05 Ekim 2024 - Cumartesi

ÜÇ EYLÜL DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLERLE KUTLANMALIDIR

ÜÇ EYLÜL DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLERLE KUTLANMALIDIR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
250 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  TAVŞANLI’DA YEREL BAYRAM ÜÇ EYLÜL
  DAHA   BÜYÜK 
ETKİNLİKLERLE
 KUTLANMALIDIR
 

   Bilmiyorum bu kutladığımız Üç Eylül Yerel Bayramımız kaçıncı  kez kutlanmaktadır.Ben bu yerel bayramı çok kez yönettim. Bazen  gerçekten  zengin bir kutlama ,bazen keyfe keder bir kutlama olmuştu. Merhum gazeteci-yazar hemşehrimiz ,ağabeyimiz Abdurrahim Börekoğlu’nun bu yerel bayramın kutlanmasında emeği inkar edilemez.  “ Bizim Tavşanlı Gazetesi”nin muhtelif baskılarında bu bayramın kutlanmasını savunmuş,zaman zaman da ilgisizlikten  bu yerel bayramın böyle kutlanacaksa hiç kutlanmamasını istemişti. Haklıydı da… Bir kere şöyle düşünelim; Tavşanlı, Ankara Hükümeti’nce   25 Mart 1921   tarihinde  ilçe yapılmıştı. Bursa Kamil Bey de kaymakam olarak Tavşanlı’ya teşrif ettiklerinde Tavşanlı artık mütevazı,küçük ölçekli,şirin bir ilçeydi. Ama o tarihte henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti. Yurdumuz işgal altındaydı. Tavşanlı ilçe olduktan kısa bir süre sonra  15 Temmuz 1921 tarihinde  Yunanlıların eline geçmişti. Aynı gün Bozüyük te aynı akıbete uğramıştı. Tavşanlı tam 413 gün işgal altında kalmış bir yurt köşesidir.  Tavşanlı Halkı bu acıyı hiçbir zaman unutmamıştır.  Dedeler,nineler,oğullarına kızlarına, oğullar kızlar evlatlarına ,onlar da  kendi çocuklarına bu günleri hep anlatmışlardır.  Tavşanlı’nın bir özel durumu vardı; Tavşanlılı  bu işgale karşı yeterince karşı gelememiştir. Çünkü çok güçlü bir Yunan Tümeni ve buna bağlı birlikleri Tavşanlı’nın hemen yakın ve uzak çevresinde konuşlanmıştı.Ufak-tefek direnişler olmuşsa da bu her seferinde  önemsiz  müdahaleler olarak kalmıştır. 
    Nihayet 3 Eylül 1922 tarihi  gelmiş, Türk Ordusu’nun ülke genelinde başlattığı taarruzun sonucu olarak Tavşanlımız   işgalden kurtulmuştur. Hatta öyle bir an gelmiştir ki  Yunan Güçleri Tavşanlı’yı terk etmeden önce bütün sokakları  önce yağlayıp,yakacak maddelerle  bir ateşten topa döndürme  gayreti içinde dahi olmuşlarken,aklı başında ,birkaç Tavşanlılı'nın yaptığı girişimler sonucu  bu  yakma  kararından düşman vazgeçmiştir. Ama örneğin komşu Emet ve  civarı yakılmıştır. 
     3 Eylül günü yıllar sonra bir yerel bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.  Ben maalesef bu tarihi bilemiyorum. Bu konuda elimde  bir veri ve bilgi de bulunmuyor.  Ama merhum Abdurrahim Börekoğlu’nun böyle bir günün yerel bayram olarak kutlanması fikri  1951 yılından sonra  doğmuştur.Yani sözün özü; 3 Eylül kutlamaları 1951 yılından önce yoktur. Ben protokol Amirliği,tören komutanlığı ve sunuculuk dönemlerimde  diğer milli bayramlarımız,etkinliklerimiz dışında bu yerel bayramı da bizzat yönetmişimdir.  Bu bayram zaman içinde eski görkemli kutlamalar dışında maalesef sönük olarak kutlanmıştır ve hala da böyle kutlanmaktadır.  Bu bayram öncesinde ve sonrasındaki dilimde  yoksul aile bireylerinin evlatlarının sünnet edilmeleri, bazı sanatçıların ilçeye getirilmeleri, fotoğraf,resim sergileri, yarışmalar, birçok kurum ve kuruluşun katkıları bu bayramı bir nebze olsun  taçlandırmıştır.  Ama şunu samimiyetle söylemek isterim; Bu bayramı ya dört dörtlük,ilçemize yaraşır biçimde kutlayalım,ya da kutlamayalım.  Yani  bir şeye hakkını vermek gerekir.. Tavşanlı ilçe bazında 100 bini aşkın nüfusuyla isterse   yerel bayramı  muhteşem bir şekilde kutlayabilir. Ama  önce  bir kutlama komitesi kurmak,bu komitenin çalışmalarını  değerlendirmek gerekir.” Yaptım oldu” demekle maalesef hiçbir şey olmuyor. Dostlarımdan,arkadaşlarımdan bu konuda da  şikayetler geliyor. Yılda bir gün bir yerel bayram kutlanacaksa  bunun hazırlığının çok önceden başlatılması gerekirGün oldu Kütahya’dan Askeri Bando, Tavşanlı’dan GLİ Bandosu bu bayramımızı renklendirdi. Mehteran Bölüğümüz  yüreklerimizi  serinletti.  Dernekler,odalar,cemiyetler,sendikalar,vakıflar,birlikler,spor kulüpleriyle,Avcılık ve Atıcılık Kulübümüzle   unutulmaz bayramlar yaşadık. . Dost acı söyler misali  ifadelerimi kimse yanlış anlamasın.  Bu yerel bayramın ,yani 3 Eylül 2024  günü kutlanan bayramın   nasıl kutlandığını mutlaka kargalar bana söyleyeceklerdir. Yine güzel Tavşanlı’ya Allah’ın bir daha bir işgal yaşatmaması dileğimi tekrarlıyor,bayramımızı kutluyorum. Gelin bugünden başlayalım 3 Eylül 2025 Yerel Bayramını  dillere destan etkinliklerle kutlamak için şimdiden  işe koyulalım….

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları