03 Ekim 2021 - Pazar

TAVŞANLI GÜVECİ COĞRAFİ İŞARET ALMAYI HAKETMİŞTİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
965 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


 TAVŞANLI  GÜVECİ  COĞRAFİ  İŞARET ALMAYI  HAKETMİŞTİR

           Sanırım; Coğrafi İşaret alan ürünümüz sadece LEBLEBİ. Buna  yakın bir gelecekte Tavşanlı Güveci de katılacak gibi. Çünkü ,Tavşanlı Belediyesi’nin, Zafer Kalkınma  Ajansı’nın 2020 Teknik Destek Programı kapsamında başvuruda bulunduğu” Tavşanlı Güveci”ne coğrafi işaret alınması adlı proje”desteklenmeye” hak kazanmış.
          Proje kapsamında, Zafer Kalkınma  Ajansı’nın  2020 Teknik Destek Programı kapsamında alınan danışmanlık hizmetiyle Tavşanlı Güveci’nin coğrafi işaret tescili için gerekli çalışmaların yapılmasının ardından Türk  Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu gerçekleştirilmiş. 
          Bu konuda Tavşanlı Belediye Başkanımız Mustafa GÜLER  açıklamalarda bulunmuş. hedeflerinin Tavşanlı’nın tanıtımına  ve turizmine  katkı sağlamak olduğunu belirtmiş. Çok ta doğru söylemiş. Tanıtım her zaman iyidir. Yıllar içinde  unutmadık, Türkiye Ligleri’nde fırtına gibi esen Linyitspor Tavşanlı’nın tanıtımına katkı vermemiş miydi?  Merhum DEVLET Sanatçımız Abdullah Taktak ünlü yağlı boya resimleriyle Tavşanlı’yı gündeme getirmemiş miydi? Çok kalorifi ,az küllü Tunçbilek Linyiti’yle gururlanmamış mıydık? Çok gövdeli piramidal Karaçamlar Tavşanlı adını dünya literatürüne  almamış mıydı? Bugün ülkemizin önemli merkezlerinde Ayyıldız Pastanesi ürünü leblebi kurabiyeleri göğsümüzü kabartmıyor mu?Tarhanamızın ünü ilçe dışına taştı.  Merhum helvacı  Halil Umutlu’nun   varisleri ünlü tahin helvamızı İzmirlilere  tattırma başarısı gösterdi. 
          Aslında Tavşanlı’ya daha çok coğrafi işaret gerek. Ama olsun. ağır ağır olsun. Ama Tavşanlı Güveci bunu hak ediyor. Hiç unutmam Bursa’da eski garaj mevkiinde bir lokantanın  camında 2 Tavşanlı’nın ünlü güveci” yazıyordu.  Merak edip  içeri girmiştim. Baktım tanıdık birisi yok. Ama güveç  bizim güvecimizdi.  Kütahya’dan hemen hemen her gün bir vakte kadar sırf bu güvecimizi yemek için gelen memurlar tanırım.  Öğle tatili içinde geliyor,yiyor ve dönüyorlardı.Bugün TRT’de bir elin beş parmağı kadar kalmış mühendis,yayıncı ve yapımcı birçok dostum beni her aradıklarında.” Neydi hocam o güveçler?” demekten kendilerini alamıyorlar. Tadı damaklarında kalmış. Tavşanlı yıllar içinde erkeç etini güveçte değerlendirmiştir.  Asıl güveç kemikli ve kemiksiz  erkeç etinden yapılır. Dana etinden yapılan güveç te var ama erkeç etinden yapılanla arasında   damak tadı var. 
       . Belediye başkanı Mustafa Güler yerinde bir teşhiste de bulunuyor, Tavşanlı Güveci’nin coğrafi işaret tescili almasıyla yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecektir. Geleneksel bilgi ve kültürel değerler korunarak bölgemizin tanıtımına ve turizmine önemli ölçülerde katkı sağlanacaktır. 
         Güveç konusu açılmışken aklıma güveçci koca  usta Çete,oğlu Abidin, Çukurköylü  Saim Akkoç, Veli Yalçınkaya, İsmail Akay, Bekir Bali, Celal Gedizli,Yüksel Zeytinoğlu,Bedrettin Özbey, güveçci Payidar ,güveçci Kemal  
geldi.  Koca Usta Çete bana göre Tavşanlı’da güveçcilerin piriydi. Biz de yerinde evlerimizde güveç pişiriyoruz. Ama nedense güveç ustalarının yaptıkları gibi yapamıyoruz.  Mutlaka en az birisinden el  almamız gerek.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları