GUİNNESS REKORLAR KİTABINA TAVŞANLI’DAN GİREBİLECEK OLANLAR VAR
Bülent Alpagut
- 05062218413GUİNNESS REKORLAR KİTABINA TAVŞANLI’DAN
GİREBİLECEK OLANLAR VAR
Bilindiği gibi dünyada Guinness Rekorlar kitabı diye bir kitap var. Bu kitaba çok ilginç durumlar girebiliyor. Ben de,bu kitaba Tavşanlı’dan bazı rekorların girebileceğini düşündüm. Girer mi girmez mi? Buna okuyucularım karar versin.
Bir mahalle muhtarı vardı. Mekanı cennet olsun. Kerim Seçken Durak Mahallesi’nin 40 yıllık muhtarıydı. Bu güzel insan bir anlamda muhtar doğmuş,muhtar ölmüştür. Bizim nüfus kütüğümüz ailecek Tavşanlı’nın Durak Mahallesi’ndedir. Merhum Nüfuscu Ahmet Tüzün merhum babama görev başındayken teklif etmiş. “ Gelin Hüsamettin Bey ,kütüğünüzü Tavşanlı’ya taşıyalım. İleride işinize yarar.”demiş. Babam merhum da kabul etmiş. Allah sevgili okul arkadaşım Hasan Baki Tüzün’ün merhum babasından razı olsun. Biz daha önce Bursa 18.Dairede kayıtlıydık. Merhum Kerim Seçken yıllar içinde bizim muhtarımız oldu. O,Tavşanlı’da muhtarların bir anlamda piridir.Başka 40 yıllık muhtar da tanımıyorum.
Bir kızımız var; Hatice Evliyaoğlu. Bir süre evvel emekli oldu. GLİ Müessesesi’nin duayen Müdürlük Özel Kaleminde görevliydi. 46 yıl hizmet verdi. Bu saatten sonra bir Hatice Evliyaoğlu bir daha ne gelir,ne görürüz. Allah kendisine sağlıklı huzurlu uzun ömürler versin.
Halkımızın gazozcu-kabzımal Veli olarak bildiği merhum Veli Uluğ’un sepetli motosikleti vardı. Buraya kadar normal. Ama çoğu kez özellikle Ada Mesireliği’ne gidip gelenler onun sepetli motosikletinde 13 çocuk sayarlardı. Bir sepetli motosiklete sürücüsünden hariç 13 çocuğu bindirerek şehir merkezinden mesireliğe taşımak size göre bu Guinness rekorlar kitabına giremez mi?
Merhum okul arkadaşım Tek atlı arabacı Hakkı Abi’nin oğlu Cavit sırtına aldığı 45 kg yükü merdivenden çıkarır evin bir köşesine indirirdi. Nasıl ama?
Merhum sanayici İbrahim Gültekin,Tavşanlı’da en hızlı yürüyendi.Kendisine takılırdım.2 İbrahim Abi,senin ayaklarından birine bir cihaz yerleştirsek,hızını ölçsek” derdim. Bana 12 dakikada 5km yol aldığını söylerdi. Aynı şekilde merkhum Abeş Mustafa’nın sabah namazında yürüyerek Domaniç üzerinden İnegöl’e gittiği,yatsı namazı sırasında Tavşanlı’ya döndüğünü söylediklerinde inanmamıştım. Merhum bana ayağını gösterip,:”Benim ayaklarımda aşık kemiği yoktur” bu nedenle yürümekten korkmam” derdi.
Şapçılı Hoca,merhum bir ara minibüsle yolcu taşırdı. Tavşanlı’dan binen yolcular Kütahya’ya varıncaya kadar merhum Şapçılı Hoca’yı dinlemek zorunda kalırlardı. Konuşması bittiğinde anlaşılırdı ki minibüs Kütahya’ya varmıştır. Yaklaşık 40-45 dakika sürekli konuşma ona göre normal olabilirdi ama bunu bir de yolculara sormak gerekirdi.
Belediye Zabıta Memurlarından merhum Nazım Çavuş merhum Madan Mehmet’in eski belediye binası altındaki yazıhanesine geldiğinde konuşması ,anlattıkları dakikalarca sürerdi. Yazıhanedekileri esir alırdı. Kurtulmak isteyenler bir bahane bulur yazıhaneden ayrılır,bulamayanlar ise akşam ezanını beklemek zorunda kalırlardı.
Bir anda eşinin dizine yatıp ağzına 10 çiğ yumurta kırdıran, bir anda 20 yumurtayı tereyağında pişirerek yiyen kişi,Tavşanlı’nın ünlülerinden Tepecikli Çolak’tır. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı yıllarının bu renkli efesi nden sonra Tavşanlı’da hiç kimse bir anda 10 çiğ yumurta içmemiştir.
Merhum Ellez Halil Tavşanlı’nın ünlü kasaplarındandı. El terazi,göz mizan yoluyla canlı bir hayvanı adeta tartardı. Hiç te yanıldığı olmamıştır. Bu hassasiyete sahip bugüne kadar başka hiçbir kasap Tavşanlı’ya gelmemiştir.
Tavşanlı’nın Balıköy Beldesi Kadıköy(halen mahalle)’de yaşayan zamanın ağalarından merhum Halil Kamil Uyar’ın 6 eşi vardı. Büyük bir aile aynı çatının altında yaşardı. Merhum babam merhum Uyar’ın avukatıydı. Sık sık gittiğimizde bütün aile bireyleri bir araya toplanırdı. Merhum Uyar çocuklarının bazılarının adlarını hatırlayamaz,yanındakilerden yardım alırdı.
Merhum Türk Maden- İş Batı Anadolu Sendikası( şubesi) Başkanlarından Ahmet Çavuş( Çavuş) Ada Stadı’ndaki genel kuruldan 13 Km uzaklıktaki Tunçbilek’teki sendika binasına maden işçilerinin omuzlarında taşınmıştı.
THK Şubesine başkan olarak en çok hizmet eden merhum eğitimci,maarif memuru ve ilköğretim müdürü Hüseyin Tarhan olmuştur. 24 yıl aralıksız şube başkanlığı yapmıştır.
Tavşanlı’da görev yapan 42 kaymakamdan sadece halen Tokat valisi olarak hizmet veren eski Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu olmuştur. Tavşanlı’da 7 yıl kalmıştır.
Merhum ilçe müftüsü Ali Rıza Eren Tavşanlı’da aralıksız 30 yıl müftülük yapmıştır.
Tavşanlı’da Belediye Başkanı olarak en çok görev yapan başkan merhum,emekli Adliye çalışanlarından Çukurköylü Nazmi Sarı’dır. 17 yıl belediye başkanı olarak Çukurköy Beldesi’ne hizmet vermiştir.
Tavşanlı’da okul müdürü olarak hizmet veren Arslan Ergüç 17 yıl lise müdürü olarak hizmet veren tek eğitimcidir.
Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürü olarak 11 yıl hizmet veren tek müdür merhum Fahri Ergun’dur.
A takımında 90 dakika,B Takımında da 90 dakika olmak üzere toplamda 180 dakika top koşturan tek Amatör sporcu Tavşanlı Gençlikspor Kulübü oyuncularından merhum Fevzi Düzgün’dür.
Tavşanlı’da ömrünün büyük bölümünü bir siyasi partinin ilçe başkanı olarak geçiren Tavşanlılı tek siyasetçi merhum Mustafa Ayaşlı’dır.
Tavşanlı’da hem oda başkanı hem de Taşıyıcılar Kooperatifi başkanı olarak 35 yıl çalışan tek kişi Ziya Demir( Çenter)’dir.
Tavşanlı’da 20 yılı aşkın bir süre tüm etkinlikleri(bayramlar dahil) yöneten,programları sunan,tören komutanı Bülent Alpagut’tur.
Bir dernekte( Tavşanlı TV Yardımcı Verici İstasyonunu Koruma ve TV Yayınlarını İzletme Derneği) 20 yıl aralıksız başkanlık yapan tek kişi Tavşanlı Belediyesi emekli memurlarından merhum Mehmet Madan’dır.
Tavşanlı’da binlerce eşin nikahını kıyan Evlendirme Memurları merhum Mustafa Çavdar ve Ahmet Turan’dır.
İlçe tarihinde kısa sürede Amatör Lig şampiyonluğunu kazandıktan sonra önce TFF 3. Milli Ligi,sonra TFF 2. Milli Ligi, sonra da TFF 1. Milli Ligi’ne( Bank Asya) terfi eden tek futbol takımı LİNYİTSPOR’dur.
Türkiye’de Coğrafi işaret (TSE) aldıktan sonra leblebinin 43 buçuğunu üreten tek ilçe Tavşanlı’dır. Buçuk ise kırık leblebidir.
Türkiye’da manda sütünden ilk dondurma(Mando) üreten belde Tavşanlı’nın Tepecik Beldesi’dir.
Tavşanlı’da üretilen ŞİRİN SUCUK ,İlk ilçe dışına çıkmayı başaran,kalite ödülü alan sucuk olmuştur.
Türkiye’de erkeç etinden kaliteli güveç üreten tek ilçe Tavşanlı’dır.
Dünyada nadir bulunan çok gövdeli piramidal Karaçamlar Tavşanlı’nın Vakıf Ormanları’nın en değerli ağaçlarıdır. Mehmetçik Çamı Tavşanlı’dadır.
Türkiye’de Ordudan emekli olduktan sonra bir amatör spor kulübüne( Gençlikspor) yıllarca başkanlık yapmış tek emekli subay Sabri Tevfik Okyayuz( Komutan)’dur.
200 camiye sahip tek ilçe Tavşanlı’dır.
Türkiye’de TBMM Başkanı çıkaran tek ilçe Tavşanlı’dır.
Türkiye’de Dünya Dendroloji Derneği üyesi olan tek ilçe Tavşanlı’dır.
Tema Onursal Başkanı, büyük Ağaçsever merhum Hayrettin Karaca’ya Fahri Hemşehrilik Belgesi veren tek ilçe Tavşanlı’dır.
THK’na uçak hediye eden ilçeler arasında Tavşanlı ilk sıradadır.
Türkiye’de Cumhuriyet Balosu kutlayan nadir ilçelerden birisi Tavşanlı’dır.