10 Şubat 2024 - Cumartesi

GECELERİN EN HAYIRLISI MİRAÇ KANDİLİ

GECELERİN EN HAYIRLISI MİRAÇ KANDİLİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
64 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

GECELERİN EN HAYIRLISI MİRAÇ KANDİLİ
 
       Her şeyin bir hayırlısı vardır.  Günlerin hayırlısı  Cuma günüdür. Şehirlerin en hayırlısı Mekke’dir. Peygamberlerin en hayırlısı Hz. Muhammed’dir. Kandillerin en hayırlıları içinde Miraç Kandili de vardır. Tarih boyunca  Müslümanlar mübarek gecelerde özellikle camilerin minarelerini kandillerle süsleyerek  bir anlamda gecelere renk katmışlardır. Mübarek gecelere” kandil” yakıştırmasının nedeni de budur.Nasıl Milli Bayramlarda  birbirinden güzel ışıklandırmalar yapıyorsak mübarek gecelerimizde de aynı etkinlikleri yapmamızda bir sakınca olmamalıdır.  Kutlamalarda bile “ kandiliniz mübarek olsun” deniliyor”. Ramazan Bayramı” için” Şeker Bayramı “yakıştırması da  bayramda bol bol tatlı yenilmesinden kaynaklanıyor mu? 

         Müslümanların  on mübarek gecesi var. Bunlar: KADİR GECESİ,AREFE GECESİ,FITIR(RAMAZAN GECESİ),KURBAN BAYRAMI GECELERİ,MEVLİD GECESİ,BERAT GECESİ, MİRAC  GECESİ’dir. 
        İslam Alemi’nde mübarek geceler konusunda İslam büyüklerinin  görüşleri de çeşit çeşit. Sadece “Kadir Gecesi” için bir  ittifak var. Diğer gecelere de hürmet edilmesine bir şey denilmiyor ama “ Kadir Gecesi” için  bu böyle değil….
         İzmir’de değerli dostum Menaf Günaydın,  son  haftalarda  güzel bir eseri İslam Alemi’ne armağan etti. Yıllar içinde yaptığı hazırlıklarının bir meyvası olan bu ilmihalde “ Mirac Gecesi”için özel bir bölüm var. Bazı alıntılar yapıyorum;Yazar,eserinde  bunlara değinmiş. 
        Beş vakit namaz bu gecede farz kılındı,yani, önceden iki rekat olan vakit namazı 5 vakte çıkarıldı. Cennete girileceği ifade edildi. Çünkü sevgili peygamberimiz Mi’rac dönüşü biz ümmetine  çok değerli armağanlar da getirdi.  İman esaslarıyla ilgili  Bakara Suresi’nin  son iki ayeti ve ümmetinden şirk  koşmayanların  CENNETE GİRECEĞ İ  ifadesi önemli. Yazar Günaydın; bu vecibelerden de söz ederken,İsra Suresi’nin 23 ve 39.ayetleri arasında  belirtilen on iki maddeden oluşan bu vecibeleri de şu şekilde sıralamış.Bunlar; ” Allah’a hiçbir surette şirk koşmayın.Anne ve babanıza hürmet ve itaat edin.Hısım ve akrabaya,fakir ve yoksula ,gurbette kalmış kimseye, yolcuya yardım edin.Geçim sıkıntısı ile, çocukları öldürmeyin. Onlara hoş muamele edin. Zinaya yaklaşmayın.Haksız yere kimseyi öldürmeyin. Verilen sözü tutun. Ölçü ve tartıda doğruluğa dikkat edin. Bilmediğiniz bir şeyin ardına körü körüne takılıp gitmeyin. Yer yüzünde  kibir ve gurur taslıyarak yürümeyın”Şimdi samimiyetle soruyorum;bu  vecibelerine  uyuluyor mu?
         Bu mucizeyi zaman ve mekan mefhumları ile açıklamak ve akıl ile izah etmek mümkün müdür? İlahi kudretin ve peygamberlik mertebesinin ne demek olduğunu  idrak edebilenler, bu hadisede bir gariplik görüyorlar mı?Maalesef görmüyorlar. Ama Allah ile  Resulüne  inananların  mucizelere  inanmaları kadar doğru bir şey   olamaz.
         Mirac Gecesi’nin armağanlarından,hediyelerinden  mutlaka almalıyız. Bu bir fırsattır. Rabbim başta Mirac olmak üzere diğer kutsal gecelere de bizleri eriştirsin. Yukarıda ifade ettiğim gibi  gecelerin en güzellerinden biri de   Mirac Gecesi’dir. Bu gecede herkes hiçbir  baskıya,telkine, nasihata gerek kalmadan Rabbi ile karşı karşıya  gelmelidir. O’nun huzuruna çıkıp kendisiyle konuşmalıdır. Sevgili hemşehrilerimin Miraç Gecesi’nikutluyor,bu gecenin hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. 


ŞİRİN   SUCUK YENİDEN   ÜRETİLMELİDİR                                
           
        Sevgili,iş insanımız, Tavşanlı sevdalısı, merhum  belediye başkanlarımızdan İhsan Şirin’in dürüst,çalışkan,müteşebbis evladı  Abdurrahman Şirin’in  uzunsüredir ürettiği “ Şirin Sucuk” duyumlarıma göre  yakın bir gelecekte yeniden ağızlarımızı şenlendirecekmiş.Çünkü bu sucuğun verdiği damak tadı hiç  bir marka sucukla kıyaslanamaz da onun için böyle söylüyorum. İzmir’de ünlü bir Jinekolog uzman hekim bir bayan doktor,Ümran Hanım’a kısa ziyareti esnasında ünlü haşhaşlımızdan ve Şirin Sucuk’tan ikram etmştik. Sucuk pişirdiğimiz  kaptaki  sucukları afiyetle tüketirken bu sucuğun nerenin sucuğu olduğunu, sormuştu. Biz de bu sucuğun Tavşanlı’da yıllardır üretildiğini,iş insanının genelde özenle ürettiği bu sucuk için özel bir formülü olduğunu söylemiştik. Hemen siparis vermek istediğini de ifade edince  kendisine maalesef bir süredir üretilmediğini,iş insanının üretimine ara verdiğini,bizim de temin edemediğimizden söz etmiştik. Ama,İŞ İNSANI Şirin’in” Şirin sucuk” markasını yeniden ihya edeceğini ifade etmiştik. Yani damak tadı unutulmuyor. Benim eşim bile sevgili Abdurrahman’a her vesileyle  dua eder. O da başka bir marka sucuktan kesinlikle  yemiyor. 
         Ben de bir süre sucuk yemiyorum. Ta ki sevgili Şirin Sucuk üretime başlayıncaya kadar kararlıyım. . Her vesileyle sevgili Abdurrahman’ı arıyor ve üretime ne zaman başlayacağını soruyorum. O da hr aradığımda.”inşallah  hocam”diyor.Tavşanlı’da bir marka olan “ Şirin Sucuk” duyduğuma göre İzmir’de de bazı yerlerde zaman içinde satılmış olmalı ki tanınıyor. Tavşanlı el ele vermeli bu değerl iş insanımıza bir üretim yeri temini hususunda yardımcı olmalıdır. Sevgili Şirin’in  yıllar içinde “ Şirin Sucuk” ürettiği modern tesisler artık sevgili Abdurrahman’a ait değil.  Kendi öz tesislerine kavuşması gerekiyor. Bu da zaman içinde gerçekleşecektir. Ama hep birlikte  sevgili Abdurrahman için uygun bir yeri mutlaka bulmak zorundayız. Kimbilir daha müsait nice yerlerimiz var. Ama bu yerleri bir kişi göremez. Hepimiz göreceğiz. Atıl vaziyetteki bazı yapılar da işimize yarayabilir. Ama taktir dolayısıyla sevgili Abdurrahman’ındır.Duyduğum kadarıyla  Karakova’da bir yer varmış. Sonuçlanınca müjdeyi alacağız.  Vallahi çocuklar gibi sevinmedim desem yalan olacak.  Benim derdim “ Şirin Sucuk” un yeniden  alışveriş mağazaları,marketler,iş yerleri ,gıda satan dükkanlarda  yerini yeniden almasıdır. Yağmasam da gürleyeyim; müsait bir yerim olsa Vallahi de billahi de sevgili Abdurrahman’a tahsis ederdim. Bu kadar açık söylüyorum.  Sevgili Abdurrahman bugüne kadar Tavşanlı adını bayrak yapanlar arasındadır.  Tavşanlı adını bayrak yapanlara,reklamını yapanlara minnet borcumuz olmalıdır.  Bu da kuru lafla olmaz,icraatla olur.    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları