01 Mart 2020 - Pazar

Kuruyemişçileri kimler bitme noktasına getirdi ?

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
2144 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 KURU YEMİŞÇİLERİ  BİTME  NOKTASINA
  KİMLER GETİRDİ 
                  Kuru yemiş,yemek dışında yenen çekirdek,fındık,fıstık,kuru üzüm,erik kurusu,pestil,lokum,kuru incir,kuru kayısı, leblebi, kabuklu ceviz,ceviz içi,cevizli sucuk,hurma,Antep fıstığı , ülkemize dışarıdan getirtilen çeşitli  kuru yemişlerin  ortak adıdır. Son yıllarda  kuru yemiş satılan yerlerde  çikolata ve benzeri ürünler de satılmaktadır. 
                   Kuru yemişçi ise, kuru yemiş satan kimsedir. Kuru yemiş satılan dükkanlar bugün artık bir elin beş parmağı kadar kalmıştır. Çünkü bakkal Amcayı bitiren marketler kuru yemişçileri de bitirmiştir. Artık kuru yemişler  her marketin  bir bölümündedir. Hazır paketler halinde satılmaktadır. Ağzınıza alıp tadamazsınız.  
                   Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,zincir marketlerin tüm sektörlerdeki esnaf ve sanatkar gibi  kuru yemişçi esnafını da olumsuz etkilediğini söylüyor. Yerinde bir teşhis. Palandöken, özellikle mantar gibi çoğalan zincir marketlerin kuru yemişçi esnafının ekmeğini böldüğünü,bir anlamda bitirdiğini ifade ediyor. Hele hele hazır paket kuru yemişlerin içini görmek mümkün değil. Oysa ,kuru yemiş,şekerleme,kuru meyve,taze çekilmiş kahve gibi ürünlerin en kalitelisi kuru yemişçilerde bulunurdu. 
                   Sayın Palandöken’e göre, Perakende Yasası  güncellenmeli,esnafımız geç te olsa koruma altına alınmalıdır. 
                   Çocukluğumuzda  kuru yemişçi dükkanları  en çok uğradığımız noktalardı. Tavşanlı’da ilkokul çağlarında arkadaşlarımızla  teneffüs aralarında soluğu kuru yemişçilerde alırdık.Ne mi alırdık? Kırık leblebi.Çünkü kırık leblebi ucuzdu. Leblebi tozu alırdık. Yemekten ziyade ağzımıza alır,birbirimizin yüzüne püskürtürdük. Bir anlamda eğlencemizdi. Bugün Tavşanlı’da da  Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı sayın Hasan Bayram’a göre de birkaç kuru yemişçi kalmıştır. Kuru yemişçiler artık marketlerin bünyesindedir.Özel reyonlardadır.  Ama marketlerde sunulan kuru yemişlerin tamamına yakını  hazır paketler halindedir. Ağzınıza alıp tadamazsınız. Kuru yemişçilere uğradığımızda gözümüz kuru yemişlerde,elimiz de kuru yemişlerin içinde olurdu. Kuru yemişçiler.” Tadın tadın helaldır.Bizim ürünümüz. Afiyet olsun”der bizi satın almaya özendirirlerdi. Damak tadı oluşursa satın alırdık. 
      Gelecek kuşaklar daha şanssız. Çünkü onlar kuru yemişçi dükkanlarını göremeyecekler. Marketlerde,alışveriş mağazalarında,süper ve hiper market zihcirlerinde  hazır kuru yemiş paketlerini satın alacaklardır. Paketten ne çıkarsa onunla yetineceklerdir. 
                    Bakkal Amcalar da  artık azaldı. Onlar bizim ayrılmaz birer parçamızdı.İcabettiğinde  bizlere  borç para bile  verirlerdi. Paramız yoksa :” Yaz deftere al  haftaya” derdik. Herkesin bir kuru yemişçisi mutlaka olmuştur. Sıcacık,çıtır çıtır kuru yemişleri almak başka,ne idüğü belirsiz,eskimiş kuru yemişleri almak başka şeydir.Her şeyin tadının kaçtığı gibi artık kuru yemişlerin de tadı tuzu kalmadı. Mis gibi kokan kahveleri artık kapalı paketler halinde satın alıyoruz.
                   Tavşanlı’da  bugün kuru yemişçi olarak  gösterilecek doğru dürüst kimse kalmamıştır. Bakkal ve kuru yemişçilerin düşmanı pozisyonundaki marketler de alıp başını gitmiştir.” Gelen gideni aratır” boşuna  söylenmemiştir Market zincirleri yüzünden  kuru yemişçileri de kaybediyoruz. Kuru yemiş  meraklılarının başı sağ olsun. Kuruyemiş reyonları  hiçbir şekilde  kuru yemiş dükkanlarının yerini tutamaz. ve de tutamayacaktır.  Çünkü kuru yemiş dükkanları kendi nevine münhasır satış noktalarıydı.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları