30 Eylül 2022 - Cuma

TÜRKİYE İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
321 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                                                                                                                     
      TÜRKİYE İŞ BANKASI  GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE 
 9 KASIM 1952’DE
      50 TAVŞANLILININ  ALTINI İMZALAYARAK 
GÖNDERDİĞİ  DİLEKÇE
           İŞ BANKASI ŞUBESİ’NİN AÇILMASI İÇİN  
YETERLİ OLMUŞTU 
 
   Ben de İş Bankalıyım.En azından kızım,bu bankanın  yıllar içinde 2 şubesinde  şef ve servis yetkilisi olarak çalıştı. Ben emekli maaşımı bu bankadan alıyorum. Aile bireylerim de  İş Bankalı. İş Bankalı olmak bir ayrıcalıktır. Bunu İş Bankalı olmayanlar anlayamazlar.
    Öncelikle  İş Bankası’nın  doğum gününü kutluyorum. İş Bankası,yerli-milli  güçlü bir bankaya ihtiyaç duyulduğu için ATATÜRK  tarafından 26 Ağustos 1924’te  bir milyon lira sermayeyle  kurulmuştur. Bu paranın da dörtte birini ,yani 250 bin lirasını  ATATÜRK  vermiştir Geriye kalan ödenmemiş sermayenin 750 bin lirası ise  taahhüt edilmiştir. ATATÜRK bankanın Genel Müdürlüğü’ne CELAL BAYAR’I  getirmiştir. 
     Şimdi belki birçok kişi ister istemez kendi kendine :” Acaba ATATÜRK  İş Bankası’nın  kuruluşu için verdiği  bu 250 bin lirayı nereden bulmuştur?” . diye  düşünmüş. Buna yanıtı  resmi veriler çerçevesinde  ben vereyim; Bu  para, Hindistan Müslümanları’nın Milli Mücadele’ye  destek olmak için aralarında topladıkları  ve bizzat ATATÜRK’ün şahsına , ANKARA’ya  14  defada  gönderdikleri  toplam  675 bin liranın  içinden  alınıp  değerlendirilen paradır.  
      Kaynak;Cumhurbaşkanlığı Arşivi, A.III-10-A,Dos.44,F.47,F.10-23,TÜRK İstiklal  Harbi, İdari Faaliyetler,C.VII,s.175)
       ATATÜRK, Büyük Taarruz öncesinde  ordunun  ihtiyaçlarını karşılamak için bu gönderilen paranın 500 bin lirasını MSB’na  vermiştir. Yunan Ordusu’nun arkasına bakmadan kaçarken yakıp yıktığı,tahrip ettiği şehirlerimizde aç kalan insanlarımıza da 110 bin lira yardım etmiştir. ( Sabahattin Selek, Anadolu İhtilali ,C.1,s.143) Böylece ATATÜRK’ün elinde kala kala  Hindistan Müslümanları’nın gönderdiği paradan 65 bin lira kalmıştı.Ancak Büyük Zafer’den sonra ( 30 Ağustos 1922), Bakanlar Kurulu, ATATÜRK’ün ordunun ihtiyaçları için verdiği 500 bin liranın 380 bin lirasını  ATATÜRK’e  geri vermiştir. Milli Mücadele sonrasında  ATATÜRK’ün elinde  380.000+65.000=445.000 lira vardı. Ayrıca zengin Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa,Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlığına  girerken  CHP’ye 900.000 lira bağışlamıştır. ( Hasan Rıza Soyak, Atatürk’ten Hatıralar,C.2,s.686) ATATÜRK Hindistan Müslümanları’nın   gönderdiği paradan kalan bu 445.000 lirayı, ülke için en verimli biçimde  şöyle değerlendirmiştir: 250.000 liraya,Türk Ekonomisi’ni  geliştirmek için İŞ BANKASI’nı  kurdu.120.000 liraya Tarım ve Hayvancılığı  geliştirmek için  örnek çiftlikler kurdu. 65.000 liraya da  İŞ BANKASI’ndan  Maden T.A.Ş  hisseleri satın aldı. Bu hisse gelirlerini örnek çiftliklerde kullandı.  Abbas Hilmi Paşa’nın verdiği 900.000 liranın bir kısmını  İŞ BANKASI  2 numaralı hesabına  yatırdı. Bir kısmıyla da İŞ BANKASI’ndan  hisse senetleri aldı. 
          ATATÜRK, 12 Haziran 1933’te 2307 sayılı Özel bir kanun çıkarttırarak  Medeni Kanun gereği  akrabalarına,yakınlarına kalması gereken “ Mahfuz Hisse” dahil,tüm varlığını  millete bağışlamanın  yolunu açmıştır. O,MAL VE MÜLK  EDİNMEK İÇİN DEĞİL, TÜM MALINI,MÜLKÜNÜ  MİLLETE BIRAKMAK İÇİN “ Özel Kanun” çıkartan insandır. Bunun dünyada bir örneği yoktur ve olmamıştır. 
         ATATÜRK,  12 Haziran 1937’de ki o tarihte ben henuz doğmamışım, bir vasiyet mektubuyla örnek çiftliklerini HAZİNE’ye  bırakmıştır. 11 Mayıs 1938’de ise Ankara Ulus Matbaası  ile eşyalarını ve civarındaki  bir arsayı CHP’ye  bağışlamıştır.  5 Eylül 1938 tarihli  vasiyetiyle  İŞ  BANKASI’ndaki  nakit ,hisse senetleri ve Çaünkaya’daki menkul ve gayrimenkullerini CHP’ye bırakmıştır. ATATÜRK 10 Kasım 1938’de ebediyete intikal ettiğinde,İŞ  BANKASI’nda  2 numaralı hesabında  1.446.872 lira  3 kuruş ( Adalet Bakanı   Halil Özyürek’e göre   1.519.892 lira bir kuruştur) ile 114 bin 891 adet hisse  senedi vardı.ATATÜRK  bu parayı, tek kuruşuna dokunmadan CHP’nin  denetimine  ve yönetimine  bırakmıştır. ATATÜRK  aramızdan ayrılırken,vefatından kısa süre önce, İŞ BANKASI’ndaki  şahsi hesabında  73 bin 019 lira 98  kuruşu vardı. Kişisel tüm varlığı  buydu.( Soyak,s.686) Çünkü neredeyse  tüm maaşını.sosyal yardımlara,çalışanlara ,yardıma muhtaçlara  harcamıştı. 
             ATATÜRK,5   Eylül  1938’de Dolmabahçe’de vasiyet mektubuna son şeklini vermiştir. Daha sonra bu vasiyetini  6 Ekim 1938’de İstanbul 6. Noteri  İsmail Kunter’e  teslim etmiştir. ATATÜRK’ün vasiyeti  28 Kasım 1938’de  Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimliği’nde açılmıştır. ATATÜRK Vasiyetine “ Malik olduğum  bütün nukut ve hisse senetleri ile Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi ,Halk Partisi’ne  atideki  şartlarla terk ve  vasiyet ediyorum, nakit ve hisse  senetleri şimdiki gibi  İŞ BANKASI  tarafından  nemalandırılacaktır” notunu düşürmüştür.  ATATÜRK’ün vasiyetine göre ; İŞ BANKASI’ndaki  28’lik ATATÜRK HİSSELERİ’nin  geliri( ATATÜRK’ün   altı manevi kızına ‘yaşadıkları sürece’  vasiyette miktarları belirtilen aylık ödendikten sonra, her yıl yarı yarıya TTK VE  TDK arasında paylaştırılmıştır. Halen de devam etmektedir. ATATÜRK  vasiyetinde  CHP’ye herhangi bir para bırakmamıştır. İŞ BANKASI’ndaki  paranın  tüm gelirini TTK ve TDK’ya bırakmıştır. 
               Vasiyet gereği CHP,sadece  ATATÜRK’ün   İŞ BANKASI’ndaki   hisselerinin  yönetiminden sorumluydu. Uygulamada  CHP,İŞ  BANKASI’nın  yönetim kurullarına “ Atatürk hisseleri oranında” 3 veya 4 üye sokmaktadır. 
                Şu gerçek artık iyice bilinmelidir; ATATÜRK ,İŞ BANKASI’ndaki   hisselerini HAZİNE’ye değil,partiye bırakmıştır. Bu kararı tanımamak demek,  ATATÜRK’ün yasal vasiyetini  iptal anlamına gelir. Bu da hukuksuz  bir  uygulama anlamına gelir. 
               İŞ BANKASI   ,Atatürk’ü çağrıştırır. ATATÜRK, İŞ BANKASI’nı çağrıştırır. İŞ BANKASI ATATÜRK’ün  Bankası’dır. İŞ BANKALILAR ‘IN HEPSİ  ATATÜRK  sevdalısıdır. Eğer bir bankacı,İş Bankası’nda görev yapıyorsa gururludur,mutludur,huzurludur.
                Yazımın başlığında ifade ettiğim gibi, Tavşanlı’da  yıllar önce bir 9 Kasım 1952 Tarihinde  TÜRKİYE   İŞ    BANKASI  GENEL  MÜDÜRLÜĞÜ’ne bir dilekçe yazarak Tavşanlı’ya,hem de  8-10 bin nüfuslu bir ilçeye bir   İŞ BANKASI  ŞUBESİ  açılması için dilekçe verenlerden Allah razı olsun. Tüm Tavşanlı Halkı bu değerli büyüklerini bugün saygıyla ve rahmetle anmaktadır. Hayatta olanları için de sağlık ve afiyet dileklerini sunmaktadır Ben de bir vefa borcu olarak bu Tavşanlılıları bir kez daha köşe yazımda  ebedileştirmek istedim. 
                  Abbas Kaytan,M. Zeytinoğlu, A.Eser, Mustafa Öner,Ömer Boyacı, Fevzi Özen, Ahmet Sakarlı, Ömer Us,Salih Türker, Galip Mutlu, Mehmet Diler,Şükrü Koyuncu, Ahmet Yumurtacı, İsmail Cezayerli,Mehmet Uygun, M. Kulluk, Ethem Girgin, İ. Girgin, Tevfik Şakrak, Ferit Us, İhsan Us,Ethem Uçar,A. R. Akın,İ. Erkmen,A. Karatürk,Sadık Penbe, Mustafa Arıkan, Hüseyin Gürel, İsmail Aka, F. Uluçay,Ahmet Agat, İbrahim Başköy, Ahmet Çamçar, Kamil Ordu, Hasan Ağdabaş,Hasan Serter, İbrahim Yılmazer,Lütfü Uluçay, Mustafa Aka,Mustafa Abeş,İdris Ekmekçi, Mehmet Boyacı, Ali  Başköy,M  Emin Öztan,Ahmet Ertan, Mehmet  Çakar,Abdullah Koyuncu,Ahmet Karateke, Halil Eraslan,Mehmet Dursun, Halil Aşkın,M. Ali Aşkın, Abdullah Şentürk, Abdullah Sepet, İbrahim Bölükbaşı, Ömer Gezgin, Ahmet Peşint, Kamil Tayşi, İsmail Akkaş,Mustafa Özden, Süleyman Uyanık, M. Emin Akan, Fuat Kart, Hüseyin Tekin, Hasan Yumurtacı ,İbrahim Armut, H. Çelik, Abdurrahim Soysal, İbrahim Yörük, Mehmet Şakrak, Hüseyin Kaplan,Bekir Yörük,Sabri Şenel, İsmail Özkul, Hasan Gezgin, Arif Çam, Mustafa Gürbüz, Abdullah Bakırelli, Mustafa Kasım, Ahmet Kaya, Veli Uluğ, Mehmet Yamrak, Mehmet Akkaş, İsmail Uluğ,Ahmet Alp, Ali Özden, Hakkı  Gediz, Şükrü Işıkçı,A. Cemil Arkın, Süleyman Ertekin,Ahmet Başköy, Osman Altınkaya,Ahmet Ün,Turgut Benli, Hüsnü  Arkın,Emin Kocagöz ‘ü   İŞ BANKALILAR asla unutmamalı.Allah hepsinden razı olsun. Vesile olmuşlar ve  Tavşanlı’nın  nadide çiçeği İş Bankası Şubesi’nin açılışı gerçekleşmiş.Bu vesileyle  Sayın Tavşanlı İş Bankası  Şubesi müdürünün şahsında ,tüm banka çalışanlarına başarı,huzur,mutluluk ve afiyet dileklerimi   sunuyor ve selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Tavşanlı’yı ATM   cihazlarıyla (para ödeme makineleri)  ile ilk tanıştıran banka İş Bankası’dır. Tavşanlı’da Maden İşçisi’ne  kapısını açan ilk banka  İş Bankası’dır. Tavşanlı’da   hesabı olanlaranı araç ve ev ,beyaz eşya ve diğer ihtiyaçlarını almaları için “ Elini taşın altına sokan banka İş Bankası’dır .Müşterilerine  saygılı,gereken ilgiyi gösteren banka İş Bankası’dır. Tavşanlı’nın ekonomik,sosyal ve kültürel başarılarında emeği olan banka İş Barkası’dır.  Tavşanlı’da yerin yüzlerce metre derinliğine inerek maden işçisinin sorunlarıyla ilgilenen banka İş Bankası’dır. Maden İşçisi’nin  ayağına kadar giderek   onların kömür tozuyla kararmış,teriyle ıslanmış   ellerini sıkan banka İş Bankası’dır. Doğum günün kutlu olsun İş Bankası …..           

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları