27 Şubat 2021 - Cumartesi

TAVŞANLILI KUTLAMAYI UNUTTUĞU BAZI ÖZEL GÜNLER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
1300 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLILI    KUTLAMAYI  UNUTTUĞU 
  BAZI ÖZEL  GÜNLERİ   ARTIK  HATIRLAMALIDIR                 
               Tavşanlı,Kurtuluş Savaşı ile kurtarılan cennet vatan topraklarındandır. İki yıla yakın işgal güçlerinin  her türlü  baskısını  üzerinde hmiş, kendisini kurtarması için Allah’a dua etmiş insanların yaşadığı  ilçedir. Aklını kullanarak,maddi kayıplar yaşamamıştır. Yakılmak  üzereyken  mucize sonucu  yok olmaktan kurtulan Kütahya’nın bu gelişmiş ilçesi’nin en talihsiz  insanları Derbent Köyü’nde  yakılarak şehit olmuş  insanlarıdır.Bu köyümüzde bugün bir  Şehitler Anıt’ı vardır. 
                Tavşanlı Halkı  ATATÜRK’ü sever.  Ben 20 küsur yıl protokol Amiri,Tören Komutanı ve Sunucu olarak  nice Milli Bayramları yöneten biri olarak  bu durumu bizzat gözlemleyen biriyim.  Atatürk’ün Akdeniz’e  bakan at üzerindeki Anıtı  Cumhuriyet Alanı’nı  taçlandırmaktadır.Tavşanlı’da Milli Bayramlarda en çok Atatürk Adını telaffuz eden,Atatürk Şiirleri okuyan,Protokola mensup zevatı Atatürk ‘ün  manevi huzurunda  saygı duruşuna  davet eden benim. Tavşanlılılar, ulu önder’e  saygısını ve sevgisini her vesileyle göstermiş bir ilçenin sakinleridir. Cumhuriyet Tarihi’nde Tavşanlı’da   Atatürk’e karşı  en küçük bir saygısızlık  yapılmamıştır. Atatürk’e dil uzatan tek bir Tavşanlılı söz konusu değildir. 
                Ama bir şey  gözden kaçmıştır. Bu da Ulu Önder Aziz Atatürk’ün Tavşanlı’yı  ziyaretidir. Atatürk,10 Nisan 1931 tarihinde Tavşanlı’yı ziyaret etmiştir.Tavşanlı’ya ,buharlı bir lokomotifin  arkasına bağlanan,özel vagonuyla gelmiştir. Bu vagon halen İzmir- Alsancak Garı’ndadır.  maalesef  bu önemli gün,bugüne kadar Tavşanlı’da  kutlanmamıştır.Kutlamak ta  başta sayın kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımızın aklına bile gelmemiştir.  Halbuki neleri kutluyoruz? Ben sayın kaymakamımız Erdoğan Kanyılmaz Bey’in,Atatürk’ün ilçeye yaptıkları bu ziyaretin  sembolik bir şekilde kutlanması hususunda  direktiflerini bekliyorum.Bu etkinlik Tavşanlı’ya  yakışacaktır Kutlama, gelenek haline getirilmesi halinde  ise Tavşanlı’yı taçlandıracaktır.  
                Gelelim trenin ilk kez Tavşanlı’ya ulaştığı güne… İlk  buharlı lokomotif eşliğinde arkasında   bir miktar yük ve yolcu vagonuyla   KARA TREN  Tavşanlı İstasyonu’na(halen  Eskişehir- Balıkesir demiryolu üzerindeki en büyük  2, Gar) 3 Eylül 1928 tarihinde  girmiştir. O zaman Tavşanlı 3-4 bin nüfusa sahipti.  Bu Kara tren’İ  o tarihte; Tavşanlı İstasyonu’nda karşılama mutluluğuna erişen bugün hayatta olan tek bir Tavşanlılı olmadığını düşünüyorum.  Aynı günde,3 Eylül 1922’de  Tavşanlı düşman işgalinden kurtulmuştu. Üç Eylül Tavşanlı için hayırlı bir gündür.          
                 Neden Tavşanlı’da  25 Mart 1921 tarihi kutlanmaz? Bu tarih ,Tavşanlı’nın ,Ankara Hükümeti’nce  ilçe  yapıldığı tarihtir. Bir atla deve midir ki bu günde bir etkinlik bugüne kadar kutlanmamıştır? Bu günün kutlanması  kanımca Tavşanlı için  vazgeçilmez bir  etkinlik olarak görülmelidir. Bu kutlama gelecek kuşaklarca da  kutlanmalıdır Kutlanmasını istediğim şu üç tarih kutladığımız  bir sürü haftadan,günden daha az mı önemsizdir?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları