08 Eylül 2024 - Pazar

MOTOSİKLET SAYISI

MOTOSİKLET SAYISI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
207 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

ÇAĞIMIZIN   VAZGEÇİLMEZLERİNDEN  AHİRZAMAN
    MERKEBİ DİYE ADLANDIRILAN MOTOSİKLET SAYISI
  ÜLKEDEKİ TÜM ARAÇLARIN DÖRTTE BİRİNE ULAŞTI
             
          2021  verilerine göre ülkemizdeki  trafiğe kayıtlı araç sayısı  24 milyon 328 bin 490’dır.  Ocak 2023 itibariyle de 26 milyon 640 bin 971 olarak ifade edilmektedir. Bu rakam  içinde bulunduğumuz yılın Ağustos sonu itibariyle mutlaka  biraz daha artmıştır.  Yetkililere göre bu kadar trafiğe kayıtlı araç içinde motosikletlerin sayısı ¼ oranındadır. 
           Merhum bazı köylü dostlarımla sohbetlerimizde motosikletten de söz ederdik.  Merhum Derecik Köyü’nden aziz dostum  Cirklerin Koca Mehmet motosikletler için” Ahirzaman merkepleri” derdi. Yanlış ta değil; yıllarca  insanımızın  her türlü ihtiyacına yanıt veren merkepler artık bir elin beş parmağı kadar kalmamışken motosiklet sayısı abartılı biçimde artmıştır.  Büyük-küçük,yaşlı-genç,erkek-bayan ,şehirli-köylü tüm yurtlarımız arasında motosiklet sahibi olanlar  o kadar çok ki…..
            Bu iki tekerlekli ,yerine göre faydalı,yerine göre tehlikeli,sürücüsü  bir kaza anında en fazla ölen araçların  son yıllarda şehirlerde,beldelerde,köylerde büyük tehlikeler yarattığı biliniyor.  Ehliyetli olan da olmayan da bu  aracı kullanıyor. Benim binmekten korktuğum tek araç motosiklettir.  Merhum meslektaşım Moymullu Ali  Çakıroğlu’nun ve yine meslektaşım Mustafa Başköy’ün  motosikletine binmekten korkmazdım. Onlara güvenirdim.  Ama yolda bir motosikletli dostuma rastgelsem,binme teklifine hmen “hayır” yanıtını veririm.  Bir zamanlar Tunçbilek’te bir Jandarma Astsubay Başçavuş dostumuz vardı. Eşini motosikletinin arkasında  taşırdı. Tavşanlı’dan Tunçbilek’e giderken hem motosikletini sürerken eşiyle de sohbet edermiş. Kendisi anlatmıştı; Bir gün yine ikisi Tunçbilek’e doğru yol alırlarken sohbet halindelermiş.  Bir ara  eşinin sesini duyamadığını anlatmıştı. Arkasına dönüp  bakmış   eşi yok mu?Hemen geri döndüğünü,eşini  Tunçbilek mezarlığı’nın hemen yanındaki şarampolde yatarken gördüğünü  söylemişti.Kadıncağız  yaralanmış. Yine bir ilköğretim müfettişi Kamil  Gündüz merhum meslektaşım Ali Çakıroğlu’nun motosikletine binmiş. Birlikte,  teftiş sonrası, Merkezyeniköy’den TAVŞANLI-Harmancık yol güzergahını takiben Tavşanlı’ya gelirlerken şarampola uçmuşlar. İlköğretim müfettişi, bir teftiş sonrasında olayı bizlere anlatırken hem gülmüş hem de üzülmüştük. Allah’tan bir şey olmamışlar. Sadece  sevgili Gündüz,  bir hafta saçlarından kum döküldüğünü söylemişti.   Kulakları  çınlasın  Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi’nin duayen cerrahlarından OP. Dr. Zeki Atsız motosiklet kazaları sonrasında önüne getirilenlerin çoğunu kurtaramadıklarını ifade ederdi.  Çünkü darbeyi kafadan alan motosiklet sürücülerinin şansı  çok azmış.
             Tavşanlı ilçesinde nice motosiklet sürücüsü bir şekilde motosikletiyle  kaza yapmış ve bugün aramızda değillerdir.  Türkiye’nin ünlü motosiklet sürücülerindendi yine anımsamıyorum  birinin kızı babası için.” O YOLLARIN KRALIDIR. Babam bir sihirbazdır. Asla kaza yapmaz. O MOTOSİKLETLERİN EFENDİSİDİR”  dediğinin  birkaç hafta sonrasında  babasını kaybetmişti. Gazetelerde ağlarken fotoğrafı vardı.  Ben  sadece motosikletlerin şehir merkezlerinde,belde merkezlerinde   kullanılmasına itiraz ediyorum.  Bakınız Tavşanlı  daracık cadde ve sokaklarıyla  yaşadığımız bir şehir. Bırakın motosikletlerin,bisikletlerin girmesini,insanlarımızın dahi zor yürüdükleri  bu yollarda  bir de motosikletlerle  boğuşuyoruz.  Tavşanlı’da Trafik KOMİSYONU SAYIN KAYMAKAMIMIZIN BAŞKANLIĞINDA ACİLEN BİR TOPLANTI YAPARAK MOTOSİKLETLERİN ŞEHİR VE BELDE MERKEZLERİNE GİRMELERİNİ ÖNLEYİCİ BİR KARAR ALMALIDIR.Bu çok önemlidir. İnanın alınacak bu karar halkımız tarafından olumlu bulunacak ve alkışlanacaktır.  İnsanımız da şöyle derinden bir” oh” çekecektir. Bu çok ta zor olmamalıdır.”Emir demiri keser” derler. Bu yolda alınacak bir karara her motosiklet sürücüsünün uymaması mümkün değildir. Uymazsa cezai müeyyideler hemen gündeme gelmelidir. Sayın Kaymakamım Hayrettin Bey  tecrübeli,güngörmüş, duayen bir mülki idare  Amiridir.  Böyle bir kararı alırsa Tavşanlılı kendisini   hayırla yadedecektir. Ben bana gelen şikayetler üzerine bu yazımı kaleme aldım. Bir elçiyim ve  halkımızın bu isteğini dile getirmek te bir gazeteci olarak borcumdur.Şimdi beklemedeyim. İnşallah hayırlı bir karar alınır. Sayın Kaymakamımız, sayın İlçe Emniyet Müdürümüz ve Sayın Belediye Başkanımız  güçlü bir sacayağı olarak bu düğümü mutlaka çözebilirler. 
 
HER YIL 23-29 MAYIS  TARİHLERİ ARASINDA “AHİLİK HAFTASI”
                             ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIR

 
     Önemli bir haftadır” Ahilik Haftası” Şu gerçeği herkes iyi bilmelidir; Esnaf ve Sanatkar,toplumun temel direğidir. Bu manevi direğin sayesinde   ülkemizin kılcal damarları her an görevini yapmaktadır. Bugün sayıları hızla azalan  bakkal dükkanları var ya, onların her biri  bu kılcal damarlardan birisidir. Bir zanaatkarın çalıştığı yer var ya,bu kılcal damarlardan biridir. Geceleri şöyle bir çıkıp etrafa baktığınızda bir mum ışığı kadar az bir ışığın altında  yapılan  çalışmalarda  bir mütevazı insan görürsünüz. Ahilik öyle bir terbiyedir ki; bu terbiye ile yetişenler,yaşadığı mahallenin,sokağın  kültürünü  yaşatanlar aslında yegane güvenilecek insanlardır. Ahilik terbiyesiyle yetişen bir esnaftan terörist,hırsız,dolandırıcı,sahtekar,yalan yere yemin eden, hile yapan,kara para aklayan,vergi kaçıran,vatan haini, ahlaksız,terbiyesiz,kitapsız,kendini bilmez,seviyesiz  çıkmaz.Bugüne kadar da çıkmamıştır.  Ahilik terbiyesi alanların tamamı  vatan,millet için,devletin yüceliği için ,başarısı için  çalışan  kişilerdir.Yani kısacası güvenilir kişilerdir.  Bizim esnaf ve sanatkarımız Ahilik ruhuyla hareket eder.Bu nedenledir ki gerek esnafımızın,gerekse zanaatkarımızın  çalışma koşullarını,bugün bulunduğu yerden daha yukarılara çıkarmak görevimizdir. Bugün esnaf ve  sanatkarımızın,zanaatkarımızın   birçok sorunu bulunmaktadır. Bunları teker teker ele alarak netice itibariyle  Ahilik Ruhu altında toplamak  için elimizden geleni yapmak zorundayız. 
      Şahsen şunu samimiyetle ifade etmek isterim; Bakınız yıllar yılı Tavşanlı’ya hizmet veren ve ölünceye kadar hizmet vermeye yemen eden, çalışkan bir oda başkanımız var.Kendisi  hem Tavşanlı Madeni Eşya Sanatkarları Odası başkanı,hem Tavşanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi başkanıdır. Kimden söz ettiğimi mutlaka bulmuşsunuzdur,sayın Yasin Demirci’den söz ediyorum. Bu  güzel insan Ahilik Ruhu ile  her geçen gün   pişen bir mübarek insandır. Yıllar öncesinin ham bir  meyvasıyken zamanımızın olgunlaşmış bir meyvası olmuştur.Bana sorarsanız bu müstesna insan,hemşehrimiz    kendisini hizmete adamış,zamanını esnafımızın,sanatkarımızın,zanaatkarımızın yüce menfaatları doğrultusunda  çabalayan  bulunmaz bir insandır.  Hani derler ya;” Temininde güçlük çekilen eleman” vardır. Gerçekten bir göreve getirilirken üzerinde hassasiyetle,titizlikle durulur  öyle getirilir,işte Yasin Demirci öyle bir insandır. Şükür Allah’a ki böyle bir güzel insan içimizdedir. Bana göre sayın Demirci  kapasitesinin çok çok üzerinde bir efor sarfetmektedir. Hatta sağlığını dahi zaman zaman tehlikeye atabilecek kadar vazife aşığıdır. İddia ediyorum,bugün birçok kişinin eline  birer taş parçası verip gönderin bu güzel insana ve bu taşları atın deyin hiçbirisi atamaz. Meyvalı ağaç nasıl taşlanmazsa ,görevini müdrik insanlar da asla böyle bir davranış içinde olamazlar. Ben şahsen ne esnafım,ne sanatkarım,ne zanaatkarım sevgili Yasin Demirci’yi sırtıma alıp taşımazsam  namerdim….
       Yasin Demirci ve ekibi   krizlerin yaşadığı  dönemlerde hep  su alan gemiyi kurtarmıştır. Tavşanlılı esnafın,sanatkarın,zanaatkarın  can simidi olmuştur. Teknolojinin her gün gelişme kaydettiği bir dünyaya uyum sağlamak kolay mıdır? Kolay değildir ama Tavşanlı’da sevgili Yasin Demirci bunu başarmıştır. AB ile uyum  içinde çalışmak zorundayız. Eğitim eksikliğimiz en büyük  sorunumuz.Bu da Türkiye’nn farklı bir misyon yüklenmesini gerektirmektedir. Yasin Demirci şuna inanmaktadır; Bir taraftan da  verilen hizmetlerin  parasal zekatının da verilmesi gerekmektedir.  Bu da yetmemektedir;  Geçen zamanın  zekatı da  önemlidir. Hükümetimiz  elinden geldiğince   akla gelmedik  destekleri sunmayı sürdürmektedir.  Hatta şu da söylenebilir; Cumhuriyet Tarihi’nde  böyle kapsamlı  esnaf dernekleri görülmemiştir.Yasin Demirci’ye göre; STK Yöneticileri   olarak  esnafımıza,sanatkarımıza,zanaatkarımıza   bu destekleri anında ulaştırma yükümlülüğümüz vardır. Mesleki eğitim, finans( hibeler,teşvikler, faizsiz  krediler,düşük faizli krediler),Ahilik Kültürü( Ahilik ruhunun anlatılması ) konularında   herkes üzerine düşeni yapmalıdır.  Yasin Demirci’ye göre gayret bizden,başarı  Allah’tandır.  Girişimci ve üretken Tavşanlılı Esnaf ve sanayiciler  sevgili Demirci’nin   yanında değerlidir. Tavşanlı milli  ve manevi değerlerimize sahip çıkan  güzel insanlar diyarıdır. OSB  son yılların en büyük kazancı ve başarısıdır. TMESO  bir eğitim merkezi projesi de hayata geçirmeyi hedeflemiştir. Yasin Demirci ve ekibi Tavşanlı’da  üretimin artırılması, ekonominin canlandırılması ve özgüven alanlarında başarılı olmuştur. Küçük sanayi sitelerinin oluşturulması sağlanmıştır. Esnafın,sanatkarın,zanaatkarın   fiziki mekanlarının iyileştirilmesinde mesafeler alınmıştır. Her şeyden öte tüm çabalar Ahilik Kültürü çerçevesinde ele alınmıştır. Tavşanlı’da  birlik ve beraberlik çerçevesinde TSO,TZO , MOTORLU Taşıyıcılar Kooperatifi ve  tüm odalar ile  medeni ilişkiler içinde olunmuştur. İŞ-KUR ile  iyi bir dialog söz konusudur. Yasin Demirci ve ekibi  Tavşanlı’ya ve bölge halkına  farklı projeler sunma yolunda  çabalıyor. Çalışma şevki yüksek ve yorulmak nedir bilmeyen Yasin Demirci ve ekibi her iltifata layıktır. Ahilik,yani kardeşlik  Tavşanlı’da vardır. Tavşanlı’da  toplumun bütün fert ve kurumları arasında iyi ilişkiler sağlanmış,denge kurulmuştur. Tavşanlılının huzur içinde yaşamını sürdürmesi sağlanmıştır.  Haksız rekabete  güçlünün güçsüzü sömürmesine, haksız kazanç sağlamanın engellenmesine ,ahlaki olmayan her türlü davranışa karşı durulmuştur. Yeterli kardeşlik tesis edilmiştir. Öyleyse yapacak bir şey kalmıştır;  Ahilik  giysisi vakit geçirilmeden sevgili Yasin Demirci’ye giydirilmelidir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları