10 Ekim 2021 - Pazar

Tuba Duman kardeşim güzel bir haber yakalamış

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
862 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

     KÜTAHYA’DA  ATIK   KAĞIT  İLE  OKULUNA  İLK    KALORİFER   TESİSATI  KAZANDIRAN 
             TAVŞANLI  ATATÜRK  İLKOKULU  AİLE BİRLİĞ İ VE  KORUMA  DERNEĞİ’DİR

     Kütahya  Ekspres’te  Tuba Duman kardeşim güzel bir haber yakalamış. “ 2 bin 614 kg   atık kağıt ile  ekonomiye katkı sağladılar”başlığı altında bir haber işlemiş. Ben, “sıfır atık projesi “ çerçevesinde  Kütahya, Çinikent Özel  Eğitim İlkokulu  ve Ortaokulu’nun  sayın müdür,öğretmen ve öğrencilerini kutluyorum. Az değil;Bu kadar atık  kağıtı toplamak öyle kolay bir şey değildir. Hani damdan düşen birisine herkes:” Şuran ağrıyor mu? Düştüğünde ne htin?  Düşmek nasıl bir  şey?” diye sorup duruyor,adamdan  yanıt alamıyormuş ya.Adam zaten konuşacak durumda değil.Bakmış olmayacak. “ Siz bunu damdan düşen birine sorun .En iyisi de zaten bu”  deyip susmuş. “ Ateş düştüğü yeri yakar” veya”  Herkesin canı acıyan yerindedir”Atasözlerine  bakmak yeterlidir.  
      Bilmeyenler bilsinle istedim. Bu haber beni 1980’li yıllara götürdü.  1972-1992 yılları arasında Tavşanlı Atatürk İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim. Okul tek katlı  ve 5 derslikliydi,Daha  sonra okula bir kat daha ilave edildi. Oldu 10 derslikli bir okul. Okulun ısınması da  zora girmişti. Büyük demir pik sobalar vardı.  Bunların tamamının yakılması ayrı bir sıkıntıydı. İşte bu durum, okul müdürümüz merhum Kazım  Girgin’i  düşündürüyordu.  Bir gün öğretmenler odasında konuyu bizlere açtı. “ Arkadaşlar bana yardımcı olursanız,okulu kaloriferle ısıtmayı düşünüyorum. Ama  sizlerden de katkı bekliyorum” demişti.  Önerisi  atık kağıtların toplanmasıydı. Onlarca öğrencinin  evlerinde,yakınlarında  mutlaka  eski kitap,dergi,defter,karton kutu,ambalaj kağıdı v.b benzerleri  vardı. Önce bunlar okula getirilecekti.  daha sonra birçok kurum ve kuruluştar,bakkal tanıdıklardan,oraya buraya atılmış  atık kağıtlardan  temin edilip  depolanacaktı.  Bu yetmiyordu; Bu atık kağıtlar ve benzerleri bir şekilde  yanabilir,tehlike yaratabilirdi. Kağıt tepeciklerinin üzerine zaman zaman su sıkılıyor,ıslatılıyordu. Tavşanlı Atatürk Okulu’nun  çalışkan,içleri hizmet aşkıyla dolu Aile Birliği   üyeleri, Koruma Derneği’nin çalışkan bir yönetim kurulu mevcuttu. Yani yağ,şeker,un hazırdı. Helva yapmak kolay olacaktı.  
       Merhum müdürümüz  Kazım Girgin, merhum Aile – Birliği üyelerini  ve  Koruma Derneği Başkanımız Trabzonlu Ali Çakır’ı arkasına alarak  süte mayayı çalmıştı. 
       Biz işi biraz daha geniş tutmuştuk. Kurum ve kuruluşlar dışında  tanıdıklar,ahbaplar,hizmet aşkıyla dolu olanlardan da atık kağıt talep etmeye başlamıştık. Gün oldu,okulun bahçesinin bir köşesi atık kağıtlarla doldu. Merhum Koruma Derneği Başkanı Trabzonlu Ali Çakır,biz dersteyken gelir,bu yığınları hortumla ıslatırdı. Bzı kurumlardan kamyon talebimiz olumlu karşılanmıştı.  Allah o zaman görev başında olan bu iyi insanlardan razı olsun. Ki olmuştur da. Ben şahsen 1987-1988 yılları içinde  okul bahçesine üç büyük kamyonun bir şekilde girdiğini,toplanan atık kağıtları  yükleyip Seka7ya götürdüğünü anımsıyorum.Bizim atık kağıt stoğumuz 25-30 tonu bulmuştu.  Hala hatırladıkça tebessüm ederim; Adliye’den de müruru zamana uğramış,dosyalar gelmişti.Öğretmen odasındayız. Kapı hızla açılmış,bir Adliye görevlisi: Okul müdürümüz merhum Kazım Girgin’e” Müdür Bey,eski dosyalar arasına yeni birkaç dosya yanlışlıkla konulmuş. Allah aşkına bunları bir bulalım” demişti. Allah’tan dosyaları bulduk ta derin bir “oh” çektik. Seka’dan o zamanlar küçümsenmeyecek miktarda  para gelmişti.  İşte bu para Atatürk İlkokulu Kalorifer tesisatı için   bizlere   güç vermişti.  Uzun süren bir çalışma ardından  Atatürk İlkokulu’nu kalorifere kavuşturmuş,sobaları da devre dışı bırakmıştık.  Rahmetli müdürümüz Kazım Girgin’e,Koruma Derneği Başkanımız Ali Çakır’a Allah’tan rahmet diliyorum.  Atık kağıt deyip geçmemeli. Atık kağıt iyi değerlendirilirse neler neler yapılmaz ki? 
        Bu konuda çaba harcayanlardan bir kısmı artık aramızda değiller. Demek istiyorum ki  “ Sıfır Atık Projesi” nin Tavşanlı’da ilk mimarı ,atık kağıtın nimetinden yararlanan  ilk eğitim kurumu,Atatürk İlkokulu’dur. Geri dönüşümün önemini öğrencilerimize ders  içinde de  anlatmalıyız.Zaman zaman okullarımızda kampanyalar başlatmalıyız.  En çok atık kağıt getiren öğrencilerimize küçük te olsa hediyeler vererek onları iştaha getirmeliyiz.. Keşke her ilçede,beldede,köyde okullarımız öğrencileri atık kağıtları toplasalar. Ekonomiye  bir nebze katkıları olsa. Biz Atatürk İlkokulu olarak  bu işi yarışma ile yapmadık. Ricamız üzerine sağ olsun öğrencilerimiz buldukları atık kağıtları  sürekli okulumuza getirdiler. Bunlar arasında bugün Tavşanlı’da ve ilçe dışında nice meslek sahibi olmuş öğrencilerimiz var.  
         2021/2022 Öğretim yılı  içinde Kütahya il bazında  tüm okullarımızda  başlatılacak atık kağıt toplama kampanyalarının ilimize  büyük faydalar sağlayacağı inancındayım.  Sayın valimiz Ali Çelik Bey’in direktifleri doğrultusunda başlatılacak kampanyaların  şimdiden hayırlı olmasını dilerim Üstelik bu çalışmalar “ Sıfır Atık Projesi”  savunucusu sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın muhterem eşleri Emine Hanım’ı da memnun edecektir.  
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları