27 Haziran 2021 - Pazar

TAVŞANLI İTFAİYESİ İÇİN GERÇEKTEN GÜZEL BİR YER BULUNMUŞ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1786 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 TAVŞANLI  İTFAİYESİ    İÇİN   GERÇEKTEN 
             GÜZEL BİR YER BULUNMUŞ 
 
            1946 yılı ortalarında Simav’dan Tavşanlı’ya geldiğimizde ben henüz 8-9 yaşlarındaydım.  Tavşanlı’da  kaymakam,büyük  bir olasılıkla ya rahmetli  Hıfzı Metin Bey ya da rahmetli   Rauf Öktem Bey’di. Resmi verilere  göre  ,rahmetli T. Hadi Baysal Kütahya Valisi, rahmetli Ethem Serdaroğlu da  Tavşanlı Belediye Başkanı olarak görev yapıyordu. 
            Tavşanlı Belediye Sınırları  bu kadar geniş değildi. Mahalle sayısı mahduttu.  Ana yollarda ve bazı sokaklarda yangın vanaları bulunuyordu. Bir yangın vukuunda  itfaiye çalışanları  bu vanalara bağladıkları hortumlarla yangınlara müdahale ediyordu.  İtfaiye Örgütünün elinde  arazöz yoktu. Tulumba denilen,ilkel yangın söndürme araç ve gereçlerini hatırlıyorum.Belediye o yıllarda  küçük bir belediyeydi. Personeline zor ödeme yapabiliyordu. Az personel vardı.  İtfaiye örgütünü barındıran mekanlar ahşap mekanlardı. Hatırlıyorum, ilk itfaiye örgütü Ulucami  Bahçesi içindeki,ahşap eski binanın(bir ucu  rahmetli Çavdar,bir ucu  rahmetli  Ali İhsan’ın dükkanı arasında) bir bölümündeydi. Sonra bir ara İtfaiye örgütü şimdiki Müftülük  binamızın hemen arkasındaydı. Son olarak ta bugünkü yerine, Asri Mezarlığın bitişiğine geldi. 
            Bugün Tavşanlı Belediyesi’nin  önemli birimlerinden olan  birilerine göre İtfaiye Amirliği,bana göre İtfaiye Müdürlüğü’nün envanterinde değerli araç ve gereçler bulunuyor. Tavşanlı Belediyesi İtfaiye Örgütü sadece Tavşanlı Belediye Sınırları içinde kalan 19 mahalleye değil, belde ve köy yangınlarına,hatta gerekirse orman yangınlarına dahi müdahale gücüne erişmiştir. Ben bu vesileyle Tavşanlı Belediyesi İtfaile Amiri veya müdürü sayın Abdullah Ceylan’ın şahsında tüm itfaiye örgütü çalışanlarına sağlık,afiyet ve başarılar diliyorum.
            Halen aldığım bilgiler çerçevesinde örgütün elinde  17m ve 24m yükseklikte merdivenlere sahip(çok katlılara müdahale edebilecek   kapasitede) 2 arazöz,4 te çeşitli tonajlarda  arazöz var.Ayrıca yine su tankerleri,itfaiye   pikap ve diğerleri mevcut. Köpük,hortum, diğerleri açısından güçlü bir belediye. Toplam 14 araçlık  bir  araç zenginliği var. 
            Sayın  Mustafa Güler ve  en büyük  yardımcıları  meclis üyeleri  itfaiye örgütüne yeni bir yer  sağlamış. Bir zamanların beldesi Çukurköy’de  rahmetli belediye başkanı Nazmi Sarı7nın Çukurköylü hemşehrilerimize kazandırdığı  düğün salonuna komşu  Kütahya Özel İdaresi’ne ait eski bakım ötölyesi nin de içinde yer aldığı  alan  Tavşanlı Belediyesi’ne,itfaiye örgütü  adına tahsis edilmiş. Bu konuda çaba gösteren sayın Belediye Başkanımız Mustafa Güler ve şahsında değerli meclis üyelerine Tavşanlılılar adına teşekkür ediyorum. Aklıma  kulakları çınlasın Anap Dönemi7nin güçlü isimlerinden,eski TBMM Başkanlarından hemşehrimiz,bakanlyıklar yapmış Doç. Dr. Mustafa Kalemli geldi. Çukurköy7de belediye hizmet binasının açılışında konuşurken  :” Br gün gelecek Çukurköy Tavşanlı’nın tam ortasında kalacak” demişti.  Gerçekten bu doğru çıkmıştır. Bugün Çukurköy Tavşanlı ‘nın tam da ortasındadır. Bu da itfaiye örgütü açısından büyük bir öneme sahiptir. Sanırım sayın başkan  yeni örgüt binası ve eklerini yaparken şöyle etrafı uzaktan  tam olarak görebilecek bir kuleyi de inşa etmek isteyecektir. Çünkü gözetleme kuleleri yangın konusunda vazgeçilmezler arasındadır. 
           Yeni İtfaiye Örgütü hizmet binası ve ekleri inşallah 2021 içinde bitirilerek hizmete açılacaktır. Güçlü Tavşanlı Belediyesi’nin bunu başaracağına inanıyorum. Mayıs ayı olağan  meclis toplantısında alınan karar hayırlı olmuştur. İkinci sevindirici husus,Tavşanlı İtfaiyesi’nin terk edeceği hizmet binasının ve yanına yapılacak ek binanın “Tavşanlı Müzesi” olarak hizmet vereceğidir.  Böyle olunca da tarihi Tavşanlı  Rüştiye binası-eski adliye ve eski belediye ahşap binası da başka bir amaç  için kullanılabilecektir. ( Rahmetli eski belediye başkanı Fevzi Coşgun döneminde  yapılan müze)Bu arada   il ve ilçe bürokratlarına,özellikle sayın valimiz Ali Çelik Bey’e ve sayın kaymakamımız Erdoğan Kanyılmaz Bey’e de teşekkür etmezsek yanlış olur. 
             İnsan,özellikle Tavşanlı sevdalısı olanlar bu tür hizmetleri duydukça inanın yürekleri  Emireller’in harmanyeri gibi genişliyor.  İnsana hamamdan yeni çıkmış,serin bir ağacın altında  dinlenen insanın huzurunu yaşatıyor.  
           Tavşanlılı itfaiye erleri güzel insanları unutmadım. Her kabir ziyaretine gittiğimde  beni karşılar,çay ikram ederlerdi. Hayatta olmayanlarını rahmetle,halen görev yapanlarını ve emekli olanlarını da saygıyle anıyorum. 
    
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları