23 Nisan 2023 - Pazar

O LEYLEK AİLESİ

O LEYLEK AİLESİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
417 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   O   LEYLEK   AİLESİ  
BİR  DAHA  GELMEDİ   
         LEYLEK;Uzun gagalı,uzun çöp bacaklı, tüyleri genelde beyaz,sadece kanatlarının ucu siyah, hem bacakları hem de gagası kırmızı,sölücan,börtü-böcekbalık,fare,kertenkele, kurbağa,yılan,kırkayak,  tahıl(buğday,arpa,yulaf),solucan  yiyen,özellikle bataklık ve ovalık  alanları tercih eden, çiftçi dostu(çiftçi çift sürerken  birkaç metre yakınına kadar gelir),sonbaharda  sıcak iklimi olan ülkelere göç eden,ilkbaharda  kıştan çıkmış,iklimi ılıklaşan ve  sıcaklaşan ülkelere tekrar geri dönen, bir göçmen kuştur. Çıkardığı” lak lak lak” sesleriyle tanınır. Son  yıllarda  şehir merkezlerinde de,çeşitli yerleşim birimlerinde de görünmeye başlamıştır. Herhangi  bir evin bir bacasının üzerine  ağzıyla taşıdığı  çerçöple  oluşturduğu yuvasında belirli bir süre  kalır. Bu yuvada yavruları olur. En çok 3,en az bir yavru yapar.  Eti yenmez. Yani av hayvanı değildir.  Mübarek kanatlılardan sayılır.  Gelirken ve giderken yüzlerce leyleğin  gökyüzünde  bir anlamda tavaf etmeleri nedeniyle  bu göçmen kuşa  karşı insanlar daha  mesafelidir. Onlara zarar gelmesini istemezler. Çok ince ,zayıf ve  uzun bacaklı insanlara” Leylek bacaklı” derler.  Annelerine :” Beni kim dünyaya getirdi?” diyen çocuklara anneleri.” Seni leylek getirdi”  cevabı  bugünlere kadar gelmiştir.Saçları karmakarışık insanlara  “ leylek yuvasına benzemişsin” derler. Leyleği ilkbaharda geldiğinde havada görenler için  ayrı bir  heyecan vardır. Çünkü leyleği havada görenlerin  bütün yazı orada burada,gezerek,dolaşaaarak geçireceği ,çok seyahat edeceği   düşünülür .Yeterince ilgi  ve alaka   görmeyen  kimselere :”Leyleğin(yuvadan) attığı  yavru g özüyle bakılır. Pantograf denilen alete  şeklinde dolayı Türkçe’de “ Leylek gagası” denilir
         Ben 1938 yılında inşa edilen , eğitim ve öğretim faaliyetlerin açılan” İstiklal İlkokulu” ana binasının bacalarından birinde bir leylek yuvası  bilirim. Bu baca üzerinde,yine leylek aileleri tarafından yapılmış bir leylek yuvası vardı.  Merhum zamanın Maarif Memuru, Hüseyin Tarhan ‘dan  yakın bir zamana kadar  bu leylek yuvası hep vardı. Şimdi anımsamıyorum, Hangi okul müdürü zamanında  bir tadilat söz konusu olmuştu.  Okulun çatısından işe başlayanların ilk yaptıkları iş bu yılların leylek yuvasını yıkıp atmak olmuştu.  O zaman bu birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Çünkü bu leylek yuvası ilçenin bir anlamda simgelerindendi.  Okul öğrencileri,yakın çevrede oturanlar leyleklerin laklaklarını   büyük bir  hazla dinlerler,leylek ailesinin  yavrularını izlerlerdi.
         Leylek Tavşanlı’yı sevmiştir. Çünkü  1946’lı yıllardan bu güne Tavşanlı’ya hep gelmiştir. Bu defa da gelmişler. Halen ovalarda,açık alanlardalarmış. Ama bir leylek ailesinin artık belediye sınırları içinde artık bir yuvası olduğunu duymadığım gibi ihtimal de vermiyorum. Nasıl olmuşsa İstiklal İlkokulu ana binasının bacalarından birisine zaman içinde bir yuva kurmuşlar. Ama hep merak ederim; Acaba bu yuvaya hep aynı ailenin bireyleri mi  gelip gidiyordu. Yoksa  ayrı ayrı leylek aileleri mi?
         Bu leylek yuvasını  yıkıp atanları  Allah’a havale ediyorum.  Nasıl kıydınız?  Bugün böyle  bir leylek yuvası hala bu ilkokulun bacasında olsaydı fena mı olurdu?
         Tavşanlı’da artık birçok gölet ve bir baraj gölü var. Leylekler buraları tercih ediyorlarmış. Nadasa terk edilmiş  tarlalarda  dolaşıyorlarmış.  Mukaddes Topraklar’da zaman zaman Kabe’nin üzerinde de uçan leylekler için “ Hacı Leylek” ifadesi de ilginçtir. Hatta bu göçmen kuşların Kabe üzerinde uçmasıyla   bu kuşların kutsal kuşlar sınıfında olduğu dahi   söylenir. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları