.”demiş. Babam merhum da kabul etmiş. Allah sevgili okul arkadaşım Hasan Baki Tüzün’ün merhum babasından razı olsun. Biz daha önce Bursa  18.Dairede kayıtlıydık.  Merhum Kerim Seçken yıllar içinde bizim muhtarımız oldu.  O,Tavşanlı’da muhtarların bir anlamda piridir.Başka 40 yıllık muhtar da tanımıyorum. 
      Bir kızımız var; Hatice Evliyaoğlu. Bir süre evvel emekli oldu. GLİ Müessesesi’nin duayen Müdürlük Özel Kaleminde görevliydi. 46 yıl hizmet verdi. Bu saatten sonra bir Hatice Evliyaoğlu bir daha ne gelir,ne görürüz. Allah kendisine  sağlıklı huzurlu uzun ömürler versin.
      Halkımızın gazozcu-kabzımal Veli olarak bildiği  merhum  Veli   Uluğ’un  sepetli motosikleti vardı. Buraya kadar normal. Ama  çoğu kez özellikle  Ada Mesireliği’ne gidip gelenler onun sepetli motosikletinde  13 çocuk sayarlardı. Bir sepetli motosiklete sürücüsünden hariç 13 çocuğu  bindirerek   şehir merkezinden  mesireliğe   taşımak size göre bu Guinness  rekorlar kitabına giremez mi?
      Merhum okul arkadaşım Tek atlı arabacı  Hakkı Abi’nin oğlu Cavit  sırtına aldığı 45 kg yükü  merdivenden çıkarır   evin bir köşesine indirirdi.  Nasıl ama?
      Merhum sanayici İbrahim Gültekin,Tavşanlı’da en hızlı yürüyendi.Kendisine takılırdım.2 İbrahim Abi,senin ayaklarından birine bir cihaz yerleştirsek,hızını ölçsek” derdim. Bana  12 dakikada  5km yol aldığını söylerdi. Aynı şekilde merkhum Abeş Mustafa’nın sabah namazında yürüyerek Domaniç üzerinden İnegöl’e gittiği,yatsı namazı sırasında Tavşanlı’ya döndüğünü söylediklerinde inanmamıştım.  Merhum bana ayağını gösterip,:”Benim ayaklarımda aşık kemiği yoktur” bu nedenle yürümekten   korkmam” derdi.
       Şapçılı Hoca,merhum bir ara  minibüsle yolcu taşırdı. Tavşanlı’dan binen yolcular Kütahya’ya varıncaya  kadar merhum Şapçılı Hoca’yı dinlemek zorunda kalırlardı. Konuşması bittiğinde  anlaşılırdı ki minibüs Kütahya’ya  varmıştır. Yaklaşık 40-45 dakika sürekli konuşma ona   göre normal olabilirdi   ama  bunu bir de yolculara sormak gerekirdi. 
       Belediye Zabıta  Memurlarından merhum Nazım Çavuş  merhum Madan Mehmet’in eski belediye binası altındaki yazıhanesine geldiğinde   konuşması ,anlattıkları  dakikalarca sürerdi.  Yazıhanedekileri esir alırdı.  Kurtulmak isteyenler bir bahane bulur yazıhaneden ayrılır,bulamayanlar ise akşam ezanını beklemek zorunda kalırlardı.
       Bir anda eşinin dizine yatıp  ağzına 10 çiğ yumurta kırdıran, bir anda 20 yumurtayı   tereyağında pişirerek yiyen  kişi,Tavşanlı’nın ünlülerinden Tepecikli Çolak’tır.  Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı  yıllarının bu renkli efesi nden sonra Tavşanlı’da hiç kimse bir anda 10 çiğ yumurta içmemiştir. 
       Merhum Ellez Halil  Tavşanlı’nın ünlü kasaplarındandı.  El terazi,göz mizan  yoluyla canlı bir hayvanı  adeta tartardı. Hiç te yanıldığı olmamıştır. Bu hassasiyete sahip bugüne kadar başka hiçbir kasap Tavşanlı’ya gelmemiştir. 
       Tavşanlı’nın Balıköy Beldesi Kadıköy(halen mahalle)’de yaşayan zamanın ağalarından  merhum  Halil Kamil  Uyar’ın 6 eşi vardı. Büyük bir aile  aynı çatının altında yaşardı. Merhum babam merhum Uyar’ın avukatıydı. Sık sık gittiğimizde bütün aile bireyleri bir araya toplanırdı. Merhum Uyar çocuklarının bazılarının adlarını  hatırlayamaz,yanındakilerden yardım alırdı. 
        Merhum Türk Maden- İş Batı Anadolu Sendikası( şubesi) Başkanlarından   Ahmet  Çavuş( Çavuş) Ada Stadı’ndaki genel kuruldan 13 Km uzaklıktaki  Tunçbilek’teki sendika binasına maden işçilerinin omuzlarında taşınmıştı. 
        THK Şubesine başkan olarak en çok hizmet eden merhum eğitimci,maarif memuru ve ilköğretim müdürü   Hüseyin Tarhan olmuştur. 24 yıl aralıksız  şube başkanlığı yapmıştır. 
        Tavşanlı’da görev yapan 42 kaymakamdan sadece halen Tokat valisi olarak hizmet veren eski Tavşanlı Kaymakamı  Numan Hatipoğlu olmuştur. Tavşanlı’da  7 yıl kalmıştır. 
        Merhum ilçe müftüsü Ali Rıza Eren Tavşanlı’da aralıksız 30 yıl müftülük yapmıştır. 
        Tavşanlı’da   Belediye Başkanı olarak en çok  görev yapan başkan merhum,emekli Adliye çalışanlarından Çukurköylü Nazmi Sarı’dır. 17 yıl belediye başkanı olarak Çukurköy Beldesi’ne hizmet vermiştir. 
         Tavşanlı’da okul  müdürü olarak hizmet veren  Arslan Ergüç   17 yıl lise müdürü  olarak   hizmet veren tek eğitimcidir.
         Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürü olarak  11 yıl   hizmet veren tek müdür merhum Fahri Ergun’dur.
          A takımında  90 dakika,B Takımında da 90 dakika olmak üzere toplamda  180 dakika top koşturan tek Amatör sporcu Tavşanlı Gençlikspor Kulübü  oyuncularından merhum  Fevzi Düzgün’dür.
          Tavşanlı’da ömrünün büyük bölümünü bir siyasi partinin ilçe başkanı olarak geçiren Tavşanlılı tek siyasetçi merhum Mustafa Ayaşlı’dır. 
          Tavşanlı’da hem oda başkanı hem de Taşıyıcılar Kooperatifi başkanı olarak  35 yıl çalışan tek kişi Ziya Demir( Çenter)’dir. 
           Tavşanlı’da   20 yılı aşkın bir süre tüm etkinlikleri(bayramlar dahil)  yöneten,programları sunan,tören komutanı Bülent Alpagut’tur. 
           Bir dernekte( Tavşanlı TV Yardımcı Verici İstasyonunu Koruma ve TV Yayınlarını  İzletme Derneği) 20 yıl aralıksız başkanlık yapan tek kişi Tavşanlı Belediyesi emekli memurlarından merhum Mehmet Madan’dır. 
           Tavşanlı’da binlerce eşin nikahını kıyan Evlendirme Memurları   merhum Mustafa Çavdar ve Ahmet  Turan’dır. 
            İlçe tarihinde  kısa sürede Amatör Lig şampiyonluğunu kazandıktan sonra   önce TFF 3. Milli Ligi,sonra TFF 2. Milli Ligi, sonra  da  TFF  1. Milli Ligi’ne( Bank Asya) terfi eden  tek  futbol takımı  LİNYİTSPOR’dur.
             Türkiye’de  Coğrafi işaret (TSE) aldıktan sonra  leblebinin 43 buçuğunu üreten tek ilçe Tavşanlı’dır. Buçuk ise kırık leblebidir. 
             Türkiye’da manda sütünden ilk dondurma(Mando) üreten belde Tavşanlı’nın Tepecik Beldesi’dir. 
             Tavşanlı’da üretilen ŞİRİN  SUCUK ,İlk ilçe dışına çıkmayı başaran,kalite ödülü alan sucuk olmuştur. 
             Türkiye’de erkeç etinden  kaliteli güveç üreten tek ilçe Tavşanlı’dır.
             Dünyada nadir bulunan çok gövdeli piramidal Karaçamlar Tavşanlı’nın Vakıf Ormanları’nın  en değerli   ağaçlarıdır. Mehmetçik Çamı Tavşanlı’dadır. 
             Türkiye’de Ordudan emekli olduktan sonra  bir amatör spor kulübüne( Gençlikspor)  yıllarca başkanlık yapmış tek emekli subay Sabri Tevfik Okyayuz( Komutan)’dur.
         200 camiye sahip tek ilçe Tavşanlı’dır. 
     Türkiye’de  TBMM Başkanı çıkaran tek ilçe Tavşanlı’dır. 
   Türkiye’de  Dünya Dendroloji Derneği  üyesi olan tek ilçe  Tavşanlı’dır. 
 Tema  Onursal Başkanı, büyük  Ağaçsever merhum Hayrettin Karaca’ya Fahri Hemşehrilik Belgesi veren tek ilçe  Tavşanlı’dır.
     THK’na uçak hediye eden ilçeler arasında  Tavşanlı ilk sıradadır. 
     Türkiye’de Cumhuriyet Balosu kutlayan nadir ilçelerden birisi Tavşanlı’dır. 

        

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları