30 Eylül 2015 - Çarşamba

YENİ ADLİ YIL

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3164 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                 

 

 

                                                      YENİ ADLİ YIL            

                                                                                                                 

 

 

Biraz geç kaldım ama yeni adli yılın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. 1689 -1755 yılları arasında yaşayan Montesquieu “toplum çıkarlarının en etkin güvencesi adalettir.İnsanı insan yapan niteliklerin başında hak, onur, kişilik saygısıyla adalete, hukuka bağlılık gelir. Erdem, toplum çıkarlarını kişisel çıkarın üstünde tutmaktır” der. Yargılayanlar, yasalara aykırı davranışlarda veya uyuşulmayan işlerde yasayı yerine getirmekle görevliler, toplum adına ve yararına davalar açan, kamu haklarını ve tüzeyi yerine getirmek ereğiyle yargıç katında sanıkları kovuşturanlar daha basit bir ifadeyle hakim ve cumhuriyet savcılarımız 2 eylülden bu yana hummalı bir çalışma içine girdiler. Allah yardımcıları olsun. Ben hemen hemen her adli yıl açılışında bulundum. Mütevazı bir tören yapılırdı. Atatürk anıtına çelenk konulur, saygı duruşunda bulunulur sonra da toplu halde adliyeye gidilirdi. Yeni hakim ve cumhuriyet savcılarıyla tanışılır, baro odasında avukatlarımız ikramlarını sunarlardı. Artık adli yıl törenleri yapılmıyor. Bu nedenle bu yıl ben de katılamadım. Ama ilk fırsatta sayın c.başsavcısını, ACM Başkanını, hakim ve c.savcılarımızı ziyaret etmek isterim.

 

İlçe tarihinde Tavşanlı’lı nice hakim ve cumhuriyet savcıları görmüştür. Bugün bunların bir kısmı rahmetlidir. Emekli olmuştur. Bir kısmı da görev başındadır. Ama Tavşanlı’dan ayrılan her hakim ve c.savcısı güzel anılarla ayrılmışlardır.

 

Tavşanlı’da seksen küsür yıllık ilçe tarihinde adliye hep kirada olmuştur. Ne zaman ki ilçeye bir sayın c.savcısı gelmiştir, sayın Cevat Barutçu’dan söz ediyorum. İlçe modern bir Adliye Sarayı’na kavuşmuştur. Tek bir eksik vardı o da adliye lojmanlarıydı. Ona da bu yıl sonunda kavuşacağız. Tavşanlı’lı anıların en mutena köşesinde sayın hakim ve c.savcılarını muhafaza etmektedir. Hiç biri unutulmamıştır. Ne biz onları unutabildik ne de onlar bizleri. Yeni kuşaklar eski hakim ve c.savcılarını pek tanımazlar. Ama bugün bir avuçta olsa insanımız sayın Nevzat Aygün, Yüksel Aygün, Nejat Saatçi,  Sümer Güner, Mefaret Hanım (Bodrum Hakimi), Ali Demir, İ.Meral Yılmaz, Sıbgatullah Gültekin, M.Emin Ayar, Ahmet Ateş, Davut Usta, Selami Hatipoğlu, O.Nuri Güler, Kemal Esenkaya, Kemal Demirdön, Cevat Barutçu, Adem Kul, Sabri Beytorun, M.Vehip Ekinci, Bekir Şahiner, Rıza Şahin, Ahmet Gürbüz, Halil Adıgüzel, Şinasi Emiroğlu, Kemal Ayhan, Esat Cevheroğlu gibi hakim ve c.savcılarını saygıyla anmayı sürdürmektedirler.

 

C.başsavcımız sayın Murat Tiryaki ve ACM Başkanımız sayın Mecit Çelebi’nin şahsında sayın adliye çalışanlarını bende saygıyla selamlıyorum.

 

Adliye denilince akla sadece sayın hakim ve c.savcıları gelmemelidir. Çeşitli mahkemelerin katip ve yazı işleri müdürleri, diğer personel, avukatlar da hatırlanmalıdır. Adliyelerin vazgeçilmezleri olan avukatlarımız içinde en eskileri Kütahya Barosu’nun en kıdemli avukatları unutulmamalıdır. Rahmetli babam Hüsamettin Alpagut (eski hakim), Tarık Dosdoğru (eski hakim), Hüsnü Davutoğlu, Suna Korkmaz, H.Cavit Erdemir(eski bakan ve milletvekili) dava vekili Mustafa Korkut da unutulmamalıdır. Bunların yanısıra bir de halkımıza dilekçe yazarak hizmet veren arzuhalcılar vardır. Örneğin Destan İbrahim Çavuş, Cemal Uslu, Kuruçay’lı Ahmet Çavuş, Emet’li Ahmet Porsuk, Mehmet Ceylan, efsane komutan S.Tevfik Okyayuz, Sadık Akın, Ali Pınar, Mustafa Çelikten’de gönüllerde yatmaktadır.

 

Tavşanlı’da görev yapan tüm hakim ve c.savcılarımız ilçeden hep terfi ederek, yükselerek ayrılmışlardır.

Ben de bir hakim çocuğuyum. Bir sayın hakimin ne şartlar altında görev yaptığını bilirim. Bir c.savcısı yiğeniyim. Bir c.savcısının ne zor şartlarda hizmet verdiğini bilirim. Sayın hakim ve c.savcıları yaşadıkları ve hizmet verdikleri yerleşim birimlerinde daima mesafeli olmuşlar, kurallar çerçevesinde mesleklerinin gereği olarak halkın arasına fazlaca karışmamışlardır. Ne kadar samimi olursanız olunuz , hakim ve c.savcısı kanun çerçevesinde hareket eder. Aslında onlar bizden biridirler. Ama mazbut bir yaşamları vardır. Çok dikkatlidirler. Babam rahmetli, adliyeye ziyaretin kısa olmasından yanaydı. Çünkü adliyeler sohbet yerleri değildi, adalet dağıtılan yerlerdi. Bu nedenle adliyelere sık gitmenin ve ziyaretleri aşırı tutmanın iyi olmayacağını söylerdi. Yıllar öncesinde bazı hakim ve c.savcıları çeşitli hobileri nedeniyle halkın arasında sıkça görünmüşlerdir. Örneğin rahmetli hakim Mehmet Emin Bey ve hakim Ali Bey av meraklısıydı. Yine hakim Davut Usta balık tutmasını severdi. Keklik avına gidenleride vardı. Ama istisnalar kaideyi bozmadığı için bu sayın hakim ve c.savcıları bir elin beş parmağı kadardır.

 

İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içinde mevcut adliye sarayımıza yeni bir ilave yapılır. Eski cezaevi arsası değerlendirilir.  Baro temsilciliği için daha geniş bir alan tahsis edilir. Bu arada yeni T tipi cezaevimizinde ilçemize ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yeni gelişmelere vesile olmasını diliyorum. Değerli yeni hakim ve c.savcılarımıza hoşgeldiniz diyorum.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları