İHSAN TANDOĞAN’IN ADI BİR SPOR TESİSİNE VERİLMELİDİR
Bülent Alpagut
- 05062218413
TAVŞANLI’NIN İLK GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRÜ İHSAN
TANDOĞAN’IN ADI BİR SPOR TESİSİNE VERİLMELİDİR
Vefalı olmak kadar güzel ne olabilir? Vefa,aslında doğup yaşadığı,hizmet verdiği topraklarda bir faniye gösterilecek en güzel davranış, O’nun gönlünü alacak en güzel ve en kolay yaklaşımdır.En değerli ödüldür.Bu insan o yerde,havalide doğmamış ta olabilir.Halk tabiriyle yabancı da olabilir. Yabancı dediysem,Trabzonlu, Vanlı, Muğlalı,Mersinli gibi.
Ama Tavşanlılı eğer kendi bağrından doğan birine, bir hemşehrisine jest yapabiliyorsa bu daha önemlidir.
İşte size bir Tavşanlılı.Tavşanlı’da doğmuş, Tavşanlı’da hizmet vermiş bir insan. Kulakları çınlasın değerli TBMM Başkanımız Kalemli O’na :” Taktak” diye hitabederdi.Bir gün hiç unutmam Kütahya’da Vilayetteyiz. Sayın vali bilmiyorum unuttum bir nedenle ikimizi de makamına davet etmişti. Sayın Kalemli rica etmiş.Makam odasının önündeyiz. Özel Kalem Müdürüne sayın valinin haberi olduğunu ve içeriye alınmamızı rica ettiğimizde:” Afedersiniz kim diyeyim?” dediğinde İhsan Tandoğan ve Bülent Alpagut demiştik.İlgili daha sonra önündeki masanın üzerindeki kağıt parçasına bir süre sonra baktıktan sonra:” Sayın vali Taktak Hoca ile Bülent Hoca”ya randevu vermişler” demiş bizi güldürmüştü. Özür dileyerek bir şey yapamayacağını ifade etmişti. İhsan Tandoğan Taktak Hoca, Bülent Alpagut ta Bülent Hoca’ydı.Derdimizi anlatıncaya kadar dilimizde tüy çıkmıştı.
Tavşanlılının anlayacağı tarzda söyleyeyim Taktak Hoca Türkiye’de Anavatan İktidarı’nın ilk ilçe müdürlüklerini hayata geçirdiği dönemin Tavşanlı İlçe Gençlik ve Spor Müdürü’dür.Hatta zamanın ilçe Emniyet Müdürü Şuayip Doğanç ta ilk ilçe Emniyet Müdürüdür.
Taktak Hoca bugünkü Ada Stadı’nın ilkel durumdaki ilk sorumlusudur.Açık tribün inşaatındaki yolsuzluğa müdahale ettiğinde müteahhitle karşı karşıya kalmıştı. Tribünleri mevcut haliyle kabul etmemişti.Kendisine bir hafta garip bir izin verilmiş ve koltuğu boşken bir oldu-bitti ile bu tribünler Tavşanlılıya kakalanmıştı.
Taktak Hoca Dönemi stat zemininin örnek olduğu dönemdir. Bu zemin bir halı güzelliği taşıyordu.Gelen ekipler böyle zeminde oynanmaz mı diyerek beğenisini ifade etmişlerdir.Bu mükemmel zemini hemen hemen her gün rahmetli Spor Ali ile birlikte sayın meslektaşım Taktak Hoca bizzat sulardı.Taktak Hoca Dönemi Linyitspor’un ülke genelinde duyulduğu dönemdir.Taktak Hoca şeref tribününde kimlerin nerede oturacaklarını bile tesbit etmiş,koltuklara ilgililerin adlarını bile yazdırmıştı. Hiç unutmam zamanın Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı bir ahbabını maça getirdiğinde misafirini bu koltuklardan birine oturtamamıştıTaktak Hoca disiplin demekti. Şimdi yıktırılan zamanın Mülayim Kırı’ndaki Kapalı Spor Salonu da Taktak Hoca Dönemi’nde mükemmel bir görüntü sergiliyordu. Bu salonda iki olimpiyat normlarında güreş minderi bile vardı.Milli Maçlar bile yapılıyordu. Küba ve Çin Milli Takımları bile Tavşanlı’ya gelmişti.Basketbol,voleybol karşılaşmaları seyirci rekoru kırıyordu. Bu kapalı spor salonunun tüm sorunlarını yine Taktak Hoca gideriyordu. Kaloriferlerin kömürünü bile şahsi ricalarla sağlıyordu. Linyitspor’un sorunları için Ankara’ya giden ekipte ben de vardım. TKİ,ETİBANK Genel Müdürleri,Gençlik ve Spor Genel Müdürü ziyaret ediliyor,sorunlar masaya yatırılıyordu.Bugünkü Ada Stadı’nın her yerinde Taktak Hoca’nın izi vardır.Karşılaşmalar öncesinde şeref tribününde oturanlar ev sahibi ve konuk ekipleri,maçı yönetecek hakemleri bilirlerdi. Linyitspor’un şerefli geçmişinde Taktak Hoca’nın harcı vardır.Bugün bile kendisine takılırım. Kendisine bir görev verilmesi halinde gelir misin? Derim. Bana tebessüm eder.Ben Tavşanlı’nın ilk İlçe Gençlik ve Spor Müdürü’nün yani Taktak Hoca’nın adının hiç olmasa Karakova’daki tesislere verilmesini isterim.Taktak Hoca bunu en azından hak ediyor. Tavşanlılı evlatlarını onore etmede cimri olmamalıdır.Bugünkü Ada Stadı Tesisleri’nde Taktak Hoca’nın adını verecek bir yer de mi yok?Lafı gelmişken söylemeden edemiyorum. I98O Askeri Darbesi’nin ardından Tavşanlı Garnizon Komutanı olan rahmetli Hv. Kd. Plt. Alb. Remzi Diren’i unuttuk mu? Bir sokakta dahi adı yok.Değerli milletvekillerimizin ,belediye başkanlarımızın,kaymakamlarımızın adlarını bir yerlerde gören var mı? Çiğdem,papatya,nergis,lale,gül sokak yerine koyun değerlerimizin adlarını biraz daha yaşasınlar.Ama adlarını koyarken bir daha silinmemek üzere.A gelir B’yi,C gelir D’yi beğenmiyorum diyerek tabelaları değiştirmemelidir. İşte bir değerin adını bir yerlere vermek ne kadar güzelse bu isimlerin değiştirilmesi de o kadar üzücüdür.