29 Nisan 2023 - Cumartesi

TAVŞANLI’DA BEDESTEN İÇİN GERİ SAYIM

TAVŞANLI’DA BEDESTEN İÇİN GERİ SAYIM

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
783 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


    TAVŞANLI’DA BEDESTEN   İÇİN 
GERİ SAYIM     BAŞLADI   

         BEDESTEN;Farsça bir sözcüktür:” Bez satılan yer” anlamına  gelir. BEDESTAN,BEZİSTAN, BEZZAZİSTAN olarak ta kullanılır. İçinde kıymetli  eşya, antika, mücevher vb şeyler satılan ,üstü kapalı çarşıdır. Aslında İstanbul’da bulunan  BEZZAZİSTAN’ın   taşradaki daha küçük bir modelidir. Bazı yerlerde “ Uzun Çarşı” olarak ta anılır.Yani  basit bir anlatımla Tavşanlı’daki “ Uzun Çarşı” nın üzerini örterseniz alın size bir Bedestan. 
         Başbakanlık  Osmanlı Arşivi’nde  bulunan tasnif kodu( Meclis-i Vükela) ,dosya numarası  215, gömlek numarası 22 olan belgede  1919 yılında TAVŞANLI Ve  EMET ‘in kaza(ilçe) yapılmasıyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı vardır.  Ama Tavşanlı için diğer bir bilgide şudur:” ANKARA HÜKÜMETİ, 25 Mart 1921’de  TAVŞANLI’yı  ilçe yapmıştır. İlk Kaymakamı da Bursalı Kamil Bey’dir” der. 
         Bu ayrıntıyı şunun için yazdım; Tavşanlı ilçe olalı beri ilk kez bir BEDESTEN ile tanışacaktır. Aslında halen Tavşanlı Belediyesi Hizmet Binası ekinin altında zemin kat ve üzerinde bir PASAJ vardır. Ama bu pasaj bugüne kadar maalesef istenilen  hizmeti verememiştir. istenilen canlılığı yaratamamıştır.  Şimdi asıl merak edilen husus; TAVŞANLI BEDESTEN’i  acaba tutacak mıdır? Gönlümüz tutmasından yanadır. Çünkü sevgili Belediye Başkanımız Mustafa Güler bu Bedesten için büyük çaba gösterdi. Büyük efor gösterdi.  İnşallah  bu Bedesten  
          Halen Tavşanlı Bedesteni’nde  çevre düzenlemeleri yapıldığını görüyoruz. Bunlar son rötuşlar ve çalışmalar olmalı. Tavşanlı Belediyesi’nin Şehir Planlamacısı Başkanı Mustafa Güler’e göre  Bedesten  sayesinde  ilçenin ticari hayatında büyük gelişmeler olacaktır.  Bir anlamda bu Bedesten ticari hayata ivme kazandıracaktır. Yüklenici firma bugüne kadar aralıklarla sürdürdüğü çalışmalarını sonlandırmak üzeredir. Artık havaların da yavaş yavaş ısınmakta olduğnu görüyoruz ki bu da işlerin kısa sürede toparlanması için bir fırsat oluşturmaktadır. Tavşanlı Belediyesi’nin özellikle Fen İşleri ve Elektrik birimlerinin faaliyetleri   fiziki açıdan  hoş bir durum yaratıyor. Fevzipaşa Sokak’taki  parke ve yol çalışmaları,tretuvar ve kanalizasyon bağlantıları,elektrik direkleri,aydınlatma faaliyetleri   de hemen hemen tamam gibi. Belediye Başkanlığı boş durmuyor, Büyük firmalarla dialog içinde. Bu firmalara Bedesten’in fiziki yapısıyla ilgili bilgiler veriliyor. Gönlüm ister ki bu bedestende kuyumcular da yer alsın. Hem emniyet,güven açısından hem de  Bedesten’in canlandırılması açısından yararlı olacaktır. Bugün Tavşanlı’da kuyumcular,sarraflar,kıymetli eşya satıcıları dağınık bir manzara arzediyor. 
         TAVŞANLI BEDESTEN’i, zemin katta 43,1.nci katta  13 olmak üzere  toplam 56 dükkana sahip. Sosyal alanlarda da  birisi 5D olmak üzere 2 adet sinema salonu , bowling  bölümü, çocuklar için oyun mahalli, 3 adet  oturma ,gezilebilir teras  için yer ayrılmış. Ayrıca halkın temel ihtiyaçları da düşünülmüş; 4 adet restoran( bunlar Tavşanlı’nın ünlü  yemeklerini,tatlılarını vb’leri  müşterilerine sunacaklar),10 adet fast-food dükkanı,  bir bebekler için  bakım odası, bir mescid, gelişmiş ülke normlarında aksesuarlar,lavabolar,  engelliler,oturarak  ,ayakta ihtiyaç giderecekler için  zenginleştirilmiş tuvaletler de bulunuyor.
          Bedesten’in alt katında 2 bodrum bulunuyor. Bu bodrum katlara 201 araç rahatlıkla girip çıkabilecek. Yani bir anlamda Tavşanlı ilk kez bu kadar büyük boyutta bir yer altı otogarı  görmüş olacak. Araçların yer altı otogarına giriş ve çıkışları  .yönlendirme ve durum gösterme  ışıklı  levhalarıyle taçlandırılmış. Üstüne üstlük,otogar  kamera sistemleriyle devamlı izlenebilecek. Tavşanlılı ve ilçeye dışrıdan gelenler  Bedesten içinde  katlararası  asansörleri ve yürüyen merdivenleri de görecek. 
         Bu Bedesten, 3. dönemini yaşayan,çalışkan Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler’in Cumhuriyet’in 100.yılında Tavşanlı’ya kazandırdığı en büyük eserlerden sadece birisidir. İyi ki Milletvekili Adayı olmadı.  Ben başarılı  olan yöneticilerin kesinlikle Milletvekili yapılmalarına zaten karşıyım.  Mustafa Güler Başkan’ın daha birçok vizyon projesi var. Allah kendisine  ve bizlere de  sağlıklı uzun ömürler versin de bu vizyon projeleri görelim.Ben sevgili Belediye Başkanımız Şehir Planlamacısı Mustafa Güler’e Tavşanlılılar adına en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.  İnşallah dediği gibi olur ve bu Bedesten Tavşanlı’nın gülen yüzü olur. Allah utandırmasın….. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları