10 Haziran 2023 - Cumartesi

Ulaşımın yanında bir de iletişim sorunumuz var

...hayatında bir kere bile YHT araçlarına binmemiş hatta Milli Elektrikli Tren setini hiç görmemiş olan değerli okur...

Yazar - Muhammed Deniz
Okuma Süresi: 5 dk.
1621 okunma
Muhammed Deniz

Muhammed Deniz

deniz@cizgeci.com -
Google News
Merhaba 
 
Güzel bir sözcük ile başladığımız bu yazının enerjisi ya da artık trend tabirle "vibe" ı sizleri de etkileyecek mi bilemiyorum. Daha önceki yazılarımda 43haber okuyucuları için özellikle sağlık hizmetleri, sağlık sektörü ve kişisel tedavim hakkında konuşmuştum.
 
Şimdi ise kaleme almak istediğim ve özellikle de seçim sürecini beklediğim bir konuyu siz değerli okurlara aktarmanın mutluluğunu yaşıyorum. Seçim süreci boyunca Kütahya merkezli "Ata Dijital Gazete" adını verdiğimiz bir marka ile ciddi yayınlar ortaya çıkardık. 
 
Bu yayınların temel amacı özellikle kentimizdeki medya yayıncılığı alanlarındaki dijital dönüşümdeki geri kalmışlığa bir tepki idi.  Süreç çok iyi ilerledi ve bugün Kütahya merkezli yayın kuruluşlarının görsel anlamda yönlerini 180 derece değiştirdiğini görmekteyiz.
 
 
 
Bunların yanında seçim sürecinden önce Domaniç ilçemizde yayıncılık yapan Domaniç Gazetesi yetkilileri, Ramazan ayı boyunca devam eden bölge köylerindeki havayı teneffüs etmemizi sağlayan nitelikli yayınları sayesinde iddia ediyorum Türkiye'de yerel gazeteciliğin dijitalleşmesi alanında bir çığır açtılar. Umarım aynı görsel zenginlik aynı video yayınlarının devamı gelir.
 
Google gibi ciddi global kuruluşların yerel gazetelere sağladığı fon/desteklerin heba edildiğini gördüğümüz şu 5-10 yıllık süreçte  özellikle Domaniç'in gazetesi örnek teşkil ediyor. Yerel gazetelerin ciddi yayınlarına bakıldığında bu yazıyı okuyan bireylerin Konya'dan Merhaba ve Yenigün gazetelerine ayrıca  ŞanlıUrfa'da GAP Gündemi gazetelerine ve yayınlarına göz atmalarını tavsiye ediyorum.  
 
**
 
Konuyu çok dağıtmadan toparlamak isterim. 
 
AK Parti'nin 2023 seçim beyannamesinde ne yazık ki yer almayan bir hususu kaleme almak istiyorum. Daha önce konuyla ilgili bakanlık yetkililerinden bilgi edinme hakkımı kullanarak edindiğim kısacık bilgiyi de siz değerli 43haber okurlarının dikkatine sunmak istiyorum.
 
Yüksek Hızlı Tren'in bölgemizde halen faaliyet göstermiyor oluşu Ankara, Konya,  Eskişehir, Sakarya ve İstanbul gibi hatlara çok kısa sürelerde erişebilecek olan eğitim görmekte olan gençlerimiz; tedavi gören vatandaşlarımız ve iş seyahati planı yapan iş insanlarımızın neredeyse gündeminden bile çıktı. Çünkü gerçekten Kütahya ve çevresi için YHT bir hayal gibi görünüyor.
 
Ulaşım hizmetlerinin bu denli zorlaştığı bir dönemi daha hatırlıyor musunuz? Enflasyonun yakıta etkisi ile insanlarımızın Tren garına olan yönelimi ve o Balıkesir trenin her seferinin tehirli oluşu yalnızca beni mi rahatsız ediyor?
 
***
 
Bakanlık ile yazışmamın bilgi talebinde bulunduğum yazışmanın bir kısmı şu şekilde:
 
 
 
Sayın yetkili;
 
İstanbul yönünden Eskişehir ve Ankara'ya Ankara yönünden de Konya , Karaman, Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas yönlerine YHT hizmeti bulunurken 1894 yılında Osmanlı Anadolu Demiryolları tarafından inşa edilen; yük ve yolcu taşımacılığı yapılan Kütahya ve takiben Tavşanlı istasyonlarına 20 yıldır YHT hizmeti sunulmamaktadır.
 
Kentimizde çok büyük bir ulaşım sorunu bulunmakta olup çok sayıda vatandaş Eskişehir'den Kütahya bölgesine ulaşımda sıkıntılar yaşamaktadır.
 
***
 
1800'lü yılların sonlarında yapılan bölgemizdeki tren rayı hatları o tarihten bugüne ulaşımını sürdürmüştür.. Vatandaşımızın mağduriyetinin yanı sıra bu işlerin aynı zamanda iyi bir lobi ile sağlandığı gerçeği yabana atılmamalı.. Sivas'a yapılan hızlı tren hizmeti bu konunun en net örneklerinden birisi..
 
Seçim sürecinde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yüzde 70 bandının üzerinde oy sağlamış bir Kütahya'nın daha ne kadar ulaşılamaz olacağı ise aşikar...
 
TCDD Etüt ve Proje Daire Başkanlığı'nın değerlendirmesini de aynen yazıma ilave ediyorum:
 
"Kütahya İlinden geçen Eskişehir - Afyonkarahisar arası Demiryolu etüt - proje çalışmaları tamamlanmıştır.
 
Bahse konu hattın yatırım programına alınması durumunda proje hayat geçirilecektir."
 
Söz konusu çalışmanın ise tamamlandığı tarihin 2020 yılının başları olduğu bilinmekte.. 
 
***
 
Görüldüğü üzere bölgede bir ulaşım sorunun yanında iletişim sorunu da yaşanmakta. 2020 yılında YHT hattı tamamen tamamlanan ağımızda hizmetin sunulması adına hepimize çok daha fazla görev düşüyor. Bu konuyu mutlaka gündemlerimize almalıyız. 
 
Zafer Havalimanı 2012 yılında hizmete açılmıştı. YHT için Eskişehir hattının bağlantısı ise 2009 yılında Ankara yönlü açılmıştı. 
 
Bu yazıyı okuyup hayatında bir kere bile YHT araçlarına binmemiş hatta Milli Elektrikli Tren setini hiç görmemiş olan değerli okur sadece bir kez olsun deneyimlemelisiniz. Bu deneyimin ardından soracağınız ilk soru "Kütahya'nın neyi eksik/Tavşanlı'nın neyi eksik"  olacak..
#
Yorumlar (1)
19.03.2024 15:13
Takım tutar gibi parti tutanlar keşke biraz gerçeklerle yüzleşseler. Şu yazı o kadar anlam içeriyorki... Tavşanlımın neyi eksik??
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.