19 Haziran 2023 - Pazartesi

J A N D A R M A 1839 Y I L I N D A N B E R İ

J A N D A R M A 1839 Y I L I N D A N B E R İ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
733 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  J  A  N  D  A  R M  A  1839   Y I L I N D A N      B E R İ   A Y R I L M A Z  B İ R  P A R Ç A M I Z  
     14 Haziran 2023 tarihinde Jandarmamız,eski tabirle Zaptiye  184 yaşını doldurup 185 yaşına basacak. Cumhuriyetimizin  kuruluşundan bu yana da   Jandarma  84 yıldır Türk Milleti’nin emrinde. Önceleri TSK’leri’nin bir parçasıydı, bugün artık İçişleri Bakanlığı  emrinde bir güç. Ülkemizin kırsal alanında emniyet ve asayişini sağlamakla sorumlu olan Jandarma  Teşkilatı’mız,tarihi boyunca,dış düşmanlara karşı da ordu saflarında  hep ön cephelerde yer almıştır. Jandarmamızın Milli Mücadele’de  verdiği  hzmetler bir övünç kaynağıdır.  Kuva-yı Milliye’nin yapılanmasında ,personelin  ve silahların Anadolu’ya geçirilmesinde,cephe gerisinin emniyetinde ve cephede düşmana karşı  önemli hizmetler yerine getirmiştir. Bugün de ülkemizin bütünlüğüne kasteden terör örgütlerine karşı verilen mücadelenin en önemli unsurudur. Jandarma Teşkilatı’mızın   Cumhuriyet öncesi ve bugüne kadar geçen  184 yılı şan ve şereflerle  doludur. 
     Halkımız jandarmaya” candarma” der. Tavşanlı jandarma ile ilçe oluşundan bu güne  tanıştır. Ben çocukken Tavşanlı’ya geldiğimde   jandarma vardı. İlkokulu Fevzipaşa İlkokulu’nda  okudum. Okul ile yarı açık cezaevi arasında sadece 25 m mesafe vardı. Tavşanlı’nın ilk cezaevi de jandarmanın hemen bitişiğindeydi. Fevzipaşa İlkokulu’nun hemen karşısında küçük bir bina jandarma atlarının ahırıydı. Bu ahırda en az iki at bulunru. Bu atlara bakanlar da yine jandarma erleriydi.  Bu atlar jandarma açısından büyük önemi haizdi. O tarihlerde yani 1940’lı yıllarda  jeep bile yoktu. Hiç unutmam  Tavşanlı’da bir fayton   Pancar Bölge Şefliği’nin makam aracıydı. Dört tekerlekli, körüklü, karşılıklı oturma yerleri olan atlı binek aracıydı. Yani   Pancar Bölge Şefleri  bu faytonu kullanırken jandarmamız   özellikle köylere atlarla gitmek mecburiyetindelerdi. Zaman içinde Tavşanlı Jandarması bugünkü  Adnan Menderes Bulvarı’nda kendine ait  bina ve eklerinde görev yapıyor. Tavşanlı Jandarması yıllar içinde    Karakova’da, Tavşanlı Merkezi’ni Kuruçay Beldesi’ne bağlayan yolun  Tavşanlı Tren Geçiti’ne 150-200m mesafedeki bir küçük arazide  küçük bir arsada atış talimleri yapmıştır. Ama maalesef Kütahya’nın bazı yerleşim birimleri modern  bina ve eklerine sahip olmuşsa da Tavşanlı İlçesi’nde Jandarma Teşkilatı  küçücük ve daracık bir alanda hizmet vermeyi sürdürmektedir.  Uzun yıllar Jandarma için arsa arandığını biliyorum. Ama maalesef Jandarma için böyle bir  arsa  temin edilememiş,bu nedenle yeni jandarma hizmet binası ve ekleri projesi de hayata geçirilememiştir. Ben bu konuda hassaten ilçenin yeni milletvekili Mehmet Demir7den rica ediyorum, en azından  Cumhuriyetimizin  100.yılında   aranan arsa bulunsun,bir jandarma hizmet binası ve ekleri için düğmeye basılsın. Jandarmamız bizim canımızdır. Böyle bir sorunu çözmek te Tavşanlılının görevidir. 
         Tavşanlı- Kütahya arasında, Organize Sanayi  Bölgesine  yakın bir alanda  eskiden çevre köylere hizmet veren bir Doğanarslan karakolu Vardı. Bu efsane karakol bugün artık yoktur. Sadece  jandarma Karakol binasına ait birkaç yıkık duvar, jandarma erlerinin dikip,büyüttüğü birkaç ağaç  mevcuttur. Ben bu karakolu merhum, Tavşanlı’nın bir zamanlar Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı idi  Hv. PLT. Kd. Alb. Remzi Diren  sayesinde görmüştüm.  TSK’leri’nin 1980 Askeri Darbesi ardından  bir gün  ilgili karakolun jandarma komutanının bir daveti üzerine gitmiştik.  O gün askerlerin hazırladığı yemeği yemiş,demlediği çayı yudumlamıştık.  Hiç unutmam,merhum albay Diren  gittiğimizde her erin yanaklarından öpmüş,onlara bir evlat gibi sarılmıştı. Ben bugün de bu terk edilmiş,kayıtlarda görünmeyen, efsane Doğanarslan  Karakolu’nun yeniden hayata geçirilmesini isterim.  Çünkü  bu karakol alanı çevreye hakim bir yerdedir ve   burada tekrar jandarmamızın konuşlandırılması elzemdir.  İçimde kalmasın söyleyeyim; Tavşanlı’nın ünlü Göbel Kaplıcaları’nda en kısa sürede bir Jandarma hizmet binası inşa edilmeli ve bu binada  en azından 5-6 jandarmamız görev yapmalıdır. Bu karakol binası kaplıcaların asayişi açısından da büyük  bir   önem arzetmektedir ve bence de kazanç olacaktır. 
            Jandarma  Erleri,onbaşı,çavuş,üst çavuş ve başçavuşları   özellikle köylerimizde  her zaman  değerli birer davetli olmuşlardır. Köy muhtarlarının odalarında  ağırlanmışlar,yedirilip içirilmişler,istirahatları sağlanmış,atlarının yemleri verilmiş, ayrılırlarken de  yanlarına  küçük atıştırmalıklarla uğurlanmışlardır .Zamanla atla gidip gelmek zorunda kalan jandarma araç ve gereçlerin artmasıyle köylerimize  daha çabuk ve rahat ulaşmak imkanına kavuşmuşlardır. 
            Tavşanlı’da yıllar içinde görev yapmış en büyük jandarma  rütbelisi binbaşı düzeyinde olmuştur. Bugün adını söyle deseniz inanın unuttum.  Ama ben asker kökenli bir ailenin bireyi olduğum için çoğu zamanlarımı ya Askerlik Şubesi’nde ya da ilçe Jandarma Komutanlığı’nda geçirmiş biriyim Sayın kaymakamlarımızdan  bazı tanıdıklarım mesai bitiminde Jandarma’nın mütevazi lokaline gider orada  diğer bazı ilçe bürokratları ve jandarma  yetkilileriyle sohbet eder,hoşca vakit geçirirlerdi.  Bunların arasında ben de olurdum. 
             Balıköy Beldesi’ndeki Jandarma Karakolu da  beğendiğim karakollardandı.  Kulakları çınlasın  bir ara Balıköy Beldesi  Belediye Başkanıydı, M.Ali Yüce döneminde  bir ziyaretimde  bu karakolu da ziyaret etmiştik. Belediye başkanı Yüce  bir ara  Kütahya ‘nın sayın  valilerinden birisini  belde girişinde  karşılarken ben de oradaydım. Sayın vali sayın Yüce’ye:” Ne o başkan!  yolların iki tarafındaki bordür taşlarını kırmızı-beyaz boyatmışsın” dediğinde sayın Yüce  anında yanıt vermiş.” Sayın valim şanlı  bayrağımın   renkleri “  demişti. Bir asker olan Yüce ‘nin bu yanıtını asla unutmam….
              Jandarma eri olup ta görevini başarıyle ifa edenlerin uzun yıllar  arzuhalcılık yaptıklarını da bilirim.  Örneğin; merhum Kuruçaylı Ahmet Çavuş, yine Tavşanlı merkezden Destan İbrahim Çavuş  daktilo yazmasını askerde öğrendikleri için   arzuhal ,dilekçe,mektup yazmışlardır.Halk arasında”  İnsanın akıllısını candırma yaparlar” sözü de doğrudur. Jandarma türkülere konu olmuştur.  Bugün  havada,karada,denizde  jandarma birliklerimiz var.  Polis teşkilatı bulunmayan yerleşim birimlerinde asayişi de jandarmamız sağlıyor.  Araç,gereç ve silah yönünden güçlü olan teşkilat  mutlu  ve müreffeh bir Türkiye için  gece –gündüz görev başında. Nice yıllara Jandarma diyorum….. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları