06 Haziran 2021 - Pazar

NECATİ GÜLTEKİN’E TEŞEKKÜRLER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1196 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

KÜTAHYA   TİCARET BORSASI  (KÜTBO) YÖNETİM 
KURUL BAŞKANI SAYIN  NECATİ GÜLTEKİN’E TEŞEKKÜRLER 
 
      Kütahya Ticaret  Borsası (KÜTBO) sayın  yönetim kurulu başkanı  Necati Gültekin Bey’in Coğrafi işaret konusundaki hassasiyetine teşekkür ediyorum. Belirttikleri gibi  halen 11 adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunların sayısının artırılması en büyük dileğimdir. Kütahya,Türkiye’de 81 il arasında müstesna bir ildir. Şanlı tarihi yanında,birçok  değere sahip bir ildir. Böyle bir ilin de kanımca çok miktarda coğrafi işaretli ürünü olmalıdır. 
      Sayın başkanın ifade ettiği gibi  halen ilimizde Kütahya’da yetişen tüm vişnelerin imamesi olarak “Şaphane Vişnesi” coğrafi işaret almıştır. Kütahya’nın damak tadı,vazgeçilmezlerinden” Kütahya  Cimcik Aşı”” Kütahya  Köpük Helvası”,”Kütahya Paşa helvası”,Kütahya Bitli Helvası”,” Kütahya Kızılcık Tarhanesi” için de  coğrafi tescil alınmıştır. 
       Simav ve havalisindeki yetiştirilen domatesler için”Simav Eynal Domatesi”,yine Kütahya’da yetiştirilen kirazlar adına” Kütahya Pazarlar Kirazı” için de  başvuru vardır. Coğrafi işaret çalışmaları, yöresel ürünlerin tanınırlığını  artırdığı ve pazarlama  gücü kattığı,kırsal kalkınmaya aracılık ettiği ve ülke  ekonomisine katkı sağladığı için bölgemiz açısından önem arzediyor. Bu kapsamda  Kütahya’da  3 coğrafi işaretli  ürünü hepimiz biliyoruz. Nedir bunlar?” Kütahya Çinisi”,”Tavşanlı Leblebisi”,” Simav Halısı”
       Sayın Gültekin’in ifade ettikleri gibi,bu üç ürünün tescillenmesi büyük bir  başarıdır. Yeni başvuru ve onay aşamasındakilerle birlikte  11 adet coğrafi  işaretli ürünün sahibi olacağız. Kütahya Vişnesi, adıyla yapılan başvuru ,Kütahya Vişnesi isminin milli çeşitlilik listesinde olması ifadesiyle  yani Kütahya’da yapılan vişnelerin fidelerinin adının Kütahya Vişnesi olması hasebiyle  isim değiştirilmesi talebi üzerine  en fazla   vişne ağacı bulunan   Şaphane’nin adı kullanılmıştır. Böylelikle “ Kütahya Vişnesi’nin  simgesi artık” Şaphane Vişnesi” dir. Tescil bu şekilde alınabilmiştir.
       Sayın Gültekin,amacımızın,ürünlerin tüm dünyanın kabul ettiği piyasa ekonomisi kurallarına ve  AB  Kriterlerine  uygun olarak alım-satım imkanı sağlamak olduğunu ifade ediyor. Teşhisi yerinde ve doğrudur. KÜTBO’nun   coğrafi işaret konusunda çok hassas olduğunu  söylüyor.Bu arada Kütahya’nın tüm ilçelerinden gelecek  coğrafi işaret taliplerinin de  inceleneceğini belirtiyor. Bu arada sayın başkanın temas ettiği bir diğer konu da şu;  Bilindiği gibi Kütahya’da, üretimi  yıllar içinde giderek azalan meyveler var. Adeta nesilleri tükenmek üzere.  Bunların yöresel gen kaynaklarını koruma projesi adı altında ele alınacağını söyleyen sayınTicaret Borsası Başkanı, Ekşi Elma, Gelincik Elması,Tosunburnu Elması, Kedibaşı Elması, Paşa Elması,,Hüsnüyusuf Armudu,Göksulu Armudu, taş Armudu, Cücem Eriği, Bardakcık Eriği,Gelin Eriği’nin bunlar arasında olduğunu ifade ediyor.Bunun için Borsa Hizmet Binası  Bahçesinde yeterli fidan üretimi gerçekleştirilecek.Üreticilere aşı hizmeti verilecek. 
      Halen Kütahyalı,” Kütahya Tarım Fuarı”nı  dört gözle bekliyor. Bu fuar,Kütahya’da Borsa Hizmet Binası alanında gerçekleştirilecek.Kütahya Borsası da  Tertip Komitesi’nde yer alıyor.Kütahya  Borsası ayrıca  Kütahya  Tarım Hayvancılık Seracılık  ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın sürekli gelişmesi ve katılımcı sayısının artırılmasına destek veriyor. Fuarda stand açacak üyelerine katılım sağlıyor.  Pandemi nedeniyle bir yıl ara veren fuarı özellikle tarım  sektörü büyük bir heyecanla bekliyor.Büyük bir olasılıkla ,bir aksilik olmadığı taktirde bu fuar,25-29 Mayıs  2021 tarihleri  arasında   açılacak.
       Benim sayın başkandan bir istirhamım olacaktır. Kütahya’nın YONCALI Kaplıcaları’na tepeden bakan  Sekiören Köyü’nün kanımca Kastamonu Sarımsağı’ndan üstün kalitede bir sarımsağı var. Bu sarımsağında tescillenmesi Kütahya açısından yararlı olacaktır. Zira bu sarımsak yıllar öncesinde kanser hastalığının tedavisi için de kullanılmıştı. Üzerinde yeterince durulmadığı için belki de unutuldu.   

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları