05 Mayıs 2016 - Perşembe

EFSANE ŞOFÖRLERİMİZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
3595 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

                                                   ÜLKE GENELİNDE 20 MİLYONU  AŞAN TRAFİĞE

                                                   KAYITLI ARAÇLAR VE EFSANE ŞOFÖRLERİMİZ

 

 

 

               TÜİK sayesinde çeşitli alanlarda  bilgi sahibi oluyoruz. Aslında güzel bir şey. Her Türk Vatandaşı’nın yaşadığı ülkenin nüfusu nedir, ülkede ,ne kadar bina ve hane bulunmaktadır, ne kadar aracımız vardır, ne kadar OSB ‘ne sahibiz, bunların  kaçı aktif durumdadır, işsiz sayımız ne kadardır, insanımızın okur-yazar oranı nerelerdedir?” diye kendisini sorgulaması  fena mıdır? İnsan ordusunun, polisinin sayısını bilse yanlış mıdır? Hayvan varlığımızı  bilsek, ne kadar tahıl ürettiğimizi öğrensek başımız  mı ağrır? Barajlarımızın doluluk oranlarını öğrensek ne olur? Ülkemiz açısından  tüm değerlerimizi bilirsek gerçek bir vatandaş oluruz. Bu plan ve programlara da ışık tutar.

       .Bu ülkenin insanları günde kaç ekmek tüketiyor, kaç litre su, süt içiyor, ülkemize yılda  ne kadar turist geliyor?  Öğrenmeyelim mi? Bizlere anımsıyorum yıllarca ne kadar gereksiz bilgiler öğretildi, düşünün bakalım .

            

              Gelelim yazımın başlığına. Yani Tüik Verilerine göre trafiğe kayıtlı araç sayımızın son  durumuna. TÜİK verilerine göre 2016 ocak ayı itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayımız 20 milyon 98 bin 994  olarak açıklandı. Zaman içinde eskiler trafikten düşülüyor, yeniler ekleniyor. Ama giderek artan bir rakamla karşı karşıyayız.

              Babamın hakimlik görevini bırakıp Tavşanlı’ya bir Orman avukatı olarak gelişinde Tavşanlı’da belediye sınırları içinde 5-6 bin Tavşanlılı yaşıyordu. Rahmetli Halil Benli’nin  şimdi Halk Bankası Şubesi’nin olduğu yerde kesme taşlardan yapılan orijinal bir evi vardı.  Tarhan İbrahim rahmetlinin de..Bizim kirada oturduğumuz  rahmetli Ferit Us’un iki katlı kagir evi, Hasmillerin Evleri,Bulgurların, Destanların, Gagaların, Kayaların, Sarıadamların Hüseyin Efendi’nin, Noter İbrahim Sirel’in,, Serdarların Niyazi’nin, Göcen  Süleyman’ın evleri Ada’da diye anlatılırdı. ..

             Diyeceksiniz1946’lı yıllarda Tavşanlı’da acaba kaç araç vardı? Benim hatırladığıma göre Cemal Mani ve Kemal Mani kardeşlere ait bir otomobil vardı.Mavi miydi,maviye yakın bir renkte miydi hatırlıyamıyorum.Rahmetli Polat Onat’ın  ve Keklik Hüseyin’in yine Kalemiş İsmet’in jeepleri de unutulmamıştır. Rahmetli amcamın Ford Marka bir otomobili vardı. 8 silindirli benzin düşmanı bir araçtı.Sonra rahmetli Ahmet Yumurtacı’nın jeep’i aklıma geliyor. Bu jeep’i oğlu,arkadaşım Hüseyin’in gözü gibi koruduğunu   biliyorum.Avukat Hüsnü Davutoğlu’nun, Ferudun Sözeri’nin de araçları ünlüdür.Himmet Madan da ünlü jeepiyle çiftlik ile Tavşanlı arasında az mı gidip gelmiştir?

             Şu anda Tavşanlı’da ilçe bazında çok sayıda araç olduğunu biliyorum. Bu araçlara doldurun  herkesi  bir anda, bir yerden bir yere taşıyabilirsiniz.

             Tavşanlı İlçe olalı beri nice şoförler gördü. Ben 70 yıllık Tavşanlı Tarihi’nde bulabildiklerimi yazmak istedim. Şu adlarını büyük zorluklarla bulduğum şoförlerden kaçını tanıyoruz? Allah aşkına bir bakın beyler.

Her biri bir otobüs, kamyon, kamyonet, otomobil, jeep, minibüs, pikap, tanker,ambulans,arazöz,treyler şoförüydü. Kullandıkları araçlar ya kendilerinin ya da bir başkasının araçlarıydı. Gürağaçlı Recep Tepe,Uçar Süleyman, Uçar Servet, Uçar Etem, Gazkesmez Hasan, Yörük Şükrü, Yörük Ramazan , Çiğdem M.Ali, Ömercik, Kaya Osman, Kaya Cemal, Curaman Ahmet, Genç Osman, Koca Osman, İbrahim Güzel( Yamyam),Curamanların Deli Mehmet,Curamanların Ali Demir,Tahira,Kıvırcık Remzi,Kılçanlı Mustafa,Erenköylü Kara Mehmet,Erenköylü M.Ali,Tülü H.Hüseyin,Yamuk Veli,Alaattin Kısa,Alaattin Saraç,Şapçılı Süleyman( Hoca),Palavra Kamil,Vedat Binici,Mustafa Agat,Hüseyin Görgülü,Kalemiş İsmet,Gedizli Şerif,Ayran Ali, Hakkı Dönmez( Kel),Kayıköylü Matuf,Kayıköylü Yusuf,İbrahim Karacan,Yörük Osman,İbrahim Özüdoğru,Çubuk İhsan,Gedizli Nuri,Hasan Çavuşoğlu,Şeref Pekcan,Basri Baba,H.İbrahim Arı( Tömbelek),Cemal Mani, Kemal Mani,Polat Onat,Güneylerin Ziya, İmam İsmaillerin İsmail,( Deli Turgut’un ağabeyi), Deli Turgut,Hafız Abdülkadir Çığırtkan,Turgut Şahin,Hanomak İsmail, Kadillak Mehmet,Halis Şentürk,Keklik Hüseyin,Kerim Mehmet,Tireli Süleyman, Asker Mehmet,Ayan Ahmet,Mestan Arık,Ahmet Uzun,Ayvalı Köylü İbrahim, Ayvalı Köylü İsmail,Derecik Köylü Cemal,Hüseyin Tekin, Ahmet Tekin,Himmet Madan,Aliköylü Kel berber,Demirbilekli Raşit Balı,Pamuk H.Hüseyin, Nevzat Şahin,İbrahim Yılmaz,Ziya Demir( Çenter),Şoför Fethi,Mustafa Ünal,Mehmet Başbey,Mahir Onat, Fevzi Kısa,Recep Çelikkaya,Süleyman Ay,Kuruçaylı Süleyman Sönmez,Kara Mehmet( Kocabaş) Lastik Sabri, Şoför Durmuş,Kaymakamlık makam şoförü Macit, Şoför Ali İhsan,Dümbek Abdullah,Konyalı Abdullah,Hacı Metin,şoför Osman(GLİ),Şoför Nurettin Yılmaz,Eda Taksi Şoför Ziya,Moymullu Mustafa,Bünyamin Ekiz, Koca Ekiz, Karabacak İsmail Seven,Elagöz Ahmet,Ahmet Karaoğlu,Hüseyin Yumurtacı,Hacı Ahmet Güler, Hacı Celal Seven, Abdullah Çakır, Abdullah Karakafa,İsmail Göktepe(Tinton),Minibüscü Hüsnü,Şerif Çatalca,Şerif Özcan Ahmet Yaman ,Yörük Ahmet, Yörük Mehmet,Trenci Moymullu Muzaffer,Moymullu Ayhan Hoca, Abdullah Ayhan,Beyköylü Şoför Cemal( Özbaşaran usta öğretici), Şoför Ali İhsan( Özbaşaran usta öğretici) Balıköylü  Şoför Nuri( Özbaşaran usta öğretici),Şoför Süleyman Duman,Çardaklılı Abdurrahman Uyar,Ekiz Mustafa,Şoför Yüksel Erdem,Pıtır İbrahim,Abdülkadir Gökbayrak,İnegöllü Sabri, Bayram Halil. Tas İhsan, Ümmet Bakır,Boşnak Zülfü,Ali Göçmen, Habeş, Halil Bakır, Mehmet Elevit (Ecevit lakaplı)Deli İsmail, Ahmet Atsız Beyköylü Ahmet Özerdem zor da olsa hatırladığım şoförler. Atladıklarım mutlaka vardır. Hayatta olanlara sağlık ve afiyet, rahmetli olanlara Allah’tan rahmet dilerim. Hatta Cennet dilerim. Şoförlerin Cennette yeri yok mu?

           Rahmetli babam, rahmetli Polat Ağabey, Ali Demir, Kalemiş İsmet, Şoför Duman ve Keklik Hüseyin ile keşiflere giderdi. Eşimle evlendiğimiz günün akşamı rahmetli Cemal Mani’nin otomobiliyle Bursa’ya gitmiştik. Bugün üç aşağı beş yukarı Tavşanlı’da trafiğe kayıtlı araç sayısının 45 bin kadar olduğunu düşünüyorum. Bu da dikkat çeken bir husus olmalı.

           Beni son günlerde üzen bir şey var. Tavşanlı’daki otobüsçülerin   sıkıntılı olduğunu duyuyorum. Tavşanlılı bundan haberdar mıdır? Otobüs sahiplerinin dertleriyle ne derecede ilgileniyoruz? Yetkililerden hassaten rica ediyorum. Tüm otobüs sahipleri, ortakları bir araya getirilip bir yemek yenilse Otobüs firmalarının, sahiplerinin ve  ilgililerin dert ve dilekleri tespit edilse Sizce büyük Tavşanlı olmak için büyük adımların atılması gerekmiyor mu?

           Şoför öykülerini anlatsam sandalyelerinizden düşersiniz. Onların ayrı bir dünyaları vardı Bizim şoför kardeşlerimize minnet borcumuz vardır.Bence onlardan her vesileyle haklarını helal etmelerini istemeliyiz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları