27 Şubat 2017 - Pazartesi

HER NİMETİN BİR KÜLFETİ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
3315 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   HER  NİMETİN  BİR  KÜLFETİ  OLDUĞUNU  UNUTMAYALIM

 

          Keşke altın için siyanür yerine sabun kullanabilseydik. Keşke Termik Santrallarda  dev bacalara filtre takmasaydık.Bor üretiminde  Sülfürik Asite ihtiyaç olmasaydı.Bu keşkeleri çoğaltabiliriz.Son birkaç yıldır özellikle Bor Madeni gündemdedir. Dünyada en büyük Bor rezervinin ülkemizde olduğunu düşünürsek bu konunun neden zaman zaman gündeme oturduğunu da anlarız.
         Nedir bu Bor? Fransızlar orijinal şekliyle “Bore” veya” Borax” derler.Sadece birleşik halde bulunan ,birleşikleri sabun,porselen,sır yapımı ve çeşitli yerlerde kullanılan,yoğunluğu 2.45,atom ağırlığı 1O.82,atom numarası 5,sembolü B olan,kahverengi,şekilsiz bir toz veya parlak kristaller halindeki stratejik elementin  adıdır.
          Boraks ise,  Tabiatta beyaz tuz billurları halinde bulunan,lehimlemeyi kolaylaştırıcı tozların,cam,sır,suni elmas,sabun gibi bir çok maddenin ve antiseptiklerin yapımında kullanılan önemli stratejik maden,sodyum boratın ticari adıdır..Sülfürik Asit ise yine Fransızca bir sözcüktür. Orijinal yazılışı”sulfureuse) dür.Türkçe okunuşuyla( Es O Üç-SO3 ) olan  kükürt üç oksitin (kükürt trioksit) su ile birleşmesiyle  elde edilen,formülü (H2SO3) olan asittir. Kabaca  bir ifadeyle nasıl rakının pezevengi peynirse Bor veya boraksın pezevengi de sülfürik asittir.Her ikisi de birbiriyle öpüşmek,birbirlerine sarılmak zorundadırlar.
   Gazetemizde bir haber okudum.Haberin başlığı:”Asit sızdıran tankere 63O bin Tl para cezası” Haberin içeriği şöyle Kütahya Çevre ve Şehircilik  Müdürlüğü Domaniç İlçesinde asit sızdıran tankerin bağlı bulunduğu şirkete 63o   bin lira ceza uyguladı.Konu ile ilgili Domaniç Kaymakamlığından yazılı bir açıklama yapıldı.” Kaymakamlığımıza yapılan ihbar üzerine söz konusu şirkete ait sülfürik asit taşıyan bir tankerin yüksek miktarda asit sızdırdığı tespit edilmiş,araç tahliye edilmek üzere Domaniç çıkışında Emniyet ekiplerimiz tarafından çevrilmiştir.İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerine haber verilmiş gerekli tutanakların tutulması sağlanmıştır” İşte haber bu.Ne olmuş? Bir başka tanker sağlanmış ve  sülfürik  asit bu tankere aktarılmış.Asit sızan alana da kireçleme yapılmış.Zararın felakete dönüşmesi önlenmiş.Daha sonra öğreniyoruz: Asit sızan toprak tabakası  temizlenmiş.Aracın hız ihlali yaptığı söyleniyor.Şoförün de sahip olması gerekenSRC5 (Tehlikeli madde taşıma belgesi) ne  sahip olmadığı anlaşılmış. Tehlikeli kimyasalları taşıyan araçların her şeyden öte sağlıklı araçlar olması gerekir. Önce bu aracın sağlıklı bir araç olup olmadığı incelenmeliydi.İkincisi asit güzergahının Türkiye’nin Cennet Ormanları olarak nitelendirilen bir kesiminden niçin gidip geldiğidir..Üçüncüsü halk sağlığı açısından bu sevkiyatın bugüne kadar devam etmesine  neden göz yumulmuş olmasıdır.
    Kanımca asit yolu olarak belirlenen güzergah yeniden gözden geçirilmelidir.Daha önemlisi taşıma su ile değirmen misali artık Sülfürik Asit taşıma işine bir çözüm aranmalıdır. Bu konuya ilk tepki sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu’dan gelmiş.İlk etapta bir süreliğine  üretim için bu sülfürik asit mutlaka Emet’e ,mevcut üretim tesislerine ulaşmak zorundadır. Yoksa üretim yapamazsınız.Başka bir güzergah mı bulunur,yoksa asit daha sağlıklı bir şekilde havadan mı gider? Bir yere kadar demiryoluyla gelir de yine bir yerden  yoluna devam mı eder? Bu kararı  verecek merciler var. Onlar karar verecektir.
      Sayın milletvekilinden söz etmiştim. Açıklaması şöyle” Bugün gerçekleşen olay sonrası öncelikle asitin çevrede  zarar vermemesi için acil önlemler alınmış,firmaya da  denetleme ile yüksek ceza  uygulanmıştır.İlçe kaymakamımızla yaptığımız istişare ile de ilçe trafik komisyonunun toplanması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda mutabık kaldık”  Ama sayın milletvekilinin en  önemli  cümlesi şöyle:”BURADA RADİKAL ÇÖZÜM ASİTİN TAŞINARAK GETİRİLMESİ DEĞİL,ÜRETİMİN YAPILDIĞI EMET’TE  SÜLFÜRİK ASİT FABRİKASI ‘NIN KURULMASIDIR” İşte tüm Kütahyalıların beklediği cümleydi  bu cümle. Sonra sayın milletvekili ne yapmış? Hemen ETİ  MADEN genel Müdürü ile telefon görüşmesi yapmış.Durumun aciliyetini ve bir an önce yapım ihalesine çıkılması yönündeki talebini iletmiş.Konunun da yakın takipçisi olacağını  belirtmiş.İşte konunun can alıcı noktası da budur. Yeni felaketlere(çevre felaketi) facialara,ölümlü kazalara,yaralanmalara  meydan vermemesi açısından  vakit geçirilmeden komşumuz Emet’te bir Sülfürik Asit Fabrikası  hizmete sokulmalıdır Bu mümkün olduğunda görülecektir ki Kütahyalılar derin bir nefes alabileceklerdir.Ben şahsen bu konuda sayın milletvekiline destek veriyorum. Ağzına sağlık diyorum. Sayın milletvekili  Domaniçlileri de  gösterdikleri ağırbaşlı tepki nedeniyle kutluyor. Çünkü bu tür olaylar genelde  önü alınmaz ise çeşitli spekülasyonlara gebedir.Sanıyorum bundan böyle bu tür benzer hadiseler yaşamayacağız. Çünkü” İp çarığı,çarık ayağı sıkacaktır”Herkesin sorumlu-sorumsuz yaşanan bu son olaydan kendisine bir hisse çıkarması gerekiyor.
   Aklıma Ege’nin ilk sakallı milletvekili sevgili hemşehrimiz Ahmet Derin geldi. O da bir gün bir sohbetimizde:” Hocam kafamda çok güzel şeyler var” diyerek  Emet ile Tavşanlı arasında bir demiryolu özlemini dile getirmişti. Ama bu güzel duygu ve düşünce  O’nun ölümüyle gerçekleşmedi. Gerçekleşir miydi? Neden olmasın ki? Ben insanlar sağken,sağlıklıyken kafalarındakilerini hayata geçirmelerini isteyenlerdenim. Hani hep söylerim bir Fransız rütbeliyi giyotinle idama mahkum ederler. Yüksek rütbeli kafasının kesileceği giyotinie götürülürken ağlamaya başlar. Bu yanındaki askerlerden birinin dikkatini çeker. yavaşça sorar.” Albayım, hani bizlere her zaman  ağlamamamızı öğütler,,askerin ağlamayacağını anlatırdınız?” dediğinde albay yanıt verir.” Asker,ben ölüme gidiyorum,  kafam kopartılacak diye ağlamıyorum. Benim kafamda  Büyük Fransa için çok güzel duygu ve düşünceler,planlar,programlar vardı. Kafamla birlikte onlar da uçup gidecekler. Onun için ağlıyorum” der ya. Tıpkı bunun gibi. Sayın milletvekilimizin de kafasında mutlaka Kütahya için çok güzel şeyler vardır. Bunlardan birisi de bu son yaşanan olay sonrası oluşan fikirdir. Yeni bir fabrika,Taşınma işine son verme ve diğerleri. Kütahya’nın çok değerli milletvekilleri özellikle fevkalade enerjik bir valisi var.STK’ları var. Geleceğe güvenle bakan iş adamları var ve var da var. Kütahya artık:” Yapılacak”demeli  ve de siyasi iradeden hak ettiği yanıtı da almalıdır....      

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları