23 Temmuz 2022 - Cumartesi

Kanser terminolojisi bizim neyimiz olur?

Yazar - Muhammed Deniz
Okuma Süresi: 4 dk.
504 okunma
Muhammed Deniz

Muhammed Deniz

deniz@cizgeci.com -
Google News

Aslına bakarsanız kanser kavramı 2000li yılların başında sanki Amerikan filmlerinde bir hadise bize çok uzak gibi görünen hatta ve hatta görüntülenmesi ve tedavisi ülkemizin büyük kısmında yerleşik olmamış düzeyde gibi gelirdi.

Hakikaten de öyleydi. 2009 yılında dedem kemoterapi için Bursa’ya götürülüyordu. Kütahya’da o zamanlar sadece tomografi vardı MR bile ne yazık ki yoktu. Yanılıyorsam mutlaka düzeltin.

Hatta Bursa’ya gidip gelmek artık ona zulüm gibi gelmeye başlamış ve orada evlatları da sağ olsun bir ev tutulmuştu. Mücadeleyi kaybettik. Kendisini 2010 Kasım’ında kaybettik.

***

Bazı kemoterapiler 21 günde bazı tedavilerde hastalığın durumuna bağlı daha az sürede tekrarlanıyor. Gerçekten acısını izah etmek mümkün değil. Henüz 4 kür kemoterapi aldım ve her birinde abartmıyorum insanlıktan çıktım. Ateş, halüsinasyon, bulantı, yani öyle suyun bulanması gibi değil dünyanızın kararması gibi. Allah başlara vermesin.   

***

Bu hafta her ne hikmettir bilmiyorum. Tedavim aksadı. Umarım herhangi bir olumsuzluğa sebep olmaz. Fırsattan istifade bir yazı daha hazırlamak istedim. İnanın ülkemizde kanserin yaygınlığına karşı genel kültür eksikliği çok açık ortada. Bu kanıya hastanelerdeki insanların çaresizliğine tanıklık ederek varıyorum. Bu çaresizlik, randevu için bir şehirden başka bir şehre seyahat edip aylar önce aldığınız randevuya yetişememek kadar büyük bir stres. Üstelik ekonomik durumunuz pek parlak değilse hastalığı düşünecek fırsatınız olmayabilir.

***

Kansere karşı alınabilecek önlemler ya da beslenme tüyoları verecek bilgiye ya da uzmanlığa sahip değilim. Zaman zaman küçük öneriler paylaşıyorum fakat bunlar da sadece tecrübe ile sabit. Tıbbi literatür karşılığı olmayan bilgiler. Bunların yanında küçük bir kanser sözlüğü paylaşmak istedim. Umarım bu bilgilere sahip olmanın sorumluluğunu yaşamazsınız…

***

Alopesi: Saç dökülmesi anlamına gelir ve saçın yanı sıra, kaş, kirpikler ve diğer vücut kıllarını da kapsayabilir. Alopesi, kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerinin yan etkisi olabilir.

Akut Lösemi: Kemik iliği gibi kan oluşturan dokuda başlayan ve hızla ilerleyen bir kanserdir.

Benign: Kanserli olmayan, iyi huylu anlamına gelir. Benign tümörler genellikle yavaş büyür ve yayılmaz.

Biyopsi: Dokuların veya hücrelerin tanı amacıyla mikroskop altında incelenmek için alınması işlemidir.

Eritrosit: Kırmızı kan hücreleridir. Vücudun tüm bölümlerine oksijen taşınmasını bu hücreler sağlar.

Gastroenterolog: Sindirim sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimdir.

Hematolog: Kan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimdir.

Kanser: Anormal hücrelerin kontrolsüz bir biçimde bölünerek çoğaldığı hastalıklara verilen isimdir.

Kemik İliği Aspirasyonu: Genellikle kalça kemiği, göğüs kemiği veya uyluk kemiğinden küçük bir kemik iliği örneğinin alınması işlemidir.

Patoloji: Hastalıklar sonucu organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır.

PET (Pozitron Emisyon Tomografisi): Bir nükleer tıp yöntemi ile bilgisayarlı tomografinin birlikte kanserli hücrelerin belirlenmesine ve değerlendirilmesine dayanan görüntüleme yöntemi.

***

Kanser türümün kan kanseri olması sebebiyle özellikle bu alandan bazı sözcüklere yer verdim. Daha sonra farklı alanlarda da bilgi aktarmaya özen göstereceğim. Sözcükler için yararlandığım sözlük Nobel Tıp Kitabevi Büyük Tıp Sözlüğü 3.Baskı

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.