05 Ağustos 2021 - Perşembe

KÜTAHYA’DA İL GENELİNDE BİR AVUÇ GAZETECİYİZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1139 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

KÜTAHYA’DA İL GENELİNDE BİR AVUÇ GAZETECİYİZ
                 KENDİ BAYRAMIMIZI  KENDİMİZ KUTLUYORUZ 
          Ne gariptir; 24 Temmuz günü  “ Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanır.Bu günü de gazeteciler birbirlerini arayarak kutlarlar. Ben sayın cemiyet başkanımız  Erkan Sağlam’ı,eski başkanım İhsan Tunçoğlu’nu, Semra Sarıışık Tozaraydın’ı,Selma  Aydın’ı, Tuna İşleyen’i, İhsan Tandoğan’ı,   aradım. Ama bir başka sayın yetkiliden, sorumludan, gazeteci dostundan asla bir kutlama alamadım.
          Körler sağırlar,birbirini ağırlar hesabı oldu. Olsun önemli değil. Basın  meslek örgütleri,daha önceleri “ Basın Bayramı” olarak kutladıkları 24 Temmuz gününü artık yeni bir ad altında:” Basın Özgürlüğü Mücadele Günü” olarak kutlamayı sürdürüyor. Haberin suç olmadığını anlatmaya devam edeceğiz. Haber vermekten geri kalmayacağız. Özellikle yerel basın  olarak bu çok önemli. Biz Kütahyalılar olarak,Kütahyalı Gazeteciler olarak Kütahya ile ilgili bir haberi gerekirse her gün verebiliriz. Ama büyük tirajlı gazetelerde böyle bir haberi çok çok iki kez görebilirsiniz.
            Özgür haberciliğin icabını yerine getirmeyi  sürdüreceğiz. Eleştirel yayın yapan  ve sayıları bir elin beş parmağı kadar olan  bağımsız medya kuruluşları olarak ,ekonomik sıkıntılara rağmen  ayakta kalmaya çalışacağız. Halkın haber alma  hakkı   var. İfade ve basın özgürlüğü her  ülke için çok önemli. 
            Aklıma birkaç isim geldi. Rahmetli “ Müstakil Tavşanlı2 Gazetesi sahp ve Başyazarı Abdurrahim Börekoğlu,rahmetli “ Tavşanlı Postası” Gazetesi sahibi Kamil Güvenç( Tatar Kamil),rahmetli “ Kütahya Ekspres” Gazetesi sahibi  Nuri Sarıışık ne zorluklar çektiler kim bilir? Gazete çıkarmak,gazetecilik yapmak yürek ister. Haber verme sınırlarını  aşmayan veya  eleştiri  amacıyla  yapılan düşünce açıklamaları  suç oluşturmaz. Ağır,sert veya incitici nitelikte de olsa eleştiri hakkı  kullanıldığında  kişiye  yaptırım  uygulanamayacak olması ,demokrasinin vazgeçilmez gereğidir. 
             Ben hasbelkader 61 yıllık deneyimimde  şunu iyi  biliyorum;Yazma ve halkı bilgilendirmede  altın fırsatlar her zaman olmuştur.Yine gazetecinin Asparagas  habercilik yerine  gerçek haberciliği  tercih etmesi gerekir. Atlatma habercilik bir gazetecinin en büyük hayalidir. Hatta en yüksek amacı da denilebilir. Gazetecinin kaleminin keskin olması şarttır.  Nasıl bir kasap  yerine göre en keskin bıçağı kullanarak sanatını icra ederse bir gazeteci de  kalemini  öyle kullanmalıdır. Bir gazeteci için   halka gerçeği yazmak  kadar güzel başka bir şey olamaz. Neden? Çünkü insanlar her şeyi duyamaz. Göremez.Öğrenemez. Leke sürücülüğün  aleti ,kara  iftiranın  aracı olamaz. Ama hiç kimse bir gazetecinin   bir vatan haini,bir memleket düşmanı olduğunu düşünemez. Gazeteci bu aziz  vatanın  vazgeçilmezlerindendir. Biz gazetecilerin tek  hedefi vardır;Biz sadece halkımızın  duygu ve düşüncelerinin  tercümanıyız. Bir anlamda elçilik görevi yaparız. Elçiye zeval olmadığı noktasından hareket ederiz.  İçimiz de dışımız da birdir. 
              Herkes gibi  gazeteciler de korkarlar. Nihayet gazeteciler de insandır. Her gazetecinin  iyi kötü bir  vicdanı var. Ama biz gazeteciler şunu iyi biliyoruz;  Bizi yetiştiren  bu güzel ülkeye minnet borcumuz var .Bugüne kadar da minnet borcumuzu  bir şekilde ödemeye gayret ediyoruz. Gazetecilerin her  halükarda  çeşitli olayları  gözlemlerken   korunmaları esastır. Çünkü onlar görevlerini yapıyorlar. Ha bir polisin,subayın,askerin elindeki silahı almışsın,ha bir gazetecinin elindeki fotoğraf makinasını almışsın. İkisi de aynıdır. Bir polise,bekçiye,askere vuramadığın gibi bir gazeteciye de vuramazsın. Gazeteci,çevresinde yaşanan olaylara karşı  asla kayıtsız kalamaz. Kalırsa zaten gazeteci değildir. Kimse bir gazeteciyi kafasını kuma sokan bir  devekuşu gibi görmemelidir. Bir yerde sorun varsa orada mutlaka gazeteci vardır. Çözüm için kaynaklara,üretime,istihdama , gerek olduğunu yerinde en yetkiliden daha önce ve daha iyi görebilen çoğu kez gazetecidir. Gazeteci  kanımca, iyi bir mütehassıstır. Uzmandır. İnsanların çoğu  kendini kandırdığında  çevresindekileri  de kandırdığını zanneder. Bunu ilk fark edenler de gazetecilerdir. Ülkelerin hepsinin yürekli gazetecilere   ihtiyaçları vardır ve her zaman da olacaktır.  Bayramımız kutlu,gazeteci kardeşlerim mutlu olsun . 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları