22 Mayıs 2021 - Cumartesi

DÜNYA VETERİNERLER GÜNÜ MÜNASEBETİYLE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 10 dk.
1168 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

DÜNYA    VETERİNERLER    GÜNÜ   MÜNASEBETİYLE      
          Veteriner,( Fr.veterinaire) halkımızın” Baytar” olarak bildiği, Hayvan Hastalıkları  Hekimidir. Bu meslek  Hz. Muhammed’in:” Yerdekilere  acıyın,merhamet ediniz ki,göktekiler de sizlere  acısın,merhamet etsin” Hadis-i Şerifiyle  özdeşleşmiş bir meslek dalının mensuplarıdır. İnsanların  Allah’ın yarattığı tüm canlılara acıması yetmiyor. Bu dili olup konuşamayan, gözü olup  gördüğünü anlatamayan,duyduğu halde  tepki veremeyen  canlıların sağlığı ile   ilgilenen veteriner hekimler aslında saygın insanlardır. Allah onlardan razı olsun. 
          Ben yaşamım boyunca birkaç veteriner hekimle  tanışma,sohbet etme,birlikte çalışma fırsatı buldum. Daha Tavşanlı’da  kümes hayvanları evlerin bahçelerinde  yetiştirilirken  sanıyorum rahmetli oldu, Tavşanlı Veteriner Hekimi Adil Erol birkaç Tavşanlılı hemşehrimi bir kenara çekmiş,onlara “ Gelin bu işi  adabına uygun biçimde yapalım” diyerek  Tavşanlı’da tavukçuluğu  özendiren  insandır.
          Ne mi oldu? Tavşanlı’da bir ara tavuk tesisi sayısı 300’lere dayandı. Dağ taş tavuk tesisi oldu. Gün geldi Tavşanlı’da yumurta üretimi 10 milyon/gün oldu.Bunun yanı sıra TAVŞANLI Irak ve Suriye başta olmak üzere  birçok ülkeye yumurta ihraç etmişti. O günleri unutmadık. Bunu bilenler bugün de bir haylidir. 
           Rahmetli Çamçar Ahmet ilk defa Kuruçay Köprüsü yakınlarında kurduğu tavuk tesisinde ilk  kafes tavukçuluğunu başlattığında  ben de dahil birçok Tavşanlılı bu tesisi görmeye gitmiştik. Bu çok güzel bir olaydı. İlk tavuk tesisi bakıcılarını da bu vesileyle görme mutluluğuna erişmiştik. Çünkü  tavuk üretmek,yumurta pazarlamak,tesisin temizliğiyle,bakımıyle uğraşmak her  kişinin karı değildi. 
            Tavşanlı sırf tavuk tesisleri yüzünden göç almış bir ilçedir. Hiç unutmam  Tavşanlı’da tavuk tesislerinde  uygun ücretle çalışabilen  bakıcılar Van İli’nden gelmişti.Özellikle Van’ın Erciş İlçesi Yukarı Çökek ve Aşağıçökek  Köyleri’nden onlarca  Güneydoğu- Doğu Anadolu Bölgesi  yurttaşlarımızı  ağırlamıştık. 
             Bir ara  o kadar çok  insan gelmişti ki bunları barındıracak yer bulamamış,çare olarak Göbel Kaplıcaları’ndaki eski lojmanları bu insanlara  geçici olarak barınmaları için tahsis bile etmiştik. Ben,sayın kaymakamlardan  izin alarak bu yurttaşlarımız için esnaftan çiçek yağı,un toplamış  kendilerine dağıtmıştım. Bu insanlar,her gün geniş tencerelerde  lokma dökerek,hamurdan bazlama,ekmek,pide,yufka üreterek yaşadılar. Zaman içinde tavuk tesislerinde iş bularak dağıldılar. Ben o sıralarda Atatürk  İlkokulu’nda(1972-1992) sınıf öğretmeniydim.  Bu yurttaşlarımız(Kürtler) her sabah okul önüne gelir,okul bahçesinde gruplar halinde beni beklerdi. Benim adım.”Bülo  Baba)’ydıYine  toplanan erzakları Göbel Kaplıcaları’na götürür bırakırdım.
             1992 Yılının  Eylül ayı başında emekli olduğumda  dolayısıyle okuluma gitmez olmuştum. Rahmetli okul müdürü,sevgili kardeşim Kazım  Girgin bir gün beni telefonla aramış:” Bülentciğim ben bu insanlara derdimi  anlatamıyorum. Senin emekli olduğunu söylüyorum .Anlamıyorlar.” demişti.  Ne diyorlarmış biliyor musunuz?” Biz Bülo Baba’yı bekleriz” diyorlarmış. 
             TAVŞANLI’DA  TAVUKÇULUK  ASLINDA  BİR GELİR KAPISI  olmuştur. Çok kişi bu sayede ekmek yemiştir. Bugün bir elin beş parmağı kadar kalan tavuk ve yumurta üreticisi  yine  küçümsenmeyecek miktarda yumurta üretimi  gerçekleştirmektedir. O, bir zaman  300’lerle  ifadesini  bulan  tavuk tesislerinin bugün  istisnalar dışında esamesi okunmuyor. 
             Tavuk tesislerinde bakıcılar, piliçlerin,yarkaların,anaç tavukların yumurtaya geldikleri günü sabırsızlıkla beklerdi.  Neden beklemesin ki? Çünkü görülen ilk yumurtayı tesis sahibine götürenin boynuna bir çeyrek altın takılırdı. 
              HER NİMETİN BİR KÜLFETİ VARDIR sözü doğrudur. Tavuk ve yumurta üretimi yüzünden  ilçe merkezine yakın alanlarda,diğer yerleşim birimlerinde,mahalle ve köylerde ,arazide  oluşan ham tavuk gübreleri önce hava kirliliği,sonra da çevre kirliliği yaratmıştır. Çeşitli nedenlerle(tesislerde yığılmalar, hastalık) nedeniyle ölen tavuklar  bazı yerlerde ilçenin içinden akan Kocaçay(Adranos)’a  bile atılmıştır. Günlerce Kocaçay’da ölü tavuklar akmıştır. Açılan çukurlar  kapatılmadığı için özellikle başıboş,sokak köpeklerinin  beslenme alanlarına dönüşmüştür. Ham tavuk gübresini dökecek alan bulamayan üretici   şehirden uzak alanlara bunları boca ederek  kirliliğe,hastalıklara neden olmuşlardır. Tavşanlı’da özellikle yaz aylarında  hava kirliliği, sinek oluşması,sıçan popülasyonu  tavukçuluğun   getirdiği  külfettir. 
             Tavşanlı’da ilk ham tavuk gübresini, Çardaklı Mahallesi yakınlarında  kurduğu küçük bir tesiste organik gübreye dönüştüren sanayici,iş insanımız rahmetli İbrahim  Gültekin olmuştur. Ben bile bisikletimle bu tesise giderek kendisinden aldığım organik gübreyi saksılarıma  koymuştum. 
             Bugün de Sorkun Boğazı’nda  bir tesisin Tavşanlı’da oluşan tavuk ham gübresini işlediğini biliyorum. Ama bu  ham tavuk gübresini bu tesis bizzat giderek yerinden mi alıyor,yoksa üretici bizzat bu ham tavuk gübresini bu tesise bizzat mı teslim ediyor? İşte  bunu bilmiyorum. 
             Tavşanlı’da her gün tonlarca ham tavuk gübresi oluştuğunu biliyorum. Bu biriken ham tavuk gübresinin ne kadarının işlendiğini bilmiyorum. Demek ki fazlası araziye bırakılıyor olmalı. Tavuk tesisi olanların tavuk ölümleriyle  karşılaşması doğaldır. Ama bunların açık araziye bırakılması kabul edilemez. İyi biliyorum ki özellikle Tepecik Beldesi  yakınlarında ,Çardaklı Mahallesi yakınlarında bir facia yaşanmaktadır. Bu duruma derhal el konulmazsa Tavşanlı Halkı  önümüzdeki aylarda  leş kokularını teneffüs etmeye,sineklerle boğuşmaya hazır olmalıdır.  Leşin olduğu yerde  tahammül edilmez bir koku, hastalık vardır. Bakın Göbel Kaplıcaları yakınlarında da  bu hava ve çevre kirliliği etkilerini kısa sürede mutlaka gösterecektir.Tepecik Beldesi yakınlarında sayıları bir hayli artan uyuz sokak köpeklerinin derhal bir şekilde toplanması ve tedavi edilmesi dileğine katılıyorum. 2021 yılı içinde Tavşanlı’da artık sokak köpekleri bir sorun olmaktan çıkarılmalıdır. Çünkü Tavşanlı yanlış imajlarla  yara almaktadır. 
              Tavuk ve yumurta üreticilerine  her halükarda şehirden uzak bir yerde  bir ham tavuk gübresi döküm alanı  hazırlanmalıdır. Çeşitli nedenlerle ölen tavukların  derin çukurlara ,üzerine kireç atılarak gömülmeleri,üzerlerinin örtülmeleri şarttır.  Bunun için katı kurallar uygulanmalıdır. Bu konu ile ilgili olarak sürekli iletişim halinde olduğum değerli kardeşim Necdet Demirat( Kendisi Nuh’un Gemisi  Derneği’nin tam yetkili Kütahya Temsilcisidir) bana sık sık vahim durumu telefonla geçiyor. Tavşanlı’da olsam gerekeni mutlaka yaparım. Ama elim o kadar uzun değil. Ama sayın Tavşanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz’ın  bu konudaki hassasiyetini biliyorum. Mutlaka konuya  eğileceklerdir diye düşünüyordum ki,. Zira 26  Nisan günü  Necdet Demirat’a  randevu verdikleri haberini aldım. Sayın kaymakam gerekli bilgileri almış. Artık bundan sonra  top  sayın yetkililerde. Sayın Kaymakamın direktifleri   Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü’nü mutlaka harekete geçirmiştir. Sayın valimizin Emet’te şehit törenine katılmak için Tavşanlı üzerinden Emet yönüne giderlerken  gördüğü bazı olumsuzluklara anında müdahale ettiklerini de öğrendim. Nitekim araziye bırakılan  ham tavuk gübreleri toplanmış. Tavuk leşlerinin üzeri örtülmüş. 
                 Dünya Veterinerler Günü münasebetiyle değerli veteriner hekimlerimize sağlık,afiyet ve başarılar diliyorum. Sevgili dostum eski Veteriner Hekim Yaman Köroğlu’nu(Halen İzmir’de emekli) saygıyla anıyorum.  Veteriner Hekim sayın Halil Kuyucak’a, ( Zirve  Veterinerlik) ,Veteriner Hekim  İhsan Sever’e, Veteriner Hekim  İhsan Girgin’e ,Veteriner Hekimler: Tuncay Kahraman’a, Hasan Çimen’e, Mustafa Ertürkmen’e, Hakan  Özkara’ya , başarılar diliyorum  Rahmetli kardeşim Veteriner Hekim Tahsin Kaya’ya da Allah’tan güzellikler diliyorum. Eşi kardeşime selamlarımı gönderiyorum. . 
                 TAVŞANLI, artık, Türkiye’de sokak hayvanlarına karşı gösterdiği ilgiyle  layık olduğu yeri almalı,örnek bir ilçe olarak lanse edilmelidir. 
                 Allah rızası için,şu hiçbir şey beklemeden koşturan,çocuğumuz Necdet Demirat’ın elinden tutalım. Bu çocuk yaptığı hizmetlerle  kendini kabul ettirmiş,ünü Türkiye dışına ulaşmış bir hemşehrimizdir. 
                 Merak edenler olursa,bu gencin çektiği fotoğraflara,video kayıtlarına  bir baksın. Bu bile yeterlidir. İnanıyorum ki   görecekleri  manzara karşısında iliklerine  kadar titreyeceklerdir. Kanımca Tavşanlı’da bazı yerler  sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Bu ilçe halkının sağlığı açısından büyük önem   arzetmektedir. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları