13 Kasım 2021 - Cumartesi

NESİL MARKET BİR ANLAMDA YETİM KALDI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
2629 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 NESİL MARKET BİR ANLAMDA YETİM KALDI     

 

  Hilmi  Çetin,   bu saatten sonra artık hayatta değildir.    Ama “ Nesil Market” denilince akla gelen ilk isim olarak anımsanacaktır. Merhum hemşehrimiz  Hilmi ,Tavşanlı’nın çalışkan,yorulmak bilmeyen,müteşebbis  evlatlarındandı.. Yaşı da daha 63’tü. Ömrü vefa etseydi belki  daha birçok alanda Tavşanlı için  yeniliklere imza atacaktı. Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli başkanı Davut Efe ve yine  evlatlarımızdan Harun Eroğlu   ve kardeşi Adem Eroğlu   ile birlikte muhteşem bir marketler zincirinin kurulmasında etkili olmuştu.” Bir elin nesi var,iki elin sesi var” Atasözü  bu dört hemşehrimizin çabalarıyle  doğrulanmıştır.  Halkımız bu Nesil Market zincirlerinden ziyadesiyle memnun kalmıştir.Müşteri memnuniyeti söz konusudur. Bir anlamda  Nesil Market ,diğer marketlerin de ilçede çoğalmasını tetiklemiştir. Hepsine  öncülük etmiştir. Bu marketler zinciri,değerli bir ortağının,kurucularından birinin  ani  vefatıyla kesinlikle etkilenmeyecektir Bina  güçlüdür. Temeli sağlamdır.Sallansa da asla yıkılmayacaktır. “ Ölen ölür,kalan sağlar bizimdir” ilkesi doğrultusunda çalışmalar kaldığı yerden  devam edecek,halkımızın memnuniyeti sürecektir.
         Her zaman  söylerim; Tavşanlı’da marketlerin Babası,ki zamanın mini marketiydi ,Babir Ahmet hemşehrimizin  mini marketidir.Bu mini market bir ara  şimdiki  hemşehrimiz Şerif Boyacı’nın eczanesinin olduğu yerdeydi. Daha sonra şimdiki Balık Pazarı girişinde sol köşede hizmetini sürdürdü. .  Babir Ailesi’nin ,merhum Mehmet Babir,Nihat  Babir kardeşlerin ve babaları merhum Ahmet Babir’in büyük bir özverili çalışmalarıyla  yıllarca halkımızın ve şirketlerin,kuruluşların hizmetinde olmuştur. Daha sonra  ortaya ikinci bir market çıktı. Bu  market TÖMİŞKO( Tavşanlı  Öğretmenler- Memurlar ve İşçiler Kooperatifi) ‘nin marketiydi. Genelde  Tavşanlılı öğretmenler tarafından fahri olarak yönetilmiştir.. Hatta bu kooperatif,  üyeleri için bir de yardımlaşma sandığı  kurmuştu. Bu kooperatifin genelde  en büyük güvencesi ,ihtiyaçlarının bir bölümünü temin ettiği, merhum Galip Mutlu ve aile bireylerinin  Kurşunlu Camii yanındaki büyük alış veriş merkeziydi. TÖMİŞKO’nun  ana marketi,Yıldız  Palazoğlu Sitesi altındaki marketti. .  Daha sonra üç market daha açılmıştı. Moymul Mahallesi’nde bile bir market hizmete sokulmuştu.  Bu  kooperatif Satın aldıklarını cüzi miktarda bir karla tüketiciye sunuyordu.. Bu marketten başta öğretmenler, memur ve  emeklileri,işçi ve emeklileri  alış veriş yapıyordu. Hatta birçok küçük bakkal bu kooperatifin diğer  marketlerinden  alış veriş yapardı.  Köylü yurttaşların bile ilk ilçeye geldiklerinde ziyaret ettikleri bu kooperatifin  marketleri olurdu.  TÖMİŞKO nun marketlerinin müşterileri  arasında, kaymakamından hakimine,birim müdürlerinden kuruluş yetkililerine her sınıftan insan vardı.  Giyimden kuşama,mutfak araç ve gereçlerinden her türlü gıdayı bu kooperatif marketleri müşterilerine cüzi bir karla veriyordu.   
          TÖMİŞKO,  zamanın koşullarında  maliyetin biraz üzerinde ürün satışı yaparken,az kar yöntemiyle   Tavşanlılılar’a  hizmet vermiştir.Bir ara  Piyasada yaşanan dalgalanmalardan  olumsuz etkilendi  Ayakta kalamadı.  Sessizce   aramızdan ayrılıp gitti. Öyle anlar oldu ki; Kooperatif  üyelerinden  maddi katkıda bulunmalarını  istedi.  Ama umduğunu bulamadı ve marketler birer birer kapandı.   ” Harç bitti yapı paydos” denilerek TÖMİŞKO faaliyetlerini önce askıya aldı sonra da kendini feshetti. Geride  hoş bir seda bıraktı. 
           TÖMİŞKO, bir anlamda merhum Babir Ahmet’ten sonra bir mantar gibi çoğalan   bugünkü  çok sayıda  marketin  hem annesi hem de babasıdır. 
           Bugün itibariyle bilmiyorum; Tavşanlı’da, kaç Nesil market, Bim,Migros, A-101,Şok , Sultan Market ve diğerleri  var. Ama bunlar arasında en cesuru,yeni marketlere ilham veren ,yeni marketlere cesaret vereni   Nesil   Market  olmuştur. Bu benim  şahsi düşüncemdir.Ülkemizdeki zincir marketlerin  halkımız açısından ne kadar önemli ol Ama sattıklarının kaliteli olduğu muhakkak.Halkımız tüm marketlerden  istediğini seçip alabiliyor. Yaz-Kış demeden her mevsim sebze ve meyvesini bu marketlerde bulabiliyoruz. Et,balık giysi,araç-gereç reyonları  var. Ama ne oluyor? Bir kilo alacaksan yarım kilo alıyorsun. Marketlere karşı açılan savaşı desteklemiyorum.Bu savaş kesinlikle marketlere zarar veremeyecektir.  Ucuz da olsa pahalı da olsa  halkımız bu marketleri seviyor.   Marketler günah keçisi olmamalıdır.  Bakkal Amcaların sayısı da artık giderek azalıyor. Ülke genelinde bir elin beş parmağı mesabesindeler.  artık bir anlamda tarihten silinmişlerdir  Halkımız, marketlerde aradığı her şeyi bulabiliyor. Kuş sütü de olsa. Bakkal ile marketi  aynı kefeye koyamazsınız.  Bakkal Amcaları dar gelirli  aileler için cazipti.  Müşterilerine borç para bile verebiliyorlardı. Müşteriler yerinde Bakkal Amcaların veresiye defterlerinde  hep olmuşlardır.Ben bile yıllar içinde bazı bakkallardan  bir müddet sonra  ödemek kaydıyla neler almışımdır. Bir ay içinde sürekli alış veriş yaptığım bakkala maaş aldıktan sonra  borcumu  ödemişimdir. Ama artık o devirler  bitti. Eski çamlar bardak oldu. Öyle bakkallar bilirim ki  ellerinin altında,masa çekmecelerinde  iki parmağın kalınlığında  veresiye  defterleri  vardı. Bir çoğu  ölüp gitmişler, birçok müşterisinin  hesabını kapatamamışlardır.        
           Sebze ve meyve pazarlarında  elini sergilere,bakkallarda  sebze ve meyveye   uzatamayanlar  marketlerden  rahatça  alabiliyorlar. Pahalılığın suçunu marketlere yüklemek haksızlıktır. Kimilerine göre marketler yerleşim birimlerinin dışına çıkarılmalıdır. Herkesin altında arabası mı var?  Deniliyor ki marketler Pazar günleri kapalı olsun. Halkımızın dinlendiği bir pazarı var. O günde birçok aile marketlere gidiyor.  Bu gününü  alış veriş için değerlendiriyor.  Marketlerin Pazar günleri kapalı  tutulması hakszlık olur .İddia ediyorum;  eğer marketler olmasın halkımız kesinlikle  aç kalır. 
           Nasıl ki eczanelerimizdeki eczacılar,görevliler  sağlık danışmanlarımız ise,  Marketler bir anlamda bizim  besin depolarımızdır.  Ne kadar çok depo o kadar  güven. Kaç kişi fırınlardan ekmek alıyor?  Her şeyimizi marketlerden alıyoruz. Gazetemizi  bile. Bakkal  Amcalar bana kırılmasın.  Gün  gelecek,Bakkal amca da   kalmayacaktır. Bakkal Amca devri sona ermiştir.  Artık devir , Bakkal  Amca devri değil,büyük  alış veriş mağazaları,market,hipermarket ve  AVM  ‘ler’in  devridir. İnsanlarımız  ayaklarını yorganlarına  kadar uzattıkları sürece sorun olmaz .İnsanımız ne kadar ekmek o kadar köfte  prensibiyle hareket etmek zorundadır. Ben  Kırk kafadan  çıkan seslerle pek ilgilenmiyorum. Bir anlamda havanda su dövülüyor. 
                 TUZCU   İHSAN DA   ARAMIZDAN   AYRILDI
            Sevgili  hemşehrimiz Tuzcu  ihsan’ın  vefatını üzüntüyle öğrendim.  78 yaşında bu yalan dünyayı bırakıp gitti. Oğlu, İzmir Vali Yardımcıları’ndan Osman Nuri Canatan  ile birkaç kez  özel sohbetlerimizde kendisinden sıkça  söz etmişizdir.  Taştan ekmek çıkaran, mücadeleci bir ruha sahiptı. Arkasında ,sevdiği dostlar,arkadaşlar bıraktı.  Tavşanlı’da olsaydım   cenaze törenin mutlaka  katılırdım. Kendisine en güzel armağan bundan sonra sadece duadır. Okunacak bir  “ Yasın” dir.  Bu vesileyle değerli aile mensuplarına ,özellikle , hemşehrimiz,sayın İzmir  vali yar

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları