04 Nisan 2021 - Pazar

TAVŞANLILI YER ALTI SU KAYNAKLARINI YETERİNCE KORUYABİLİYOR MU ?

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
1063 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLILI YER ALTI SU KAYNAKLARINI YETERİNCE
      KORUYABİLİYOR  MU  ?
  

    Yazımın başlığı bir soru. Bana ait değil. Bir dostum telefonda sorunca   beğendiğim için  sorduğu   soruyu  başlık olarak kullandım. “ Mum dibine ışık vermez” derler.Yani mum yanar ,ama  çevresini aydınlattığı halde  alt tarafını aydınlatmaz. Tavşanlılı  yıllarca susuzluk çekmeyeceğini düşünüyor. Ama dünya zaman içinde 7 yıl kıtlık,kuraklık,susuzluk çekmiş.Bugün özellikle Afrika  Kıtası’nda  öyle ülkeler var ki  susuzluğun ne olduğunu onlar kadar kimse bilemez. Birçok hayırsever insanımızın bu kıtada kuyular açtırarak insanlığa bir nebze  hizmette bulunduğunu kaçımız biliyoruz? Dünyada susuzluk çeken o kadar çok yer var ki.Allah’a şükürler olsun milli sınırlarımız içinde nice kaynaklarımız var. Akarsularımız,göllerimiz,göletlerimiz,barajlarımız var. Ama  insanımız  maalesef  yerüstü ve yer altı sularını  yeterince  kullanamıyor. Suya gereken değeri veremiyor. Eskiden binlerce yerleşim yerinde onbinlerce kuyumuz vardı.Ben Tavşanlı’da büyüdüm. Tavşanlı’da bile nice evlerin avlularında kuyular olduğunu bilirim. Ben bir süre rahmetli Ahmet Karatürk’ün evinde(bugünkü iş bankası şubesi karşısındaydı)  kiracı kalmıştım. Evin arka bahçesinde derin bir su kuyusu vardı. Rahmetli anne ve babamın kirada oturduğu rahmetli  Ferit Us’un  evinin karşısında rahetli Göcen Süleyman’ın bahçesinde bir su kuyusu vardı. Hasmillerin bahçesinde keza bir su kuyusu bulunuyordu. Bugün bu üç kuyu da yok.
     Tavşanlı,jeolojik yapısı itibariyle büyük bir su katmanının üzerindedir. Bu su katmanı   Karakova ve Moymul Ovaları’nda yerin 108m derinliğindedir. Her iki ovada çok miktarda su kuyusu bilirim. Tavşanlı Belediyesi,susuzluk çekilen yıllarda iki kuyu açtırmıştı. Birisi Emirellerin Harmanyeri’ndeydi. Digeri,bugünkü Ada Stadı’nın güneyinde, stada birkaç metre uzaklıktaki kuyudur. Her iki kuyudan yıllar içinde pompa istasyonları marifetiyle  yer altı suyu çekilmiş,ana depoya pompalanmıştır. Rahmetli  Belediye Başkanlarından  Enver Girgin dönemi  susuzluğun tavan yaptığı dönemdir. Rahmetli çaresizlikten pik boru hattına plastik boru hattı çekmek zorunda kalmıştı. Göktepe Boruları sayesinde Tavşanlılı geçici bir süre Ada Mesireliği’nden pompalanan  suyu içmek ve kullanmak zorunda kalmıştır. Pompa görevlisi ve yetkilisi,rahmetli, Halil Efendi ve aile bireyleri,  bu günlerde en büyük sıkıntıyı çekenlerin başında  geliyordu .İnşallah,Belediyemiz hem Emirellerin Harmanyeri’ndeki,hem de Ada Stadı yanındaki iki kuyuyu koruma altına almıştır. Almadıysa bu çok büyük bir  hatadır. Gün olur harman olur. Bu kuyulara tekrar muhtaç oluruz. Biz olmasak ta gelecek kuşaklar olabilir. .Bir önlem olarak yine,  yıllar içinde  gerek Karakova’da,gerekse Moymul Ovası’nda ne olur ne olmaz denilerek  derinliği 100-110 m arasında  kuyular açılmıştı. Bu kuyulara uzanan pik veya çelik boruların üst tarafları kaynak yapılarak kapatılmıştır.Sakla samanı,gelir zamanı  diye düşünüldüğü için  şimdilik aktif değillerdir.Tepecik  Beldesi sınırları içinde de birkaç noktada derin su kuyuları açıldığini biliyorum. . Ne zaman Kayaboğazı Barajı inşa edildi,hizmete sokuldu işte bu başta Tavşanlı Merkez olmak üzere,Tunçbilek Beldesi için bir mutluluk oldu. Bugün bu barajın suyundan başka yerleşim birimlerimiz de yararlanıyor.Örneğin, Tepecik Beldesi,Çardaklı mahallesi v.b. bazı yerleşim birimleri  de öyledir.  Yakın bir zamanda  Tavşanlı Halkı artık Kayaboğazı  Baraj Gölü sularını değil barajı besleyen  kaynaktan aldığı suları  arıtma tesisine  sokuyor ve ana depoya intikal eden bu  suyu değerlendiriyor. Ama henüz  yüzler  tam   olarak gülmedi.  Çünkü Arıtma Tesisi ile Tavşanlı Belediye sınırları içindeki ana içme suyu deposuna ulaşan isale hattı ile yine belediye sınırları içindeki birçok tali boru hattı   kanserojen etkili  eski  borulardan akan içme ve kullanma suyunu değerlendiriyor. Ne zaman başlayan yenileme çalışmaları son bulur işte o zaman halkımız derin bir nefes alacaktır. 
     Bu arada yıllar yıllar öncesinde Tavşanlı İlçesi sınırları içinde yaşayan,genellikle şimdiki merkez ve merkeze yakın ikamet edenler de susuzluk sıkıntısı çekmişler. Ne yapmışlar? Doğu Roma İmparatorluğu’nun  egemen olduğu  yıllarda  bu mahallenin bulunduğu alanda yaşayan    Palanga Kenti Halknın yaptığı gibi  buradaki tek su kaynağından yararlanmışlar.  Bugün bu su kaynağı maalesef kaybolmuş durumda. Ama birkaç yıl ilçeye bağlı Kuruçay, Göbel, Çardaklı  Köyleri için  açılan su kuyusu ,su pompası bugün atıl durumdadır. Keşke yeterince korunabilse diyorum. Neden böyle söylüyorum? Sayın yetkililer lütfen zahmet buyurup Çardaklı Mahallesi’ndeki ,yola yakın bu su kuyusunu ve pompasını bir görsünler. Su kaynağının yakınındaki köpek leşleri  ve dökülen gübrelerden dehşete kapılacaklardır. İşin ilginç yanı,bu su kuyusu ve pompası kullanılmasa da  netice itibariyle  yedek bir su rezervidir.  Üstelik bir mahallemizin yanındadır. 
      Tavşanlı tarihinde iki kez kolera salgınını atlatan bir ilçedir.Tavşanlı Halkı’nın su konusunda hassasiyeti vardır. Uzun süre, Halk suları kaynatmadan kullanmamış. Çay adetinin de koleranın bir sonucu  olduğu söylenir. Halk kaynamış su tüketirken bir akıllı”  Mademki kaynamış su tüketiyoruz,içine  çay atalım da hiç olmazsa çay içelim” demesiyle çay ilçede yaygınlaşmış. Bugün iddia ediyorum Tavşanlı’da, Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde tüketilen çaydan  daha çok çay tüketilmektedir. Evlere hırsız girse bile   altın ararken bir şey bulamasa da  birkaç paket  çay bulur.Bugüne kadar ta rahmetli belediye başkanı Enver Girgin’den  sonra göreve  gelen tüm belediye başkanları halka her zaman suyu tasarruflu kullanmalarını istemişlerdir.Bunu  halen belediye başkanı olan Mustafa Güler de sık sık ifade etmektedir.  Veren Allah bir gün vermeyebilir. Doğru da bir uyarı. Kayaboğazı Barajı,göletlerimiz, olmasa da yer altı su kaynakları var.Onlar bizim için  su konusunda başvuracağımız  son  kaynaktır.  Onlar da tükenirse Tavşanlılı hazır  su kullanmaya,pet şişe tüketmeye kendini hazırlamalıdır

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları