14 Kasım 2020 - Cumartesi

HEY GİDİ KOCA MÜDÜR SENDE Mİ ?

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1550 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  HEY GİDİ KOCA MÜDÜR SENDE Mİ BİZİ
                                                   BIRAKIP GİTTİN       
       Nüfus  bilimi,insan nüfusunu yapı,gelişme ve dağılım açısından inceleyen bilim,demografidir. Nüfus bilimci, nüfus bilimiyle uğraşan  kimse,demograftır. Halkımızın anlayacağı  dilden, nüfusçu,nüfus memurudur. Bir ülkede,bir bölgede, bir evde belirli  bir anda  yaşayanların  oluşturduğu  toplam sayıya da nüfus diyoruz. Ortak bir özellik gösteren kimselerin de  nüfusu vardır. Örneğin tarım alanında çalışan herkes tarım nüfusu  çerçevesinde dillendirilir. Gecekonduda yaşayanlar da gecekondu nüfusu  olarak ifade edilir
        Nüfus denildiğinde ilk akla gelen nüfus cüzdanıdır. Nüfus  kimliğidir. Herkesin bir nüfus kimliği vardır. Bu kimlik kişi ölünce hükümsüz kalır. Bugün ülkemizde 83 milyonu mütecaviz bir  nüfus kimliği söz konusudur. Herkesin de bir nüfus kimlik numarası bulunmaktadır.
       Birimler içinde Nüfus Müdürlükleri en yoğun birimlerdendir. Ben  yaşamım boyunca  örneğin Tavşanlı’nın nüfus işleriyle uğraşan o zaman Nüfus Memuru olarak adlandırılırdı rahmetli Ahmet Tüzün’ü hiç unutmadım.  Tek başına bir orduydu. Bizim bile,aile bireyleri olarak , dağınık doğum kayıtlarımızı toplayıp Tavşanlı’ya Durak Mahallesi’ne getirmişti. Allah mekanını cennet eylesin.Arkadaşlarım . Mali müşavir Hasan Baki Tüzün’ün  ve rahmetli Nadir Tüzün’ün babasıydı. 
        yıllar öncesiydi.  Rahmetli  Erdoğan İzgi Tavşanlı Kaymakamı’ydı. Daha sonra Ağrı valisi olmuştu O’nun döneminde Tavşanlı’da nüfus yenileme çalışmaları başlatılmıştı. Nüfus Memurluğunda yeterli e leman yoktu. Ben dahil bazı öğretmen arkadaşlarımla bizlere de görev verilmişti. Eski defterleri ki 50x8o cm ebatında kocaman kara kaplı ve ağır defterleri  yenilerine aktarıyorduk. Bize  kişi başına birkaç kuruş ödeme yapılıyordu. Bu  başlatılan bir projenin ilk basamağıydı. Hiç unutmam benim işlediğim defter Ankara’da beğenilmiş,Rahmetli İzgi,beni kutlamıştı. Birkaç gün önce aramızdan ayrılan Nüfus Müdürü Abdülkadir Erdem nüfus müdürüydü. Bu çalışmaları yıktırılan,eski Halkevi’nin bir süre kaymakamlık olarak hizmet veren binasında yapıyorduk. Rahmetli kaymakam İzgi zaman zaman yanımıza gelir.”Haydi evlatlar gayret şu işi alnımızın akıyle sonuçlandıralım” der bize moral verirdi. 
          Rahmetli Abdülkadir  Tavşanlılı, hemşehrimizdi. Sanırım Muhacirler Köyü’ndendi. Evi Sığırönü Caddesi’nde Çavgalar’ın evinin karşısında,rahmetli Mustafa’nın fırınının yakınındaydı. Atatürk İlkokulu’nda öğretmenken çocukların ben ı okutmuştum.Oğlu İbrahim’in sünnet töreni fotoğraflarını bile saklıyorum. 
         Rahmetli Erdem,karınca kararınca Tavşanlı’ya hizmet  vermiş adsız kahramanlardan biridir.Bugün de binlerce kimlikte imzası vardır.  Kim ne derse desin,zamanın koşullarında imkansızlıklar içinde çalışmıştır.  Allah kendisinden razı olsun. Mekanı Cennet olsun. Tavşanlı’ya ,devletimize ve milletimize hizmet verenlere her zaman  minnet borçluyuz. Bu arada bir süredir Tavşanlı’ya hizmet veren değerli dostum,hemşehrimiz Nüfus Müdürümüz  Ali Yurduseven’e Tavşanlı Halkı adına en kalbi selam ve sevglerimi iletiyorum. Bu arada Kütahya’da sevilen ve sayılan bir Nüfus il müdürü  idi,halen İzmir İl Nüfus Müdürüdür, saygıdeğer insan Yurdanur Asa  Hanımefendi’ye de başarılar diliyorum. Kütahyalı bu sayın müdireyi unutmamıştır. 
         Bu vesileyle devletimizin Nüfus Müdürlüklerinin görevlerini yakinen takibettiğini,nelere ihtiyacı bulunduğunu,sıkıntılarını bildiğini düşünüyorum. Tavşanlı Nüfus Müdürlüğü’nün de mutlaka sıkıntıları,ihtiyaç duydukları olabilir.Vardır da. Bunların da takipçisi olacağım.  
         Bana her zaman” Sen benim hısımımsın” derdi. Rahmetli  kardeşimin, Abdülkadir Erdem’ in  akraba ve dostlarına,nüfus camiasına başsağlığı dileklerimi sunuyorum. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları