11 Eylül 2021 - Cumartesi

MEKANIN CENNET OLSUN KASIM HOCAM

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
961 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  MEKANIN  CENNET  OLSUN  KASIM  HOCAM    
 
            Tavşanlı’da henüz lise yoktu. Kütahya’nın birçok ilçesinde olduğu gibi. Ama Kütahya’da  Türkiye’nin ünlü liselerinden birisi” Kütahya Lisesi” vardı. Rahmetli babam ,çaresiz beni yatılı olarak Kütahya Lisesi’ne kaydetmişti.  Kaydım yapılırken  uzun boylu,asık suratlı  bir müdür yardımcısının odasına da girmiştik. Babam kendini tanıtmış ,yumuşacık bir koltuğa oturmuştu. Ben de ayaktaydım. Bir süre belki bir yer gösterirler de otururum diye düşünmüştüm. Ama öyle olmadı. Hep ayakta kaldım. Sadece rahmetli babamın.” Hocam,eti senin kemiği benim” dediğini anımsıyorum. Bu sözler,  beni daha çok korkutmuştu.  Müdür yardımcısı aynı zamanda Fransızca Öğretmeniymiş. Yani karşımdaki zat,Kasım Tarım Hoca imiş.  Namını işitmiştim. Dayağını yemeyen yoktu. Boşnakmış. Babamın  kendisine beni  niçin  teslim ettiğini anlamıştım. Çünkü babam rahmetli de Üsküplü’ydü. 
               Kaderin cilvesidir; Ben,arkadaşım ki bir ara T.C Dışişleri Bakanı idi,Yaşar Yakış’tan söz ediyorum,diğer arkadaşım ki bir ara T.C Posta Dairesi Başkan yardımcısı merhum Ali Öztürk’tü  üçümüz Kasım Hoca’nın prensleri oluvermiştik. Tarzanca da olsa,birçok öğrenci yetiştirmemi ,birçok öğrenciye zamanında üniversite  sınavları için Fransızca Kursları açmamı,hasbelkader Tavşanlı Lisesi’nde Fransızca öğretmeni olarak görev yapmamı,  Fransızca yazıp çizmemi merhum Fransızca Öğretmenim Kasım Tarım Hocam’a borçluyum. İnançlı bir öğretmenimizdi.  Abdestli namazlıydı. Kendisine  hoş görünmek için çok kez  aynı safta vakit namazı bile kıldığımız olmuştur. Tokatını yedim mi? Yemediğimi söylesem yalan olur. Ama en az yiyenlerdendim.  Ama Kasım Hocam’ın vurduğu yerde güller açardı. Ben dürüstlüğü,saygıyı,toplum içinde  nasıl davranılacağını ve pek çok güzel şeyi  Kasım Haca’dan öğrendim. Öğrendiğim Fransızca şarkıları,türküleri O’na borçluyum. Klasik Fransızca’ya pek  merakım olmadı. Ama sade Fransızca’yı her zaman tek başıma da olsam kendi kendime konuşurum. Ben Fransızca ‘yı   öğrenmek için önce İstanbul’da Çapa ya ,sonra  Ziverbey Eğitim Enstitüsü’ne gittim. Olmadı. Paşa dedemin Fransızca kitaplarından yararlandım. Fransızca yayınları takibettim. Diplomam yok. Ama Tarzanca olarak  işimi görüyorum. Hayatta bir Fransızca öğretmeninin yetişmesinde emeğim oldu. O da Tavşanlı, Moymullu Hüseyin  Telçeken merhumun oğlu,ki son yıllarda Milli  Eğitim Müdürlüğü görevinde de bulundu Metin Telçeken’dir.  Kendisiyle her zaman iftihar ederim. İyi bir Fransızca öğretmeni oldu. Özel Fransızca kurslarında yetiştirdiğim öğrencilerim  vardı. Zor günlerimde harçlığımı çıkarırdım Öğrencilerimin hemen hemen hepsi .   iş güç sahibi oldular. Emeğim kendilerine  helal olsun. Bana ilk Fransızca dersleri veren bir zamanların  TKİ  Genel Müdürüydü ,Nusret Altıok’tur.  Bugün çeşitli meslek sahibi öğrencilerim ile de gurur duyarım. Rahmetl Kütahya Lisesi Fransızca Öğretmeni Kasım Tarım bizlere her zaman birkaç dil öğrenmemizi öğütlerdi. Haklıymış. Çünkü bugün  bir dil bir insan,iki dil iki insan,üç dil üç insan. Pratik yapmaya fırsatım olmadı. Yurt dışına çıkmak,özellikle Fransa’ya,Fransızca konuşan ülkelere de gidemedim. Tavşanlı  ortaokulu’nda Fransızca öğretmenimiz merhum Safiye Hanım’a da Allah’tan rahmet diliyorum.  Kütahya Lisesi’nde    merhum  Fransızca öğretmeni Ekrem Canbek Hocam’a da öyle. 
            Her yıl Ağustos Ayı girdiğinde  7 Ağustos  günü Fransızca Hocam Kasım Tarım’a dua ederim. Vefatının ardından  dolu dolu  15 yıl geçmiş. Bizlere hem değer verdi  hem de  bizlere insan olduğumuzu hatırlattı.  Kasım Hoca gibi öğretmenler e bugün o kadar çok ihtiyacımız var ki!  . Yanaklarımda bazen açan güller görürüm. Hocam’ın vurduğu yerlerde çıkarlar. Ellerin nur olsun Hocam.  
  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları