16 Mart 2024 - Cumartesi

MART DENİLİNCE AKLIMA GELİVERENLER

MART DENİLİNCE AKLIMA GELİVERENLER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
122 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 8   MART KADINLARIMIZIN GÜNÜ  
          Kadınlar Günü  gelince aklıma ilk olarak anneler gelir. Çünkü anne,kadın ile özdeşleşmiştir. Kız çocukları büyür,genç kız olur. Genç kız evlenir anne olur.  Yani kadının en küçüğü kız çocuğudur. Biraz gelişmişi genç kızdır,evleneni kadındır.Dünya nüfusunun yarısı kadın yarısı erkektir.  Çalışanlar içinde kadınların küçümsenmeyecek bir   ağırlığı söz konusudur.  Allah kadın ve erkeği eşit yaratmıştır.  Ama ne yazıktır ki  Allahın erkek kulları,kadın kullarını maalesef   kendisine  eşit olarak kabul etmemişlerdir. Yıllarca ailelerde  miras  taksimlerinde bile erkek daha çok pay alırken,kadın daha az pay almıştır. Kadın hor görülmüştür. Kadın yıllar içinde en ağır işkencelere tabi tutulmuştur.  Kadın anne olmuştur. Çocuk büyütmüştür. Erkek seyretmiştir. Ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in dediği gibi; Ovalarda,dağlarda,bayırlarda,kırlarda keçi-koyun otlatan,yağlı,ağır Giresun ve diğer fındık üreten yerlerimizde fındığı toplayan, al yanaklı Amasya Elması’nı  sandıklara yerleştiren, Zeytinimizi,incirimizi, kavun ve karpuzumuzu ,renk renk üzümümüzü  dallarından ayıran,çalışkan,dürüst,yiğit  kadınlarımızdır. Şair Şemsi Belli’nin “ Bir bütünün çift yarısı” başlıklı şiirinde ifade ettiği gibi  nasıl ki  Kürt te,Türk te  bir silahın namlusu,kundağıysa ,şairimiz Ümit Yaşar’ın şiirinde ifade ettiği gibi  dünyada en tatlı şey meyva ve kadındır. Kadın can eriyiğidir.Kadın,koruk  üzüm  olsa  da  yenir. Kadın bir vişnedir,reçel yaparsın. Kabak bir karpuz olsa da  zarar etmez. Kadın kestanedir,kış mevsimine saklanacak.Kadın kavundur,koklanacak.  Kadın incirdir, kuru yersin,yaş ta yersin. Kadın muz gibidir soya soya yersin. Yani anlayacağınız kadının bir benzeri her zaman bir meyvadır. Erkekler kızmasın;onların hep yedikleri ayvadır. 
           Bugün dünya üzerindeki tüm ülkelerde kadının ayrı bir yeri var. İstisnalar dışında. Kadınlarımıza   haklar sunan ulu önderimize şükran borçludur kadınlarımız. Erkekler kendilerini kandırmasınlar, Kadınlar her zaman erkeklerden bir adım  öndedir.  Kadın babalık yapabilir. Erkek asla annelik yapamaz.  Ben bütün annelere bu günlerinde sağlık,afiyet,huzur ve mutluluklar diliyorum. Bütün kadınlarımızı bu günlerinde yürekten kutluyorum.            Ülkesinde  tanınan bir şair ve aktivist olarak bilinen Berberi asıllı  Taos Ait Mesght kimi  din tüccarlarının  kadınlar üzerinden yürüttükleri söylemlere  isyan etmiş.Bir de şiiri var; Bakın bu gün vesilesiyle sizlere bu güzel şiiri sunmak istiyorum: Kılığından kıyafetinden,elinden kolunda göğsünden her fırsatta fesat üretenlere karşı çok anlamlı bir cevaptır bu şiir. “ Bacaklarımı açmak depremlere/Saçlarımı açmak fırtınalara,rüzgarlara sebep oluyorsa/Gerdanımdan küçük bir görüntü  denizlerin yükselmesine,sesim toprağın kaymasına  sebep oluyorsa/ Sütlü koca memelerimin görünümü kıtlığa ve sefalete neden oluyorsa,kollarımın açıklığı iklimi ısıtıyorsa/Gülüşüm kainatın dengesini bozup,istikrarsızlık yaratıp tüm ahlaksız içgüdüleri uyandırıyorsa/ Tüm doğal felaketlerin ardında ben varsam o halde benden kork!/ Çünkü ilahi güç ben,mutsuz ve ölümlü olan sensin”….. Nasıl ama?  Bu muhteşem bayanı kutluyorum. Bu şiir Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bana göre “ cuk”  oturdu.  Evet beyler,kadınları kesinlikle hafife almayalım. Kadınların  her zaman erkeklerden bir adım önde olduklarını hatırlatmak isterim.  Ne zaman kadınımız erkeğimizle  ayrı ayrı kefelerde bir terazide eşit olurlarsa işte o zaman mesele kalmayacaktır. 

          MART  DENİLİNCE AKLIMA  GELİVERENLER
      Mart Ayı girdiğinde   ilk olarak doğanlarımızı ve aramızdan ayrılanlarımızı  anımsarım.  Bunu kaç hemşehrimin yaptığını bilemem ama ben bir alışkanlık haline getirdiğimden yaparım. Bakın Tavşanlı’yı ve Tavşanlılıları ilgilendirdiği için  ifade ediyorum;  Sevgili iş insanımız,Göbel Köyü Halkı’ndan Ahmet Baş  13 Mart 1955 doğumludur.  Tavşanlı’nın adını duyuran bu hemşehrimiz  hem kazanıyor hem de kazandırıyor. Hem kendini tanıtıyor hem de  Tavşanlı’nın reklamını yapıyor.Kendisine nice sağlıklı,huzurlu,bereketli uzun yıllar  diliyor ve yanaklarından öpüyorum. Ama Mart ayı ile birlikte  asıl içimizi acıtan kayıplarımız da var;13 Mart 1994 ‘te Tavşanlı’nın değerli hattatı Hamit Bülbül’ü,16 Mart 2020’de öğretmenlerimizden Hüseyin Çetin’i,23 Mart 2020’de eski PTT müdürümüz,merhum Senatör Nuri’nin kayınpederi  Rahmi Azcan’ı, 25 Mart 1987’de ilçenin efsane siyasi parti ilçe başkanlarından,büyük Demokrat,iş insanı Mustafa Ayaşlı’yı, 15 Mart 2021’de esnaftan,Cemal Kaya’yı,15 Mart 2021’de  marangoz İsmail Şen’i, 05 Mart 2022’de iş insanımız,efsane Balıköy Muhtarı Himmet Ünal’ın oğlu  Necati Ünal’ı,  O4 mart  2022’de Celal Bayram’ı, 10 Mart 2022’de efsane okul müdürlerimizden End. Mes. Lisesi Müdürümüz Ali Atlas’ı,  19 Mart 2022’de okul müdürü ve öğretmen Yücel Uğurlu’yu,13 Mart 1991’de   esnaftan Ahmet Sakarlı’yı, 05 Mart 2018’de İlçe Emniyet Müdürümüz,bilahare TBMM ‘de müdürdü,Şuayip Doğanç’ı,  12 Mart 2009’da  Ömer Faruk Boyacı’yı,22 Mart 20217de ilçemizin ilk müftüsü merhum Ali Eren’in oğlu İş Bankası şube müdürlerinden İbrahim Eren’i,20 Mart 2021’de GLİ Mensuplarından Trabzonlu Nihat Batur’u  kaybetmişiz.  Her biriyle ayrı bir muhabbetimiz,dostluğumuz,birlikteliğimiz olmuştur.  Sanki hiç aramızdan ayrılmamışlar gibi.  Hepsiyle bir yerde en azından bir fotoğrafımız var. 
      Bu vesileyle sevgili dostlarım,ebediyete göçen güzel insanlara Allah’tan rahmet,70 yaşına basan  iş insanımız Ahmet Baş’a da sağlıklı uzun ömürler dilerim. Ramazan Ayı  girmeden Göbel Köyü’nde her bir eve yumurtasını,tavuğunu verirdi. Ben de çok yumurtasını yedim. Kendisine MTSK Kursu münasebetiyle müdürlük te yaptım.  Vefat edenler ile ilgili anılarımı Allah ömür verirse   fırsat buldukça yazacağım.İnanın gidenlerin yeri asla dolmuyor. Ama en önemlisi aramızdan ayrılanları rahmetle anabilmemizdir. ‘ 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları