13 Kasım 2021 - Cumartesi

TAVŞANLI’DA DOST VE ARKADAŞ GRUPLARI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
1090 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  TAVŞANLI’DA  DOST VE ARKADAŞ  GRUPLARI
 
     Yıllar yılı  Tavşanlı’da özellikle belediye sınırları içinde  dost ve ahbapların,samimi arkadaşların  toplandıkları yerler olmuştur. Buna  birçok örnek verebilirim.Son bir buçuk yıl içinde bu toplantı yerleri,odalar,kahve köşeleri,işyerleri  bir nebze Pandemi nedeniyle  boş kalmışsa da  birkaç aydır yine dolmaya başlamıştır. Bir zamanlar ,eski belediye,halen Belediye müzesi,eski Rüştiye ve Adliye’ye  ev sahipliği yapmış    tarihi yapının, bir köşesinde  ,belediye eski çalışanlarından merhum Mehmet Madan’ın yazıhanesi vardı. Bu yazıhane Madan Mehmet vefat ettikten sonra Belediye Ekmek Fabrikası  ürünleri satış  noktalarından biri olmuştu. Halen de öyle midir biliyorum.
      Bu yazıhane merhum Madan Mehmet’in dilekçe yazdığı,bazı işyerlerinin hesaplarını tuttuğu, iade fişleri doldurduğu, ama bunların ötesinde bazı hemşehrilerimizin sohbet ettikleri bir  yerdi. Bu yazıhaneye her cumartesi günü merhum Hüseyin Benli( Madan Hüseyin),oğlu   Himmet Benli( Madan Himmet)  çiftliklerinden taze yumurta,yoğurt,tereyağı, peynir,süt getirirdi. Yazıhane müdavimleri başta bendeniz,merhum Fen Memuruydu, İbrahim  Ergun, belediye çalışanlarındandı, İbrahim Başköy, terzi Ahmet Tarzan,  merhum Hamdi Abi,esnaftan Ali Üftadeoğlu, GLİ  Şoförleri’nden  merhum  Mehmet Ecevit, belediye zabıta çavuşlarından merhum  Ethem ve Nazım Çavuşlar’dı.Cumartesi günleri  gelen yiyecekler Peygamber usulü  paylaşılırdı . Cumartesi günleri yazıhane adeta bir bakkal dükkanına dönerdi. Taze peynir,kaymak,köy yumurtası,süt,köy ekmeğinden   geçilmezdi.  Bu yazıhane uzun yıllar İstanbul TRT Çamlıca Bölge Müdürlüğü yapım ve bakım elemanları,teknisyenleri,mühendislerinin de  buluşma merkeziydi, Televizyon Aktarıcı istasyonlarındaki aktarıcılar için gelen ekipler ilk önce bu yazıhaneye uğrarlar,sonra İbrahim Tuna’nın İnegöl Köftesi yenilir,ardından,çaylar yudumlanır,doğruca arızalı aktarıcılara doğru gidilirdi. Bugün hayatta kalan bu bakım ve yayın ekipleri elemanlarıyla hala haberleşiriz. . Rahmetli Madan Mehmet’in  telefonu hiç boş kalmazdı.Bugün bu yazıhane artık yoktur.  Bu yazıhaneye gelip giden de bir-iki kişi kalmıştır. Birisi ben,birisi de Ali Üftadeoğlu.   
      İstasyon Caddesi ile Tahsin Buruk Caddesi’nin kesiştiği noktada Birkarış’ın kırtasiye dükkanının önü  de dost ve ahbapların toplandığı bir diğer merkezdi.  Zamanın ilçe milli eğitim müdürlerinden Sezai Kadıoğlu, bir ara Kütahya İl Milli Eğitim Müdür yardımcısıydı Ali Manak,  Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Solmaz, öğretmen Mustafa Ertan, öğretmen  Kenan  Öztaş, ilçe milli eğitim müdürlüğü şube müdürlerinden Yüksel  Demir , öğretmen  Orhan Kasap, Öğretmen  Erdoğan Kocayörük ,öğretmen Emin Can,öğretmen Abdullah Öztoprak,öğretmen Halim Gezer,  mesai bitimlerinde bu işyerinin önünde toplanırdık. Çaylar erfene usulü ödenirdi. 
       Merhum Omaroğlu( Mustafa  Bölükbaşı)’nun kırtasiye dükkanının önünde de birkaç kişi sürekli  otururdu.   Sevgili eski  ilçe milli eğitim müdürü Sezai Kadıoğlu, şube müdürlerinden Yüksel Demir, Sadık Ulutaş, kütüphane müdürü Ahmet Solmaz, terzi Yörük Ahmet,  öğretmen Ahmet Urfalı ‘nın sandalyeleri  hep  hazır olurdu. 
         Terzi Tahsin Eröz’ün  terzi dükkanı da  sürekli dost ve ahbaplar tarafından hınca hınç dolu olurdu. Öyle ki terzi Tahsin çalışmakta bazen  zorlanırdı. Bu terzi dükkanı benim de uğrak yerlerimdendi. Hüseyin Kaynar( Küçük Hüseyin),merhum Mehmet Kaynar, Nihat Babir, Mustafa Ertekin, zamanın ilçe gençlik ve spor müdürlerinden,öğretmen İhsan Tandoğan( Taktak  Hoca), GLİ Müessesesi Müdür  yardımcıları’ndan Ravi Hacıalioğlu, terzi Yörük Ahmet, Ethem Ünal( Kancı), Gümüş İhsan, Ec. Şerif Boyacı, Ahmet Karabuda,merhum Cihat Öztan, merhum Fevzi Düzgün,Yamuk Rıza,Etibank Genel Müdürüydü süha Nizamoğlu   bu mütevazi terzi dükkanının  değişmez  müdavimlerindendi. 
       İlla da dostların bir dükkanda toplanmaları gerekmiyor. Örneğin rahmetli avukat-hakim  babamın  balık avına gderken arkadaşları olurdu. Merhum Hakim Ali Bey, merhum Hakim Emin Bey, esnaftan  Abeş Mustafa, Kasap Açkarınlar’ın  Halil, montör Hüsnü, belediye zabıta memurlarından Ethem Çavuş, terzi Seyfettin, terzi Ahmet Ün( Karga Ahmet)  Gagalar’ın Hüseyin ve ben de  balık avı partilerinde bizzat bulunurduk. Bu grup uzun yıllar  birbirinden hiç kopmamıştır.
        Rahmetli avukat-Hakim babam Hüsamettin Alpagut’un avcı arkadaşları arasında  Tepecikli Çolak,Dolmacı,Kuruçaylı Hakkı da vardır. 
       Merhum ayakkabı tamircisi değerli dostum Ahmet Uygur’un sevgili oğlu Abdullah Uygur’un terzi dükkanı da  dün olduğu gibi  dost ve ahbapların bu gün de  uğrak yerlerindendir.Hayrettin Doruöz, Ali Osman Başköy,Muharrem gezgin, Hasan Hüseyin Tayşi, Cemal Kocayörük, değerli hoca-hafız Ahmet Yaşar Çakmak, Ali İhsan Çavga,efsane kooperatif başkanı  Çenter Ziya,  İmam-Hatip emekli müdürlerinden Selahattin Uygur   günün bir vaktinde mutlaka bu terzi dükkanına  en az bir kez uğrarlar. Çaylar yudumlanır  ve sohbetler yapılır. 
       Merhum terzi Ahmet Ün( Karga Ahmet)’ün terzi dükkanı da dar olmasına karşın çok sayıda dostu kucaklamıştır.  Merhum babam Hüsamettin Alpagut, merhum  Çakmak Mehmet, merhum Carsan Mustafa, merhum montör Hüsnü, merhum  Abeş Mustafa, merhum  Gemalmaz Hafız, terzi Seyfettin,Kuruçaylı Ahmet Çavuş, bu terzi dükkanında az mı hükümetler kurmuş ve hükümetler devirmiştir.  
        Merhum eski belediye başkanlarından  İhsan Şirin’in Ulucami’ye çıkarken mütevazi,bir dükkanı vardı.Bu dükkana da giren çıkanın haddi hesabı olmazdı..Ben bile okul dönüşü  bu mütevazi  kumaş ve diğerlerinin satıldığı dükkana uğrayarak merhum Şirin’in bir bardak çayını içmişimdir.
        Merhum okul müdürlerinden  ve  THK  Şube Başkanları’ndan Cemal Eker’in züccaciye dükkanı içinde ve dışında da  toplanılırdı. Merhum öğretmen Hüsnü Ünlü, halen THK Başkanı Hüsnü Çelik, merhum okul müdürlerinden Kazım Girgin, bir ara ilçe gençlik ve spor müdürüydü öğretmen İhsan Tandoğan( Taktak Hoca), merhum öğretmen Azmi Akyol, öğretmen Necati Yavuz, merhum iş adamı Galip Mutlu, Yüksel  Eyidoğan, Seliköylü Halil  de sık sık  merhum  Cemal Eker’in bu işyerine  uğrar,hava koşullarına göre  ya işyeri içinde, ya da .Bu işyeri önündeki  ulu çınarların   altında  toplanırdı.
        Eşgelekspor diye kayıtlarda olmayan bir kulübün üyeleri  merhum İhsan Canatan( Tuzcu İhsan),merhum Mehmet Canatan, Saim Taktak,Zeki Ağdabaş, Aliağasoğlu Mehmet, Tevfik Taktak   ta  sık sık bir araya gelirdi. 
        Merhum berber Kudret’in üzerinde  Hacıbekir Odası’na da   Kantin Erol, Seliköylü Kaynakçı, Ekmekçi Kara Mehmet, Hacaza, Hayrettin Doruöz, Kıyma  Selahattin, Oydaslı Mehmet, Gazyağlı Mehmet,kasap Orhan  olurdu. . 
         Marevaş’ın dükkanına da  İsmail Usluer, Dr. Mahmut, öğretmen Ali Çınar, merhum okul müdürlerinden Kazım Girgin   buluşurdu. 
         Yumurtacı Hüseyin’in eski Yeni Sinema altındaki işyerine öğretmen Mehmet Özkök,Seliköylü Mustafa, Adem Deniz,kasap Mustafa ve ben uğramadan edemezdik.
         Rahmetli Noter İbrahim  Sirel’in oğlu,GLİ  merhum İdare amirlerinden Azmi  Sirel’in evinin altında birkaç kişinin ancak sığabildiği bir yazıhanesi vardı. Buraya da emekli Ziraat Bankası Müdürlerinden Nazım Tatlı, merhum PTT Müdürlerinden Rahmi Azcan ve ben mutlaka uğrardık.Çaylar merhum  Azmi Ağabey’den olurdu.  
         Merhum Eski Belediye Başkanları’ndan  Ömer Mutafoğlu’nun ve  merhum Enver Eruslu’nun merhum terzi  Halil Öğretmen’in işyerinde  minderleri vardı . Terzi İsa ve ben de zaman zaman bu terzi dükkanında birlikte olurduk. 
        Tavşanlı’nın ünlülerinden merhum Ayaşlı Mustafa’nın Ulucami yakınlarındaki işyeri ise belki en kalabalık toplanma yerlerinden biriydi. Merhum Ayaşl, yılların Adalet Partisi ilçe başkanlığını yapmıştı.Bu işyeri her ne kadar kumaş,giysi ve diğerlerinin satış yeriyse de   sorunlu hemşehrilerimizin sorunlarını çözdükleri yerdi.   Merhum Ayaşlı Ankara ile Tavşanlı arasındaki en sağlam köprüydü.Sağ görüşlüler bu  dükkana uğramadan edemezlerdi.    
         Tavşanlı’da emekli öğretmenler Orhan Kasap, Erdoğan  Kocayörük, Hafız Ahmet Yaşar Çakmak, Halim Gezer,Akın Kahraman merhum Karga Ahmet’in terzi dükkanını vefatından sonra   sohbet odası olarak kullanmışlardır. 
         Merhum ayakkabı üreticisi ve tamircisi Fethi  Demirat’ın işyeri de aynıydı.  Dükkanın içindeki ayakkabılardan çok arkadaşı,müşterisi vardı.  Beli ağrıyan,sırtı ağrıyan,dizi ağrıyan bu dükkandan eksik olmazdı.  Çok  ilginç insanlar bu mütevazi işyerine mutlaka bir vesileyle de olsa uğramıştır. 
        Hani derler ya.”Kırk kişiyiz. Kırkımız da birbirimizi biliriz ”. Evet Tavşanlı’da  çeşitli noktalarda,yerlerde  en az 5-6 kişi,arkadaş,dost,ahbap mutlaka bir araya gelir. Gündem zengindir.Fıkralar,anılar,duygu ve düşünceler,muhabbet bu yerlerin  ekmeğidir. Suyudur. Aşıdır. Bu saydıklarım toplanan birkaç gruptan  bazılarıdır. Aklıma hemen geliverenlerdir. Daha nice nice toplantı mahalleri,köşeleri,odaları,evlerikıraathane ve kahve köşeleri,dernek lokallari,kulüp binaları var. Tavşanlı’da insanlar sosyaldır. Her ne kadar Güneydoğu’daki bazı yerleşim birimlerindeki gibi sıra   geceleri  gibi geceler yoksa da bu toplanma mahallerinde yeri geldiğinde güveçler yenilmiş,içli pideler tüketilmiştir.  Tavşanlı’nın insanı  bir şekilde stres atmak için  bir yerlerde toplanır ve bu toplantılar bugün de vardır. 
                       
 
    www.43haber. com -  Tavşanlı Ekspres Youtube 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları