07 Şubat 2021 - Pazar

KORANA VİRÜS SÜRECİNDE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 15 dk.
1322 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

       KORONAVİRÜS   SÜRECİNDE  
GÖZDEN KAÇANLAR    
    
    Hani eskiden;”Cabaza bak cambaza bak”dediklerinde herkes   bir yerlere bakar da cambazı  ararmış ya biz de etrafımızda olup bitenlerden haberdar  olamıyoruz. Çünkü Koronavirüs  her gün,her an önemini koruyor ve diğer konularda  yeterli bilgi almamızı engelliyor. Allah’tan yerel gazetelerimiz var da   bir nebze de olsun haberleri takip edebiliyor,olan bitenden haberdar oluyoruz 
    Benim haber kaynağım Kütahya Ekspres ve Tavşanlı Ekspres yerel gazeteleri. İyi ki varlar Bakın kısa kısa neler olmuş,neler bitmiş?Türkiye İtibar Akademisi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışmaları ile 72 ilde 12 000  kişiyle bire bir yapılan değerlendirmeler   içimizi ferahlattı  NG Kütahya Seramik,şu  bir daha  hiç gelmesin,yüzünü şeytan görsün dediğimiz  2020 yılında  duyabileceğimiz en güzel haberlerden birisi.Çünkü  gururumuz  Seramik,  Türkiye İtibar Endeksi Araştırmasında Türkiye’nin ve sektörün “ Elmas Markası”seçildi.NG Kütahya Seramik  Yönetim Kurulu Başkanı hemşehrimiz Erkan Güral’ı kutluyorum.
      NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı hemşehrimiz Hediye Güral Gür  Koranavirüs  sürecinde alınan yeni kararlarla birlikte uyguladıkları tedbirlerle  otellerini, sokaklardan daha güvenli kıldıklarını açıkladı Otellerinde konaklayacaklara  güven ve moral aşıladı. 
      Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde yapılan  Deva Partisi  Kütahya 1.Olağan Kongresinde  konuşmacılar  Kütahya’ya verilen sözlerin tutulmadığını,Kütahya’nın kültürel ve tarihi yapılarına  gereken önemin verilmediğini, turizme kazandırılamadığını,  termal kaynaklarının değerlendirilemediğini,sağlık turizminin teşvik edilemediğini  söylemiş. Genel Başkan Ali Babacan, ülkedeki kötü tablodan Kütahya’nın da nasibini  aldığını, gençlerin iş bulma ümidiyle  başka şehirlere göç  ettiğini,Yatırımcının Kütahya’ya  gelmek istemediğini  ,Kütahya’nın bunu hak etmediğini Kütahya’nın destekten mahrum  olduğunu, Çiftçinin  her türlü maliyetinin  ,tüm girdi maliyetlerinin arttığını,  Kütahya’nın kirazıyla,kestanesiyle,tahılıyla, zirvede olabilecekken,ürettiklerini ihraç edebilecekken,yeteri kadar destek alamadığını, hayvancılıkla iştigal edenlerin de keza aynı sıkıntıları yaşadığını söylemiş. Ali Babacan’a göre Kütahya  yer altı kaynaklarını da yeterince  değerlendiremiyor. İktidarlarında, kaynakları yenilenebilir,temiz enerjiye çevirmeye çalışacaklarmış. Kütahya’da sanayici destek alamıyormuş. Kendilerinin iktidar olduklarında  küçük ve orta boy işletmeleri büyüteceklerini, uluslar arası  iş yapan  şirketlere dönüştüreceklerini  sağlayacaklarmış. Kütahya’da işsizlik sorununu asgari düzeye düşüreceklerini  belirtmiş. 10 yıldır bir türlü bitirilemeyen   Şehir Hastanesinden söz etmiş. Demiryolu ağlarını güçlendireceklerinden bahsetmiş. Hızlı tren konusunda hala bir adım atılamadığından söz etmiş. Emet ve Hisarcık İlçeleri’ndeki içme ve kullanma sularının  sağlık açısından risk oluşturduğunu, Uzaktan eğitimde Kütahya’da  büyük bir mağduriyetin  söz konusu olduğunu  internet altyapısı olmayan yerleşim birimleri bulunduğunu,Kütahya’nın da Türkiye gibi  demokrasiye ihtiyacı bulunduğunu  belirtmiş.  
     Kütahya  Deprem Çalıştayı’nda  Kütahya  Valisi hassas  bir konuya değinmiş; Kütahya’nın deprem ana planını hazırlama zamanının geldiğini belirtmiş. Bunun Dumlupınar Üniversitesi  önderliğinde yapılmasını  istemiş. Afet öncesi  alınacak önleyici  tedbirlerin önemine dikkat çekmş.Risklerin önceden belirlenmesini gerekli tedbirlerin alınmasını ifade etmiş. 
      Kütahya  Minibüsçüler , Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Kucak pandemi döneminde çektiklerimizi bir Allah bir de bizler biliyoruz demiş.Okulların  kapalı olmasının  üstüne üstlük  sıkıntıları derinleştirdiğini ifade etmiş. Borç altında azildiklerini ve artık bıçağın kemiğe dayandığını  belirtmiş.
      Kütahya Valisi  Ali Çelik, Altıntaş İlçesi Gökçeler Köyü’nün içme suyunun karşılanması  için muhtarlık ve vatandaş işbirliğiyle kurulan güneş enerji  sistemi için”Örnek bir çalışmaya imza atılmış.Elektrik kullanımında 50 tasarruf sağlanmış” diyerek  diyerek övgülerini ifade etmiş. 
      Emet Belediye Başkanı  Hüseyin Doğan uzaktan eğitimde sınırlı  imkanları olan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sunmak adına temin ettikleri 100 adet tableti ilçe milli eğitim müdürü Bilal Şen’e teslim etmiş. 
  “ Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey’in  başlatmış oldukları  eğitim seferberliği çorbasında tuzumuz olsun istedik” demiş. 
     Ahmet Uluçay unutulmadı. Vefatının 11.yılında sevenleri tarafından anıldı.Üç yıllık bir çaba sonrasında yaptığı hazırlık sonucunda, ürettiği  sinema projeksiyon makinesiyle   Tepecik Beldesi’nde bir ahırda köylü yurttaşlara  film izlettiren bu mütevazi insan  hayatta olsaydı evinin bir odası mutlaka plaketler,şiltler ve çeşitli ödüllerle tıka basa dolu olurdu.Bu ödül  zengini  güzel insanın ilk kullandığı  kamera bir Almancı(yurtdışında çalışan bir işçi)dan aldığı VHS marka bir  kameraydı. 1992 yılında ilk çektiği kısa metrajlı filmi  “Optik Düşler” adlı filmdi. Sonra” Koltuk Değneklerinden  Kanat Yapmak”adlı filme imzasını attı. Bu film Ankara’da  6. Ankara Film Festivali’nde  1994 yılında büyük beğeni kazandı. Ahmet Uluçay,tavukçuluk,inşaatçılık,şoförlük yapmıştır. Ama ne yazık ki bu işlerden hep zarar etmiştir. İlk uzun metrajlı filmi ünlü” Karpuz Kabuğundan Gemiler   Yapmak” filmidir. Bir yem fabrikasında işçi olarak ta çalışan Uluçay, Türkiye’de ve yurtdışından 40 ödül kazanmıştır. Tavşanlı7nın yetiştirdiği değerlerden , köylü yönetmenlerdendir. Rahmetli Vasıf Öngören’i de çok taktir eder ve severdi. 
     Tavşanlı’da Köylere Hizmet Götürme Birliği  2021 yılı  tahmini bütçesni  15 milyon TL  olarak  açıkladı. Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz başkanlığında yapılan toplantıda  Vakıf mütevelli heyetinde bu yıl için Kuruçay Beldesi  Kocapınar Mahallesi Muhtarı  Ömer Akan,köy muhtarları temsilcisi olarak ta  Kayaarası  Köyü Muhtarı  Engin Ceyhan  seçildi. 
   Fehmi Peker,  Tavşanlı’nın sevilen iş adamlarındandı.Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası(TTSO)  Yönetim Kurulunun  Başkan Yardımcısıydı. Çağın korkunç  hastalığından kaybettiklerimizden biri oldu. Ankara’da tedavi olduğu hastanede vefat etti. Doğup büyüdüğü topraklarda  Günlüce’de toprağa verildi. Allah mekanını Cennet eylesin. Sayın TTSO Başkanı Davut Efe’nin şahsında tüm camiaya başsağlığı diliyorum.      Beyin kanaması sonucu yitirdiğimiz sevgili MHP İlçe Başkanı Akın Kaygısız ve  halen tedavi görmekte olan Tepecik Beldesi Belediye Başkanı(SP) Ahmet Tekin  2020 yılı  sonlarında Tavşanlılıyı üzdü.      Kütahya Dumlupınar Üniversitesi köylü yönetmen, Tavşanlı’nın yetiştirdiği değerlerden  Ahmet Uluçay’a sahip çıktı. Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal beraberinde bir heyet Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler’i makamında ziyaret ederek rahmetli Uluçay için  bir sempozyum  ve film festivali  önerisi yaptı. Sayın rektöre,  Güzel Sanatlar Fakültesi  Dekanı  Prof. Dr. LeventMercin, Lisansüstü Eğitim  Enstitüsü Müdürü  Şahmurat Arık ve  Genel Sekreter Prof. Dr. Atilla Batu da eşlik ettiler.       Tavşanlı S.S Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı, Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı da olan  Yasin Demirci   Tavşanlı Küçük Sanayi Sitesi’ne 1993 yılından bugüne , hizmetlerinden ötürü  rahmetli  muhasebeci ,Halil İbrahim Tepeciklioğlu’na  camia adına Allah’tan rahmet diledi.        Tavşanlı’dan 2020 yılının son ayında Hayrat Yardım Derneği Tavşanlı Temsilciliği aracılığı ,Tavşanl Belediyesi ve  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle  sağlanan 2 Tır dolusu  giyecek,içecek ve yiyecek maddesi,oyuncak,okul araç ve gereçleri  Tavşanlı’dan bizzat giden temsilciler aracılığıyla  çadır kentlere, eğitim merkezlerine ve yetim ve öksüzlere ulaştırıldı. 
       Tavşanlı Belediye sınırları içindeki 19 mahalleden biri olan  Durak Mahallesi Muhtarlığı  muhtar Fatih Abaş yönetiminde büyük işler yapıyor.Köprü olarak hizmetlere vesile olan muhtarlık  pandemi süresinde nice hizmetlere  vesile olmanın mutluluğunu yaşıyor. İşsiz kalan ailelere  nakdi yardımdan  ihtiyaç sahibi öğrencilere bursa,ihtiyaç sahibi ailelere  erzak,kömür ve  dini bayramlarda  4 kg et fişine, ödenemeyen ilaç paralarından   ilkokul öğrencilerine tablete ,çeşitli dil kurslarından ,dereceye giren öğrencilere ödüllere kadar   yapılan tüm faaliyetlerde  elini ve yüreğini taşın altına sokuyor.
        Kütahya’yı  uzun yıllar TFF Ligleri’nde başarıyla temsil eden  TKİ  Tavşanlı Linyitspor’un gelmiş geçmiş en büyük sevdalısı,destekçisi, sempatizanı rahmetli  ayakkabıcı Fethi Demirat’ın adının Linyitspor Kulübü’nce uygun bir yere adının verilmesi  isteniliyor. Linyitspor taraftarları adına konuşan  Halil İbrahim Gülsoy kulüp başkanı Akın  Şirin ve yönetim kurulunun yapacağı ilk toplantıda bu konuda  karar almasını beklediklerini söyledi. Rahmetli Fethi Demirat’ın adı kulüp tesislerinde bir yere de verilebilir diye düşünüyorum. 
          Zincirlikaya Millet Bahçesi ‘nin seyir terası projesi hayata geçiriliyor. Belediye Başkanı Mustafa Güler’in büyük değer verdiği proje hayata geçtiğinde büyük beğeni kazanacak. 2020 yılında  kızılkayalar’ın bir bölümü kırdırılmış,geniş bir alan kazanılmıştı. 2020 yılı Kasım ayı içinde başlayan çalışmalar  devam ediyormuş. Alınan bilgilere göre yapılacak tesis yaz-kış halkın hizmetinde olacak.  Bu tesis geceleri de aydınlatılacak. 
           Belediye Başkanı Mustafa Güler’in üniversitelerle yakın işbirliği olumlu sonuçlar vermeye başladı. Tavşanlı7da Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile  MYO bünyesinde  bölüm ve program sayılarının artırılacağı  ifade ediliyor. Bunlardan biri de  Grafik  Tasarım Bölümü.  Belediye Başkanı Güler’in bina konusunda  sıkıntı yaşanmaması için tüm alternatifleri devreye sokması memnunlukla karşılandı. Bu çerçevede Kültür Merkezi Hizmet binasının bir bölümünün üniversiteye tahsis edildiği öğrenildi.   
 
  TAVŞANLI’DA  BİR CEVİZ BAHÇESİ TESİSİ   İLK KEZ  DESTEKLEME  KAPSAMINA   ALINDI

    Kütahya Ekspres’te  bir haber beni çok gerilere götürdü.” 9 Dekarlık Ceviz Bahçesİ  Destekleme Kapsamına Alındı”  başlığı altında  Tavşanlı  ile ilgili bir haber geçilmiş. Haber, Tavşanlı Belediye Sınırlarına çok yakın mesafede, Tavşanlı- Kütahya Karayolu’na bir km uzaklıkta,uzaklardan Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi’ne bakan, bir zamanlar Tavşanlı Halkı’nın tek atlı  araba döneminde her Pazar günü ziyaret ettiği şirin bir köyü   ile ilgili.  Bu köyde 9 dekar(dönüm) bir alanda   yetişen ceviz fidanlarının bulunduğu alandaki tesis  Tarım  ve Orman Bakanlığı 2020 yılı üretim sezonu sertifikalı tohum fidan fide desteklemesi kapsamında” tesis destekleme kapsamına” alınmış.Bu Tavşanlı açısından Milat sayılabilir. Tavşanlı İlçe Müdürlüğü’nün danışmanlığında bugüne kadar sürdürülen çabalar meyvasını vermiş görünüyor. Darısı başka başka yerlerdeki ceviz bahçelerimizin ve bu bahçelerin tesislerinin olsun. Tavşanlı ceviz ağacının sevdiği bir iklime sahip. Yani istenildiği taktirde Tavşanlı’da yüzlerce dekar alanda ceviz yetiştirilebilir. Rahmetli TEMA Tavşanlı Gönüllüsü,Dünya Dendroloji Derneği’nin Türkiyeli üyesi,eski Tavşanlı Belediye başkanlarındandı  Fevzi Coşgun kendisini bir ziyaretimde  makam odasının çekmecesinden bir avuç kabuklu ceviz çıkarıp önümdeki  sehpanın üzerinde  elleriyle kırarak bana sunmuş:” Bülentciğim, Çanakkale Savaşları’nda  cephede kahraman askerlerimizin ceplerinde de vardı” diyerek beni  meraklandırmıştı.  Ne alakaydı?Kendisi araştırmacıydı. İyi yerlerden,kişilerden öğrenmiş olmalıydı. Asker,erzak yok,su yok,çaresizken etrafta rastladığı ceviz ağaçlarından topladığı cevizleri  kendisine öğün yaparmış. Şehit askerlerin pantolonlarındaki ,ceplerinden çok miktarda ceviz çıktığı  görüldüğü  için  bu bir söylenti değil gerçek olmalı.  Ceviz aynı zamanda iyi bir tok tutucudur. Besleyicidir. Dolaşım organları için de faydalıdırTürkiye7de özellikle güneydoğu illerinde üretilen  baklavanın vazgeçilmezidir. Bugünün belki en pahalı kuruyemişidir.  Ceviz ağacının  kerestesinden eskiden kızların çeyiz sandıkları üretilirmiş. Kayseri/Erkilet Bucağı’na bağlı Emmiler Köyü’nde(bugün Kayseri’nin mahallesi) yedek subay öğretmenken Tavşanlı’ya izinli gelirken beraberimde 8-10 kilo ceviz içi getirirdim. Emmiler Köyü’nde  çok sayıda ceviz ağacı vardı. Rahmetli büyüğüm aynı köyden Memiş Karaca ile bir gün sohbet ederken  sayısı azalan ceviz ağaçları gündeme gelmişti. Bana çok sayıda ceviz ağacının kesilip satıldığını söylemişti. Meğer kızlara çeyiz sandığı yapılmak üzere birilerince büyük paralar karşılığında alınıp kestiriliyormuş. Ceviz ağacından yapılan çeyiz sandıklarına güve ve diğer zararlılar giremezmiş te onun için bu ağacın kerestesi cezip hale gelmiş. Bana çok değil 15- yıl sonra ya görürüz ya görmeyiz ceviz ağacı diye bir şey kalmayacağını belirtmişti. Mekanı cennet olsun. Çok doğru söylemiş. 
        Bir ara Tavşanlı’da Moymul Mahallesi7nden bir muhasebeci kardeşimiz vardı. Ali Gültekin,Sorkun Boğazında bir tarla satın almış,bu tarlaya çok miktarda ceviz fidanı diktirmişti. Cevizler boy atmış,meyve vermişti. Ama sevgili Ali’nin ömrü yetmedi. Ceviz bahçesi yetim kaldı. Ceviz fidanları sahipsiz kaldı. Bugün hala birkaç ceviz ağacı bu tarlada,bahçede var mıdır bilemem.Eğer rahmetli Ali Gültekin sağ olsaydı inanıyorum ki ta rahmetli zamanın Tavşanlı İlçe Tarım Müdürü  Ayper Toper  zamanında  Tavşanlı’ya bu son verilen destek gelebilirdi. 
        Rahmetli Fevzi Coşgun’un   Tavşanlılılar’a “ceviz bahçeleri  yapın”temennisi  bence bir vasiyettir. 
        Ben,  Tarım ve Orman Bakanlığı Tavşanlı  İlçe Müdürlüğü personelinin yapacağı  toplantılarda bu konuyu işleyeceğine inanıyorum. Özendirildiği taktirde Tavşanlı yakın bir gelecekte bir ceviz bölgesi haline dönüşebilir. 
         Ceviz gibi  meyve veren  fidanların mezarlıklara dikilmemesi de  öneriliyor. Ama park v e bahçelere,araziye,kıra bayıra ceviz ağacı yakışıyor. 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları